insulina

Insulina është një hormon i prodhuar nga pankreas-i, një gjëndër e madhe që është e lokalizuar në pjesën abdominale, prapa stomaku-t.

Rregullimi i sheqerit

Insulina prodhohet nga qeliza të veçanta të quajtura pankreatik-e (ose ishujt e Langerhansit), të cilat janë të vogla, në formën e grumbujve të qelizave të izoluara brenda pankreasit. Ishujt e Langerhansit gjithashtu prodhojnë glukagon, një tjetër hormon i cili ndikon në nivelet e glukozës në gjak. Insulina dhe glukagoni sekretohen direkt në gjakun tuaj, dhe punojnë së bashku për rregullimin e sheqerit (glukozës) në nivelet e duhura  në trupin tuaj.

Glukagoni është prodhuar nga qelizat alfa të zonës pankreatike. Ai çlirohet kur niveli juaj i sheqerit në gjak është i ulët (p.sh. nëse ju keni qenë duke u ushtruar) duke stimul-uar çlirimin e glukozës nga trupi juaj. Si rezultat, glukagoni në mëlçi shndërrohet në glukozë dhe hyn në gjak.

Insulina nga ana tjetër prodhohet nga qelizat beta të zonës pankreatike. Ajo çlirohet kur ju sapo keni ngrënë ushqimin dhe niveli i glukozës në gjakun tuaj është i lartë. Insulina punon duke stimuluar qelizat brenda trupit tuaj që të marrin glukozën në gjakun tuaj, për energji të menjëhershme ose për magazinimin si glikogjen në mëlçinë tuaj dhe në qelizat e muskujve.

Insulina dhe diabeti

Nëse pankreasi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë, ose nëse qelizat e trupit dështojnë ti përgjigjen insulinës që prodhohet (rezistencë e insulinës), atëherë gjaku juaj do të përmbajë shumë glukozë (hiperglikemi). Ky lloj çrregullimi metabolik është quajtur diabeti mellitus. Është karakterizuar shpesh nga etje dhe uri shumë e madhe, urinim i shpeshtë, infeksione të përsëritura (siç është myku vaginal) dhe vizion (shikim) i turbullt. Simptomat e tjera përfshijnë shërimin e ngadaltë të plagë-ve, të ndjerit të lodhur dhe të dobët, ndryshim humori, dhimbje koke, marramendje, dhimbje në këmbë dhe humbje e pashpjegueshme peshe (diabeti mellitus tipi I) ose shtim në peshë (diabeti mellitus tipi II).

Myku vaginal: Simptomat, diagnostikimi dhe trajtimi

Myku vaginal është një infeksion i zakonshëm i shkaktuar nga Candida albicans. Një emër tjetër për mykun vaginal është kandidozë.

Simptomat e mykut vaginal

Këto janë simptomat e lidhura me mykun vagina-l:

 • Kruarja gjenital-e – Kjo është simptoma më e zakonshme e mykut, veçanërisht nëse përkeqësohet përpara periodave tuaja;
 • Djegia e vaginës gjatë ose pas seksit;
 • Shkarkimi anormal – Zakonisht i trashë dhe i bardhë;
 • Ndryshimet në erën e sekrecioneve vaginale;
 • Skuqja dhe inflamimi i vulvë-s;
 • Parehatia gjatë urinim-it;
 • Dhimbja – Veçanërisht nëse myku nuk menaxhohet siç duhet; dhe
 • Prania e pikave të vogla e të bardha në murin e vaginës.

Diagnostikimi i mykut vaginal

Diagnoza e mykut vaginal shpesh është bazuar tek simptomat. Megjithatë, ekzistojnë shumë gjendje të tjera të vaginës dhe vulvës që kanë simptoma të njëjta me mykun. Kështu që nëse ekziston një dyshim i vogël rreth diagnozë-s, është e rëndësishme që mjeku të marrë një mostër vaginale dhe ta dërgojë atë për analizë, përpara se trajtimi të fillojë.

Trajtimi i mykut vaginal

Një trajtim një javor me një krem të quajtur antikandida (që përfshihet në grupin e ilaçeve të quajtura azoles) aplikohet çdo natë në vaginë dhe është një ndër kremrat më efektivë të mykut. Edhe nëse ju vijnë periodat, ju akoma mund ti përdorni këto kremra. Kremrat janë të pranishme në farmaci dhe mund të përdoren për të trajtuar një zonë të izoluar myku, që shpesh ndodh më shumë se njëherë në vit.

Myku i vaginës mundet që të trajtohet edhe me tabletat oral-e antimykotike, por këto zakonisht janë marrë për rastet më të vështira dhe duhen marrë nën mbikqyrjen e mjekut. Shembuj të tabletave antimykotike janë: canesoral dhe diflucan (këto janë ilaçe të markës fluconazole dhe nuk duhen marrë nga gratë shtatzëna).

Kur duhet të kërkoni këshilla mjekësore?

Ju duhet të shkoni tek doktori, nëse:

 • Nëse është hera e parë që po përjetoni simptoma të mykut;
 • Nuk jeni të sigurt se problemi që keni është myk;
 • Ky është infeksioni i dytë që keni në më pak se një vit;
 • Jeni shtatzënë ose ushqeni me gji;
 • Nuk po i përgjigjeni (reagoni) trajtimit.

Informacion i përgjithshëm

Myku vaginal është një gjendje e zakonshme dhe shumë gra preken nga ai në një kohë të caktuar të jetës së tyre. Disa gra vuajnë nga episode të rishfaqjes.

Myku është një infeksion kërpudhor që shkaktohet nga tharja që quhet Candida albicans. Simptomat përfshijnë kruarje, irritim ose ndjenjë djegie në zonën gjenital-e dhe dhimbje që mund të jetë prezente gjatë interkursit seksual. Mund të jetë e pranishme gjithashtu derdhja vaginale e trashë, e bardhë ose në ngjyrë kremi.

Myku mund të shkaktohet nga marrja e një kure me antibiotikët, ndryshime para-menstrual-e në balancën acide në vaginë, moti i nxehtë ose veshja e rrobave sintetike që rrinë të shtrënguara pas trupit. Ai mund të shkaktohet edhe nga përdorimi i deodorantë-ve vaginalë, kripëra-ve të larjes dhe nga disa lloje sapuni. Ndonjëherë, edhe interkursi seksual nga përdorimi i tampon-ëve mund të sjellë myk, kryesisht nëse vagina është e thatë.

Marrja e kontraceptivë-ve oral, të qenit shtatzënë, kontrolli jo i mirë i diabet-it dhe prania e një gjendjeje që prek sistemin imun, mund të shkaktojnë myk.

Kontaktoni farmacistin ose mjekun e familjes

Pjesa më e madhe e produkteve që përdoren për të trajtuar mykun vaginal janë “vetëm nga farmacisti” ose janë ilaçe që “jepen vetëm me recetë”, kështu që duhet të shkoni tek farmacisti ose mjeku juaj për të marrë trajtimin.

Ju duhet që të shkoni tek mjeku edhe nëse:

 • Kjo është hera e parë që keni përjetuar simptoma të mykut;
 • Keni më shumë infeksion myku se vitin e kaluar, ose një infeksion në dy muajt e fundit;
 • Simptomat nuk kanë kaluar, edhe pse keni marrë trajtim;
 • Jeni shtatzënë ose ushqeni me gji;
 • Keni dhimbje barku, ethe, të vjella ose diarre;
 • Jeni nën 16 ose mbi 65 vjeç;
 • Keni diabet ose merrni ilaçe që ndikojnë në sistemin imun;
 • Keni shkarkesa vaginale me ngjyrë ose me erë;
 • Simptomat tuaja janë të ndryshme krahasuar me rastet e kaluara të mykut;
 • Keni ndryshuar së fundmi partnerin seksual;
 • Keni pika gjaku midis periodave;
 • Keni flluska ose plagë në zonën vaginale;
 • Keni djegie gjatë urinim-it.

Këshilla mbi trajtimin