Sëmundja e pestë

Pjesa më e madhe e njerëzve janë shumë të familjarizuar me sëmundjet më të zakonshme infektive të fëmijërisë: fruth, shyta, rubeolë (fruthi gjerman) dhe lija e dhenve. Fatmirësisht 3 të parat, në ditët e sotme, nuk ndeshen më aq shpesh dhe lija e dhenve është parë më rrallë, për shkak të ekzistencës së vaksinave.

Një infeksion tjetër virusal që prek fëmijët nuk është aq shumë i njohur. Ai shkakton të ashtuquajturën sëmundja e pestë.

Çfarë e shkakton sëmundjen e pestë?

Ky infeksion vjen si rezultat i virusit të njohur si parvovirus B19. Ai mund të përhapet nëpërmjet frymëmarrjes, nga teshtitja dhe kollitja e njerëzve të infektuar. Gjithashtu ai mund të përhapet edhe nëpërmjet transfuzion-it të gjaku-t si edhe nga nëna tek fëmija.

Cilat janë simptomat e sëmundjes së pestë?

Pas 7 ditësh nga kontakti me virusin, shfaqet një sëmundje e butë në formë gripi që mund të zgjasë një javë. Pas disa ditëve fillojnë të duken shenjat e infeksioneve. Ajo zakonisht merr formën e një skuqjeje në fytyrë. Skuqja normalisht largohet në më pak se një javë, por mund të rikthehet. Dhimbja e fytit dhe fryrja e gjëndrave gjithashtu mund të shfaqen.

Edhe të rriturit mund të përjetojnë sëmundjen e pestë. Në pjesën më të madhe të rasteve ato do të përjetojnë dhimbje të nyjeve, veçanërisht të duarve, gjunjëve dhe kyçeve. Në krahasim me meshkujt, gratë janë më shumë të prekura ndaj simptomave të nyjeve.

Tek njerëzit me çrregullime të gjakut, sëmundja e pestë mund të shkaktojë anemi të rëndë dhe mund të zvogëlojë numrin e qelizave të bardha të gjakut. Ndonjëherë për t’u përballuar me problemin nevojitet transfuzioni i gjakut.

Sëmundja e pestë dhe shtatzënia

Kur një grua shtatzënë merr sëmundjen e pestë, ajo është nën rrezikun e humbjes së fëmijës. Fatmirësisht ky është një rast i rrallë. Pjesa më e madhe e të rriturve kanë qenë të ekspozuar ndaj parvovirusit B19 dhe janë imunë ndaj tij. Megjithatë, nëse fëmija mund të ketë sëmundjen e pestë, është mirë që të qëndrojë larg grave shtatzëna.

Trajtimi për sëmundjen e pestë

Antibiotikët dhe fëmijët

Antibiotikët janë ilaçe që përdoren për të trajtuar infeksionet e shkaktuara nga bakteret. Ato janë ilaçe shumë të mira që kanë shpëtuar jetën e shumë fëmijëve me sëmundje serioze si meningjit, pneumoni dhe septikemi (sepsis).

Fëmijët dhe antibiotikët

Shumë prindër shqetësohen nëse fëmijët e tyre kanë nevojë në mënyrë frekuent-e për antibiotikë me recetë. Disa shqetësohen se fëmijët mund të zhvillojnë imunitet ndaj antibiotikëve, ndërsa të tjerë shqetësohen për efektet anësore—duke patur frikë se trajtimi mund të bëjë më shumë keq se sa mirë.

Në më të shumtën e rasteve antibiotikët nuk dëmtojnë fëmijët. Shumë fëmijë kanë nevojë për këto ilaçe për disa javë e ndoshta deri në një muaj, për shkak të infeksioneve kronike në veshka, veshin e mesëm, bajamet e të tjera pjesë të trupit. Duke u përdorur kur duhet, antibiotikët janë midis ilaçeve më të vlefshme.

Bakteret dhe viruset

Jo të tëra infeksionet mund të trajtohen me antibiotikë. Shumë infeksione siç janë shqetësimet e vogla të stomaku-t që shkaktojnë diarre vijnë nga viruset, që mund të shkatërrohen nga vetë mekanizmat mbrojtës të trupit.

Në shumë raste nuk është e mundur të përcaktohet nëse infeksioni vjen nga viruset apo nga bakteret. Kjo kryesisht ndodh në disa infeksione të traktit të sipërm respirator. Këto infeksione që shkaktojnë lëndime të fytit, kollë, rrufë, dhimbje veshi etj, janë të zakonshme. Shumë fëmijë, kryesisht kur fillojnë të luajnë me fëmijë të tjerë, mund të kenë deri në mesatarisht 6 infeksione të tilla në vit.

Kur janë të nevojshëm antibiotikët?

Vendimi për rekomandimin e një antibiotiku varion nga mjeku në mjek dhe nga pacienti në pacient. Në vendim ndikojnë  zgjatja dhe shpeshtësia e sëmundjes ashtu sikundër edhe prezenca e faktorëve të tjerë komplikues. Disa teste mund të jenë të nevojshëm për të gjetur se cili mikrob e shkakton infeksionin.

Cili antibiotik është i përshtatshëm?

Gripi: Trajtimi dhe vaksinimi

Gripi është një infeksion viral i hundës, fytit dhe ndonjëherë i mushkërive. Një kujdes i veçantë është i domosdoshëm nëse fëmijët, të moshuarit ose ato me probleme të tjera shëndetësore kanë grip, pasi gripi mund të shkaktojë sëmundje edhe më të rënda.

Zakonisht gripi për një person të shëndetshëm nuk është i rrezikshëm, por me kalimin e kohës, shfaqen variacione të reja, që mund të shkaktojnë tek njerëzit e shëndetshëm sëmundje serioze, madje edhe vdekjen.

Ndërkohë që shumë sëmundje që shfaqin simptoma të kollës, të hundëve, temperaturë dhe dhimbje koke janë përcaktuar si grip, ai në vetvete është një sëmundje specifike, që është shkaktuar nga virusi i gripit. Pjesa më e madhe e sëmundjeve, që në gjuhën e përditshme janë përcaktuar “grip”, në të vërtetë nuk janë të tilla.

Si e kam marrë gripin?

Viruset që shkaktojnë gripin janë gjithmonë përreth nesh. Ato vazhdimisht ndryshojnë, kështu që përjetimi i një gripi nuk parandalon ripërsëritjen. Gripi ndodh më shpesh në periudhën e vjeshtës dhe të dimrit. Virusi është shumë infektiv dhe përhapet nga një person tek tjetri, nëpërmjet kontaktit direkt, prekjes së objekteve të kontaminuara ose nëpërmjet teshtitjes dhe kollitjes.

Si ndihet gripi?

Gripi tipik tek të rriturit është i karakterizuar nga temperatura, dhimbja e kokës, dobësia, kolla dhe dhimbja e përgjithshme e trupit (veçanërisht në shpinë dhe këmbë). Gjatë gripit, mund të përjetohen rrjedhje të hundëve dhe dhimbje e fytit.

Herë pas here, infeksioni përhapet në mushkëri, duke shkaktuar bronkit dhe pneumoni. Kjo është më e zakonshme tek të moshuarit, duhanpirësit, njerëzit me shëndet të dobët dhe njerëzit me astmë dhe dhimbje kraharori. Fëmijët mund të ankohen për dhimbje shpine, përzierje dhe të vjella.

Gripi tipik zgjat pak më shumë sesa një javë, por lodhja dhe kolla mund të zgjasin më shumë.

Çfarë e përmirëson gripin?

 • Pushimi – Pushoni derisa të ndiheni mirë ose derisa temperatura të largohet;
E ftohura: Nuk janë të arsyeshme antibiotikët

Njerëzit zakonisht flasin se kanë “grip” kur në të vërtetë ato janë duke përjetuar të ftohurën. E ftohura dhe gripi janë që të dyja të shkaktuara nga viruset, megjithatë gripi është një sëmundje serioze që rezulton në vdekje çdo vit. Të ftohurat e zakonshme shumë rrallë shkaktojnë dëme serioze.

Diferenca ndërmjet te ftohurës dhe gripit

Simptomat e gripit zakonisht fillojnë papritur dhe me ethe, dhe njerëzit shpesh nuk ndihen mirë dhe shkojnë të shtrihen menjëherë në krevat. Fillimi i një të ftohure të zakonshme zakonisht është e ngadaltë dhe simptomat zakonisht janë të lidhura me hundën dhe fytin. Simptomat e gripit, mund të përfshijnë acarim të fytit ose të mushkërive, një kollë të thatë, ethe, djersitje dhe dhimbje muskujsh dhe tenton që të prekë të gjithë trupin.

Simptomat e zakonshme të të ftohurës përfshijnë teshtitje, kollë, acarim të fytit dhe rrjedhje të hundëve. Nëse janë të pranishme ethet, zakonisht janë të buta. Të ftohurat më të zakonshme përmirësohen për 7 deri në 10 ditë, gjithashtu kolla mund të zgjasë 1 ose 2 javë më shumë sesa simptomat e tjera. Mukus-i jeshil ose i verdhë jo domosdoshmërisht nënkupton që e ftohura juaj është duke u përkeqësur ose që ju keni një infeksion bakterial dhe keni nevojë për antibiotikët.

Si është përhapur e ftohura e zakonshme?

Të ftohurat e zakonshme janë shkaktuar nga agjentë infektues të quajtur viruse. Viruset mund të përhapen nëpërmjet duarve të njerëzve dhe objekteve siç janë lodrat, dorezat e dyerve dhe shamitë, dhe nëpërmjet kollitjes dhe teshtitjes.

Si mund ta shmangni marrjen e gripit ose të ftohurën e zakonshme?

 • Praktikoni masa parandaluese: lani duart me sapun, veçanërisht pasi keni mbuluar hundën kur keni teshtirë ose para se të hani ose kur përgatitni ushqimet;
 • Largoni gishtat nga sytë, hunda dhe goja;
 • Mbulojeni gojën kur teshtitni ose kolliteni;
 • Hidhni letrat e hundës pasi i keni përdorur ato;
 • Shmangni përdorimin e përbashkët të filxhanëve dhe gotave;
 •  Shmangni kontaktet e afërta me ato që vuajnë nga e ftohura.

A do të ndihmojnë antibiotikët që e ftohura të shërohet më shpejt?

Kolla

Të paturit  e një kolle është një nga arsyet më të shpeshta që njerëzit, kryesisht fëmijët, të shkojnë tek mjeku. Edhe pse kollitja mund të jetë një shenjë e sëmundjeve serioze të mushkërive, ajo zakonisht nuk është e tillë. Në shumicën e rasteve kolla vjen për shkak të sëmundjeve të lehta dhe të përkohshme.

Është e rëndësishme të kuptohet se kollitja është një refleks (përtej kontrollit tonë) që mbron mushkëritë. Kollitja ndalon gjëra të vogla që të hyjnë në mushkëri dhe pastron e nxjerr jashtë sekrecionet që prodhohen në rrugët e frymëmarrjes.

Ka shumë gjëra që mund të shkaktojnë këtë refleks që të ndodhë. Tek fëmijët, shumica e kollave janë për shkak të infeksioneve virale të traktit të sipërm respirator (hunda dhe grykët). Fëmijët mund të kenë rreth 3 deri në 8 infeksione në vit dhe ato mund të ndjekin njëri – tjetrin me shpejtësi. Kolla e shoqëruar me infeksione mund të zgjasë 2-3 javë, kështu që është e lehtë të shikohet përse disa fëmijë kanë kollë për disa javë, kryesisht gjatë dimrit.

Kollitja kronike është e zakonshme tek astmatik-ët. Në formën e butë këto sëmundje nuk kanë fishkëllima, por prodhojnë një kollë të vazhdueshme gjatë natës ose gjatë kryerjes së veprimeve fizike. Të tjera gjëra që irritojnë mushkëritë si pirja e duhanit dhe tymrat industrialë mund të shkaktojnë kollitje kronike, ashtu sikurse alergji-të si rrufat dhe sinozitet.

Patjetër që ndonjëherë kolla është shenjë e sëmundjeve shumë serioze si penumonia (infeksion i mushkërive) ose tumor-eve si kancer-i mushkërive. Zakonisht në këto raste janë më shumë serioze simptoma të tjera si temperatura, oreks i pakët, humbja në peshë dhe të ndjerit përgjithësisht keq.

Kolla që zgjat disa ditë dhe që shoqërohet me simptoma si ftohje apo grykë të skuqura mund të injorohet apo trajtohet me ilaçe të thjeshta. Por nëse kolla zgjat më shumë se një javë dhe kryesisht nëse personi nuk ndihet mirë, duhet bërë një vizitë tek mjeku.

Bronkiolitet

Bronkiolit-et janë infeksione virale që shfaqen në vjeshtë dhe në dimër. Më shumë preken bebet nën një vjeç.

Simptomat e bronkioliteve

Simptomat e zakonshme janë si ato të të ftohurës, me hundë të bllokuara dhe me rrufë, kollë dhe në më shumë se gjysmën e rasteve edhe temperaturë jo shumë të lartë.

Në rastin e bronkioliteve viruset shkaktojnë ënjtje të mureve të bronkioliteve–rrugë të vogla të frymëmarrjes që lidhin tubat kryesorë të frymëmarrjes (bronket) me mushkëritë. Kjo ngushton rrugët e ajrit. Ajri mbetet në mushkëri dhe si rezultat frymëmarrja e fëmijës tenton të bëhet më e shpeshtë. Në disa raste dëgjohet edhe zhurmë në mushkëri kur ajri del jashtë.

Sa zgjat kjo gjendje?

Shumë fëmijë me bronkiolite virale e marrin veten tërësisht pas 7-10 ditëve. Megjithatë, pak prej tyre mund të kenë simptoma (më shpesh kollë) që zgjat për 3-4 javë.

Nëse fëmija është prematur ose ka sistem të dobët imun ose probleme të tjera serioze, si problem zemre dhe mushkërish, atëhere bronkiolitet janë më të shpeshta.

Trajtimi i bronkioliteve

Meqenëse bronkiolit-i është një infeksion virusal, antibiotikët nuk ndihmojnë (Antibiotikët janë efektivë vetëm në trajtimin e infeksioneve të shkaktuara nga bakteret). Në mënyrë të ngjashme, ilaçet si salbutamol (Ventolin), steroide dhe antihistaminikë zakonisht nuk janë efektive.

Nëse fëmija ka ethe, kjo mund të trajtohet me paracetamol.

Çfarë mund të bëhet tjetër?

Fëmijët me bronkiolite kanë nevojë për shumë lëngje. Shpesh vështirësitë në frymëmarrje shoqërohen me vështirësi të ushqyerjes së fëmijëve, kryesisht për fëmijët që janë më të vegjël se 6 muajsh. Për të plotësuar nevojat për lëngje, është mirë që fëmijëve t’u jepen sasi të vogla dhe shpesh, që tolerohen më mirë nga ana e tyre.

Është e rëndësishme që fëmija me këto kushte të mos dehidratohet. Kjo mund të kontrollohet duke monitoruar numrin e vakteve që i jepen fëmijës dhe numrin e pelenave të lagura.

Ambroxol hydrochloride 15 mg /5ml dhe 30 mg/5ml

Çfarë është Aprinol dhe për çfarë përdoret

Aprinol shururp është një agjent mykolitik që përdoret për sëmundjet e traktit respirator.

Aprinol shurup përdoret në trajtimin e sëmundjeve të mushkërive dhe bronkeve të shoqëruara me sekrecione viskoze. Aprinol bën mukus-in me pak viskoz si rrjedhojë thjeshton sekretim-in.

Kur nuk duhet të perdorni Aprinol

Nese pacienti është alergji-k ndaj përbërësit aktiv të Aprinol (ambroxol hydrochloride) ose ndaj përbërësve të tjerë të Aprinol.

Kur duhet të tregoni kujdes ndërkohë që përdorni Aprinol

Nëse pacienti ka shfaqur reagim alergjike të rëndë të lëkurës (p.sh. sindromën e Steve-Johnson dhe Lyell Morbus).

Për këtë arsye, nëse shfaqen lezion-e të lëkurës ose të mukozës, Aprinol duhet të ndërpritet.

Fëmijët

Për fëmijët nën dy vjeç, Aprinol duhet të përdoret vetëm nën mbikqyrjen e mjekut.

Përdorimi me medikamente të tjerë

Asnjë medikament që përdoret për zbutjen e kollës (antitusivë) nuk duhet të përdoret njëkohësisht me Aprinol.

Shtatzënia dhe laktacioni

Aprinol nuk duhet të përdoret gjatë shtatzënisë dhe laktacion-it.

Perdorimi i makinave dhe makinerive

Nuk ka efekte mbi përdorimin e makinës apo të makinerive.

Informacione rreth përbërësve të Aprinol

Aprinol përmban sorbitol. Nëse ju është konstatuar mbi ndjeshmëri ndaj disa sheqernave, duhet të konsultoheni me mjekun përpara përdorimit.

Përdorimi dhe doza

Aprinol shurup duhet të merret nga goja, para vaktit. Mos merrni Aprinol direkt para se të flini.

Aprinol shurup 15mg/5ml

Fëmijët deri në 2 vjeç: 15 mg ambroxol hydrochloride i ndarë në doza  2.5 ml shurup (gjysmë luge çaji) 2 herë në ditë.

Fëmijët nga 2 deri në 5 vjeç: 22.5 mg ambroxol hydrochloride i ndarë në doza 2.5 ml shurup (gjysmë luge çaji) 3 herë në ditë.

Fëmijët nga 5 deri 12 vjeç: 30-45 mg ambroxol hydrochloride i ndarë në doza 5 ml shurup (një lugë çaji) 2-3 herë në ditë.

Aprinol shurup 30mg/5ml

Fëmijët mbi 12 vjeç  dhe të rriturit: 60-120 mg ambroxol hydrochloride i ndarë në doza 5-10 ml (një deri në dy lugë çaji) 2 herë në ditë.

Fshikëza e shkarë

Fshikëza është një organ i zgavruar në pelvis i cili depoziton urinën. Presioni i krijuar kur fshikëza mbushet me urinë shkakton nevojën për të urinuar. Gjatë urinimit, urina largohet nga fshikëza dhe del jashtë trupit nëpërmjet ureter-it.

Tek gratë, pareti i përparmë i vaginës mbështet fshikëzën. Ky paret mund të dobësohet apo të lëshohet me kalimin e moshës. Një stres i konsiderueshëm trupor siç është lindja e një fëmije mund të dëmtojë këtë pjesë të paretit vaginal. Në qoftë se ai keqësohet, fshikëza mund të shkasë, në kuptimin që nuk mbështetet më në paretin e vaginës dhe bie në vaginë. Kjo mund të shkaktojë probleme, si vështirësi në urinim, siklet dhe mospërmbajtje nga stresi (rrjedhje të urinës të shkaktuar nga teshtitja, kolla dhe tendosja).

 • Fshikëzat e shkara (të quajtura edhe cistocelë ose fshikëza të rrëzuara) ndahen në katër gradë, bazuar në atë se sa shumë fshikëza bie në vaginë.
 • Grada 1 (e butë): Vetëm një pjesë e vogël e fshikëzës bie në vaginë.
 • Grada 2 (e moderuar): Fshikëza bie mjaft sa që arrin hapjen e vaginës.
 • Grada 3 (e rëndë): Fshikëza zgjatet nga trupi përmes hapjes vaginale.
 • Grada 4 (e plotë): E tërë fshikëza zgjatet plotësisht jashtë vaginës, zakonisht e shoqëruar me forma të tjera të shkarjes së organeve të legenit.

Fshikëzat e shkara zakonisht shoqërojnë menopauzë-n. Para menopauzës, trupi i gruas krijon hormonin e estrogjenit, që ndihmon të mbahen të fortë muskujt e vaginës dhe ata rreth saj. Trupat e grave pushojnë së krijuari shumë estrogjen pas menopauzës dhe këta muskuj priren të dobësohen si rezultat i kësaj.

Shkaqet e një fshikëze të shkarë

 Faktorët e mëposhtëm zakonisht shoqërohen me shkaqet e një fshikëze të shkarë:

 •  Lindja e fëmijëve: Ky është shkaku më i zakonshëm i një fshikëze të shkarë. Procesi i lindjes është stresues për indet dhe muskujt vaginal, që mbajnë fshikëzën e një gruaje.
 • Menopauza: Estrogjenet, hormone që ndihmojnë që të ruhet forca dhe shëndeti i muskujve në vaginë, nuk prodhohen pas menopauzës.
Tymosja e duhanit gjatë shtatzënisë

Fakte mbi duhanpirjen gjatë shtatzënisë

 •  Duhanpirja gjatë shtatzënisë është e rrezikshme si për nënën ashtu edhe për foshnjën.
 • Kimikatet e dëmshme nga tymi i duhanit kalojnë direkt tek foshnja me anë të rrjedhës së gjaku-t të nënës.
 • Efekti i duhanpirjes dhe ekspozimi ndaj tymit dytësor gjatë shtatzënisë përmbajnë një rrezik të shtuar të lindjes të foshnjës së vdekur dhe të abort-it, si dhe një rrezik të shtuar të lindjes së parakohshme.
 • Foshnjat e ekspozuara ndaj tymit dytësor në shtëpi kanë një rrezik më të lartë të sindromës së vdekjes së papritur të fëmijës.
 • Nuk ka ndonjë limit të parrezikshëm për ekspozimin ndaj tymit të duhanit në shtatzëni.
 • Produktet që zëvendësojnë nikotinë-n nuk janë studiuar tek gratë shtatzëna.

Si ndikon duhanpirja tek gruaja shtatzënë dhe foshnja e saj

Tymosja e duhanit ndikon edhe tek nëna edhe tek foshnja dhe paraqit rreziqe për shëndetin e të dyve. Duhanpirja gjatë shtatzënisë e vë foshnjën në rrezik për probleme shëndetësore dhe pasi foshnja lind. Nikotina dhe të gjithë produktet e dëmshme që shkaktojnë kancerin, të thithura nga duhani hyjnë në gjakun e nënës dhe kalojnë drejtpërdrejt në sistemin e qarkullimit të gjakut përmes placentës. Tymi i duhanit përmban mbi 7 000 kimikate të dëmshme, më tepër se 70 prej të cilave dihen që janë kancerogjen-e.

Disa prej efekteve mbi shëndetin e foshnjës përfshijnë:

 • Një furnizim i ulur me oksigjenin në dispozicion të foshnjës.
 • Rrezik i shtuar i abortit dhe lindjes së një foshnje të vdekur.
 • Rrezik i shtuar i një rritje të dobët dhe peshë e ulët në lindje.
 • Rrezik i shtuar i lindjes së parakohshme.
 • Rritje e ritmit të zemrës së foshnjës.
 • Rrezik i shtuar i problemeve të frymëmarrjes së foshnjës.

Këta rreziqe për foshnjën rriten me rritjen e numrit të cigareve të thithura gjatë shtatzënisë. Natyrisht, duhanpirja është e dëmshme edhe për nënën, duke rritur rrezikun për kancer, sëmundje kardiovaskular-e, emfizemë dhe sëmundje të tjera.

A ka ndonjë sasi të duhan pirjes të parrezikshme gjatë shtatzënisë?

Kur një e ftohur bëhet infeksion i sinuseve ?

Nuk ju ka ndodhur të merrni ndonjë infeksion të sinus-eve pas një të ftohure të keqe? Ai quhet sinusit. Pas një të ftohure ju jeni në një rrezik më të madh që të merrni një infeksion të sinuseve sepse e ftohura shkakton inflamacion dhe ënjtje të sinuseve.

Çfarë është një e ftohur e zakonshme?

E ftohura e zakonshme është një infeksion i rrugëve të sipërme të frymëmarrjes që shkaktohet zakonisht nga një virus i cili infekton hundën dhe fytin.

Simptomat e zakonshme të ftohjes përfshijnë zënien e hundëve, hundë që rrjedhin, rrjedhje të pas hundës që është pikim i lëngut të hundëve në fyt, dhimbje të kokës dhe lodhje. Kolla dhe pak temperaturë gjithashtu mund të shoqërojnë këto simptoma.

Simptomat e ftohjes zakonisht shfaqen, kulmojnë dhe zhduken ngadalë. Nuk është i nevojshëm ndonjë trajtim për të ftohurën, por disa medikamente mund t’i lehtësojnë simptomat. P.sh. liruesit e hundëve mund të pakësojnë rrjedhjen dhe pastrojnë kanalet e hundës. Edhe qetësuesit e dhimbjeve mund të lehtësojnë ethet dhe dhimbjen e kokës. Medikamentet për kollën mund të ndihmojnë edhe ato. E ftohura zakonisht mund të zgjasë nga disa ditë deri në rreth një javë apo më shumë.

Në disa raste, ftohja mund të shkaktojë ënjtjen e sinuseve, duke penguar daljen e mukozës. Kjo mund të çojë në një infeksion të sinuseve. Në qoftë se keni dhimbje të sinuseve, dhimbje në fytyrë dhe sy dhe një mukozë të trashë të verdhë apo jeshile që vazhdon pas një jave, atëherë duhet të vizitoheni tek mjeku që do të përcaktojë nëse keni infeksion.

Çfarë është një infeksion i sinuseve?

Një infeksion i sinuseve është inflamacioni ose ënjtja e sinuseve tuaja. Normalisht, sinuset tuaja janë të mbushura me ajër. Kur sinuset bllokohen dhe mbushen me lëng, atje mund të rriten baktere dhe të shkaktojnë infeksionin. Ky infeksion njihet si sinusit.

Cilat janë simptomat e një infeksioni të sinusit?

Simptomat e një infeksioni të sinusit përfshijnë:
• Sekrecione të trasha, të verdha e me erë të keqe nga hunda;
• Presion ose dhimbje në fytyrë dhe sy;
• Dhimbje koke (përgjithësisht në zonën e ballit);
• Bllokim i hundëve;