Përdorimet

Simptoma vazomotore të rënda dhe mesatare të shoqëruara në menopauzë (largimin e menstruacione-ve), vaginiti (infeksion të vaginës) atrofik, kraurosis vulvae (atrofi të vulvë-s), hipogonadizëm (aktivitet i ulët i gjëndrave) femëror, kastrim (bllokimi në mënyrë mekanike i aktivitetit riprodhues) femëror, dëmtimi primar i ovarit, kancer i gjirit, karcinomë e prostatës (prostata), osteoporozë, gjakderdhje jonormale uterine (mitër).

Kundërpërdorimet

Kanceri i gjirit përveç në pacientët e seleksionuar në mënyrë përkatëse për trajtim të metastazave (metastazë), neoplazmë (tumor) të varur nga estrogjenet, gjakderdhjet jonormale gjenital-e të padiagnostikuara, tromboflebit (infeksion i vena-ve nga tromb-e të vendosura) aktiv ose çrregullimet trombembolike (trombe nga emboli), histori e tromboflebitit, trombozë ose trombemboli si pasojë e përdorimit të mëparshëm të estrogjeneve (përveç nëse përdoret në trajtimin e neoplazmës së gjirit ose të prostatës, shtatzëni ose shtatzëni e dyshuar).

Efektet anësore

Gjakderdhje shpërthyese, puçrrosje, ndryshime në rrjedhën menstrual-e, dismenore (çrregullime të menstruacioneve), sindromi i ngjashëm me atë premenstrual (para menstruacioneve), amenorre (ndalimi i menstruacioneve) gjatë dhe mbas trajtimit, pështirosje, vjellje, krampe abdominale, verdhëz kolestatike (nga bllokimi i lëngut biliar në fshikëzën e tëmthit), kloazëm dhe melasma (mund të persistojë edhe mbas tërheqjes së barit), eritemë multoform, erupsion hemorragjik, urtikarie (njolla të kuqe), dermatit, zbutje e akore-s korneal-e, intolerancë e thjerrëzave kontakte, dhimbje koke, marrje mendsh, depresion mental, konvulsion, dhimbje në vendin e injektim-it, absces steril, pezmatim mbas injeksionit, skuqje dhe irritim në vendin e aplikimit të sistemit transdermal (ndërmjet lëkurës), përkeqësim i porfiri-së, edemë, ndryshime në libido (strukturën e lëkurës), tejndjeshmëri e gjinjve, rritje dhe sekretim.

Dozimi

Estroni:

Të administrohet vetëm me injeksion intramuskular (I.M).

Përdorimet

Anksioziteti.

Kundërpërdorimet

I kontraindikuar tek pacientët me mbindjeshmëri në bar dhe tek glaukoma akute.

Efektet anësore

Konfuzion dhe ataksi, mund të paraqitet amnezi, varësia, rritja e agresionit, dhimbje koke, vertigo, hipertension, ndryshime në saliva, çrregullime gastrointestinal-e, çrregullime vizual-e, tremor, disartri, çrregullime të libidos, retension urinar, reaksione të lëkurës.

Dozimi 

250-500 mcg 3 herë në ditë. Sipas nevojës mund të rritet deri në total 3 mg në ditë por nuk rekomandohet te fëmijët.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 0.25 mg, 0.5 mg, 1 mg, 2 mg.

Solucion oral: 0.5 mg/5mL, 1 mg/mL.

Foshnja juaj tani eshte 27 cm dhe peshon rreth 350 gram, afërsisht në madhësinë e një karote. Shumë shpejt do të ndjeni sikur ajo po ushtron artet marciale meqenëse lëvizjet e para dridhëse po shndërrohen në shkelmime të plota dhe shtytje. Gjithashtu mund të zbuloni një model tek aktiviteti i saj, duke e njohur kështu më mirë. 2Ka edhe zhvillime të tjera, vetullat dhe qepallat janë të pranishme dhe në qoftë se keni një vajzë, ka filluar t’i zhvillohet edhe vagina.

Si po ndryshon jeta juaj:

Ka mundësi që këto ditë të ndiheni mjaft rehat. Nuk jeni ende shumë e shëndoshë dhe parehatitë e zakonshme që shoqërojnë shtatzëninë e hershme janë larguar në pjesën më të madhe të tyre. Në qoftë se ndiheni mirë, çlirohuni dhe kënaquni për sa kohë mundeni. Tremujori i tretë mund të sjellë me vete ankesa të tjera.

Kjo nuk do të thotë që nuk do të keni disa probleme të vogla, me të cilat duhet të merreni. P.sh. prodhimi i shtuar i vajit mund të kontribuojë në zhvillimin (ose keqësimin) e akne-ve. Në këtë rast, kini kujdes t’i lani ato mirë me një sapun të butë apo pastrues dy herë në ditë dhe sigurohuni që çdo lagështues ose makijazh që përdorni, të jetë pa vaj. Mos merrni medikamente nga goja për akne, disa janë shumë të rrezikshëm gjatë shtatzënisë, ose mos merrni produkte për përdorim lokal për akne pa e diskutuar më parë me mjekun tuaj.

Po ashtu, tashmë ju jeni e prirë për të pasur varice. Me përparimin e shtatzënisë tuaj, ka një presion të shtuar mbi venat në këmbët tuaja. Nivelet e shtuar të progesteron-it që mund të shkaktojnë lëshimin e pareteve të venave mund ta bëjnë problemin edhe më të rëndë. Ka më shumë të ngjarë t’u krijohen varice, në qoftë se edhe pjesëtarët e tjerë të familjes i kanë ato. Gjithashtu, ato priren të keqësohen në çdo shtatzëni të mëpastajme dhe me rritjen e moshës. Për të ndihmuar të parandalohen apo të eliminohen varicet, ushtrohuni për ditë, mbështetini këmbët dhe shputat kurdoherë që është e mundur, flini në krahun tuaj të majtë dhe mbathni çorape që ndihmojnë amësinë.

Në majat e gishtave të duarve, foshnjës i janë formuar vijat e gjurmëve, vena-t dhe organ-et duken përmes lëkurës ende të hollë dhe madhësia e trupit po i afrohet asaj të kokës, e cila tani përbën vetëm një të tretën e madhësisë së trupit. Në qoftë se keni një vajzë, ajo tashmë ka më shumë se 2 milionë vezë në vezoret e saj. Foshnja është tani pothuaj 7.62 cm e gjatë (afërsisht sa madhësia e një bishtaje) dhe peshon gati 28.3 gram.2

Si po ndryshon jeta juaj:

Kjo është java e fundit e tremujorit tuaj të parë dhe rreziku për abort është tashmë shumë më i ulët se më herët në shtatzëni. Java pasuese shënon fillimin e tremujorit të dytë, kohë e një rehatie relative për shumë gra që i shohin t’ju largohen simptomat e hershme të shtatzënisë, si të përzierat, të vjellat dhe lodhja. Më shumë lajme të mira: Në këtë kohë, shumë çifte vënë re edhe një rritje të dallueshme të libido-s. Lindja është ende me muaj larg, por gjinjtë mund të kenë filluar tashmë të prodhojnë kulloshtrën, lëngun e pasur me ushqim që e ushqen foshnjën tuaj në ditët e para pas lindjes, para se të fillojë të rrjedhë qumështi.

3 pyetje rreth ushqimit për të dy

1- Sa më tepër … duhet të ha çdo ditë?

Ju keni nevojë për rreth 300 kalori suplementare në ditë kur jeni shtatzënë. Bëni llogari për këto kalori: Hiqni ushqimet e vjetruara dhe merrni një gotë qumësht dhe nja dy feta bukë integrale të thekur. Por mos u varni shumë tek numrat. Për sa kohë bëni zgjedhje të shëndetshme dhe mjeku kujdestar është i kënaqur me shtimin në peshë, nuk ka nevojë të torturoheni për kaloritë.

2-Cilat janë disa ushqime të rëndësishme?

Proteinat, hekuri dhe kalciumi janë tani tre ushqyesit që ju nevojiten dhe ushqejnë zhvillimin e foshnjës tuaj.

  • Proteina: