Komplikimet gjatë lindjes

Një shtatzëni e cila ka përparuar pa ndonjë vështirësi të dukshme ende mund të t’ju hapë rrugën ndërlikimeve gjatë lindjes. Këtu janë disa nga shqetësimet më të zakonshme:

Mungesa e përparimit (proces i zgjatur i lindjes)

Një përqindje e vogël e grave, në më të shumtën e rasteve, ato që do të bëhen nëna për herë të parë, mund të përjetojnë një lindje që zgjat shumë. Në këtë situatë edhe nëna edhe foshnja janë të rrezikuar nga disa ndërlikime duke përfshirë edhe infeksionet.

Paraqitje jo normale

Paraqitja i referohet pozicionit që fetus-i merr ndërsa trupi juaj përgatitet për të lindur dhe mund të jetë ose me kokën poshtë, ose me të ndenjurat poshtë. Në javët para ditës së caktuar të lindjes, fetusi zakonisht bie më poshtë në mitër. Pozicioni më i mirë për të lindur është kur foshnja pozicionohet me kokën poshtë, me fytyrë nga shpina e nënës me mjekrën të mbështetur në gjoksin e tij dhe pjesën e pasme të kokës të gatshme për të hyrë në pelvis. Në këtë mënyrë pjesa më pak e mundshme e kokës së foshnjës çan rrugën nëpër qafën e mitrës nëpër kanalin e lindjes.

Meqenëse koka është pjesa më e madhe dhe më pak elastike e foshnjës, më e mira për të është të hapë rrugën për në kanalin e lindjes. Në këtë mënyrë ka pak rrezik që trupi ta shtyjë dhe koka të bëhet e varur. Në disproporcion-in cefalo-pelvik koka e foshnjës shpesh është shumë e madhe për të kaluar në pelvisi-n e nënës, qoftë për shkak të dimensioneve të tyre relative ose për shkak të pozicionimit jo të mirë të fetusit.

Disa herë foshnja nuk është i kthyer drejt shpinës së nënës por drejt barkut. Kjo rrit shanset për një lindje të dhimbshme, të zgjatur dhe që e gërvisht kanalin e lindjes. Në pozicionimin e keq, koka e foshnjës është pozicionuar me ballin, majën e kokës ose fytyrën në hyrje të kanalit të lindjes.

Piketa të zhvillimit të foshnjës tuaj: Qëndrimi ulur

Qëndrimi ulur

Qëndrimi ulur në mënyrë të pavarur i jep foshnjës tuaj një perspektivë të re për botën. Pasi muskujt e shpinës dhe të qafës së tij të jenë mjaft të forta për ta mbajtur atë drejt dhe ai të kuptojë se ku duhet t’i verë këmbët që të mos rrëzohet, është vetëm çështje kohe, deri sa ai të kalojë në zvarritje, të ngrihet më këmbë dhe të fillojë të ecë.

Kur zhvillohet kjo aftësi?

Ka mundësi që foshnja juaj do të mësojnë të qëndrojë ulur në mënyrë të pavarur midis moshës 4 dhe 7 muajsh. Afërsisht kjo është koha kur ai ka zotëruar rrotullimet dhe mbajtjen lart të kokës. Shumica e foshnjave mund të qëndrojnë mirë ulur për disa minuta pa mbështetje në kohën kur ata janë 8 muajsh. Edhe foshnjat që kanë zotëruar të qëndruarit ulur, herë pas here rrëzohen, shpesh për shkak se e humbasin interesin për të qëndruar drejt.

Si zhvillohet ajo?

Ndërsa ju mund ta mbështesni foshnjën tuaj që ai të qëndrojë ulur qysh nga dita e parë, të qëndruarit ulur në mënyrë të pavarur, nuk do të fillojë deri sa ai të ketë kontrollin mbi kokën e tij. Duke filluar nga mosha 5 muajsh, muskujt e qafës dhe të kokës të foshnjës tuaj forcohen me shpejtësi dhe ai mësohet ta mbajë kokën lart, ndërsa qëndron shtrirë mbi bark.
Pastaj, ai do të kuptojë se si të mbështetet mbi krahët e tij dhe ta ngrejë gjoksin e tij, një lloj ulje ngritje e vogël mbi krahë. Në moshën 5 muajsh, ai mund të jetë i aftë që qëndrojë ulur për disa çaste pa u ndihmuar, megjithëse ju duhet të qëndroni pranë për t’i dhënë mbështetje dhe për ta rrethuar me jastëkë për të zbutur ndonjë rënie të mundshme.
Së shpejti, foshnja juaj do të kuptojë sesi ta ruajë ekuilibrin duke qenë ulur dhe duke u anuar përpara mbi njërën apo të dyja duart në pozicionin e një trekëmbëshi. Nga mosha 7 muajsh, ndoshta do të jetë në gjendje të qëndrojë ulur pa mbështetje (duke i lënë të lira duart që të eksplorojnë) dhe do të mësojë se si të arrijë një objekt të dëshiruar ndërsa qëndron ulur.

Bëhuni gati për një vrull rritjeje. Në javët e ardhshme, foshnja juaj do ta dyfishojë peshën e vet dhe do të shtojë centimetra në gjatësi. Pikërisht tani, ajo është afërsisht sa madhësia e një avokado-je: 11.5 cm nga maja e kokës në të ndenjurat dhe peshon 85 gram. Këmbët i ka shumë më tepër të zhvilluara, koka i rri më drejt se më parë dhe sytë janë zhvendosur më pranë ballit. Veshët janë edhe ata pranë pozicionit të tyre.2 Ka filluar modelimi i lëkurës së kokës megjithëse tufat e flokëve të saj ende nuk njihen dot. Madje dhe thonjtë e këmbëve kanë filluar të rriten. Po ashtu, shumë gjëra po i ndodhin përbrenda saj. P.sh. 22.5 litra gjak për çdo ditë dhe kjo sasi do të vazhdojë të rritet ndërkohë që foshnja juaj vazhdon të zhvillohet.

Si po ndryshon jeta juaj:

Maja e mitrës tuaj është afërsisht në gjysmë të rrugës midis kockës pubik-e dhe kërthizës dhe ligament-et rrumbullake që e mbështesin atë po trashen dhe po zgjaten me rritjen e saj. Pa ashtu, ju ndoshta po ndjeheni shumë më mirë se sa në fillimin e shtatzënisë. Pakësimi i të përzierave dhe ndryshimeve të befta të humorit, si edhe lëkura që shkëlqen, kontribuojnë në një ndjesi totale të mbarëvajtjes.

Së shpejti do të përjetoni një nga momentet më të mrekullueshme të shtatzënisë, ndjesinë e lëvizjes së foshnjës. Ndërsa disa gra e vënë re “gjallërimin” qysh herët në javën e 16-të, shumë prej tyre nuk e ndjejnë foshnjën deri afër javës së 18-të. (Dhe në qoftë se kjo është foshnja juaj e parë, mos jini e padurueshme, ju mund të mos jeni e ndërgjegjshme për lëvizjet e saj deri nga java e 20-të). Lëvizjet më të hershme mund të ndihen si dridhje të vogla, flluska gazi, apo edhe si kërcime kokoshkash. Pas javës pasuese, ju do të bëheni më e fortë dhe do të jeni në gjendje t’i ndjeni ato shumë më shpesh.

3 Pyetje rreth … shtimit në peshë

1-Sa duhet të shtohem në peshë tani?

Informacion i përgjitshëm

Zonat e prekura nga infeksionet fungale zakonisht përfshijnë lëkurën, kokën, këmbët, thonjtë e duarve, thonjtë e këmbëve, gojën dhe vaginën. Fungit kanë nevojë për ngrohtësi, vend të lagësht për t’u rritur dhe ata lulëzojnë në lëkurën e nxehtë, të djersitur, sidomos në mes të këmbëve tuaja, në ije dhe nën sqetull.

Ekzistojnë dy lloje të zakonshme të infeksioneve fungale të lëkurës: tinea dhe kandida.

Infeksioni tinea është i njohur si infeksion i ijeve, perineum-it ose zonës perianale, që gjendet më shumë në gjymtyrë dhe në skalpin tuaj. Tinea është e njohur si këmbët e atletit kur këmbët tuaja janë të infektuara dhe kruarja Jock kur zona e ijeve tuaja është e prekur. Myk është emri i infeksioneve kandida në gojë, tek vagina ose në zonat e pelenave të fëmijës. Ajo gjithashtu mund të shfaqet nën gjoks, nën sqetull apo në ijet tuaja.

Infeksionet fungale mund të përhapen nga një person tek tjetri nëpërmjet banjove, pllakave të dushit, peshqirëve ose rrobave, ose nëpërmjet kafshëve dhe tokës.

Këmbët e atletit

Këmbët e atletit janë gjithashtu të njohura si tinea pedis. Është një infeksion fungal i lëkurës ndërmjet gishtave, që mund të zhvillohet më tej nëse lihet pa u trajtuar. Ajo duket si një copë e butë, lëkurë e bardhë, e plasaritur, ndonjëherë me zona të kuqe të dukshme. Këmbët e atletit mund të shkaktojnë kruarje, djegie ose thumbim dhe mund të krijojnë një erë të pakëndshme. Ajo përhapet nëpërmjet lagështirës së dyshemesë, këpucëve të përbashkëta ose peshqirëve.

Infeksionet fungale të thonjve

Infeksionet fungale të thonjve (gjithashtu të njohura si tinea unguium ose onychomycosis) shpesh janë shkaktuar nga përhapja e këmbëve të atletit, por mund të ndodhë edhe më vete. Thonjtë duken të trashë dhe të çngjyrosur (të bardhë ose të verdhë). Thonjtë mund të jenë të brishtë ose të thërrmueshëm në pjesë, dhe që më pas bien në copa.

Kruarja Jock

Ndërhyrja kirurgji-kale nuk është ndonjë gjë e pëlqyeshme për disa njerëz me artrit, sepse ka një diferencë të madhe midis jetës normale dhe kushteve ligështuese. Ndërhyrja kirurgjik-ale mund të konsiderohet pjesë e planit të trajtimit — ajo mund të ndihmojë në kthimin e funksioneve të nyjeve të dëmtuara dhe të lehtësojë dhimbjet.

Çfarë është zëvendësimi i ijeve?

Një zëvendësim ijesh përfshin një procedurë kirurgjikale për të zëvendësuar pjesën ose të tërë nyjen e dëmtuar ose të sëmurë me një zëvendësues artificial — një bashkues prostetik ijesh. Operacioni për zëvendësimin ose riparimin e nyjeve njihet si “artroplasti”. Qëllimi i një zëvendësimi ijesh është shmangia e dhimbjeve dhe kthimi i funksioneve të nyjeve.

Kur është i nevojshëm zëvendësimi i ijeve?

Një zëvendësim ijesh është i nevojshëm për të parandaluar dhimbjet dhe për të rritur mobilitetin në nyjet e dëmtuara si rezultat i sëmundjeve dhe plagosjeve. Shkaku kryesor i zëvendësimit të ijeve është osteoartrit-i, por procedura mund të jetë e nevojshme edhe për njerëzit me artrit reumatoid, osteoporozë, tumor-e në kocka ose femure të frakturuara.

Zëvendësimi i ijeve mund të mos rekomandohet për njerëzit që kanë plagosje të rëndë, si dhe njerëzit me sëmundjen e Parkinsonit (sëmundja Parkinson), ose dobësimin sinjifikativ të muskujve.

Çfarë përmban një zëvendësim ijesh?

Ndërhyrja kirurgjikale e zëvendësimit të ijeve bëhet në një kohë prej 2–3 orësh dhe mund të kryhet nën një anestezi të përgjithshme, ku qëndrohet shtrirë, ose nën një anestezi shpinore, ku bëhet mpirje për të qenë koshient.