Udhëheqës vizual: 18 Pyetje "të sikletshme" për bukurinë

[ssba_hide]

Akne-t janë një gjendje lëkure që shkakton shfaqjen e puçrrave në fytyrë, qafë, kraharor dhe në supe. Shenjat e akneve janë pore të bllokuara të shkaktuara nga një rritje e keratinë-s dhe sekrecioneve të gjëndrës dhjamore. Këto janë si pika të zeza (komedo-ne të hapura) ose pika të bardha (komedo-ne të mbyllura). Nëse ato janë të inflamuara ato janë si puçrra të kuqe ose puçrra të kuqe me qelb.

Çfarë i shkakton aknet?

Shkaku themelor i akneve është rritja e prodhimit të hormoneve androgjene dhe rritja e ndjeshmërisë së receptor-ëve androgjenë. Shpërthimet e akneve mund të shkaktohen nga disa ilaçe. Grupmosha më e zakonshme e prekur nga puçrra është mosha 14–19 vjeç, edhe pse njerëzit në 20-tat e tyre dhe të 30-tat gjithashtu mund të kenë puçrra në fytyrë dhe këto mund të rishfaqen edhe në menopauzë.

Problemet e akneve në fytyrë

Pohimet e mëposhtme duhet të qartësojnë disa nga keqkuptimet e zakonshme rreth akneve:

  • Akne nuk do të thotë që ju jeni të papastër ose jo higjienik;
  • Nuk është e nevojshme që ta lani shpesh fytyrën tuaj. Normale është larja dy herë në ditë, me një zëvendësues sapuni (jo me antiseptikë);
  • Ushqimi zakonisht nuk ndikon tek aknet.

Këshilla ndihmuese për të reduktuar ashpërsinë e akneve

Ju mund të ndihmoni në reduktimin e ashpërsisë së akneve nëpërmjet:

  • Përdorimit të produkteve kozmetike që përmbajnë ujë dhe një pastrues të butë; dhe
  • Duke mos i shtypur pikat, pasi kjo mund të shkaktojë acarim.

Kur duhet të kërkoni këshilla për aknet?

Shkoni tek doktori ose farmacisti nëse:

  • Është prekur një fëmijë i ri (më pak se 12 vjeç) ose një person i moshuar;
  • Ekziston një skuqje e lëkurës rreth hundës;
  • Aknet shfaqen cistik-e, me puçrra të kuqe që mund të kenë qelb brenda. Këto janë të mëdha dhe më të inflamuar sesa puçrrat e zakonshme, dhe mund të përkeqësohen nëse nuk trajtohen siç duhet.