Steriliteti femëror

sistemi riprodhues femeror

Sterilitet-i është përcaktuar si mos krijimi i një konceptimi pas një marrëdhënie të rregullt seksuale prej 12 muajsh. Rreth një në 6 çifte kanë problemin e moskonceptimit.

Rreth 40% e rasteve të infertilitet-it përfshijnë faktorin femër; 40% përfshijnë faktorin mashkullor; dhe në rastet e mbetura është një kombinim midis faktorit mashkullor dhe atij femëror (10%) ose një shkak i papërcaktueshëm (10%).

Shkaqet e infertilitetit femëror

Ekzistojnë shkaqe të shumta të infertilitetit tek gratë, por 3 shkaqet më të zakonshme janë:

  • Problemet me ovulacion-in;
  • Sëmundja Tubal; dhe
  • Endometrioza.

Problemet e tjera të lidhura me infertilitetin femëror përfshijnë anomali-të e mitrës; siç janë fibroid-et (rritja beninj-e në shtresën e muskujve në mitër).

Problemet me ovulacionin

Problemet me ovulacionin (lirimin e një veze nga njëra prej vezoreve çdo muaj) janë shkaku më i zakonshëm i infertilitetit tek gratë. Mund të ekzistojnë një sërë rastesh të tilla, disa prej të cilave përfshijnë sindromën policistike të ovareve (sindroma policistike e ovareve), dështimin ovarian, peshën e vogël trupore, çrregullimet e tiroides dhe të gjëndrës së hipofizës.

Sëmundja Tubal

Bllokimi apo dhëmbëzat në tubin fallopian mund të parandalojnë udhëtimin e vezës nga vezorja drejt mitrës për t’u takuar me spermën. Shkaqet e bllokimit të tubave fallopianë përfshijnë infeksionet, kirurgji-të e mëparshme dhe endometriozë-n.

Endometrioza

Endometrioza është një gjendje ku indet që formojnë rreshtimin e mitrës janë gjetur edhe jashtë mitrës. Ajo mund të shkaktojë dëmtimin e tubave fallopianë dhe të vezores.

Hetimi i infertilitetit

Çiftet që kanë vështirësi konceptimi duhet të takojnë doktorët e tyre, për të punuar në mënyrë ideale bashkë për një vlerësim fillestar. Hetimet e mëtejshme do të varen nga rezultatet e vlerësimit.

Testi më i zakonshëm dhe i thjeshtë për ovulacionin është matja e nivelit të progesteron-it në gjak gjatë gjysmës së dytë të ciklit menstrual. Testet e tjera të gjakut, të tilla si nivelet e hormoneve, gjithashtu mund të jenë të nevojshme për të parë disa nga shkaqet e çrregullimeve të ovulacionit.

Organet riprodhuese femërore

front view of female reproductive system

Pamja anash e organeve riprodhuese femërore

organet riprodhuese femerore anesore

Vezoret

Vezoret janë organ-et kryesore riprodhuese të një gruaje. Të dy vezoret, të cilat janë me madhësinë dhe formën e bajames, prodhojnë hormonet femërore (estrogjenet dhe progesteron-in) dhe vezët. Të gjitha organet e tjera riprodhuese të femrës janë atje për të transportuar, për të ushqyer dhe për të përmbushur nevojat e vezës apo fetus-it në zhvillim.

Vezoret janë mbajtur në vend nga ligament-e të ndryshme të cilat i ankorojnë ato tek uterusi dhe legeni. Vezoret përmbajnë folikulat ovariane, në të cilat zhvillohen vezët. Pasi folikula është pjekur, ajo çahet dhe veza e zhvilluar del nga vezorja për në tubat fallopianë (tubat uterine). Ky quhet ovulacion.  Ovulacioni ndodh në mes të ciklit menstrual dhe zakonisht ndodh çdo 28 ditë apo më shumë në një femër më të madhe në moshë. Ajo zhvillohet nga vezorja e djathtë ose e majtë në mënyrë të rastësishme.

Tubat fallopian

Tubat fallopianë janë rreth 10 cm të gjatë dhe fillojnë si pasazhe në formën e hinkës që ndodhen pranë vezoreve. Ata kanë një numër projeksionesh të njohura në fund si fimbra pranë vezoreve. Kur një vezë lirohet nga vezorja ajo është “kapur” nga një prej fimbrave dhe transportohet përgjatë tubit fallopian në mitër. Veza është zhvendosur përgjatë tubit fallopian—projeksionet me qime mbi sipërfaqet e qelizave në hyrje të tubit fallopian – dhe kontraktime-t e bëra nga tubi. Vezës i duhet rreth 5 ditë për të arritur mitrën dhe është pikërisht në këtë udhëtim, poshtë tubit fallopian që fertilizim-i mund të ndodhë në qoftë se një spermë penetron dhe bashkohet me vezën. Megjithatë, veza, është zakonisht e zbatueshme vetëm për 24 orë pas ovulacionit, kështu që fekondim-i zakonisht ndodh në krye të një të tretës së tubit fallopian.

Mitra