Si duhet shtyrë gjatë lindjes: A duhet që trupi t’ju drejtojë juve?

A ka më shumë se një mënyrë për të shtyrë?

Po, ka dy qasje shumë të ndryshme për shtytjen, presionin që nënat ushtrojnë në përgjithësi në mënyrë që të ndihmojnë foshnjat e tyre të zhvendosen nëpër kanalin e lindjes gjatë fazës së dytë të dhimbjeve të lindjes (fazës së shtytjes).

Njëra është metoda e praktikuar gjerësisht, e quajtur shtytje e trajnuar ose e drejtuar, në të cilën nëna drejtohet të fillojë të shtyjë sapo që të jetë hapur plotësisht, pavarësisht nëse ndjen apo jo nevojën për të peshuar mbi veten. Gjithashtu, juve u jepen udhëzime se si të shtyni.

Qasja alternative, shpesh e preferuar nga mamitë, njihet si shtyrje spontan-e. Kjo metodë kërkon që ju të ndiqni prirjen natyrore të trupit tuaj, duke shtyrë atëherë kur ndjeni që jeni gati dhe në çfarëdo mënyre që konsiderohet e duhur nga ana juaj.

Shtyrja e trajnuar është një praktikë e rëndomtë në shumicën e spitaleve. Por disa ekspert-ë thonë që mjekët duhet ta rishikojnë këtë qasje gjatë studimit duke sugjeruar që në shumë raste, praktika nuk ka avantazhe për nënën ose fëmijën, dhe në fakt mund të jetë e kundërta.

Si trajnohet shtytja?

Në shumicën e rasteve, një infermiere specialiste për dhimbjen e lindjes e drejton këtë trajnim. Zakonisht juve u kërkohet të merrni frymë thellë në fillimin e çdo shtrëngimi dhe të shtyni duke forcuar muskujt e barkut dhe duke u përpjekur të ushtroni sa më shumë presion poshtë, ndërsa infermierja numëron deri në dhjetë (disa nëna thonë se ndjejnë sikur kanë një lëvizje të zorrëve). Pastaj ju bëni një frymëmarrje tjetër të shpejtë dhe e mbani deri sa të numëroni deri në dhjetë, duke synuar që të bëni tre shtytje për çdo shtrëngim.

Ushtrimet e barkut

Muskujt e barkut janë të lidhur me të qëndruarit në formë. Duhet të kuptoni se ka disa njerëz të cilët kanë fryrje abdominale dhe për to bërja e ushtrimeve të barkut dhe ardhja në formë është si një paketë jo-realiste. Në momentin që shtoni disa ushtrime të barkut në programin tuaj, tregohuni të kujdesshëm rreth atyre që zgjidhni. Disa ushtrime barku që dikur kanë qenë shumë popullore tashmë janë të rrezikshme dhe të padobishme.

Shmangni prekjet e gishtave

Asnjëherë mos u përkulni për të bërë ushtrimet e prekjeve të gishtave. Prekja e gishtave vendos një stres të rrezikshëm në pjesën e shpinës, në nyjet e ijeve dhe në ato të gjunjëve. Ky ushtrim nuk do të bëjë asgjë për të përforcuar muskujt e barkut. Të gjithë muskujt e përfshirë në këtë ushtrim ndodhen në pjesën e shpinës. Nëse bëni këtë ushtrim, do të keni dhimbje shpine. Trupi juaj nuk është projektuar vetëm për të absorbuar forcat e gjeneruara kur përkuleni përpara. Nëse keni nevojë për të marrë diçka nga dyshemeja, mbani shpinën drejt dhe përkuluni në gjunjë.

Korrigjoni teknikat e ngritjes

  • Asnjëherë mos i mbani këmbët poshtë gjatë ushtrimeve të barkut. Mbështetja e këmbëve ndalon muskujt e barkut që të përfshihen dhe muskujt që përfshihen vendosin direkt stres në shpinën tuaj. Këmbët duhet gjithmonë të jenë të relaksuara përgjatë ushtrimeve të barkut; duhet të pushoni në dysheme pa asnjë mbështetje;
  • Asnjëherë mos u ushtroni shumë shpejt. Sa më shpejt që të ushtroheni, aq më pak do të përdorni barkun dhe aq më shumë do të përdorni muskujt e ijeve që shkojnë përgjatë nyjeve në shpinë. Një mënyrë e tillë do të shkaktojë dëmtime të shpinës;
  • Mos u mbani mbi kokën tuaj gjatë ushtrimeve. Nëse veproni në këtë mënyrë do të shkaktoni dhimbje të qafës. Mos i ndërthurni gishtat prapa kokës;
  • Provoni ushtrimet fikse të duarve–krahët drejt përtej stomaku-t, kraharorit ose prapa kokës. Mbani krahët në një pozicion fiks;
  • Mbani gjunjët tuaj të kërrusur. Këmbët drejt favorizojnë muskujt e ijeve. Ato do të kryejnë punën në vend të abdominaleve.

Muskujt e barkut

Të ushtruarit mund të çojë në orgazmë femërore pavarësisht nga mendimet seksuale apo dëshira, konfirmojnë kërkuesit. Kërkuesit amerikanë kanë zbuluar se ekziston vetëm një studim i vogël në lidhje me orgazmat femërore.

Në fakt, ata shkruajnë se studimi në lidhje me orgazmën u bë nga një anketë online ndermjet 530 grave të moshës 18 deri në 63 vjeç të cilat ishin fizikisht aktive, dhe nga të cilët u nxor si përfundim se gjatë ushtrimeve shpesh gratë pësojnë kënaqësi sekuale e cila rrjedh së tepërmi nga ushtrimet kryesore të muskujve të barkut.

Gjithashtu, ato gjetën se gratë pësonin orgazmë ndaj llojeve të shumta dhe të ndryshme të ushtrimeve, duke përfshirë ushtrimet e peshës, ushtrimet aerobike në ujë dhe patinazhin. 40% e të anketuarve raportuan se kishin përjetuar një ose më shumë herë në jetën e tyre gjatë të ushtruarit orgazmë dhe kjo i kishte befasuar studiuesit.

Përgjigjet ishin ndarë në dy kategori: në ato që kishin përjetuar kënaqësi seksuale duke përjetuar orgazmën (124) dhe në ato që kishin përjetuar kënaqësi seksuale por pa orgazmë (246). Ndërmjet ushtrimeve që të dërgonin në kënaqësi seksuale ishin joga dhe tenisi. Gjetjet “sfidojnë idenë se orgazma e grave është një përvojë thelbësore  seksuale”, thanë studiuesit.