Kontrolli gjashtë javë pas lindjes

Përse ju nevojitet një kontroll i pas lindjes?

Mjeku ose mamia juaj do të duan t’u vizitojnë katër deri në gjashtë javë pas lindjes për të kontrolluar regjenerim-in tuaj fizik nga shtatzënia dhe nga lindja, për të parë se si po ia dilni mbanë emocionalisht dhe të trajtojnë nevojat tuaja në vazhdim. Ju mund të keni nevojë të vizitoheni po ashtu edhe me mjekun e familjes. P.sh. në qoftë se i jeni nënshtruar një operacioni cezarian, plaga juaj duhet të kontrollohet një apo dy javë pas ndërhyrjes kirurgjik-ale për t’u siguruar që po shërohet siç duhet.

Ende mund t’u duhet të merreni me disa dhimbje të lidhura me shtatzëninë dhe lindjen dhe mund të keni disa pyetje për dhimbjet e lindjes, lindjen dhe për çështje që kanë të bëjnë me periudhën e paslindjes, siç është ushqyerja me gji, kontrolli i lindjeve, ushtrimet fizike, seksin dhe punën. Kjo ndihmon të merren përgjigjet e pyetjeve të cilave ju doni t’ua dini përgjigjen dhe çështje të tjera që do të donit t’i diskutonit.

Mos u ndjeni e kufizuar nga data e paracaktuar e vizitës. Ndonjëherë problemet fizike ose emocionale dalin në pah dhe kërkojnë vëmendje imediate dhe duhet të stimulojnë një vizitë tek mjeku para datës së caktuar.

Temat që mjeku do të diskutonte me ju janë:

  • Komplikacion-et që keni pasur gjatë shtatzënisë dhe lindjes dhe çfarë ndikimi ato mund të kenë tek shtatzënitë e ardhshme dhe për shëndetin tuaj në përgjithësi. P.sh. në qoftë se ju keni ende pyetje për dhimbjet e lindjes dhe lindjen, tani është koha që t’i bëni. Edhe në qoftë se mjeku juaj ua ka shpjeguar në kohë se çfarë saktësisht po ju ndodhte dhe përse, ju mundet që të mos e mbani mend çdo gjë që është thënë atëherë.
  • Çfarë simptomash fizike ju keni si p.sh. nëse keni ende hemorragji herë pas here, ndonjë shqetësim abdominal, dhimbje vagina-le apo perineal-e, mos përmbajtje urinar-e apo të jashtëqitjes ose dhimbje të gjinjve. Mos ngurroni të tregoni edhe për ndonjë gjë që mjeku juaj nuk ju pyet. Në qoftë se keni ndonjë simptomë të bezdisshme që mjeku nuk e ka zbuluar, tregojani.
Udhëzime për ndjekjen e televizorit nga fëmijët e vegjël

Rruga më e mirë për t’ju qasur televizorit (dhe koha para ekranit të çdo lloji) është të menduarit për të si për sheqerin e rafinuar. Juve doni që fëmija juaj të kënaqet me gjërat joshëse por pa i konsumuar ato së tepërmi. Pra ju do të duhet të kontrolloni kohën që fëmija juaj shpenzon para ekranit.

Rekomandohet që fëmijët dy vjeç e lart të shikojnë jo më shumë se një deri dy orë në ditë, ndërsa për fëmijët nën dy vjeç nuk rekomandohet të shohin fare.

Vendosja e kufijve qysh nga dita e parë është kryesore për ta mbajtur nën kontroll kohën në të cilën fëmija ndjek televizorin. Është shumë më e lehtë që t’i lironi standardet tuaja më pas se sa të shkëpusni një fëmijë 18 muajsh nga një zakon tre herë në ditë. Më poshtë keni disa këshilla për monitorimin dhe kufizimin e kohës gjatë të cilës fëmija juaj sheh televizor.

Monitorimi i kohës gjatë të cilës fëmija juaj ndjek televizorin

Kufizoni sasinë e kohës që fëmija juaj shpenzon për të parë televizor

Më shumë se dy orë në ditë është e tepërt. Për të bërë që fëmijës tuaj t’i duket se ka kaluar shumë kohë duke parë televizor, dhe për ta ruajtur trurin e tij të vogël që të mos bëjë veprime mekanike ndërkohë që po ndjek televizorin, ndajeni ndjekjen e televizorit në pjesë 10-15 minutash. Mbajini ekranet e televizorëve larg dhomës së gjumit  dhe fikeni atë gjatë vakteve të ngrënies.

Shmangni përcaktimin e një kohe të qëndrueshme të lejuar të shikimit

Kjo është kundër intuitive por çuditërisht e efektshme. Ju mund të doni që fëmija juaj të vijë tek ju kur dëshiron të shohë televizor dhe mbajeni për vete se cila është koha maksimale. Në këtë mënyrë ju do të shmangni dhënien e mesazhit se ka një farë sasie të kohës gjatë të cilës ai “duhet” të ndjekë televizorin.

Bëjeni ekranin fizikisht të parehatshëm