Sëmundja e pneumonisë: Çfarë duhet të dini

Sëmundja e pneumoni-së i referohet sëmundjes së shkaktuar nga infeksioni i bakterit Streptokok Pneumonial. Këto baktere gjithashtu njohen si pneumokok.

Infeksionet me bakterin pneumokok mud të shkaktojnë:

 • Otit media (inflamacion i veshit të mesëm dhe daulles së veshit);
 • Sinozit (inflamacion të një apo më shumë sinus-eve);
 • Pneumoni (inflamacion i mushkërive);
 • Bakteremi (praninë e baktereve në gjak); dhe/ose
 • Meningjit (inflamacion i membranave që rrethojnë trurin dhe palcën kurrizore).

Në mënyrë më pak të zakonshme, ky bakter mund të infektoj fusha të tjera të trupit, p.sh. duke rezultuar në artrit septik (infeksion i nyjeve të përbashkëta) dhe osteomielit (infeksion i kockave, që prek sidomos kockat e gjata të fëmijëve).

Sëmundja e pneumonisë nuk duhet të ngatërrohet me sëmundjen e meningjinokokut, e cila shkaktohet nga një bakter i ndryshëm dhe nga rezultatet e shpërthimit të meningjit-it dhe septikemi-së (sepsis), që ndodh më së shpeshti tek fëmijët dhe të rriturit gjatë dimrit dhe fillimit të pranverës.

Kush e merr sëmundjen pneumoniale?

Sëmundja pneumoniale prek më së shpeshti:

 • Të rriturit mbi moshën 65 vjeçare;
 • Indigjenët mbi moshën 50 vjeçare;
 • Fëmijët nën moshën 2 vjeçare;
 • Njerëzit të cilëve sistemi imunitar nuk u funksionon siç duhet, duke përfshirë ato të cilët nuk kanë shpretkën;
 • Njerëzit që kanë një gjendje mjekësore të tillë si kancer-i, diabet-i ose sëmundja e veshkave.

Në mbarë botën, sëmundja pneumoniale është vlerësuar të shkaktojë një milion vdekje çdo vit dhe pjesa më e madhe e vdekjeve ndodh tek fëmijët dhe bebet. Tek të rriturit, sëmundja pneumoniale më së shpeshti shkakton pneumoni, ndërsa tek fëmijët, bakteroemia llogaritet për më shumë se në dy të tretat e rasteve.

Si e shkakton Streptokoku i pneumonisë sëmundjen pneunomonale?

Bakteri që shkakton sëmundjen pneumoniale – Streptokoku i pneumonisë (streptokoke bakteret) mund të gjendet relativisht në traktin e sipërm respirator (p.sh. hundë dhe fyt) të njerëzve të shëndetshëm, veçanërisht tek fëmijët e vegjël, pa shkaktuar efekte negative.

Streptokoku i pneumonisë

Pneumonia: Diagnostikimi dhe trajtimi

Nëse mjeku dyshon që keni pneumoni, atëherë ju mund të keni nevojë për të kryer rreze X të kraharorit. Rrezet X do të konfirmojnë diagnozë-n e pneumonisë. Mjeku është ai i cili do të jetë në gjendje për të parë shkallën dhe shpërndarjen e pneumonisë në mushkëri. Kjo do të zbulojë ashpërsinë e sëmundjes dhe ndonjëherë mund të japë një çelës për kauzën. Herë pas here një skaner CT i gjoksit është i nevojshëm. Mostrat e pështymës gjithashtu mund të shqyrtohen për të parë se çfarë e shkakton pneumoninë në organizëm. Megjithatë kjo merr kohë dhe për shumë njerëz, shkaku i saktë i pneumonisë nuk mund të identifikohet. Nëse jeni shtruar në spital mjeku mund të masë sasinë e oksigjenit në gjak, për të parë nëse keni nevojë për terapinë e oksigjenit. Testet e gjakut mund të japin një ide sesi trupi është duke iu përgjigjur infeksioneve.

Trajtimi i pneumonisë

Trajtimi do të varet nga shkaku dhe ashpërsia e pneumonisë.

Antibiotikët

Antibiotikët zakonisht janë përdorur për pneumoninë bakteriale. Nëse pneumonia është e rëndë, mund të jepen antibiotikë intravenoz.

Pneumonia virale

Antibiotikët nuk janë efektivë kundër viruseve, kështu që ato jepen vetëm në pneumoninë virale (pneumonia virale) nëse në këtë fazë ekziston një infeksion bakterial sekondar. Shumë rrallë për trajtimin e pneumonisë virale, jepen ilaçet antivirale, siç janë liruesit e dhimbjeve dhe oksigjeni.

Liruesit e dhimbjeve

Liruesit e dhimbjeve zakonisht janë të nevojshëm dhe do të largojnë dhimbjen e kraharorit.

Oksigjeni

Terapia e oksigjenit mund të jetë e nevojshme, nëse keni një përqendrim të ulët të oksigjenit në gjak.

Shërimi

Antibiotikët dhe fëmijët

Antibiotikët janë ilaçe që përdoren për të trajtuar infeksionet e shkaktuara nga bakteret. Ato janë ilaçe shumë të mira që kanë shpëtuar jetën e shumë fëmijëve me sëmundje serioze si meningjit, pneumoni dhe septikemi (sepsis).

Fëmijët dhe antibiotikët

Shumë prindër shqetësohen nëse fëmijët e tyre kanë nevojë në mënyrë frekuent-e për antibiotikë me recetë. Disa shqetësohen se fëmijët mund të zhvillojnë imunitet ndaj antibiotikëve, ndërsa të tjerë shqetësohen për efektet anësore—duke patur frikë se trajtimi mund të bëjë më shumë keq se sa mirë.

Në më të shumtën e rasteve antibiotikët nuk dëmtojnë fëmijët. Shumë fëmijë kanë nevojë për këto ilaçe për disa javë e ndoshta deri në një muaj, për shkak të infeksioneve kronike në veshka, veshin e mesëm, bajamet e të tjera pjesë të trupit. Duke u përdorur kur duhet, antibiotikët janë midis ilaçeve më të vlefshme.

Bakteret dhe viruset

Jo të tëra infeksionet mund të trajtohen me antibiotikë. Shumë infeksione siç janë shqetësimet e vogla të stomaku-t që shkaktojnë diarre vijnë nga viruset, që mund të shkatërrohen nga vetë mekanizmat mbrojtës të trupit.

Në shumë raste nuk është e mundur të përcaktohet nëse infeksioni vjen nga viruset apo nga bakteret. Kjo kryesisht ndodh në disa infeksione të traktit të sipërm respirator. Këto infeksione që shkaktojnë lëndime të fytit, kollë, rrufë, dhimbje veshi etj, janë të zakonshme. Shumë fëmijë, kryesisht kur fillojnë të luajnë me fëmijë të tjerë, mund të kenë deri në mesatarisht 6 infeksione të tilla në vit.

Kur janë të nevojshëm antibiotikët?

Vendimi për rekomandimin e një antibiotiku varion nga mjeku në mjek dhe nga pacienti në pacient. Në vendim ndikojnë  zgjatja dhe shpeshtësia e sëmundjes ashtu sikundër edhe prezenca e faktorëve të tjerë komplikues. Disa teste mund të jenë të nevojshëm për të gjetur se cili mikrob e shkakton infeksionin.

Cili antibiotik është i përshtatshëm?

Lija e dhenve

Lija e dhenve është një sëmundje shumë infektive që prek më shumë fëmijët. Kjo në përgjithësi është një sëmundje e butë, e cila nuk zgjat shumë në fëmijët e shëndetshëm, por mund të shkaktojë sëmundje serioze ose vdekje në njerëz të cilët kanë imunitet të ulët. Të rriturit të cilët marrin linë e dhenve zakonisht nuk ndihen mirë dhe mund të kenë komplikacion-e më serioze siç është pneumoni-a.

Lija e dhenve është e shkaktuar nga virusi varicela-zoster. I njëjti virus shkakton gjithashtu herpes zoster. Ky virus është i pranishëm në një numër të madh dhe është shpërndarë nga një fëmijë tek tjetri nga të teshtiturat dhe kollitjet. Zakonisht simptomat që të shfaqen marrin 2 deri në 3 javë pas infektimit të virusit.

Simptomat e lisë së dhenve

Fillimisht fëmija (ose i rrituri) mund të ketë simptoma të ngjashme të gripit, duke përfshirë: ethet, dhimbe koke, dhimbje shpine dhe humbje të urisë. Kjo është pasuar shpejt nga një skuqje e lëkurës në të kuqe dhe me njolla, të cilat së shpejti zhvillohen në flluska. Njollat normalisht fillojnë në gjoks dhe prapa dhe pastaj përhapen në pjesët e tjera të trupit, përfshirë: fytyrën, kokën, krahët dhe këmbët. Njollat zakonisht janë shumë të kruajtshme. Pas një apo dy ditësh flluskat formojnë një kore ose një puçërr që mund të largohet pas 5 deri në 20 ditë. Disa fëmijë zhvillojnë vetëm disa njolla dhe të tjerët i kanë ato në të gjithë trupin e tyre – duke përfshirë organ-et gjenital-e, gojën dhe në hundën.

Trajtimi i lisë së dhenve

Për disa fëmijë skuqja mund të jetë jo më shumë se një shqetësim që kalon, por për të tjerët kjo mund të jetë shumë e pakëndshme. Trajtimi ka për qëllim kontrollin e simptomave.

ALS - Skleroza amiotrofike laterale

Çfare eshte skleroza amiotrofike laterale?

Skleroza amiotrofi-ke laterale, ose ALS (amyotrophic lateral sclerosis) është një sëmundje në të cilën disa qeliza të trurit dhe të shtyllës kurrizore vdesin dalëngadalë. Këto qeliza nervore quhen neurone motorike dhe kontrollojnë muskujt që lejojnë të lëvizin pjesët e trupit tuaj. ALS quhet edhe sëmundja Lou Gehrig (LOU GEHRIG-ut Sëmundja e).

Personat që kanë këtë formë skleroze gradualisht bëhen gjithnjë e më të paaftë. Periudha e keqësimit të sëmundjes është e ndryshme për njerëz të ndryshëm. Disa persona jetojnë me ALS për disa vjet. Por me kalimin e kohës ALS ua bën të vështirë të ecin, flasin, të gëlltisin dhe të marrin frymë. Këto probleme mund të çojnë në plagosje, sëmundje dhe në fund të fundit në vdekje. Në shumicën e rasteve vdekja ndodh brenda tre deri pesë vjetësh pasi fillojnë të shfaqen simptomat, megjithëse disa persona jetojnë edhe për shumë vjet, madje edhe dhjetëvjeçarë.

Mund të jetë shumë frikësuese për dikë që të mësojë se ka ALS. Biseda me mjekun, marrja e këshillimeve dhe bashkimi në një grup mund ta ndihmojnë që të merret me ndjenjat e veta. Edhe pjesëtarët e familjes mund të kenë nevojë për mbështetje apo këshillim me keqësimin e sëmundjes.

ALS është e rrallë. Çdo vit në SHBA dhe në pjesën më të madhe të botës vetëm 1 ose 2 vetë në 100 000 sëmuren nga ALS. Burrat e marrin ALS pak më shumë se gratë. ALS mund të shfaqet në çdo moshë, por më shpesh fillon tek të rriturit e moshës së mesme dhe të moshuarit.

Çfarë e shkakton ALS?

Mjekët nuk e dinë çfarë e shkakton ALS. Në rreth 1 rast në 10 ajo shfaqet në familje. Kjo do të thotë që 9 herë nga 100 një person me ALS nuk ka ndonjë pjesëtar të familjes me këtë sëmundje.

Cilat janë simptomat?

Emërtimi

 • Travilan Dr.Pd.Inj. 500 mg /flakon (IM)
 • Travilan Dr.Pd.Inj. 1 g/flakon (IM)
 • Travilan Dr.Pd .Inj 1 g/flakon (IV)
 • Travilan PD.Sol.Inf. 2 g/flakon

Përbërja

 • Çdo flakon 500 mg përmban 500 mg Ceftriaksone
 • Çdo flakon 1 g përmban 1 g Ceftriaksone
 • Çdo flakon 2 g përmban 2 g Ceftriksone

Indikime

Ceftriaxon indikohet për trajtimin e infeksione të mëposhtme kur dihet që shkaktohet nga një ose më shumë mikro-organizma (shih pikën 5.1)dhe kur kërkohet terapi parentale:

Pneumoni, septikemi (sepsis), meningjit, bone, infeksion i lëkurës ose indeve të buta, infeksione tek pacientët neutropeni-k, Gonorre-a.

Në profilaksi peri-operative të infeksioneve të lidhura me ndërhyrjet kirurgjik-ale.

Dozimi dhe mënyra e subministrimit

Travilani administrohet si injeksion intramuskular (I.M), injeksion intravenoz (I.V) ose si infusion intravenoz. Doza dhe mënyra e administrimit variojnë nga shkalla e infeksionit, ndjeshmëria e organizmit shkaktar të infeksionit dhe gjendjes së pacientit.

Të rriturit dhe fëmijet mbi 12 vjeç: Doza standarte është 1 g në ditë. Në infeksione të rënda 2-4 g në ditë, e marrë si dozë e vetme çdo 24 orë.

Koha e terapisë varion në bazë të ecurisë së sëmundjes. Si çdo terapi me antibiotikët edhe trajtimi me Travilan, duhet të vazhdojë 48-72 orët e ardhëshme pas përmirësimit të pacientit.

Në raste e gonorre-së akute duhet të subministrohet një dozë 250 mg intramuskulare. Nuk rekomandohet administrimi simultan i probenecid.

Ne profilaksinë peri-operative zakonisht rekomandohet 1 g si injeksion i vetëm muskular ose intravenoz në ndërhyrje kolo-rektal-e 2 g  në rrugë intramuskulare, si injeksion i ngadaltë ose infuzion i ngadaltë intravenoz, i shoqëruar me një agjent kundër baktereve anaerobike.

Nuk është i nevojshëm modifikimi i dozave në pacientë të moshuar nëse funksionet renal-e dhe hepatike janë normale.

Të porsalindurit dhe fëmijët deri në 12 vjeç: Dozat e mëposhtme rekomandohen një herë në ditë.

Udhëheqës Vizual: Të jetuarit me fibrilacionin atrial

[ssba_hide]

 

Përdorimet

Infeksionet me mikro-organizma penicilinë sensitiv: antraks, endokard (shtresa e brendshme e zemrës), perikardit (inflamacion i shtresës së jashtme të zemrës), erizipella, gonorre, meningjit pneumokoksik dhe meningokoksitë, otit media (veshi i mesëm), pneumoni (infeksion i mushkërive), septikemi (sepsis), sifilis, tonszilit, amputim (prerja) i ekstremitet-eve, Lyme Morbus, profilaksi në kirurgji.

KundërPërdorimet

Shih benzilpenicilin.

Efektet anësore

Shih benzil-penicilin.

Dozimi

Të rriturit 1.6-4 M I.U (unite) në ditë. Fëmijët deri 7 vjeç 400.000 I.U. në ditë; fëmijët mbi 7 vjeç 800.000 I.U.

Format farmaceutike dhe dozat

Injeksion: 0.4 M I.U (0.1 M benzilpenicilin+0.3 M prokainpenicilina),

0.8 M I.U. (0.2 M benzilpenicilin+0.6 M prokainpenicilina).

Emfizema: Trajtimi

Në momentin e diagnostikimit të emfizemës, dëmtimi i mushkërive ka ndodhur dhe është shumë i vështirë ndryshimi. Trajtimi ka si qëllim lirimin e simptomave dhe ndalimin e sëmundjes nga progresi i mëtejshëm.

Ndaloni duhanin

Nëse jeni diagnostikuar me emfizemë dhe jeni duhanpirës, mjeku do t’ju këshillojë që të ndaloni menjëherë duhanin. Ndalimi i duhanit është gjëja më e rëndësishme që mund të bëni, për të mbajtur të shëndetshme mushkëritë dhe për të parandaluar dëmtimet e mëtejshme. Ekzistojnë shumë metoda, që mund t’ju ndihmojnë, por për këtë duhet të flisni me mjekun tuaj.

Mjekimet

Mjekimet e quajtura bronkodilatatorë, mund të jepen për t’ju ndihmuar me frymëmarrjen, ato pushojnë dhe hapin rrugët e frymëmarrjes në mushkëri. Kortikosteroide-t tek disa njerëz mund të ndihmojnë në lirimin e simptomave. Nëse zhvilloni një infeksion bakterial kraharori dhe keni emfizemë, kjo mund të jetë e rrezikshme, prandaj këshillohen antibiotikët.

Këshillat e vetëkujdesit

Duhet të përpiqeni për të mbajtur një regjim të mirë shëndeti, duke siguruar ngrënien e një diete të balancuar dhe marrjen e pushimeve të nevojshme. Mjeku mund t’ju këshillojë një program të rregullt ushtrimesh, që mund të përfshijë ushtrime për përmirësimin e frymëmarrjes. Këto janë quajtur ushtrime të rehabilitim-it pulmonar dhe mund të përmirësojnë kapacitetin e ushtrimeve dhe cilësinë e jetës.

Mundohuni që të shmangni ndotjen e ajrit, i cili përkeqëson simptomat tuaja.

Sigurohuni që të shkoni tek mjeku në fillimin e sezonit të dimrit, për kryerjen e vaksinë-s kundër gripit. Do të ishte i domosdoshëm edhe vaksinim-i kundër pneumoni-së së pneumokokut, pasi kjo simptomë mund të përkeqësojë emfizemën.

Kirurgjia

Disa njerëz me emfizemë mund të jenë të përshtatshëm për kryerjen e kirurgji-së, të quajtur kirurgjia e reduktimit të volumit të mushkërive, cila sjell përmirësimin e disa pacientëve, të paktën në periudhë afatshkurtër. Transplantim-i i mushkërive mund të sigurojë për disa njerëz lirimin e simptomave.

Oksigjeni

Informacion i përgjithshëm

Fruthi është një sëmundje infektive e shkaktuar nga një virus. Ai është më shumë i zakonshëm tek fëmijët dhe përhapet nëpërmjet kollitjes, teshtitjes dhe ndonjëherë edhe të puthurës.

Pasi personi është infektuar nga virusi, zakonisht merr 10 deri në 12 ditë (por ndonjëherë mbi 21 ditë) që të zhvillohet (periudha e inkubacion-it).

Personi me fruth është i infektuar nga dita e parë e sëmundjes deri në 4 ditë pasi skuqja të jetë shfaqur. Fëmijët e infektuar duhen mbajtur larg shkollës për 4 ditë pas shfaqjes së skuqjes. Kontaktet me personin e infektuar që nuk është imun ndaj fruthit (p.sh. nuk ka qenë vaksinuar ose nuk ka patur fruth përpara) duhen përjashtuar deri në 14 ditë pas ditës së parë të shfaqjes së skuqjes.

Nëse nuk ka komplikacion-e, zakonisht sëmundja ikën për rreth 10 ditë.

Simptomat

Simptomat e para janë:

 • Temperatura;
 • Dobësia ose lodhja;
 • Humbja e oreksit;
 • Lodhja ose kruajtja e syve;
 • Bllokimi ose rrjedhja e hundëve;
 • Kolla e thatë;
 • Dhimbjet e fytit;
 • Ndjeshmëria ndaj dritës.

Dita 3: nga dita e tretë, pika të bardha në blu mund të shihen në brendësi të gojës, që mund të kenë një rreth të hollë të kuq përreth saj. Këto janë quajtur pika koplik dhe janë unike për fruthin.

Dita 3 në të 5: pas 3 deri në 5 ditë, fillojnë të duken skuqje të kuqe. Ato zakonisht fillojnë prapa veshëve dhe më pas përhapen në fytyrë, trup dhe më pas në krahë dhe këmbë. Skuqjet mund të jenë por edhe mund të mos jenë të kruajtshme. Kjo duket ndryshe me skuqjen e lidhur me linë e dhenve pasi nuk ka asnjë ndryshim në strukturën e lëkurës; skuqja është “nën” lëkurë. Fëmija në ditën e parë ose të dytë pasi skuqja ka filluar nuk ndihet mirë.

Komplikacionet

Fruthi zakonisht është një sëmundje serioze që mund të çojë në komplikacione në një të tretën e njerëzve të prekur. Komplikacionet përfshijnë infeksionet e veshit, pneumoni-në dhe fryrjet e trurit. Ndonjëherë fruthi mund të jetë fatal dhe mund të çojë në një dëmtim të përhershëm të trurit.