Impotenca

Pjesa më e madhe e meshkujve do të përjetojnë impotencë (dështimin për të arritur ereksion) në një pjesë të caktuar të jetës së tyre. Kjo zakonisht është një eksperiencë e përkohshme, shpesh për shkak të ankth-it ose përdorimit të tepërt të alkool-it.

Për shumë meshkuj me impotencë, që gjithashtu njihet si disfunksion erektil (ED), ai është një problem i vazhdueshëm, kronik, që shpesh shkakton probleme të ankthit, stresit dhe pakënaqësisë për vetë personat sikundër edhe për partneret e tyre.

Ereksioni vjen si rezultat i rritjes së sasisë së gjakut që qarkullon në penis dhe që më pas bllokohet aty. Shumë faktorë kombinohen, në mënyrë që kjo të ndodhë.

Është thënë më parë se impotenca është kryesisht një problem psikologjik (mendor), që është e lidhur me stresin, frikën për të dështuar dhe problemet e marrëdhënieve. Por mjekimet moderne kanë treguar që rreth gjysma e këtyre problemeve vijnë si rezultat i shkaqeve fizike. Pjesa më e madhe e këtyre shkaqeve janë të shërueshme.

Çfarë e shkakton impotencën?

Ndërmjet gjendjeve mjekësore që shkaktojnë impotencën janë:

  • Komplikimet e diabet-it;
  • Qarkullimi i dobët për shkak të ngushtimit të arterie-ve;
  • Dëmtimi i nervave;
  • Problemet hormonale, si p.sh. mungesa e testosteron-it;
  • Mbipërdorimi i alkoolit dhe cigares;
  • Disa ilaçe; dhe
  • Sëmundja e mëlçisë ose veshkave.

Disa nga ilaçet që mund të shkaktojnë impotencën janë qetësuesit, ilaçet për qarkullimin e gjakut dhe diuretikë-t. Problemi gjithashtu mund të ndodhë si rezultat i kirurgji-së në fshikëz, gjëndrat e prostatës (prostata), zorrës së vogël dhe shpinës.

Shkaqet psikologjike mund të jenë të lidhura me stresin e kohëve të fundit ose një ndryshim në jetesë. Gjithsesi, çfarëdolloj që të mund të jetë shkaku, pjesa më  e madhe e meshkujve me impotencë mund të shërohen dhe këshilluesit mund t’i ndihmojnë ato. Trajtimet mjekësore, trajtimet kirurgjik-ale, në pjesën më të madhe të meshkujve mund të jenë ndihmuese. Këshillimi, mund të ndihmojë njerëzit me probleme psikologjike.

Publiciteti rreth trajtimit të impotencë-s me ilaçin Viagra dhe me ilaçe të ngjashme, siç është Cialis dhe Levitra, kanë ngritur interesin e njerëzve në lidhje me çështjen e andropauzës. Ky term shpesh është përdorur për meshkujt e moshës 45 dhe 55 vjeçare. Ndërkohë që ato i afrohen kësaj moshe, shumë meshkuj shqetësohen për atë që atyre mund t’u duhet për të përballuar.

A është e njëjtë faza e andropauzës me atë të menopauzë-s së një gruaje?  Tek gratë, menopauza është shenjë e një reduktimi të shpejtë të prodhimit të hormoneve femërore. Kjo mund të prodhojë një sërë simptomash, fizike dhe psikologjike. Simptoma fizike më e dukshme është ndërprerja e periodave.

Me kalimin e viteve edhe prodhimi i hormoneve mashkullore bie. Por, reduktimi zakonisht është gradual, normalisht më pak se 1% në vit. Shumë meshkuj janë bërë prindër edhe në moshën 70 vjeçare.

Çfarë ndodh kur plakemi?

Pa asnjë lloj dyshimi, plakja sjell ndryshime, jo vetëm në trupin e njeriut por edhe në jetën e tyre. Tek meshkujt, me kalimin e viteve reduktohet fortësia fizike dhe dëshira seksuale. Rritja e peshës, rënia e flokëve dhe ndryshimi i lëkurës, janë gjithashtu elemente të plakjes.

Ashtu sikundër ndryshimet fizike, meshkujt pësojnë edhe ndryshime psikologjike. Në moshë të mesme, meshkujt ndërgjegjësohen se pjesa më e madhe e ambicieve të tyre, tashmë janë të vështira për t’u arritur. Kjo shpeshherë mund të lidhet edhe me suksesin në karrierën e tyre.

Disa meshkuj përjetojnë ankth, pasi ato nuk ndihen më tërheqës për partneret e tyre sikurse edhe për seksin e kundërt.

Të gjitha këto elementë prodhojnë një formë depresion-i, e cila sjell si pasojë një sjellje të çuditshme. Fillimi i një marrëdhënieje atraktive me një femër më të re, shpesh ndihmon për shërimin psikologjik të meshkujve.

Meshkujt me të tillë problemesh, kanë nevojë për mbështetje nga familjarët dhe miqtë e tyre. Ato kanë nevojë për ndihmë për të pranuar këtë fazë të re të jetës së tyre dhe për të ripërsëritur shpesh atë që kanë mundur të arrijnë.

Mungesa e testosteronit