Humbja e peshës: E vërteta për heqjen e kg-ve të tepërt pas lindjes

Shumë gra pyesin veten se sa kohë do t’u duhet që të humbasin peshën e foshnjës dhe të kthehen në trupin e para lindjes. Këtu keni fakte reale lidhur me atë se si trupi vazhdon të ruajë kilogramë pas lindjes.

Është ëndrra e çdo gruaje të humbasë të gjithë kilogramët shtesë pasi ajo lind fëmijën. Por fakti është që madje edhe yjet e kinematografisë nuk arrijnë të kthehen në trupin që kishin para lindjes. Është e rëndësishme që t’i kontrolloni pritshmëritë tuaja; në varësi nga përmasat e të porsalindurit (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes) dhe peshës së saktë të lëngut amniotik (lëngu amniotik) dhe placentës (të cilat ju i nxirrni gjatë lindjes), shumica e grave shtatzënë mund të humbasin deri në 3-5 kg gjatë lindjes. Duke marrë parasysh që shtesa e peshës gjatë shtatzënisë është 10-15 kg, ky është një fillim i shëndetshëm.

Por nga vijnë kilogramët e tjerë? Indi juaj i gjinjve, depozitimet dhjamore dhe uterus (mitra) e zmadhuar. Në fakt lindja mundet që të mos e tkurrë dhe aq shumë barkun tuaj e ta bëjë afërsisht sa para lindjes.

Janë shumë gjëra që ju mund të bëni për të ardhur sërish në formë. Por në të vërtetë është e rëndësishme që të bëni një pushim. Trupi juaj ka lindur një krijesë. Shumë gjëra kanë ndryshuar, janë tendosur dhe janë rritur për ta bërë këtë të ndodhë. Mos u përqendroni në kthimin e trupit tuaj në formë, por në krijimin e një trupi të shëndetshëm, të lumtur dhe mundësisht në një formë paksa të ndryshme.

Objektivi juaj javor për humbjen e peshës

Arritja dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme

Pesha juaj ideale varet nga gjatësia, struktura e trupit dhe nga fakti nëse jeni mashkull apo femër. Një nga mënyrat më të mira të llogaritjes së peshës së shëndetshme është të punuarit me indeksin e masës trupore BMI (Body Mass Index), duke pjesëtuar peshën tuaj në kilogram me gjatësinë tuaj në katror. BMI-ja ideale është ndërmjet 18.5 dhe 24.9. Rreziku juaj për një sërë problemesh shëndetësore, rritet gradualisht nga një BMI 27, ndërkohë që BMI-ja 29.9 është shumë serioze për shëndetin.

Një kontroll tjetër i mirë për kontrollin e peshës së shëndetshme është nëpërmjet matjes së belit. Për femrat, perimetri i belit mbi 80 cm përcakton një rrezik të lartë sëmundjeje dhe perimetri më shumë se 88 cm (35 inç) përcakton një rritje të konsiderueshme rreziku. Për meshkujt, rrezikshmëria përcaktohet ndërmjet 94 cm dhe 102 cm (40 inç).

Çfarë ndodh nëse unë jam mbipeshë?

Nëse jeni mbipeshë, keni një probabilitet më të lartë për mortalitet më të hershëm, duke zhvilluar presion të lartë të gjakut, kolesterol të lartë, diabet, sëmundje zemre, atak, probleme të nyejve, sëmundjen e fshikëzës së tëmthit, probleme të gjumit dhe të mushkërive dhe disa lloje kancer-i (duke përfshirë prostatën (prostata), zorrët, tëmthin, kancerin e vezoreve dhe atë të gjirit). Yndyrat në pjesën e barkut tek forma “e mollës” tregon një rrezikshmëri më të lartë shëndeti, në krahasim me formën “e dardhës”. Gjithashtu, lidhja ndërmjet peshës dhe rrezikut kardiovaskular është e vazhdueshme, sa më shumë peshë të shtoni, aq më shumë në rrezik jeni.

Të qenit mbipeshë është një problem madhor për një person të ri dhe për ata që qëndrojnë për një kohë të gjatë mbipeshë. Gjithashtu, nëse jeni mbipeshë, nuk do të jeni shumë komod me veten dhe kjo do të ndikojë në vetëbesimin tuaj dhe në shumë pjesë të tjera të jetës.

Çfarë duhet të bëj nëse jam mbipeshë?

Nëse jeni mbipeshë, duhet të provoni për të lëvizur më shumë, për të ngrënë më pak dhe për të ndërtuar më shumë masën muskulore, kjo sepse digjet më shumë energji sesa djegin yndyra gjatë pushimit.

Udhëheqës Vizual: Stërvitja 20 minutëshe e një nëne të zënë me punë

[ssba_hide]
Elementët bazë të gjumit të foshnjave: Nga 6 deri 9 muajsh

Nga mosha 6 muajsh shumica e foshnjave flenë një total prej 14 orësh në ditë dhe janë në gjendje të flenë për intervale të gjatë njëherësh.

Midis moshave 6 dhe 9 muajsh, shumë foshnja konsolidojnë gjumin e tyre të ditës me anë të disa dremitjeve, një në mëngjes, një pasdreke dhe një herët në mbrëmje.

Mos u shqetësoni në qoftë se foshnja juaj dremit më shumë se tre herë gjatë ditës. Ruajtja e kohëve konsekuente për kohën e gjumit natën dhe për dremitjet ditën do të ndihmojnë për t’ia normuar modelin e gjumit.

Gati për trajnimin për të fjetur

Nëse foshnja juaj ende nuk e ka vendosur një model të gjumit që i përshtatet jetës tuaj familjare, tani është koha për të provuar disa lloje të trajnimit të gjumit. Metodat e trajnimit të gjumit mund ta ndihmojnë atë të bjerë më lehtë në gjumë, të flejë për periudha më të gjata natën dhe të ruajë orare më të rregullt.

Gjumi gjatë natës

Nëse foshnja juaj tani fle nëntë ose dhjetë orë natën, kjo do të thotë se ai e ka kuptuar si të flejë, kjo është një shenjë se ju po rrisni një fëmijë që fle mirë.

Nëse foshnja juaj ende nuk fle pesë apo gjashtë orë pa ndërprerje, nuk jeni e vetmja. Shumë foshnja ende ngrihen natën për të kërkuar ushqim në këtë moshë, megjithëse shumica e tyre janë gati për t’u shkëputur nga gjiri, nëse ju do të zgjidhni ta bëni këtë.

Por foshnjat në këtë moshë jo domosdo zgjohen se janë të uritur. Ne të gjithë zgjohemi disa herë çdo natë për periudha të shkurtra të kohës. Dhe si të rritur ne i kthehemi gjumit çdo herë, aq shpejt sa që madje edhe nuk e mbajmë mend këtë në mëngjes. Në qoftë se foshnja nuk e ka zotëruar këtë aftësi, ai do të zgjohet dhe do të qajë gjatë natës, edhe kur nuk është i uritur.

Zgjimi përsëri

Në këtë moshë, edhe foshnjat që kanë pasur gjumë të mirë, papritur mund të fillojnë të zgjohen gjatë natës ose të kenë vështirësi të bien në gjumë. Përse? Këto shqetësime shpesh vihen re krahas me arritjen e disa piketave kryesore të zhvillimit njohës dhe motor të foshnjës dhe me ankth-in që asaj i krijohet nga ndarja me ju.

Sëmundjet e zemrës dhe rreziku prej tyre rritet nga qëndrimi ulur

Qëndrimi shumë gjatë ulur rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës në afërsisht 50%, edhe nëse ushtrimet ditore të kërkuara janë plotësuar, ka thënë një ekspert në Konferencën e Fondacionit për  Zemrën (Melburn, 17 – 19 Mars 2011).

Profesor Mark Hamilton, një ekspert i shkencave biomjekësore nga Qendra e Kërkimit Biomjekësor në Pennington, SHBA, ka studiuar ndikimin e trupit kur rri për një kohë të gjatë ulur dhe lidhjen e tij me sëmundjet e zemrës dhe me diabet-in e llojit 2, dhe i përshkroi rezultatet si alarmante.

“Ushtrimet e rregullta nuk ishin e kundërta e të qenit joaktiv ose e të qëndruarit ulur për një kohë të gjatë – të shkuarit përditë për vrap nuk do të neutralizonte efektet e orëve të të qëndruarit ulur”, tha ai.

Profesor Hamilton tha se publikimi i tij i fundit testoi efektet e të qëndruarit ulur tek njerëzit të cilët ushtroheshin “pak dhe drejtë” dhe që nuk ishin obez, edhe nëse marrja e kalorive ishte reduktuar për të përputhur jetesën e tyre, ato treguan shenja prediabetike vetëm pas një dite të të qëndruarit ulur (Metabolizmi 2010, online më 9 Nëntor).

“Ato testuan një ditë tjetër shëndetin kur njerëzit qëndronin 75 % të ditës në këmbë. Njerëzit mund të përmirësonin metabolizmin vetëm duke qëndruar më shumë në këmbë”, tha ai.

Mjekët duhet të theksojnë rreziqet e një situate kur njerëzit janë mbipeshë  dhe ndihen të sëmurë dhe janë më “të prirur për të qëndruar më shumë ulur”.

Drejtori i Institutit të Zemrës dhe Diabetit Profesor David Dunstan, tha se punonjësit që kishin punën në zyrë duhet të ngrihen dhe të lëvizin përreth çdo gjysmë ore dhe të qëndrojnë në këmbë gjatë telefonatave dhe takimeve.

11 mënyra për të pakësuar kolesterolin tuaj kur jeni esëll

Si është kolesteroli juaj? Në qoftë se mendoni që leximi normal që keni pasur në vitin 2004, bën që ende të jeni në rregull, mendoni përsëri: Nivelet e substancës së mpiksjes së arterie-ve shpesh rriten me kalimin e moshës. Kardiolog-ët thonë që çdo njeri në moshën 20 vjeç e më tepër duhet të kontrollohet për kolesterol të lartë, të paktën një herë në pesë vjet, me ekzaminime më të shpeshta për një person që mendohet me risk të lartë për sëmundjet e zemrës.

Lajmi i mirë? Në qoftë se kolesteroli juaj esëll në total është 200 ose në qoftë se kolesteroli juaj “i keq” nuk është atje ku duhet, çuarja e tij në një nivel më të ulët mund të jetë më e lehtë nga sa ju e mendoni. Në fakt, me modifikime të thjeshta të mënyrës së jetesës dhe në qoftë e nevojshme me mjekimin e përshtatshëm, njerëzit shohin shpesh një reduktim të konsiderueshëm të kolesterolit brenda gjashtë javëve.

Më poshtë keni 11 udhëzime të ekspert-ëve se si ta ulni kolesterolin tuaj esëll.

1. Caktoni një objektiv

Ju e dini se duhet ta çoni më ulët kolesterolin tuaj, por si duhet të veproni? Kjo varet nga disa faktorë, duke përfshirë historinë tuaj personale ose familjare si edhe faktin nëse keni faktorë risku kardiovaskular, si obezitet-i, presioni i lartë i gjaku-t dhe duhanpirja.

Në qoftë se risku juaj konsiderohet i lartë, shumica e mjekëve do të caktonte një objektiv të kolesterolit të “keq” prej më pak se 70. Në qoftë se risku për ju është i moderuar një objektiv prej 130 është në përgjithësi i mirë. Në qoftë se risku për ju është i ulët vlera prej më pak se 160 është një objektiv i arsyeshëm. Tendenca tani është që njerëzit të trajtohen më herët veçanërisht në qoftë se kanë dy a më shumë faktorë risku.

 2. Merrni në konsideratë mjekimin

Udhëheqës vizual: 18 sekretet për një jetë më të gjatë

[ssba_hide]

Shumë njerëz me artrit kronik ndihmohen duke marrë një nga ilaçet josteroidale anti-inflamatore, që njihen shkurt si IJSAI (NSAID-Nonsteroidal anti-inflammatory drug).

Edhe pse njihen me emra të ndryshëm, IJSAI-të reduktojnë inflamacion-in e nyjeve pa përdorur steroide. Marrja e këtyre ilaçeve mund të reduktojë dhimbjen e artriteve, dëmtimin dhe ënjtjen e nyjeve dhe përmirësojnë lëvizjen. Megjithatë, IJSAI-të nuk e kurojnë artritin ose të kenë efekt afatgjatë pas ndalimit të marrjes së tyre.

Ka shumë ilaçe në këtë grup. Midis tyre janë diklofenak (Voltaren), ibuprofen (Brufen, Nurofen), indometacin (Indocid), ketoprofen (Orudis), naproksen (Naprosyn) dhe piroxicam (Feldene).

Fatkeqësisht, këto ilaçe irritojnë linjat e stomaku-t, duke shkaktuar indigjestion dhe mund të shkaktojnë ulcerë dhe hemorragji. Kjo duket se ndodh më shumë në rast se këto ilaçe merren me stomak bosh. Për këtë arsye ato zakonisht duhet të merren gjatë vaktit të të ngrënit ose menjëherë pas tij. Zakonisht rekomandohet që të merret doza më e ulët që kontrollon simptomat.

Disa IJSAI janë të vlefshme në formën e kremrave dhe xhelrave që mund të vendosen në lëkurë përreth nyjeve.

Një tip i ri i IJSAI-ve, IJSAI-të selektive (pengues COX-2), mund të jenë të përshtatshme për disa njerëz me artrite. Këto ilaçe përfshijnë celekoxib (Celebrex) dhe meloxikam (Mobic). COX-2 mendohet se kanë më pak efekte anësore gastrointestinal-e sesa IJSAI-të konvencionale, por ato mund të shoqërohen me një rritje të rrezikut të atakut në zemër dhe pushimit të zemrës. Mjeku mund të këshillojë në lidhje me rreziqet dhe përfitimet e këtyre ilaçeve.

Nuk ka dyshim se në shumë njerëz me artrite, IJSAI-të mund të përmirësojë shumë cilësinë e jetës së tyre. Megjithatë, këto ilaçe nuk janë të nevojshme për të tërë njerëzit me artrite dhe në këto raste duhet që të merren në konsideratë rrugë të tjera trajtimi.