10 dobitë e jogës paralindjes

Lini mënjanë egon tuaj dhe respektoni atë që trupi juaj është sot. Praktikoni dhembshurinë për veten tuaj dhe foshnjën. Joga e paralindjes është një nga gjërat më të mira që ju mundeni të bëni për vete si edhe për foshnjën në rritje.

Është e rëndësishme që të gjeni praktikën e duhur për vete, qoftë duke shkuar tek ndonjë qendër e jogës, duke gjetur një DVD apo duke krijuar praktikën tuaj në shtëpi. I vini veshin trupit tuaj dhe bëni atë që ndjeni se është e duhura për ju.

Disa nga dobitë e të praktikuarit të jogës gjatë shtatzënisë përfshijnë:

1. Zhvillon energjinë dhe forcën

Me rritjen e foshnjës brenda trupit tonë, nevojitet më shumë energji dhe forcë për të qenë në gjendje të mbartim peshën. Pozicionet e jogës forcojnë ijet, shpinën, krahët dhe shpatullat tona.

Joga e paralindjes: Salutimi i Diellit

2. Balanca

Balanca jonë sfidohet fizikisht me rritjen e fetus-it brenda trupit tonë. Emocionalisht ne jemi tharë për shkak të rritjes së progesteron-it dhe estrogjenet. Kur përpiqemi të fokusohemi në qëndrimin dhe frymëmarrjen në secilën nga pozat e jogës, në jemi në gjendje të sintonizojmë balancën tonë, fizikisht dhe emocionalisht.

Joga e paralindjes: Poza e  Pemës

3. Qetëson tensionin e fundit të shpinës, ijeve, kraharorit, pjesës së sipërme të shpinës, qafës dhe shpatullave

Me rritjen e foshnjës në trupat tanë ushtrohet më shumë tension mbi këta grupe specifikë muskujsh. Ne priremi të kemi më shumë një lakim të fundit të shpinës për shkak të madhësisë së rritur të barqeve tona. Ijet tona bëhen më të shtrënguara për shkak të presionit të shtuar të peshës së foshnjës në bark. Me rritjen në madhësi të gjinjve, pjesa e sipërme e shpinës dhe kraharori kanë më shumë tension, krahas me qafën dhe shpatullat tona.

Joga e paralindjes: Poza e Perëndeshës

4. Qetëson sistemin nervor

Me anë të frymëmarrjes së thellë, sistemi nervor kalon në gjendjen para-simpatike, që është përgjegjëse për relaksim-in. Kur trupat tanë janë në këtë gjendje, sistemi ynë tretës funksionon siç duhet, ne priremi të flemë më mirë dhe sistemi ynë imun është në gjendjen e tij optimal-e.

Udhëheqës vizual: Joga 101

[ssba_hide]

Udhëheqës Vizual: Mënyra për të skalitur trupin tuaj prej nëne të re duke përdorur shkallët

[ssba_hide]
Kanceri i gjirit: Trajtimet

Trajtimi i kancerit të gjirit përgjithësisht do të fillojë pasi gjendja juaj shëndetësore ka qenë e vlerësuar plotësisht sepse lloje të ndryshme të kancerit të gjirit kërkojnë trajtim të ndryshëm. Një numër faktorësh duhet të merren në konsideratë në zgjedhjen e trajtimit më të përshtatshëm për ju. Kampionët e marrë nga një biopsi mund të përdoren për të gjetur nëse qelizat kanceroze kanë receptor estrogjen ose progesteron.

Mjekët nevojitet të gjejnë nëse kancer-i është përhapur në nyja limfatike nën krahun tuaj ose mbi kockën e qafës ose kudo tjetër në trup. Faktorë të tjerë për t’u marrë në konsideratë kur zgjidhet trajtimi më i përshtatshëm janë madhësia e bllokut të qelizave dhe sa shpejt ai rritet. Fakti nëse e keni kaluar menopauzë-n apo jo mund të ndikojë po ashtu në trajtim.

Alternativat e trajtimit

Alternativat e trajtimit përfshijnë ndërhyrjen kirurgjik-ale për të hequr ose bllokun e qelizave ose tërë gjirin, radioterapi-në dhe terapitë suplementare hormonale apo kemioterapinë.

Ndërhyrja kirurgjikale

Ajo përfshin ose heqjen e të gjithë gjirit (mastektomi) ose vetëm bllokun e qelizave dhe një zonë të indit normal që rrethon atë (lumpektomi). Një lumpektomi është një ndërhyrje kirurgjikale që e ruan gjirin. Llojet të tjera të ndërhyrjes kirurgjikale janë mastektomia e pjesshme ose një prerje e gjerë në të cilën hiqet më shumë ind i shëndetshëm dhe kuadrantektomia në të cilën hiqet një e katërta e gjirit.

Ndërhyrja kirurgjikale që e ruan gjirin

Studimet kanë treguar se në kancerin e hershëm të gjirit, lumpektomia (heqja e tumori-t) e pasuar nga një trajtim me rrezatim ka pothuaj të njëjtën shkallë kurim-i të suksesshëm sa edhe mastektomia (heqja e të tërë gjirit). Kirurgjia që e ruan gjirin me heqje të nyjeve limfatike, e pasuar nga radioterapia e gjirit është trajtimi më i zakonshëm i përdorur për kancerin e gjirit të zbuluar herët. Ideja është që të largohen qelizat kanceroze para se ato të mund të përhapen në pjesë të tjera të trupit.

Nyjat limfatike dhe limfoedema

Pozicioni i rikthimit përdoret për rastet kur dikush është pa ndjenja por merr frymë, ose për një person pa ndjenja që ka substanca të huaja në rrugët e frymëmarrjes, ose për pastrimin e rrugëve të frymëmarrjes nga uji pas një mbytjeje.

Është e rëndësishme që të thërrisni për ndihmë sa më shpejt që të jetë e mundur kur dikush është pa ndjenja. Nëse dikush tjetër është i disponueshëm kërkojini që të telefonojë për të thirrur ambulancën. Nëse jeni vetëm me viktimën, vendoseni atë në pozicionin e rikthimit në normalitet përpara se t’i telefononi ambulancës.

Ky pozicion i përshkruar më poshtë është për fëmijët mbi moshën një vjeç dhe të rriturit. Fëmijët duhen kthyer me fytyrë poshtë duke i mbështetur në parakrahun tuaj dhe duke iu mbajtur kokën me dorë.

 • Gjunjëzohuni përpara personit;
 • Vendosni krahun e tyre, atë që është më larg jush, në kënd të drejtë me trupin e tyre;
 • Vendosni krahun e viktimës që keni më afër përmes kraharorit;
 • Përthyeni këmbën e viktimës që keni më afër, këmbën tjetër lëreni drejt;
 • Ndërsa i mbani kokën edhe qafën, rrotullojeni personin;
 • Kur janë në një anë, mbajeni këmbën e viktimës të përthyer tek gjuri, duke prekur kështu tokën me gjurin e përthyer.

rikthim

Pastaj lëvizeni kokën avash pas dhe para në mënyrë që çdo gjë që mund të jetë brenda (si p.sh. të vjellat) të dalë jashtë dhe pastrojini rrugët e frymëmarrjes me gishta.

Kanceri që zhvillohet në testikuj është quajtur kanceri testikular (kancer i testisit). Zakonisht vetëm një testikul është prekur dhe kanceri zakonisht haset në testikulin e djathtë. Nëse lihet pa u trajtuar, ai do të shpërndahet në të gjithë trupin. Dy llojet kryesore të kancerit testikular janë seminomë dhe jo-seminomë.

Kush mund ta marrë kancerit e testisit?

Kanceri testikuar numërohet në afërsisht 1% të të gjithë kancerave tek meshkujt. Ai zakonisht prek meshkujt e moshës 20-40 vjeçare. Lloje të caktuara të kancerit testikular mund të ndodhin tek fëmijët e vegjël dhe tek meshkujt e rritur.

Faktorët rrezikues

Shkaku i kancerit testikular akoma nuk është zbuluar; megjithatë, ekzistojnë shumë faktorë rrezikues të cilët janë identifikuar:

 • Testikuj të pakorrigjuar tek foshnjat ose fëmijët;
 • Një histori familjare e kancerit testikular;
 • Të paturit e një binjaku me kancerin testikular;
 • Meshkujt, mamaja e të cilëve ka marrë hormonin e quajtur DES (diethylstilbestrol) gjatë shtatzënisë për të parandaluar abort-in, mund të kenë probleme testikulare. Megjithatë, kërkuesit nuk e kanë konkluduar nëse ekziston ndonjë lidhje ndërmjet ekspozimit pre-natal të DES dhe kancerit testikular.

Cilat janë shenjat dhe simptomat e kancerit të testisit?

Kanceri testikular mund të shkaktojë një sërë shenjash dhe simptomash, por mund të mos shfaqë edhe asnjë simptomë. Simptomat ndaj të cilave meshkujt duhet të kujdesen janë:

 • Një gjëndër e vogël e dhimbshme në testikuj;
 • Çfarëdo zmadhimi të testikujve;
 • Një ndjenjë rëndese në testikuj;
 • Një dhimbje e shurdhët në bark;
 • Dhimbje në testikuj ose skrotum;
 • Një ndryshim në mënyrën sesi ndihen testikujt;
 • Zmadhim ose ndjeshmëri në gjinjtë ose thimthat e meshkujve.