Trajtimet e kancerit të zorrëve

Fazat e kancerit të zorrëve

Ekzistojnë disa sisteme për të përcaktuar fazat e kancerit të zorrëve. I pari është sistemi ACPS, i treguar më poshtë:

Stadi A – Kanceri gjendet vetëm në muret e zorrës.

Stadi B – Kanceri është përhapur në sipërfaqen e jashtme të mureve të zorrës.

Stadi C – Kanceri është përhapur në nyja limfatike në afërsi të zorrës.

Stadi D – Kanceri është përhapur përtej nyjeve limfatike, në zona të tjera të trupi si mëlçia apo mushkëritë.

Një sistem tjetër i përdorur është ai që quhet sistemi TNM. Ky sistem tregon sa i përhapur është tumor-i (T) në muret e zorrës; a janë infektuar nyjet limfatike (N) dhe a është përhapur kanceri në zona të tjera të trupit (metastazë-M). Në sistemin TNM, çdo shkronje i bashkëngjitet një numër, i cili tregon sa ka përparuar kanceri.

Ndoshta do të dëgjoni edhe për sistemin Dukes, i cili është një sistem më i vjetër, i ngjashëm me sistemin ACPS.

Trajtimi

Trajtimi kryesor për kancerin e zorrës është ndërhyrja kirurgjik-ale. Mund t’ju nevojitet edhe kemioterapi apo radioterapi. Mund t’ju nevojitet vetëm njëra prej tyre, por ndonjëherë mund të nevojitet një kombinim i tyre.

Ndërhyrja kirurgjikale

Ekzistojnë disa lloje të ndërhyrjeve për kancerin e zorrës. Secila prej tyre do të përcaktohet nga vendndodhja e kancerit në zorrë, nga lloji dhe madhësia e kancerit dhe nga përhapja e tij. Doktori do të marrë në konsideratë edhe moshën dhe shëndetin tuaj.

Kirurgji minimalisht invazive

Me termin kirurgji minimalisht invazive, e quajtur ndryshe edhe vrima e çelësit apo kirurgji laparoskopike duhet të kuptojmë një teknikë kirurgjikale, e cila përbëhet prej disa çarje të vogla në vend të një prerjeje të madhe në abdomen.

Kirurg-u fut një tub të hollë dhe fleksibël, i quajtur laparoskop, në një nga çarjet. Laparoskopi ka një dritë dhe një kamera, në mënyrë që kirurgu të shohë brenda abdomen-it dhe të heqë kancerin. Kjo teknikë zakonisht ka më pak dhimbje dhe më pak shenja, një rrezik më të vogël për infeksione dhe shërim më të shpejtë, duke kaluar më pak kohë në spital.

Dhimbjet e kancerit

Shumë njerëz kanë frikë kancerin sepse ata e shoqërojnë sëmundjen me dhimbjen. Ndërsa rreth një e treta e njerëzve janë duke u trajtuar nga kanceri dhe më shumë se gjysma e njerëzve me kancer të avancuar (kancer që është rishfaqur ose përhapur) vuajnë nga dhimbjet, dhimbja zakonisht mund të kontrollohet. Ka një shumëllojshmëri ilaçesh, trajtimesh fizike dhe terapi të tjera që mund të përdoren për të ndihmuar mbajtjen larg të dhimbjeve.

Dhimbja e kancerit ndryshon në cilësi (kjo mund të jetë e mprehtë dhe e shurdhët) dhe në intensitet. Dhimbja mund të jetë konstant-e ose të vijë dhe shkojë. Është e rëndësishme që ju t’i bëni të ditur mjekut tuaj kur ju keni dhimbje, natyrën e saj dhe sesa e rëndë është ajo dhe ai do t’ju ndihmojë sesi ta menaxhoni atë në mënyrë efektive.

Çfarë e shkakton dhimbjen tek njerëzit me kancer?

Kanceri mund të shkaktojë dhimbje kur tumor-i i parë ka filluar ose në pjesët e trupit është përhapur kanceri (mjekët këto zona i quajnë metastazë). Kanceri mund të shkaktojë dhimbje nga:

  • Ngjeshja apo pushtimi i dhimbjeve të indeve të ndjeshme, të tilla si kockat ose organet (dhimbja e kockave është shkaku më i zakonshëm i dhimbjes së kancerit);
  • Zgjerimi në një hapësirë ​​të mbyllur (p.sh. tumoret e trurit që rriten brenda kufijve të kafkës, duke shkaktuar dhimbje koke);
  • Bllokimi i një kanali (tubi) ose organi në trup; ose
  • Pushtimi apo dëmtimi i nervave, duke shkaktuar që ato nerva të dështojnë (kjo lloj dhimbje është quajtur dhimbje neuropati-ke).

Ngurtësimi i muskujve, për shkak të tensioneve apo pasivitetit, gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje tek njerëzit me kancer. Dhimbja mund të përkeqësohet nga lodhja, ankth-i apo depresion-i.

Kancer-i zorrëve është kanceri që ndodhet në çdo pjesë të zorrës së trashë ose në çdo pjesë të rektumit. Kanceri i zorrëve mund të zhvillohet në dy mënyra: ai mund të rritet nga rreshtimi i brendshëm i zorrëve, ose nga rritje të vogla në murin e zorrëve që quhen polipe. Këto janë zakonisht të padëmshme (beninj), por me kalimin e kohës mund të bëhen edhe më keq.

Nëse nuk trajtohet, kanceri i zorrëve mund të përhapet (metastazë) më thellë në murin e zorrëve. Nga këtu, ai mund të përhapet në nyja limfatike.

Nyjet limfatike janë të vogla. Ato mbledhin dhe shkatërrojnë bakteret dhe viruset në trup. Ato janë pjesë e sistemit limfatik (sistemi limfatik) dhe luajnë një rol të rëndësishëm në funksionimin e sistemit imun (sistemi imunitar).

Më vonë, kanceri zorrëve mund të përhapet në organet e tjera, siç janë mëlçia ose mushkëritë. Në pjesën më të madhe të rasteve, ato rriten ngadalë dhe mund të qëndrojnë në zorrë për muaj ose vite përpara se të zhvillohen.

Kanceri i mëlçisë: Llojet

Kancer-i mëlçisë është një formë serioze që zakonisht ndodh në formën sekondar-e të mëlçisë që është përhapur nga një pjesë tjetër e trupit. Tumor-et e gjetura në mëlçi mund të jenë beninj-e ose kanceroze.

Tumoret që e kanë origjinën në mëlçi janë quajtur kancera parësorë të mëlçisë apo tumore primare të mëlçisë. Një formë tjetër e tumorit të mëlçisë mund të zhvillohet nga qelizat e kancerit që kanë ardhur nga pjesë të tjera të trupit. Këto janë quajtur tumore sekondare ose metastaza të mëlçisë. Kancerat dytësorë të mëlçisë janë rreth 20 herë më të zakonshme sesa kancerat primarë të mëlçisë në vendet perëndimore.

Kanceri primar i mëlçisë

Kanceri primar i mëlçisë është relativisht një formë e rrallë kanceri. Është më i zakonshëm në vendet si Afrika dhe Azia.

Një sërë faktorësh janë shfaqur për të vendosur personin në një rrezik të madh për kancerin primar të mëlçisë:

  • Të paturit e një sëmundjeje kronike të mëlçisë, siç është hepatiti viral, ciroza alkool-ike, hemokromatozë (një sasi e tepërt e hekurit në trup), ose ciroza primare biliar-e (një formë e rrallë e sëmundjes së mëlçisë).
  • Të paturit e hepatitit B. Njerëzit me hepatitin B janë identifikuar ndaj të paturit 100 herë më shumë mundësi për të zhvilluar hematoma, një formë e kancerit primar të mëlçisë.
  • Ngrënia e ushqimeve të kontaminuara nga toksina (toksinë) të quajtura aflatoksina, që vijnë nga lloje të caktuara të kërpurdhave, të cilat shkaktojnë këtë lloj kanceri dhe mendohet se janë një ndër shkaqet madhore të kancerit të mëlçisë në vendet e Afrikës dhe Azisë ku ushqimi është shpesh i kontaminuar nga këto lloje toksinash.

Kanceri sekondar i mëlçisë

Qelizat kanceroze mund të shpërndahen për në mëlçi nga organe të tjera gastrointestinale të cilat kanë gjakun e tyre që rrjedh direkt në mëlçi, të tilla si stomaku, pankreas-i dhe zorra e trashë. Një tjetër mënyrë që qelizat e kancerit mund të përhapen në mëlçi lidhet me sistemin limfatik (sistemi limfatik).