Menopauza

Menopauza është periudha që lidhet me ndalimin e periodave. Menopauza ndodh kur një grua ka 12 muaj pa perioda. Periudha kur akoma keni perioda por gjithashtu keni edhe simptoma të menopauzës, deri në kohën ku ju filloni të mos keni më perioda është e quajtur perimenopauzë.

Ekzistojnë 2 lloje kryesore të menopauzë-s.

 • Menopauza natyrale, që zakonisht ndodh ndërmjet moshës 45 dhe 55 vjeçare (mesatarisht është mosha 51). Megjithatë, menopauza e hershme mund të ndodhë përpara moshës 40 vjeçare;
 • Menopauza artificiale, ndodh kur vezoret janë hequr në mënyrë kirurgjik-ale ose janë prekur nga trajtimi i kancer-it.

Çfarë ndodh gjatë menopauzës?

Gjatë menopauzës, trupi juaj ndalon së përgatituri çdo muaj për një fëmijë: vezoret tuaja ndalojnë së prodhuari vezë, ato prodhojnë pak hormone femërore estrogjeni dhe progesteron-i dhe eventualisht periodat tuaja ndalojnë. Vezoret nuk bien në një normë të qëndrueshme dhe shpesh ndikojnë në funksionimin e tyre normal. Kjo shpjegon arsyen se pse cikli menstrual mund të bëhet i parregullt edhe pse simptomat e tjera të menopauzës mund të luhaten.

Çfarë do të ndjej unë?

Për një të tretën e grave, efekti i vetëm që ato mund të vënë re kur i afrohen menopauzës është ndryshimi i periodave. Periodat e tyre mund të shkurtohen, të zgjasin më shumë, të jenë më të rënda ose më të lehta. Ato mund të ndodhin shumë afër njëra–tjetrës ose në një kohëzgjatje të largët. Megjithatë, për shkak se hormonet femërore prekin dhe pjesë të tjera të trupit, gjithashtu mund të përjetohen edhe disa prej simptomave të mëposhtme:

 • Afshe: kjo të jep ndjesinë sikur dikush ju ka hedhur ujë të ngrohtë në qeliza. Ato zakonisht vijnë nga kraharori juaj dhe mbulojnë fytyrën dhe qafën, ose mund të përjetoni një ndjesi të menjëhershme nxehtësie në të gjithë trupin. Shumë njerëz ndihen të turpëruar dhe mendojnë se të tjerët janë duke i vënë re, por zakonisht nuk është e dukshme;
 • Djersitja shpesh është e lidhur me afshet dhe është më e zakonshme gjatë natës;
10 shenjat e hershme të shtatzënisë

A mund të jeni shtatzënë? Disa simptoma mund të shfaqen afërsisht në kohën kur nuk iu kanë ardhur periodat, apo një javë apo dy më vonë. Në fakt, 7 nga 10 gra kanë simptoma në kohën kur ato janë gjashtë muaj shtatzënë.

Në qoftë se ju nuk mbani shënim për ciklin tuaj menstrual ose ai ndryshon shumë nga muaji në muajin pasues, ju mund të mos jenin e sigurt se kur duhet të prisni periodën tuaj. Por në qoftë se ju filloni të përjetoni disa nga simptomat e mëposhtme (jo të gjitha gratë i kanë ato të gjitha) dhe pyesni përse juve nuk u kanë ardhur periodat, fare mirë mund të jeni shtatzënë. Bëni në shtëpi testin e shtatzënisë dhe do ta gjeni atë me siguri.

1. Mospëlqimi i ushqimit

Në qoftë se jeni shtatzënë, nuk është e pazakontë që të ndjeheni e zmbrapsur nga aroma e një sanduiçi të Bolonjës ose një filxhani kafe dhe për disa aroma për të shkaktuar refleks-in e të vjellit. Megjithëse askush nuk e di këtë me siguri, ky mund të jetë një efekt anësor nga estrogjenet që rriten me shpejtësi në sistemin tuaj. Gjithashtu mund të gjeni se disa ushqime që më parë i pëlqenit papritur janë plotësisht të neveritshme për ju.

2. Ndryshime të humorit

Është e zakonshme që gjatë shtatzënisë ju të keni ndryshime të befta të humorit, pjesërisht për shkak të ndryshimeve hormonale që prekin nivelet tuaja të neuro transmetuesve (korrierëve kimikë në tru). Çdo njeri reagon ndryshe ndaj këtyre ndryshimeve. Disa nëna të ardhshme përjetojnë emocione të shtuara, edhe të mira edhe të këqija, të tjera ndjehen më shumë në depresion ose plot ankth.

Shënim: Në qoftë se ju jeni ndjerë e trishtuar ose e pashpresë ose e paaftë t’ia dilni mbanë me përgjegjësitë tuaja të përditshme, ose mendoni t’i bëni dëm vetes, drejtojuni menjëherë mjeku tuaj ose një profesionisti t shëndetit mendor.

3. Fryrje abdominale

Ndryshimet hormonale në shtatzëninë e hershme mund t’ju bëjnë të ndiheni e fryrë, njëlloj si ndjesia që disa gra kanë para periodave të tyre. Ja sepse rrobat tuaja mund të ndjehen si më të ngushta se zakonisht në bel.

4. Urinim i shpeshtë

Shtatzënia me "risk të lartë"

Shtatzënia është emocionuese, por ndonjëherë edhe shqetësuese. Çfarë ndodh në qoftë se keni ndonjë problem? Pasja e disa problemeve specifike me shëndetin mund t’ju fusë juve në kategorinë e një “shtatzënie me risk të lartë”. Është një etiketë alarmante. Por kjo nuk do të thotë që ndonjë gjë nuk do të shkojë mirë. Shumica e grave me shtatzëni me risk të lartë ia dalin mbanë. Ato lindin një foshnjë të shëndetshme dhe mbeten edhe vetë të shëndetshme.

Në qoftë se ju keni një shtatzëni me risk të lartë vetëm nevojitet që të punoni me ekipin tuaj mjekësor për të ulur mundësitë që të keni probleme. Gjithashtu, ju mund të doni të vizitoheni tek një specialist për shtatzënitë me risk të lartë ose për mjekësinë e nënës dhe fetus-it.

Realizoni një shtatzëni mundësisht sa më të shëndetshme

Filloni duke  mësuar se çfarë do t’i shtojë shanset tuaja për të pasur një fëmijë të shëndetshëm dhe në kohën e duhur.

 • Realizoni takimet me mjekun apo maminë tuaj dhe flisni me ta për riskun.
 • Mbani një dietë të shëndetshme dhe mos pini alkool.
 • Qëndroni në peshën që ju sugjeron mjeku apo mamia juaj.
 • Merrni vitaminat e paralindjes për t’u siguruar që merrni mjaftueshëm acid folik, hekur dhe ushqyes të tjerë të rëndësishëm.
 • Mos pini duhan dhe mos rrini në mjedise me tym duhani. Në qoftë se nuk keni mundur ta lini duhanin, kërkoni ndihmë nga mjeku apo mamia juaj. Sa më parë ta lini duhanin, aq më e shëndetshme do të jetë kjo gjë për ju dhe foshnjën tuaj. Megjithatë lënia në çdo kohë e duhanit ka efekte pozitive.
 • Merrni ilaçe pa recetë vetëm pasi t’ua lejojë mjeku apo mamia juaj.
 • Në qoftë se pini alkool apo përdorni drogë, bisedoni me mjekun ose maminë tuaj. Ju mund të keni besim tek ata dhe ata e dinë se ku të kërkojnë ndihmë në mënyrë specifike për gratë shtatzënë. Sa më shpejt të kërkoni ndihmë, aq më mirë do të jetë për ju dhe foshnjën.
 • Punoni me mjekun tuaj për të menaxhuar problemet si diabet-i, depresioni, presioni i lartë i gjakut ose ndonjë infeksion.
Astma: Shtatzënia dhe të ushqyerit me gji

Nëse keni astmë, qenia shtatzënë ose të ushqyerit me gji nuk duhet të paraqesin probleme, nëse kryeni në mënyrë efektive kontrollet përkatëse. Më poshtë jepen disa përgjigjie për disa pyetje të thjeshta në lidhje me menaxhimin e astmës përgjatë këtyre situatave.

A mund të marr ilaçe astme gjatë shtatzënisë?

Në përputhje me rekomandimet e Këshillin Kombëtar të Astmës, është e sigurt që të merren ilaçet e astmës gjatë shtatzënisë. Megjithatë, nëse astma trajtohet me kortikosteroide oral-e, pyet mjekun në lidhje me sigurinë e këtij trajtimi gjatë shtatzënisë. Shumë ilaçe astme kanë treguar se janë shumë të sigurta për të dy, nënën dhe beben në zhvillim dhe që tregojnë se astma nuk është lënë e pa trajtuar gjatë periudhës së shtatzënisë. (Simptomat e patrajtuara mund të jenë të rrezikshme për beben). Plani i menaxhimit të astmës duhet të rishikohet në mënyrë të rregullt gjatë shtatzënisë. Astma e pakontrolluar është më shumë e rrezikshme për shtatzëninë sesa ilaçet e marra me recetë.

Mos ndalo marrjen e ilaçeve parandaluese dhe lehtësuese pa u konsultuar më parë me mjekun.

Disa gra shtatzëna me astmë aktualisht përjetojnë një përmirësim të simptomave të astmës, ndoshta për shkak të rritjes së nivelit të kortizonit në trup gjatë shtatzënisë.

Gjithmonë pyet mjekun përpara fillimit ose ndalimit të ndonjë ilaçi gjatë shtatzënisë.

A e përkeqëson astma shtatzëninë?

Shumë gra përjetojnë vështirësi në frymëmarrje gjatë shtatzënisë që vjen nga ndryshimet hormonale dhe jo nga astma. Shumë gra përjetojnë gjithashtu vështirësi në frymëmarrje gjatë tremujorit të fundit të shtatzënisë për shkak të zmadhimit të uterusit (mitrës) duke kufizuar lëvizjen e diafragmë-s. Kjo është normale në shumë gra shtatzëna, edhe tek ato që nuk kanë astmë.

Disa gra me astmë gjatë shtatzënisë mund të kenë rritje të presionit të gjaku-t.

Ka një rritje të rrezikut për pasjen e një bebeje me peshë të ulët ose të një lindjeje të parakohshme tek gratë që nuk e kontrollojnë astmën.

Si ta mbikqyr astmën gjatë shtatzënisë?

Qasje të reja për mjekimin e akneve

Ende nuk ekziston ndonjë kurim për akne-t, por mjekimet e reja e bëjnë këtë shqetësim të përgjithshëm e të zakonshëm të adoleshencës më të lehtë për t’u menaxhuar, thonë dermatolog-ët.

“Gjërat janë shumë më mirë sot sepse ka shumë alternativa për të mjekuar aknet”, thotë Dr. Sarah Taylor, dermatologe.

“Bota e rekomandimeve ka ndryshuar me të vërtetë në 10 vjetët e kaluar. Neve jemi shumë më mirë të pajisur për t’u marrë me të gjithë llojet e ndryshme të akneve”, thotë Taylor në një komunikatë për shtyp. Çdo pore e lëkurës përmban një gjëndër që prodhon yndyrë, e njohur si sebum. Kur këto gjëndra prodhojnë yndyrë me të tepërt, poret mund të bllokohen. Ndërkohë papastërtitë, bakteret dhe qelizat e vdekura të lëkurës mund të grumbullohen brenda. Kjo gjë shkakton forma të ndryshme të lezion-eve të lëkurës.

Çdokush mund të ketë akne, burra e gra dhe njerëz nga të gjitha racat. Megjithëse ky shihet përgjithësisht si problem i adoleshentëve, edhe të rriturit mund të kenë akne. Është llogaritur se tetë nga dhjetë njerëz kanë pasur akne në një fazë të jetës së tyre.

Ndryshimet hormonale mund të luajnë një rol në akne. Kjo mund të ndihmojë të shpjegohet përse adoleshentët dhe gratë shtatzënë shpesh kanë akne. Sëmundjet e lëkurës mund të jenë edhe familjare.

Megjithëse ekzistojnë mjekime të efektshme ekspert-ët tërheqin vëmendjen që duhet të kalojë njëfarë kohe deri sa pacienti të shohë ndonjë farë përmirësimi.

Produktet e marra pa recetë mund të funksionojnë në shumë raste, por pavarësisht se cfarë mund të thonë reklamat televizive, ato kërkojnë kohë për të vepruar, zakonisht gjashtë deri në tetë javë.

Për rastet më të rënda të akneve të cilat nuk pastrohen brenda një apo dy muajve, dermatologët mund të rekomandojnë medikamente më të forta.

Melasma

Fakte mbi melasmën:

 • Melasma është më e zakonshme tek gratë nga 20-50 vjeç;
 • Ajo ka pamjen e vendeve me ngjyrë kafe, të nxira apo blu në gri, në fytyrë (hiper-pigmentim);
 • Ajo karakterizohet nga tri modele të përcaktuara të vendeve ku shfaqet (pjesa qendrore e fytyrës, mollëza dhe përgjatë nofullës);
 • Ajo është shkaktuar pjesërisht nga dielli, predispozicioni gjenetik dhe ndryshimet hormonale;
 • Trajtimet më të zakonshme janë kremrat e lëkurës që përmbajnë hidrokuinon;
 • Parandalimi i saj kërkon shmangien e diellit dhe mbrojtjen ndaj tij me kapele dhe krem mbrojtës;

Çfarë është melasma? Cilat janë shenjat e saj?

Melasma është një çngjyrim i lëkurës së fytyrës, në kafe të çelët, nxirje të lehtë apo blu në gri; shihet pothuajse tërësisht vetëm tek gratë në vitet e tyre të riprodhimit. Ajo zakonisht shfaqet në pjesën e sipërme të faqeve, buzën e sipërme, ballin dhe mjekrën e grave nga 20-50 vjeç. Edhe pse është e mundur, kjo gjendje është e pazakontë tek meshkujt. Mbi 90% e njerëzve me melasmë janë gra. Ajo mendohet se lidhet kryesisht me ekspozimin ndaj diellit, hormone të marra, si pilulat kontraceptive dhe ndryshimet e brendshme hormonale, siç ndodh në shtatzëni.

Shumica e njerëzve me melasmë kanë një historik të ekspozimit gjatë ditës ose të vazhdueshëm ndaj diellit edhe pse nxehtësia, po ashtu dyshohet të jetë një faktor themelor. Melasma është më e zakonshme mes grave shtatzëna, sidomos ato me origjinë latine dhe aziatike. Njerëzit me lëkurë zeshkane apo të errët, si hispanikët, aziatikët dhe individët nga Lindja e mesme, kanë shpërfaqjen më të lartë të melasmës.

Ka rreth 6 milionë gra që jetojnë në SHBA me melasmë dhe 45-50 milionë gra në mbarë botën. Parandalimi përqendrohet kryesisht tek mbrojtja e fytyrës nga dielli dhe shmangia e tij. Trajtimi kërkon aplikimin e rregullt të kremit mbrojtës, medikamenteve të tilla si 4% hidrokuinon dhe krem zbardhues.

Çfarë e shkakton melasmën?

Foshnja juaj është rreth 40 cm i gjatë tashmë dhe peshon pothuaj 1.3 kg (afërsisht sa madhësia e një lakre të madhe). Rreth 0.6 litër lëng e rrethon atë, por ky volum do të tkurret ndërsa ajo bëhet më e madhe dhe zë më shumë vend në mitër. Vazhdon të zhvillohet shikimi i saj megjithëse nuk është shumë i mprehtë. 2Edhe pasi të lindë, do t’i mbajë sytë mbyllur për një pjesë të mirë të ditës. Kur t’i hapë, do të reagojë ndaj ndryshimeve të dritës, por do të ketë një shikim 20/400, gjë që do të thotë se mund të veçojë objektet vetëm disa centimetra larg fytyrës së vet (Shikimi normal është 20/20).

Si po ndryshon jeta juaj:

Mund të ndiheni pak e lodhur këto ditë, veçanërisht në qoftë se keni pasur gjumë të trazuar. Gjithashtu mund të ndiheni më e plogësht se normalisht, gjë që është krejt e kuptueshme. Jo vetëm që jeni më e rëndë, por përqendrimi i peshës në barkun tuaj shtatzënë, shkakton një zhvendosje të qendrës së rëndesës. Veç kësaj, në saje të ndryshimeve hormonale, ligament-et tuaja janë më të dobët dhe artikulacion-et më të lëshuara, gjë që mund të kontribuojë në humbjen e drejtpeshimit.

Gjithashtu, ky lëshim i ligamenteve mund të shkaktojë që këmbët të zmadhohen përfundimisht, kështu që ndoshta do t’ju duhet të investoni për këpucë të reja më të mëdha. I kujtoni ato variacione të gjendjes shpirtërore që ju patët në shtatzëninë e hershme? Kombinimi i simptomave të parehatshme dhe ndryshimeve hormonale mund të japin si rezultat një kthim të këtyre ulje-ngritjeve emocionale. Është normale të shqetësoheni për dhimbjet gjatë lindjes ose nëse do të jeni një prind i mirë.

Por në qoftë se nuk mundeni ta shkundni mërzinë dhe ndiheni gjithnjë e më shumë e acaruar ose e shqetësuar, bisedoni me mjekun apo maminë tuaj. Ju mund të jeni 1 nga ato 10 nëna të pritshme, që luftojnë depresion-in gjatë shtatzënisë. Po ashtu, bëjini të ditur mjekut ose mamisë tuaj në qoftë se jeni shpesh nervoze apo e shqetësuar.

Frika e zakonshme nga dhimbjet e lindjes

Foshnja juaj tani eshte 27 cm dhe peshon rreth 350 gram, afërsisht në madhësinë e një karote. Shumë shpejt do të ndjeni sikur ajo po ushtron artet marciale meqenëse lëvizjet e para dridhëse po shndërrohen në shkelmime të plota dhe shtytje. Gjithashtu mund të zbuloni një model tek aktiviteti i saj, duke e njohur kështu më mirë. 2Ka edhe zhvillime të tjera, vetullat dhe qepallat janë të pranishme dhe në qoftë se keni një vajzë, ka filluar t’i zhvillohet edhe vagina.

Si po ndryshon jeta juaj:

Ka mundësi që këto ditë të ndiheni mjaft rehat. Nuk jeni ende shumë e shëndoshë dhe parehatitë e zakonshme që shoqërojnë shtatzëninë e hershme janë larguar në pjesën më të madhe të tyre. Në qoftë se ndiheni mirë, çlirohuni dhe kënaquni për sa kohë mundeni. Tremujori i tretë mund të sjellë me vete ankesa të tjera.

Kjo nuk do të thotë që nuk do të keni disa probleme të vogla, me të cilat duhet të merreni. P.sh. prodhimi i shtuar i vajit mund të kontribuojë në zhvillimin (ose keqësimin) e akne-ve. Në këtë rast, kini kujdes t’i lani ato mirë me një sapun të butë apo pastrues dy herë në ditë dhe sigurohuni që çdo lagështues ose makijazh që përdorni, të jetë pa vaj. Mos merrni medikamente nga goja për akne, disa janë shumë të rrezikshëm gjatë shtatzënisë, ose mos merrni produkte për përdorim lokal për akne pa e diskutuar më parë me mjekun tuaj.

Po ashtu, tashmë ju jeni e prirë për të pasur varice. Me përparimin e shtatzënisë tuaj, ka një presion të shtuar mbi venat në këmbët tuaja. Nivelet e shtuar të progesteron-it që mund të shkaktojnë lëshimin e pareteve të venave mund ta bëjnë problemin edhe më të rëndë. Ka më shumë të ngjarë t’u krijohen varice, në qoftë se edhe pjesëtarët e tjerë të familjes i kanë ato. Gjithashtu, ato priren të keqësohen në çdo shtatzëni të mëpastajme dhe me rritjen e moshës. Për të ndihmuar të parandalohen apo të eliminohen varicet, ushtrohuni për ditë, mbështetini këmbët dhe shputat kurdoherë që është e mundur, flini në krahun tuaj të majtë dhe mbathni çorape që ndihmojnë amësinë.

Foshnja juaj, pak sa mbi 3.75 cm afërsisht sa madhësia e një fiku dhe tashmë është plotësisht e formuar. Duart së shpejti do të hapen dhe do të mbyllen në grushte, po fillojnë të duken kicat e vegjël të dhëmbëve dhe disa prej kockave po fillojnë të forcohen.

Ajo tashmë është e angazhuar me shtriqje e shkelmime, dhe lëvizjet e saj të vogla janë kaq të lehta, saqë duken si balet në ujë. Këto lëvizje do të bëhen më të shpeshta ndërkohë që trupi rritet dhe bëhet më i zhvilluar dhe më funksional. 2Ju nuk do ta ndjeni akrobacinë e foshnjës tuaj edhe për një a dy muaj të tjerë dhe as nuk do ta vini re lemzën e saj, tani që po formohet diafragma.

Në qoftë se jeni si gratë e tjera, ju ndjeheni paksa më shumë energjike tani dhe të përzierat mund të fillojnë t’ju pakësohen. Fatkeqësisht ju mund të vuani nga kapsllëku (i shkaktuar nga ndryshimet hormonale që mund të ngadalësojnë tretje-n) dhe nga urthi (përsëri hormonet, që e lirojnë kllapën midis stomaku-t dhe ezofag-ut). Vetëm mbani mend, e gjithë kjo parehati është për një kauzë të mirë.

Mos u shqetësoni në qoftë se të përzierat jua kanë bërë të pamundur të hani një larmi të gjerë ushqimesh të shëndetshme ose në qoftë se ende nuk keni shtuar shumë peshë (shumica e grave shtojnë 1.8 deri 2.25 kg gjatë tremujorit të parë). Oreks-i ka të ngjarë t’ju kthehet shpejt dhe ju përsëri do të filloni të shtoni nga 0.45 kg në javë.

Mësoni se cilat nga simptomat tuaja janë normale dhe cilat janë shenjë e diçkaje që nuk shkon mirë. Ju ndoshta jeni duke bërë pyetje të tilla si: A mund të vazhdoj të shkoj në mësimet e vallëzimit? A mundet që airbag-ët në makinë ta dëmtojnë foshnjën? Cilat nga medikamentet për të ftohurën janë të parrezikshme për t’i marrë tani? Gjeni çfarë është e parrezikshme dhe çfarë jo gjatë shtatzënisë.

3 pyetje rreth…Sigurisë së ushqimeve gjatë shtatzënisë.

Informacion i përgjithshëm

Psoriaza (emri i plotë psoriaza vulgaris) është një gjendje e lëkurës që mund të ndodhë kudo në lëkurën tuaj. Ka qenë raportuar që ajo prek 2% të popullsisë, me meshkujt dhe femra të prekura në mënyrë të barabartë dhe mund të ndodhë në çdo moshë. Mosha më e zakonshme për fillimin e psoriazës është në mes të moshës 20 dhe 30 vjeçare.

Rreth 25% e njerëzve gjejnë se psoriaza është e kruajtshme dhe të tjerët mund të kenë një ndjenjë djegie në lëkurë.

Shfaqja e psoriazës varet nga pjesa e trupit tuaj që është e prekur. Pjesë të tilla si shpina, krahët dhe këmbët mund të kenë njolla të kuqe, të mbuluara shpesh me pllaka të argjendta në të bardha ose mund të kenë njolla të vogla të kuqe të shpërndara në të gjithë lëkurën tuaj.

Psoriaza në skalpin e kokës mund të duket si zbokth i rëndë dhe mund të ketë humbje të flokëve. Ajo mund të prekë thonjtë duke prishur formën e tyre dhe duke i bërë ato të verdhë; kjo është parë zakonisht në pacientët që kanë patur këtë gjendje lëkure për një kohë të gjatë. Mbi pëllëmbët e duarve tuaja dhe tabanin e këmbëve tuaja, psoriaza mund të duket si flluckë e rrethuar nga lëkura e kuqe.

Psoriaza mund të shfaqet në lëkurën tuaj, si në ijet tuaja, gjinjtë ose nën sqetull. Këtu ajo shpesh duket e qetë dhe me skuqje të kuqe e të kruajtshme.

Ndërmjet 10% dhe 30% të njerëzve që kanë psoriazën, do të kenë githashtu edhe artrit psoriatik, që shkakton dhimbje, ngurtësi dhe ënjtje të nyjeve.

Psoriaza ka si tendencë që të vijë dhe të largohet me kohën. Nuk ekziston një kurë, por ka trajtime të disponueshme për lirimin e simptomave. Ajo nuk është ngjitëse dhe nuk mund të përhapet nga një person tek tjetri. Ndryshe nga pezmatimi i lëkurës, pezmatimi psoriazës zakonisht nuk është i kruajtshëm.

Shkaktarët e psoriazës

Shkaku i psoriazës nuk njihet, por zakonisht ajo është e trashëgueshme. Edhe mjedisi mund të ndikojë.

Disa nga shkaqet e njohura që mund të shkaktojnë psoriazën ose ta përkeqësojnë atë janë:

 • Dëmtimi i lëkurës, që përfshin djegiet nga dielli;
 • Infeksioni;
 • Stresi;
 • Ilaçe të caktuara;
 • Alkool-i;