Llambat tharëse të salloneve të bukurisë mbartin riskun e kancerit

Një sallon i zakonshëm i manikyrit që ka thonj të sapo lyer nën një llambë tharëse që çliron rreze ultravjollcë lidhet me kancerët e lëkurës.

Por një studim i ri i kohëve të fundit sugjeron që frekuentimi mesatar i sallonit të bukurisë mbart një potencial të vogël kanceroz.

Duke marrë në konsideratë ekspozimin e pakët ndaj rrezeve ultravjollcë me energji të ulët, vizitat e shumta në sallon për të bërë manikyr, mund të duhet të kenë një prag, i cili po të kalohet mund të çojë në dëmtimin e mundshëm të ADN-së, shkruan një ekip për studimin e kancerit në përfundimet e tij në 30 prill në revistën JAMA Dermatologji.

Studiuesit, të udhëhequr nga Dr. Lyndsay Shipp e Departamentit të Dermatologjisë në Universitetin Georgia Regents në Augusta, thonë se studimet e mëparshme mbi përdorimin e llambave tharëse të cilat emetojnë rreze ultravjollcë nuk kanë pasur aq shumë saktësi që të kenë arritur në konkluzione të besueshme.

Në këtë studim, të udhëhequr nga Dr. Shipp, u përdorën matës të teknologjisë së lartë për të matur ekspozimet ndaj dritës ultravjollcë mbi duart e mbajtura në pozicione të ndryshme nën 17 lloje të ndryshme llambash tharëse. Studimi u bë për 16 sallone.

Para së gjithash, kishte “dallime të konsiderueshme” në sasinë e rrezeve ultravjollcë të emetuara nga pajisje të ndryshme dhe sasia e ekspozimit edhe ajo varej nga pozicionimi i pajisjes.

Në total, një seancë e vetme e tharjes së llakut nën njërën prej llambave nuk do ta ekspozonte një person ndaj një sasie të rrezeve ultravjollcë që potencialisht mund të shkaktojë kancer. Madje edhe me ekspozime të shumta risku për fillimin e një kanceri mbetet i vogël.

Por autorët e studimit janë në një mendje me autorët e studimeve të mëparshme se duhen marrë masa parandaluese duke përfshirë përdorimin e maskave mbrojtëse nga dielli ose doreza mbrojtëse nga rrezet ultraviolet për të kufizuar edhe riskun e kancerit, edhe plakjen e parakohshme të lëkurës.

Gjithashtu, dermatologët janë në një mendje që studimi ka ekspozuar një problem me të cilin duhet të merren, se ka pak apo aspak norma për prodhimin e këtyre llambave.

Udhëheqës vizual: 12 mënyra për ta shkatërruar lëkurën tuaj

[ssba_hide]

Ja veprimet më të thjeshta kundra plakjes  së lëkurës në të përditëshmen tuaj

Ju mund të thjeshtoni në minimum kujdesin për lëkurën dhe përsëri të dukeni e mrekullueshme.

Pastroni fytyrën në mëngjes dhe pasdite

Amy Derick, dermatolog-e ju këshillon ta pastroni fyrtyrën në mëngjes dhe pasdite. Në mëngjes fytyra është e mbuluar me vaj dhe pluhur nga gjumi, ndërsa pasdite duhet të largoni kremin kundër diellit, pluhurin e ditës, makiazhin dhe polen-et që ju ngjiten në lëkurë.

Merrni një pastrues të butë fytyre që i përshtatet lloji tuaj të lëkurës (me yndyrë, të thatë ose një kombinim i të dyjave). Pastrojeni butësisht fytyrën pa e dëmtuar atë.

” Nuk ju duhet të pastroni thellë lëkurën, me një pastrues të fortë, më shumë se dy ose tre herë në javë”, thotë Amy. “Shmangni pastruesit me kokrriza të mëdha me forma të çrregullta, pasi mund t’ju acarojnë lëkurën”.

Përdorni vitaminën A si përparësinë tuaj

Derick shpjegon se retinoidet, që përbëhen nga vitamina A, janë baza e kujdesit të thjeshtë, vetjak të lëkurës. Retinoidet vijnë në dy forma:

  • Retinol. Ju mund të blini produktet që përmbajnë retinol pa recetë nga mjeku.
  • Tretinoinë, adapelinë dhe tazarotenë. Për produktet që përmbajnë këto lëndë ju duhet recetë.

Të dyja këto substanca e nxisin lëkurën të prodhojë më shumë kolagjen, i cili i jep lëkurës strukturën dhe elasticitetin e duhur. Ato largojnë dhe shtresat e tepërta të lëkurës dhe qelizat e vdekura që gjenden në sipërfaqe. Gjithsesi këto substanca mund dhe të acarojnë lëkurën, kështu që duhet të jeni të kujdesshëm që ta pastroni lëkurën pa e dëmtuar dhe pa shkaktuar skuqje të saj. Gjeni balancën e duhur. Mos harroni të përdorni dhe kremin kundër diellit. Këto substanca e bëjnë lëkurën më të ndjeshme ndaj diellit.

Përdorini këto produkte natën dhe bëhuni të durueshëm. Do muaj për të parë rrezultate, por pritja ja vlen.

Hidratoni fytyrën