9 mënyra të lehta për të humbur peshën e shtuar gjatë shtatzënisë

Bonus! Këto detyra të përditshme të një nëne mund t’ju ndihmojnë që të hiqni nga vetja peshën që keni shtuar gjatë shtatzënisë.

Në qoftë se jeni si shumica e nënave të reja, pakoja e vogël e gëzimit ka mbërritur tek ju së bashku me peshën që foshnja juaj ka lënë tek ju. Dhe në gjendjen tuaj të privimit nga gjumi dhe të ngarkuar nga ana hormonale, ju mund të shqetësoheni se kurrë nuk do të keni kohë dhe energji për të humbur peshën e tepërt pas lindjes. Këtë merak mund ta eliminoni menjëherë, ju mund të jeni në gjendje të humbisni një pjesë të madhe të peshës pa shpenzuar orë të tëra duke u djersitur në palestër dhe duke numëruar kaloritë. Si një nënë e re e ngarkuar shumë me punë, ngarkesa nga detyrat që keni çdo ditë, djeg një sasi të konsiderueshme kalorish që ju ndihmojnë të humbisni në peshë, madje pa e kuptuar as vetë. Nuk bindeni? Kontrolloni sa kalori do të digjni gjatë këtyre aktiviteteve rutinë. Kaloritë që digjen varen nga pesha juaj. Sa më e madhe të jetë ajo, aq më shumë kalori digjni. Në qoftë se peshoni më pak, do të digjni më pak.

Aktivitetet e fokusuara tek foshnja juaj

Ushqyerja me gji

Në qoftë se e ushqeni ekskluzivisht me gji fëmijën tuaj, mund të llogarisni që keni djegur një mesatare prej 500 kalorish, e gjitha duke qëndruar ulur. Mos harroni të qëndroni e hidratuar dhe të ushqeheni me përzierje frutash, perimesh, bulmetrash dhe proteinash pa yndyrë për të siguruar që t’i ruani nivelet e lëndëve ushqyese të larta, gjë që është e rëndësishme për shëndetin tuaj dhe të foshnjës.

Ecja duke e mbajtur në krah foshnjën

Dhjetë surprizat e atësisë

Në njëfarë momenti jo shumë pasi foshnja është lindur, pothuaj çdo baba i ri pëson një goditje të mprehtë të realitetit. Ai tashmë është baba, me përgjegjësi të reja, presione dhe pritshmëri të reja. Me sa duket ky pagëzim themelor vjen herët për disa prej nesh, para se të largohemi nga spitali. Për të tjerë, realiteti mundet që të mos shfaqet për pak ditë. Herët a vonë ne të gjithë arrijmë të kuptojmë që jetët tona kanë ndryshuar përgjithmonë. Disa herë ndryshimet janë të buta, disa herë jo dhe aq. Por pothuaj gjithmonë ato janë befasuese.

1. Konfuzion

Emocione që kundërshtojnë njëri tjetrin ndajnë muajt e parë të atësisë nga vitet pasues. Nga njëra anë është ndjesia e burrërisë, fuqisë dhe krenarisë për krijimin e një jete të re. Nga ana tjetër janë ndjenjat e pafuqisë kur ju nuk mundeni të kënaqni (apo ndonjëherë madje edhe t’i kuptoni) nevojat e foshnjës tuaj.

2. Një lloj i ri dhe i ndryshëm i dashurisë

Nuk ka krahasim dashuria tërësisht konsumuese për fëmijën tuaj me dashurinë për cilindo person tjetër.

3. Ambivalenca

Një ditë ju shikoni foshnjën tuaj dhe kuptoni që pasioni i fortë që keni ndjerë një ditë më parë është zëvendësuar nga një ndjenjë e mpirë dhe e zbrazët. A e njihni ju këtë fëmijë? A merakoseni për të? Ju do të ndjeni që e fusni në thes të gjithë këtë gjë prej babai dhe po filloni një jetë të re diku gjetkë. Shanset janë që gjëja tjetër që do të ndjeni është një faj i jashtëzakonshëm. Në fund të fundit, në qoftë se ju nuk do të jeni tërësisht 100% i dashuruar me fëmijën tuaj, ju nuk do të jeni baba i mirë, vërtet? Gabim. Ambivalenca është një pjesë normale e të qenit baba dhe ju do të keni të njëjtën ndjenjë me dhjetëra herë gjatë pesëdhjetë vjetëve që pasojnë. Pra, mësohuni me të.

4. Depresioni

Si do të ndryshojë jeta juaj seksuale si baba i ardhshëm

Për disa burra, seksi gjatë shtatzënisë është i jashtëzakonshëm, por për disa të tjerë as që mund të mendohet. Të dyja janë reagim-e krejt të natyrshme. Çfarëdo qëndrimi mbani ju, kjo varet nga shumë faktorë, por një gjë është e garantuar: kur partnerja është shtatzënë, jeta juaj seksuale do të ndryshojë.

Seks i mbrojtur

Mund të pyesni, e çfarë është ky seks gjatë shtatzënisë? Por seriozisht, ndoshta nuk do të keni marrëdhënie seksuale aq të shpeshta sa më parë.

Ndoshta, arsyeja më e zakonshme që burrat (dhe gratë) e pushojnë jetën e tyre seksuale gjatë shtatzënisë nga frika se mos dëmtojnë foshnjën. Por për sa kohë mjeku nuk e ka përjashtuar marrëdhënien seksuale për ju, mos u shqetësoni.  Foshnja juaj është strehuar i sigurt në një qeskë të mbushur me lëngun amniotik (lëngu amniotik) dhe mbrohet nga paretet e trashë me muskuj të mitrës. Pra, nëse nuk bëni seks të egër, nuk ekziston pothuaj asnjë shans për të lënduar ndokënd.

Ka dy përjashtime të rëndësishme. Nëse ju angazhoheni në seks oral, mos fusni ajër në vaginën e partneres tuaj, sepse kjo mund të shkaktojë emboli (një flluskë ajri që mund të futet në qarkullimin tuaj të gjaku-t). Kjo ndodh shumë rrallë por mund të jetë e rrezikshme për jetën e partneres dhe të foshnjës.

Gjithashtu, mos bëni seks anal në qoftë se partnerja ka placenta previa (placenta mbulon pjesërisht ose plotësisht hapjen e qafës së mitrës) ose hemorroide.

Dallimi është tek dëshira

Ndryshimet në dëshirën për të pasur seks janë të zakonshme për burrat dhe gratë gjatë këtij ndryshimi të madh të jetës së tyre.

Në tremujorin e parë, shtatzënia e partneres, mund t’ju bëjë më të eksituar se kurrë. Për disa burra, marrëdhënia me një grua shtatzënë i jep vlerë maskulinitetit të tyre. Përveç kësaj, shumica e baballarëve të ardhshëm ndihen më afër partneren e tyre se më parë, dhe hera herës kjo afërsi shprehet me erotizëm.