Përdorimet

Artrit reumatoid, osteoartrit (artrit i indit kockor), dismenorre (mungesë mestruacionesh), dhimbjet e moderuara, temperatura e lartë.

Kundërpërdorimet

Hipersensibilitet, astma e induktuar nga acidi acetilsalicilik ose BJSAI.

Efektet anësore

SNQ (Sistemi Nervor Qendror): Dhimbje koke, mundim, eksitim i SNQ ose depresion.

SGI (Sistemi Gastrointestinal): Ndjesi të vjelle, dhimbje abdominale, diarre, konstipacion (vështirësi në jashtëqitje), flatulencë (fryrje barku me gazra), ulçerë peptik-e, dispepsi (vështirësi në tretje), stomatit (infeksion i gojës), anoreksi (mungesë oreks-i), vjellje.

SUGJ (Sistemi Urogjenital): Nefrotoksicitet (helmim i veshkave), rritje e nivelit të uresë.

SR (Sistemi Respirator): Dispne (ulje e frekuencës së frymëmarrjes), bronkospazmë (ngushtim i muskulaturës së rrugëve të frymëmarrjes dhe si pasojë vështirësi në frymëmarrje), edemë laringeale.

Hematologjike (gjaku): Trombocitopeni (ulje e trombociteve), agranulocitozë, zgjatje e kohës së  gjakderdhje-s.

Hepatike (të mëlçisë): Rritje e enzimave hepatike.

Lëkura: Ekzantemë (skuqje), foto-sensitiv-itet (ndjeshmëri ndaj dritës), dermatit eksfoliativ (infeksion lëkure).

Të tjera: Edemë periorbital-e (rreth orbitë-s të syve).

Dozimi

Dozimi varet prej sëmundjes dhe efekteve të arritura. Administrohet 2-3 herë në ditë rëndom (25-50-100 mg) e më rrallë në intervale 4 ose 6 orëshe (doza më të vogla). Doza maksimale ditore është 300 mg.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta (retard): 100 mg, 150 mg, 200 mg.

Filmtableta: 50 mg, 100 mg.

Kapsula (retard): 100 mg, 150 mg, 200 mg.

Kapsula: 25 mg, 50 mg, 75 mg.

Suposte: 100 mg.

Përdorimet

Parandalimi i hedhjes së transplanteve të palcës së kockave, veshkave, mëlçisë, pankreas-it, zemrës dhe transplantimi-t zemër-mushkëri si dhe për profilaksi dhe trajtim të sëmundjeve: transplanti kundër nikoqirit (graft-versus-host).

Kundërpërdorimet

I kontraindikuar tek pacientët me tejndjeshmëri në bar.

Efektet anësore

Tremor, dhimbje koke, konfuzion, hipertension, sinusit (infeksion i sinus-eve), pështirosje, vjellje, diarre, nefrotoksicitet (helmim i veshkave), anemi, leukopeni, trombocitopeni, anemi hemolitik-e, hepatotoksicitet (helmim i mëlçisë), infeksione, anafilaksi, ginekomasti (rritje e gjinjve në patologji).

Dozimi

Të rriturit dhe fëmijët: 15 mg/kg P.O. 4-12 orë para transplantimit dhe vazhdohet post-operativisht çdo ditë 1-2 javë . Pastaj doza zvogëlohet 5% çdo javë deri në dozën mbajtëse prej 5-10 mg/kg në ditë. Dozimi alternativ është 5-6 mg/kg injeksion intravenoz (I.V) 4-12 orë para transplantimit. Dozimi post-operativ (pas operacionit) të vazhdohet derisa pacienti toleron formën oral-e të trajtimit.

Format farmaceutike dhe dozat

Solucion oral: 100 mg/mL.

Injeksion: 50 mg/mL.

Kapsula: 25 mg, 50 mg, 100 mg.

Përdorimet

Sëmundjet e syrit: Tek infeksionet e syrit të shkaktuara nga mikro-organizmat gram-negativ dhe gram-pozitiv.

Sëmundjet e veshit, hundës dhe fytit: Infeksionet bakteriale në otit externa (infeksion i veshit të jashtëm).

Antibiotik: Septikemi dhe sepsis neo-natal (tek fëmijët e porsalindur), meningjit (infeksion i shtresës meningeal-e të trurit) dhe infeksione tjera të SNQ-së (Sistemi Nervor Qendror), endokardit (infeksion i shtresës së brendshme të zemrës), pielonefrit (infeksion i veshkave dhe duktus-eve) dhe prostatit (prostata) si dhe mikro-organizmat e tjerë gram negativ; lokalisht për infeksionet e lëkurës dhe të syrit.

Kundërpërdorimet

Sëmundjet e syrit: Pacientët me mbindjeshmëri ndaj barit si dhe nga antibiotikët të tjerë amino-glukozide.

Sëmundjet e veshit, hundës dhe fytit: Perforim (çarje) i timpan-it (membrana timpanike) të veshit.

Antibiotik: Nuk përdoret në shtatzëni, miastenia gravis (sëmundje e muskujve).

Efektet anësore

Sëmundjet e syrit: Gentamicin-a tolerohet mirë kur përdoret lokalisht.

Sëmundjet e veshit, hundës dhe fytit: Reaksione lokale.

Antibiotik: Neuro-toksicitet (helmim i sistemit nervor), vertigo (marrje mendsh); ataksi; ototoksicitet vestibular (helmim i pjesës që njihet si vestibulumi labirinthor) dhe i dëgjimit; nefrotoksicitet (helmim i veshkave), reaksione në lëkurë; hipo-magnezemi (ulja e sasisë së magnezit në gjak) me përdorim të zgjatur.

Dozimi

Sëmundjet e syrit: 1-2 pika, 3 deri 8 herë në ditë në syrin e sëmurë.

Sëmundjet e veshit, hundës dhe fytit: 2-4 pikë 2-3 herë në ditë.

Antibiotik: Është me rëndësi individualizimi për shkak të indeksit të vogël terapeutik.

Të sapolindurit: Intratekal 1 mg çdo ditë.

Fëmijët  mbi 3 muaj: Intratekal 1-2 mg/ditë.

Fëmijët nën 5 vjeç: Me rrugë të ngadalshme, së paku 3 min. kur jepet si injeksion intramuskular (IM) dhe injeksion intravenoz (IV), 2.5 mg/kg çdo 8 orë; tek fibroza cistike 2.5 mg/kg çdo 6 orë.

Fëmijët mbi 5 vjeç: 1.5-2.5 mg/kg çdo 8 orë.

Të rriturit I.M dhe I.V në infeksione tepër të theksuara: 2-2.5 mg/kg çdo 8 orë; infeksionet e sistemit urinar: 1.5 mg/kg/, çdo 8 orë; në infeksionet tjera: 2-5 mg/kg/ditë.