Diabeti dhe zemra juaj

Diabeti mellitus ju vendos në një rrezik të sëmundjes së zemrës (edhe nëse ju keni një pamje normale të kolesterol-it dhe asnjë simptomë). Diabeti mund të ndryshojë  përbërjen kimike të disa prej substancave që gjenden në gjak dhe kjo mund të shkaktojë ngushtimin e enëve të gjaku-t ose bllokimin plotësisht të tyre.

Kryerja e palestrës me aktivitet të rregullt fizik, të kombinuar me disa humbje peshe mund të ndihmojë në uljen e presionit të lartë të gjakut. Ilaçet për uljen e presionit të gjaku-t, shpesh janë edhe të kombinuara.

Zbulimi i sëmundjes së zemrës

Shpesh njerëzit nuk e dinë që e kanë sëmundjen e zemrës derisa ato zhvillojnë simptomat si dhimbje kraharori, vështirësi në frymëmarrje, marramendje ose lodhje të tepruar gjatë ecjes ose të ushtruarit. Është e rëndësishme të theksohet se simptomat mund të jenë nga të buta në të rënda dhe nganjëherë mund të mos ketë fare.

Shembuj të disa simptomave paralajmëruese të tjera mund të jenë:

 • Siklet të krahut ose të nofullës;
 • Mos-tretje;
 • Dobësi;
 • Vjellje.

Zvogëlimi i rrezikut të sëmundjes së zemrës

Një nga gjërat më të rëndësishme që duhet të bëni për të zvogëluar rrezikun e sëmundjes së zemrës është të shkoni tek doktori juaj për të diskutuar faktorët e rrezikut tuaj individual dhe sesi ti zvogëloni ato. Në terma të përgjithshëm ju mund të reduktoni rrezikun duke:

 • Qenë fizikish aktiv;
 • Humbur peshë nëse ju jeni mbipeshë;
 • Mos pirë duhan;
 • Menaxhuar yndyrat në gjak;
 • Menaxhuar  presionin e lartë të gjakut;
 • Marrë ilaçe siç është përcaktuar.

Bëhuni fizikish aktiv

Aktiviteti i rregullt fizik i kombinuar me një dietë të shëndetshme dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme mund të ndihmojë për të reduktuar rrezikun dhe atakun në zemër. Çdo lloj aktiviteti fizik – sportiv, punët e shtëpisë, punët e kopshtarisë ose punë të lidhura me aktiviten fizik – do t’ju ndihmojnë.

Kini si qëllim që të bëni të paktën 30 minuta aktivitet fizik të moderuar, edhe pse jo çdo ditë të javës. Intensiteti i moderuar është kur frymëmarrja juaj rritet dukshëm . Kontrolloni me mjekun tuaj para fillimit të një programi të aktivitetit fizik.

Humbni peshë

Çrregullimi panik

Çrregullimi panik është një lloj çrregullimi ankth-i.

Ne të gjithë e dimë kuptimin e fjalës panik, një ndjenjë e të qenit i zhytur plotësisht në një terror madhor dhe nga humbja e aftësisë për të folur dhe për të vepruar logjikisht. Paniku është një gjendje mendore, që zakonisht rezulton nga një situatë e rrezikshme ose e frikshme. Fatmirësisht, për pjesën më të madhe është një ngjarje e rrallë.

Për njerëzit që vuajnë nga çrregullimi panik, kjo ndjenjë është përkeqësuar nga ngjarjet jo të rrezikshme dhe mund të jetë një pjesë e shpeshtë e jetës së tyre.

Çrregullimi panik tenton që të ndikojë tek gratë dy herë më shumë sesa tek meshkujt dhe simptomat zakonisht fillojnë në adoleshencë ose afër moshës 20 vjeçare.

Simptomat e atakut panik ose çrregullimit panik

Ato të cilët janë të prekur nga çrregullimi panik, përjetojnë ndjenja paniku të njohura si atak paniku. Këto mund të ndodhin për arsye nga më të ndryshmet. Atakët e panikut janë të përsëritshëm dhe të paparashikueshëm.

Gjatë një ataku panik, personi i prekur mund të përjetojë një sërë simptomash. Këto përfshijnë:

 • Një frikë të vazhdueshme ose parehati;
 • Përzierje;
 • Vështirësi në frymëmarrje;
 • Ndjenjë mbytjeje;
 • Dhimbje kraharori ose parehati;
 • Marramendje;
 • Djersitje;
 • Rrahje jashtëzakonisht të fortë të zemrës;
 • Ndjenjë shpimi gjilpërash;
 • Dridhje;
 • Frikë nga vdekja ose humbja e kontrollit.

Simptomat e atakut panik, zakonisht e arrijnë pikun brenda 10 minutave dhe zgjasin më pak sesa 30 minuta.

Shumë njerëz kanë përjetuar një ose dy herë atak paniku në momente të caktuara të jetës së tyre, por njerëzit me çrregullimin panik kanë përsëritje të atakut. Gjithashtu, në njerëzit me çrregullimin e panikut, ataku panik është i shoqëruar me probleme shtesë, duke përfshirë:

 • Një frikë të vazhdueshme ndaj përjetimit të atakëve të tjerë;
 • Të shqetësuarit rreth kuptimit të simptomave të atakut panik (si çmendja ose humbja e kontrollit);
 • Nivele të larta të ankthit ose tensionit; dhe
 • Agorafobi.