Cigaret elektronike: Terapi apo biznes?

Cigaret elektronike janë fishekë ose enë tymosëse, që rimbushen apo zëvendësohen, të cilat mbajnë një lëng që përmban nikotinë, solventë dhe aroma. Kur një person thith cigaren elektron-ike, ushtrohet një presion negativ mbi një pajisje që ndez një bateri për të nxehur solucion-in, i cili më pas grimcohet në një avull që mund të thithet.

A përmbajnë nikotinë cigaret elektronike?

Varësisht nga fisheku, ato mund të përmbajnë deri në rreth 16 mg nikotinë. Një enë ose fishek ka lëng të mjaftueshëm për rreth 250 “thithje”. Sidoqoftë, përqendrimet e nikotinës dhe volumet e lëngut plus kompozimet në lëngje mund të ndryshojnë varësisht nga prodhuesi.

A është e parrezikshme të përdoren cigaret elektronike?

Nuk dihet sa të parrezikshme apo sa të rrezikshme janë këto produkte. Megjithatë, nikotina konsiderohet që krijon shumë varësi dhe kjo duket se është shkaku për shqetësimin. Është raportuar se është zbuluar glycol-etilen në disa prej cigareve elektronike dhe substanca që shkaktojnë kancer-in, të quajtura nitrosamina në të tjera.

U deshën disa dhjetëvjeçarë për të përcaktuar probleme të lidhura me përdorimin e duhanit. Ka të ngjarë që do të duhet gjithashtu njëfarë kohe për të përcaktuar se sa të rrezikshme apo të parrezikshme janë cigaret elektronike. Ekspert-ët pretendojnë që në mënyrë që të ndalohet tymosja e cigareve, ndoshta është më mirë të përdoren materiale të studiuara si çamçakëzi me nikotinë, pullat me nikotinë dhe/ose këshillimi dhe jo cigaret elektronike. Ata gjithashtu sugjerojnë që njerëzit të mos fillojnë të tymosin cigaret elektronike për qejf ose për të lënë çdo produkt të duhanit. Aktualisht, po merren në konsideratë disa lloj rregulloresh lidhur me cigaret elektronike dhe ndoshta trajtimi i tyre si produktet e duhanit.

A përjashtojnë cigaret elektronike tymin?

Diabeti mund të prekë sytë tuaj

Shumë njerëz me diabet janë në rrezik të problemeve të syve, duke përfshirë diabet retinopati-k, katarakt dhe glaukoma.

Diabeti retinopatik

Diabeti retinopatik është një sëmundje e enëve të gjaku-t të retinës – në dritën e ndjeshme ndaj shtresave në pjesën e prapme të syrit e cila na mundëson për të parë. Diabeti retinopatik mund të zhvillohet tek kushdo që ka diabet të llojit 1 ose 2. Kjo ndodh më shpesh tek njerëzit të cilët kanë diabet për një kohë të gjatë, ose tek ata të cilët nuk kanë patur një kontroll të mirë të diabetit. Rreziku i zhvillimit të diabetit retinopatik është më i lartë nëse ju ende pini duhan apo keni tension të lartë të gjakut, nivele të larta të kolesterol-it të gjakut ose sëmundje të veshkave – këto rreziqe shihen të gjitha bashkë. Rreziku është edhe më i lartë, nëse jeni shtatzënë.

Kur një person është diagnostikuar me diabet, nuk është e mundur që të parashikojë në kohë nëse mundet ose jo që të marrë sëmundjen e retinës. Megjithatë, rreth një e katërta e njerëzve me diabet kanë një shkallë të retinopatisë diabetike.

Në diabetin retinopatik, muret e enëve të vogla të gjakut në retinë (retina) janë dobësuar dhe enët mund të bymehen, rrjedhin gjak ose të bllokohen. Enët e reja anormal-e të gjakut mund të rriten ndërkohë që trupi përpiqet për të riparuar dëmin. Megjithatë, kjo mund të krijojë një dëmtim të enëve që mund të tërheqë retinën larg nga pjesa e prapme e syrit. Mund të ketë edhe ënjtje në zonën qendrore të vizionit, i njohur si edemë makular-e, të cilat mund të dëmtojnë rëndë vizionin.

anatomia e syrit

Katarakti

Katarakt-i është një turbullirë ​​në thjerrëzën e syrit dhe kjo çon në humbje të shikimit. Faktori kryesor i rrezikut rritet me plakjen, por katarakti mund të zhvillohet më shpejt edhe në një moshë më të re në njerëzit me diabet.

Glaukoma

Mjekët vlerësojnë se të paturit e diabetit dyfishon rrezikun e hapjes me kënd të glaukomës, e cili është një gjendje, ku rritja e presionit brenda syrit shkakton dëme të nervit optik dhe kështu dëmton vizionin apo shkakton verbërinë.

Diagnoza dhe trajtimi

Diabeti, pre-diabeti dhe pirja e duhanit

Nëse unë jam pre-diabetik ose kam diabet, a më duhet mua ta lë duhanin? PO! Duhani rrit rrezikun e problemeve serioze të shëndetit të lidhura me diabetin. Njerëzit që janë pre-diabetikë janë që tashmë në një rrezik të madh të sëmundjes së zemrës. Duhani e përkeqëson këtë akoma dhe më shumë. Ju mund ta përmirësoni shëndetin tuaj duke e lënë atë. Lënia e cigares në çfarëdolloj moshe do të përmirësojë shëndetin tuaj, por sa më herët që ju të hiqni dorë aq më mirë do të jetë për ju.

Pse është kaq e vështirë për ta lënë?

Duhani përmban nikotinë, një nga substancat më problematike të njohura. Ajo shkakton varësinë fizike dhe psikologjike dhe e bën zakonin e pirjes së duhanit shumë të vështirë.

Si ndikon duhani në shëndetin tim?

Duhani prek shëndetin tuaj në shumë mënyra. Ai mund të:

 • Rrisë rrezikun e atakut të zemrës dhe sëmundjes kardiovaskulare, krahasur me joduhanpirësit që janë pre-diabetikë ose që kanë diabet.
 • Rrisë nivelin e glukozë-s në gjak. Duhani mund të rrisë rezistencën e insulinë-s dhe të stimuloj hormonet e stresit. Të dyja rrisin nivelin e glukozës në gjak dhe e bëjnë më të vështirë menaxhimin pre-diabetik dhe të diabetit.
 • Rrisë rrezikun e sëmundjeve të mushkërive, kancer-in e gojës dhe të fytit.
 • Të kontribuojë tek nervi dhe dëmtimi i vena-ve të gjaku-t.
 • Të bëjë që enët e gjakut të ngushtohen, duke zvogëluar sasinë e oksigjenit që arrijnë indet e trupit. Kjo është për shkak të shumë komponimeve të dëmshme të duhanit dhe tymit të thithur.
 • Rrisë rrezikun e disfunksion-it erektil (e njohur edhe si impotencë).
 • Rrisë rrezikun e zhvillimit të problemeve serioze në këmbë dhe dëmtimeve në veshka.
 • Rrisë rrezikun e dëmtimit të dhëmbëve dhe mishrave të gojës.

Duke lënë duhanin, ju mund të zvogëloni rrezikun tuaj ndaj një sërë kushtesh të rrezikshme për jetën, duke përfshirë kancerin e gojës dhe të fytit, mushkërive, atakut në zemër, sëmundjeve kardiovaskular-e, sëmundjeve të syve dhe dëmtim të nervit tuaj dhe enëve të gjakut. Kjo gjithashtu do të ndihmojë për të përmirësuar glukozën tuaj në gjak.

Si të ulësh rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare

Tymosja e duhanit gjatë shtatzënisë

Fakte mbi duhanpirjen gjatë shtatzënisë

 •  Duhanpirja gjatë shtatzënisë është e rrezikshme si për nënën ashtu edhe për foshnjën.
 • Kimikatet e dëmshme nga tymi i duhanit kalojnë direkt tek foshnja me anë të rrjedhës së gjaku-t të nënës.
 • Efekti i duhanpirjes dhe ekspozimi ndaj tymit dytësor gjatë shtatzënisë përmbajnë një rrezik të shtuar të lindjes të foshnjës së vdekur dhe të abort-it, si dhe një rrezik të shtuar të lindjes së parakohshme.
 • Foshnjat e ekspozuara ndaj tymit dytësor në shtëpi kanë një rrezik më të lartë të sindromës së vdekjes së papritur të fëmijës.
 • Nuk ka ndonjë limit të parrezikshëm për ekspozimin ndaj tymit të duhanit në shtatzëni.
 • Produktet që zëvendësojnë nikotinë-n nuk janë studiuar tek gratë shtatzëna.

Si ndikon duhanpirja tek gruaja shtatzënë dhe foshnja e saj

Tymosja e duhanit ndikon edhe tek nëna edhe tek foshnja dhe paraqit rreziqe për shëndetin e të dyve. Duhanpirja gjatë shtatzënisë e vë foshnjën në rrezik për probleme shëndetësore dhe pasi foshnja lind. Nikotina dhe të gjithë produktet e dëmshme që shkaktojnë kancerin, të thithura nga duhani hyjnë në gjakun e nënës dhe kalojnë drejtpërdrejt në sistemin e qarkullimit të gjakut përmes placentës. Tymi i duhanit përmban mbi 7 000 kimikate të dëmshme, më tepër se 70 prej të cilave dihen që janë kancerogjen-e.

Disa prej efekteve mbi shëndetin e foshnjës përfshijnë:

 • Një furnizim i ulur me oksigjenin në dispozicion të foshnjës.
 • Rrezik i shtuar i abortit dhe lindjes së një foshnje të vdekur.
 • Rrezik i shtuar i një rritje të dobët dhe peshë e ulët në lindje.
 • Rrezik i shtuar i lindjes së parakohshme.
 • Rritje e ritmit të zemrës së foshnjës.
 • Rrezik i shtuar i problemeve të frymëmarrjes së foshnjës.

Këta rreziqe për foshnjën rriten me rritjen e numrit të cigareve të thithura gjatë shtatzënisë. Natyrisht, duhanpirja është e dëmshme edhe për nënën, duke rritur rrezikun për kancer, sëmundje kardiovaskular-e, emfizemë dhe sëmundje të tjera.

A ka ndonjë sasi të duhan pirjes të parrezikshme gjatë shtatzënisë?

A janë pijet energjike një zgjedhje e gabuar për adoleshentët?

Kërkimet sugjerojnë se sjelljet jo të shëndetshme mund të jenë më të hasura tek ata që konsumojnë pijet energjike.

Një studim i ri sugjeron se adoleshentët të cilët pijnë rregullisht pije energjike dhe sportive kanë tendencën të përfshihen në sjellje jo të shëndetshme.

“Fëmijët që konsumojnë pije energjike kanë më shumë gjasa për të filluar duhanin, për të provuar substanca të tjera të paligjshme si dhe për të pirë alkool. Arsyeja pse krijohet kjo lidhje është e paqartë, por sigurisht që modeli ekziston”, tha Cecile Marczinski, profesoreshë e shkencave psikologjike në Universitetin e Kentakit Verior.

Marczinski ka studiuar efektet shëndetësore të pijeve energjike, por nuk ishte e përfshirë në kërkimin e ri. Ajo shtoi se disa studime të tjera të kohëve të fundit, kanë dhënë rezultate të ngjashme.

Studimi i ri zbuloi se sjellje të tjera tjera jo të shëndetshme që tentuan të shoqëronin konsumin e rregullt të pijeve sportive dhe energjike përfshinin kalimin e kohës duke parë televizor dhe duke luajtur me lojëra virtuale.

Kërkuesit thanë se studimi, i publikuar në internet në 6 Maj në Journal of Nutrition Education and Behavior, është një nga të parët që tregon se konsumi i këtyre llojeve të pijeve është pjesë e një modeli të përgjithshëm të sjelljeve jo të shëndetshme.

Konsumi i pijeve sportive dhe energjike mes adoleshentëve është trefishuar në vitet e fundit, sipas një studimi në 2013 në Gazetën e Akademisë së të Ushqyerit dhe Dietologjisë.

Ky studim i ri shqyrtoi rreth 2.800 studentë të shkollave të mesme dhe të larta nga 20 shkolla publike në Mineapolis, zona St. Paul gjatë vitit shkollor 2009-10.

Hulumtuesit i pyetën të rinjtë se sa shpesh konsumonin pije sportive si Gatorade dhe Powerade dhe pije energjike si Red Bull dhe Rockstar. Ata u pyetën edhe në lidhje me një larmi zakonesh shëndetësore.

Pothuajse 40% e adoleshentëve të cilët e plotësuan sondazhin pinin të paktën një pije energjike në javë. Rreth 15% konsumonin të paktën një pije energjike çdo javë. Djemtë janë më të prirur se vajzat për të qenë konsumatorë të rregullt të të dyja llojeve të pijeve.

Pjesa më e madhe e njerëzve me skizofreni tymosin duhan

80% e njerëzve me skizofreni pijnë duhan, bazuar kjo nga një kërkim.

Profesor Xhimi është duke drejtuar një projekt kërkimi për të ndihmuar njerëzit me sëmundjen mendore që të lënë duhanin.

Megjithatë, profesori thotë se lajmi i mirë është që kohët e fundit ka prezantuar programet e lënies së duhanit për njerëzit me sëmundje mendore dhe ka ndjerë sadisfaksionin e suksesit të hershëm.

Kërkuesit treguan se njerëzit me sëmundje mendore të rëndë përdorin duhanin si një mekanizëm përballjeje.

Shkaku se përse njerëzit e përdornin duhanin është sepse ndihmonte në mënyrë të përkohshme në lirimin e stresit emocional dhe fizik dhe lehtësonte ndjenjën e të qenit mirë. Duhani mund të përdoret gjithashtu si vetëmjekim, ashtu sikundër nikotinë/a çliron dopaminë në tru dhe redukton disa nga simptomat negative të skizofren-isë.

Profesori tha se nikotina gjithashtu ishte e njohur në reduktimin e ashpërsisë së disa prej efekteve anësore të shkaktuara nga mjekimi.

Si rezultat, njerëzit me sëmundjen mendore kishin 30% më shumë sëmundjen e zemrës dhe 30% më shumë çrregullime të rrugëve të frymëmarrjes. Pirja e duhanit është gjithashtu një shpenzim i madh financiar, dhe shumë njerëz me sëmundjen mendore shpenzojnë një shumë të madhe, madje edhe të pensionit për blerjen e cigareve, duke lënë një sasi shumë të vogël për ushqimin e përditshëm, akomodimin dhe elementë të tjerë esencialë.

Studimet zbuluan se 48% e duhanpirësve donin që të linin cigaren për të njëjtën arsye që është dhënë edhe nga komuniteti i përgjithshëm – për shkak të shqetësimeve shëndetësore, dëshirës për të kursyer para, arsyeve sociale dhe ruajtjes së kontrollit të jetës së tyre.

Si rezultat i kërkimeve, një udhëzues është dizenjuar për të ndihmuar njerëzit në lënien e cigares. Njëmbëdhjetë programe që përfshinin më shumë se 100 duhanpirës me sëmundje të rëndë mendore, janë zhvilluar kohët e fundit duke dhënë rezultate të mira.

Tinnitus është një gjendje fizike, ndjeshmëri patologji-ke e zhurmës, oshëtimës, fishkëllimit etj. Tinnitus në përgjithësi shkaktohet nga një problem në sistemin e dëgjimit. Ai në fakt përfaqson një simptomë, jo një sëmundje.

Çfarë e shkakton tinnitus?

Ekzistojnë shumë shkaqe. Pothuajse çdo gjë që mund të shkojë keq me veshët mund të prodhojë si simptomë tinnitus. Një shkak madhor për tinnitus është ekspozimi ndaj zhurmave të forta. Zhurma i shkatërron veshët.

Është i kuptueshëm tinnitus?

Kërkimet mbarëkombëtare janë të vazhdueshme, por mekanizmi ose procesi aktual i tinnitus nuk është kuptuar plotësisht. Ne e dimë që tinnitus është i vërtetë, nuk është imagjinar dhe është simptoma e keqfunksionimit të sistemit të dëgjimit (që përfshin veshët dhe trurin).

A vuajnë shumë njerëz nga tinnitus?

Po, miliona njerëz në botë vuajnë nga tinnitus.  Pjesa më e madhe e njerëzve kanë tinnitus të butë. Me trajtimin e duhur dhe ndihmën profesionale, tinnitus mund të reduktohet për shumë njerëz.

Çfarë mund ta përkeqësojë tinnitus?

 • Zhurmat e forta. Ekspozimi i menjëhershëm ose afatgjatë ndaj zhurmave mund të dëmtojë dëgjimin dhe të sjellë si pasojë shurdhimin e personit dhe sëmundjen e tinnitus. Në grupin e njerëzve që janë në një rrezikshmëri të lartë përfshihen punonjësit industrialë, fermerët dhe punonjësit e transportit. Mundohuni të shmangni zhurmat për të mbrojtur veshët.
 • Stresi dhe lodhja. Këto dy gjendje përkeqësojnë tinnitus. Mundohuni që ti minimizoni në mënyrë që të jetoni më mirë. Terapitë e relaksim-it janë një nga metodat më të konsiderueshme të viteve të fundit dhe që sjellin përmirësim shëndetësor.
 • Mjekimet. Është esenciale për t’i thënë mjekut të familjes në lidhje me tinnitus. Disa ilaçe të zakonshme shkaktojnë tinnitus si një efekt anësor ose mund të përkeqësojnë tinnitus. Merrni një kujdes të veçantë me ilaçe për artrit-in dhe sëmundjen reumatik-e, ashtu sikundër edhe aspirinë, antibiotikë dhe disa anti-depresantë.