Përdorimi i kokainës i lidhur me dëmtimin e përhershëm të zemrës

Përdorimi i kokainës mund të shkaktojë dëme të përhershme në zemër, me tension të vazhdueshëm e të lartë të gjaku-t dhe ngurtësim të enëve të gjakut në mesin e përdoruesve, shumë kohë më vonë pasi efektet fillestare janë larguar.

Një studim në Sidnei prej 20 përdoruesve të rregullt të kokainës rekreative gjeti se ata kishin një rritje 30-35% në rëndesën e madhe të enëve të gjakut të trupit, aortë-s, 8mmHg presion i lartë sistolik i gjakut dhe 18% trashësi më të madhe të murit të majtë ventrikular të zemrës, krahasuar me 20 jopërdorues, kur u vlerësuan të paktën 48 orë që kur kishin marrë kokainë për herë të fundit.

Kërkimet e mëparshme janë fokusuar tek ndikimet e menjëhershme, kryesisht ndërmjet vartësve. Ky studim u nxit nga 5 infarkt-e të shkaktuara nga vartës të kokainës tek meshkuj të rinj që u paraqitën në spitalin Royal North Shore (RNSH) në Sidnei brenda dy viteve të fundit.

“Duke e gjetur atë të rregullt përdorimi i kokainës rezulton në ndryshime kronike në trashësinë e zemrës dhe ngurtësim të enëve, që sugjeron se këto subjekte janë duke rritur rrezikshmërinë e dështimit të zemrës, infarkte dhe goditje në të ardhmen”, tha drejtuesi kërkimor dhe kardiolog-u Profesori i Asociuar Gemma Figtree nga RNSH  dhe Universiteti i Sidneit.

Studimi, i cili do të paraqitet në seancat shkencore të Shoqatës Amerikane të zemrës, këtë javë në Los Angelos nuk gjeti prova të infarktit (infarkt pa dhimbje apo simptoma) ndërmjet përdoruesve.

Profesor Figtree është duke vazhduar kërkimin, duke rekrutuar më shumë kontrolle të moshave 40–70 vjeçare për një Skanim me Rezonancë Magnetike (MRI).

Kolangiopankreatografia me anë të rezonancës magnetike

Ky test është një teknikë relativisht e re për të parë në kanalet e bilës, kanalin e pankreas-it dhe në fshikëzën e tëmthit. Zakonisht nuk duhet të administrohet lëndë kontrasti në dallim nga disa teknika të tjera. Kolangiopankreatografia me rezonancë magnetike përdor imazherinë me anë të rezonancës magnetike për të prodhuar pamje të hollësishme.

Imazheria me anë të rezonancës magnetike përdor valë në radiofrekuenca të drejtuara në trup për të ngacmuar atomet e hidrogjenit në molekulat e ujit në trupin tuaj. Kjo bëhet në një fushë të fuqishme magnetike e cila shkakton që protonet të vendosen në pozicione të renditura dhe jo të rastit. Këto protone lëshojnë radiosinjale kur kthehen në renditjen e tyre natyrore. Këto sinjale përdoren për të ndërtuar një imazh të kompjuterizuar që tregon diferencat në indet e trupit bazuar në sasinë e ujit tek ato. Kjo bën të mundur që të përftohen foto jashtëzakonisht të qarta dhe të hollësishme të kanaleve të bilës dhe të pankreasit.

Kolangiopankreatografia me anë të rezonancës magnetike është një procedurë ambulatore që përmban shtrirjen në qetësi nën një skaner të kolangiopankreatografisë me anë të rezonancës magnetike për disa minuta. Ju nuk ndjeni gjë ndërkohë që bëhet skaneri, megjithëse aparatura është mjaft e zhurmshme. Gjithçka zgjat më pak se 20 minuta.

Kryerja e këtij testi nuk ju ekspozon ndaj ndonjë rrezatim-i. Megjithatë meqenëse ai përdor një fushë të fuqishme magnetike, personat me ndonjë lloj objekti metalik në trup nuk mund t’i nënshtrohet këtij testi. Këshillohuni me qendrën që e bën skanimin në qoftë se keni ndonjë objekt të tillë brenda në trupin tuaj, si:

  • Kllapa metalike për të mënjanuar një aneurizëm (enë gjaku të zgjeruar);
  • Një valvul artificiale në zemër ose pacemaker;
  • Një zëvendësues të artikulacion-eve;
  • Një transplantim në veshin e brendshëm;
  • Çdo lloj objekti metalik.