Ushtrimet Kegel

Çfarë janë ushtrimet Kegel?

Ushtrimet Kegel janë ushtrimet që ju mund të bëni për të forcuar muskujt e dyshemesë së pelvisi-t, muskujt që mbajnë ureter-in, fshikëzën dhe rektumin. Ushtrimet e kanë marrë emrin nga Arnold Kegel, një gjinekolog i cili i rekomandonte ato në vitet 1940-të për të ndihmuar gratë që vuanin nga mospërmbajtja e urinës ose kontrolli i reduktuar i fshikëzës, që mund të ndodhë pas lindjes së fëmijës.

Në qoftë se nuk po i bëni ushtrimet Kegel, fillojini ato tani. Forcimi i muskujve të dyshemesë së pelvisit mund të ndihmojë në parandalimin apo trajtimin e mospërmbajtjes së urinës për shkak të stresit, një problem që prek deri në 70% të grave gjatë apo pas shtatzënisë. Ushtrimet Kegel mund të ndihmojnë gjithashtu të reduktohet rreziku i mospërmbajtjes anale.

Meqenëse këto ushtrime përmirësojnë qarkullimin e gjaku-t në zonën tuaj rektal-e apo vaginal-e, ato mund të ndihmojnë të mbahen nën kontroll hemorroide-t dhe ndoshta do të ndihmojë shërimin pas një epiziotomi-e ose grisje gjatë lindjes. Së fundmi, vazhdimi i tyre duke vijuar ushtrimet rregullisht pas lindjes jo vetëm ndihmon që ju të ruani kontrollin mbi fshikëzën, por përmirëson edhe tonizimin e muskulit të vaginës duke e bërë seksin më të kënaqshëm.

Si t’i bëj ato?

Filloni me një fshikëz të zbrazët. Përfytyroni që po përpiqeni ta ndaloni veten që t’ju shpëtojnë gazra dhe të ndaloni rrjedhjen e urinës në të njëjtën kohë. Ndjesia është mbyllja dhe ndalimi i kalimeve të përparshme dhe të prapme. Në qoftë se nuk jeni e sigurt që mund ta bëni këtë, një mënyrë është të kontrolloni duke futur një gisht të pastër tek vagina para se të bëni ushtrimin. Në qoftë se ndjeni presion rreth gishtit jeni në rrugë të drejtë. Ose provoni një ushtrim Kegel gjatë marrëdhënies seksuale dhe pyeteni partnerin në e ndjen atë. Në qoftë se e bëni siç duhet, ai do të ndjejë se si ju “përqafoni” penis-in e tij.

ALS - Skleroza amiotrofike laterale

Çfare eshte skleroza amiotrofike laterale?

Skleroza amiotrofi-ke laterale, ose ALS (amyotrophic lateral sclerosis) është një sëmundje në të cilën disa qeliza të trurit dhe të shtyllës kurrizore vdesin dalëngadalë. Këto qeliza nervore quhen neurone motorike dhe kontrollojnë muskujt që lejojnë të lëvizin pjesët e trupit tuaj. ALS quhet edhe sëmundja Lou Gehrig (LOU GEHRIG-ut Sëmundja e).

Personat që kanë këtë formë skleroze gradualisht bëhen gjithnjë e më të paaftë. Periudha e keqësimit të sëmundjes është e ndryshme për njerëz të ndryshëm. Disa persona jetojnë me ALS për disa vjet. Por me kalimin e kohës ALS ua bën të vështirë të ecin, flasin, të gëlltisin dhe të marrin frymë. Këto probleme mund të çojnë në plagosje, sëmundje dhe në fund të fundit në vdekje. Në shumicën e rasteve vdekja ndodh brenda tre deri pesë vjetësh pasi fillojnë të shfaqen simptomat, megjithëse disa persona jetojnë edhe për shumë vjet, madje edhe dhjetëvjeçarë.

Mund të jetë shumë frikësuese për dikë që të mësojë se ka ALS. Biseda me mjekun, marrja e këshillimeve dhe bashkimi në një grup mund ta ndihmojnë që të merret me ndjenjat e veta. Edhe pjesëtarët e familjes mund të kenë nevojë për mbështetje apo këshillim me keqësimin e sëmundjes.

ALS është e rrallë. Çdo vit në SHBA dhe në pjesën më të madhe të botës vetëm 1 ose 2 vetë në 100 000 sëmuren nga ALS. Burrat e marrin ALS pak më shumë se gratë. ALS mund të shfaqet në çdo moshë, por më shpesh fillon tek të rriturit e moshës së mesme dhe të moshuarit.

Çfarë e shkakton ALS?

Mjekët nuk e dinë çfarë e shkakton ALS. Në rreth 1 rast në 10 ajo shfaqet në familje. Kjo do të thotë që 9 herë nga 100 një person me ALS nuk ka ndonjë pjesëtar të familjes me këtë sëmundje.

Cilat janë simptomat?

Meqenëse rrugët e frymëmarrjes së fëmijëve janë shumë të vogla ata mund të mbyten lehtë me ushqime dhe objekte të tjera të vogla që ata tentojnë që t’i fusin në gojë. Objektet më të zakonshme që gjenden përreth shtëpisë, si qese plastike dhe materiale të tjera përbëjnë rrezik, kështu që lexoni dhe gjeni mënyrat se si të reduktoni rrezikun e mbytjes dhe asfiksi-së.

Ushqimi

Përpara moshës 3–4 vjeçare, dhëmbët e fëmijëve të vegjël nuk janë të zhvilluar mjaftueshëm që të përtypin ushqimin në mënyrë të përshtatshme. Kur ushqeni fëmijën mbani mend të:

 • Copëtoni mishin dhe salçiçet në copa shumë të vogla dhe të hiqni lëkurën nëse duhet. Ushqimet e forta si karrota, selino e molla, duhet të ngrihen e të bëhen pure. Kurrë mos i jepni fëmijës ushqime në formë solide;
 • Kurrë mos i jepni fëmijës së vogël ose bebes kikirikë ose arrorë të tjerë;
 • Kurrë mos i jepni fëmijës nën 5 vjeç kokoshka, karamele të forta ose patatina;
 • Largoni kockat e vogla nga ushqimi i fëmijëve;
 • Inkurajoni fëmijën që të qëndrojë i qetë kur është duke ngrënë dhe duke pirë (vrapimi ose lojërat ndërsa fëmija është duke ngrënë shtojnë shanset për mbytje);
 • Gjithmonë mbikqyrni fëmijën kur është duke ngrënë; dhe
 • Kurrë mos e detyroni fëmijën të hajë gjërat që nuk do.

Lodrat dhe objektet e vogla

 • Mbani objektet e vogla si gozhda, monedha, kopsa të humbura, rruaza, figurina të vogla etj, larg fëmijëve. Një fëmijë mund të mbytet me çdo objekt të vogël që mund të vendoset në një kuti apo kanistër;
 • Përpiquni që të evitoni blerjen e objekteve si qese me rruaza dhe lodra që përmbajnë rruaza që mund të gëlltiten nga fëmijët;
 • Lodrat që përmbajnë pjesë të vogla, si ato që mund të blihen në makinat me pagesë, mund të gëlltiten lehtë dhe të shkaktojnë mbytje. Këto lodra nuk janë të përshtatshme për fëmijët më të vegjël se 3 vjeç;
 • Lodrat që gjenden brenda dhuratave të Krishlindjeve dhe brenda vezëve prej çokollate nuk duhet t’u jepen fëmijëve të vegjël;