ALS - Skleroza amiotrofike laterale

Çfare eshte skleroza amiotrofike laterale?

Skleroza amiotrofi-ke laterale, ose ALS (amyotrophic lateral sclerosis) është një sëmundje në të cilën disa qeliza të trurit dhe të shtyllës kurrizore vdesin dalëngadalë. Këto qeliza nervore quhen neurone motorike dhe kontrollojnë muskujt që lejojnë të lëvizin pjesët e trupit tuaj. ALS quhet edhe sëmundja Lou Gehrig (LOU GEHRIG-ut Sëmundja e).

Personat që kanë këtë formë skleroze gradualisht bëhen gjithnjë e më të paaftë. Periudha e keqësimit të sëmundjes është e ndryshme për njerëz të ndryshëm. Disa persona jetojnë me ALS për disa vjet. Por me kalimin e kohës ALS ua bën të vështirë të ecin, flasin, të gëlltisin dhe të marrin frymë. Këto probleme mund të çojnë në plagosje, sëmundje dhe në fund të fundit në vdekje. Në shumicën e rasteve vdekja ndodh brenda tre deri pesë vjetësh pasi fillojnë të shfaqen simptomat, megjithëse disa persona jetojnë edhe për shumë vjet, madje edhe dhjetëvjeçarë.

Mund të jetë shumë frikësuese për dikë që të mësojë se ka ALS. Biseda me mjekun, marrja e këshillimeve dhe bashkimi në një grup mund ta ndihmojnë që të merret me ndjenjat e veta. Edhe pjesëtarët e familjes mund të kenë nevojë për mbështetje apo këshillim me keqësimin e sëmundjes.

ALS është e rrallë. Çdo vit në SHBA dhe në pjesën më të madhe të botës vetëm 1 ose 2 vetë në 100 000 sëmuren nga ALS. Burrat e marrin ALS pak më shumë se gratë. ALS mund të shfaqet në çdo moshë, por më shpesh fillon tek të rriturit e moshës së mesme dhe të moshuarit.

Çfarë e shkakton ALS?

Mjekët nuk e dinë çfarë e shkakton ALS. Në rreth 1 rast në 10 ajo shfaqet në familje. Kjo do të thotë që 9 herë nga 100 një person me ALS nuk ka ndonjë pjesëtar të familjes me këtë sëmundje.

Cilat janë simptomat?

Tani foshnja juaj kupton udhëzime të thjeshta, megjithëse ju ende mund të injoroheni kur thoni “jo” (Për të ndihmuar që fjala t’ju ketë më shumë peshë, përpiquni ta përdorni sa më rrallë e për të vënë disa kufizime të rëndësishme).

Edhe pse foshnja juaj mundet që jo gjithmonë të kujtojë nesër çfarë keni thënë ju sot, nuk është shumë herët të vendosen disa kufij dhe të filloni t’i mësoni disa dallime të rëndësishme, si mirë apo keq dhe e sigurt nga jo e sigurt.

Balancimi i punës me familjen

Personaliteti juaj ka ndryshuar qysh se keni një foshnjë dhe ju mund të pyesni veten se sa shumë ju duhet që ta integroni veten tuaj prind me veten në vendin e punës. Përgjigja varet kryesisht nga kultura dhe stili i vendit tuaj të veçantë të punës. Shihni rreth e qark dhe vrojtoni nënat dhe baballarët e tjerë se si e trajtojnë këtë çështje dhe le të udhëhiqeni nga shembulli i tyre. A ia ekspozojnë përgjegjësit problemet familjare? A përfitojnë shumë prindër nga alternativat si koha e ndryshueshme e punës?

Ju mund t’ju duhet të merrni pushim apo të kufizoni orët e punës për hir të foshnjës tuaj. Në peshimin se cila përparësi, foshnja apo puna merr precedencë në një situatë të dhënë, është më e mira të merret parasysh fleksibiliteti i vendit tuaj të punës, koha totale e pushimit në dispozicion dhe rregullimi që keni bërë për kujdesin ndaj fëmijës. Kur foshnja juaj është e sëmurë, ju mund të preferoni të qëndroni me të vetë apo të lini bashkëshortin tuaj ose dadon të merret me kontrollet e mbarëvajtjes së fëmijës. Ose mund të vendosni që ju doni të jeni atje për të gjithë vizitat tek mjeku, duke i programuar ato në kohën e drekës ose pas pune në mënyrë që të minimizoni kohën e largimit nga puna.