5 marifete për të rritur energjinë

Keni qëndruar zgjuar tërë natën me një foshnjë nazeli dhe mezi i mbani sytë hapur. Si do t’ia bëni të rezistoni gjatë gjithë ditës? Provoni këto marifete për të shtuar energjinë, të shtjelluara nga psikolog-u Hendrie Weisinger, autor i librit “Gjeniu i instinktit”: Korrigjoni instrumentet e nënës natyrë për të përmirësuar shëndetin, lumturinë, familjen dhe punën.

Lëvizni

Vendoseni foshnjën tuaj në një karrocë dhe bëni një shëtitje rreth banesës tuaj. Lëvizja e muskujve tuaj përmirëson qarkullimin e gjaku-t, ju shton energjinë dhe ndihmon të stimul-ohet mendja juaj. Lëvizja krijon emocion, thotë Weisinger. Ajo gjithashtu nxit trupin që të çlirojë endorfinat, “hormonet që të bëjnë të ndjehesh mirë”, të cilat mund të përmirësojnë humorin tuaj dhe të reduktojnë stresin, një shkak i zakonshëm i lodhjes.

Kërkojeni dritën e diellit

Studimet kanë gjetur që ekspozimi ndaj dritës së diellit mund të ndikojë në ritmet tona të aktivitetit. Pra hapeni dritaren dhe lejoni dritën e diellit dhe ajrin e freskët të hyjnë brenda. Ose më mirë akoma, dilni për një shëtitje të shkurtër. Marrja e dhjetë deri pesëmbëdhjetë minutave ekspozim ndaj rrezeve të diellit dy herë në javë gjithashtu mund të sigurojë vitaminë D, një lëndë ushqyese e cila u nevojitet shumicës së grave. Midis të tjerave, vitamina D ndihmon trupin tuaj që të absorbojë kalcium-in, një mineral i cili ndihmon që kockat tuaja të forcohen.

Dëgjoni muzikë

Ka një arsye se përse neve pëlqejmë vallëzimin dhe ushtrimin me disa melodi të preferuara. Tingulli ka një efekt të fuqishëm mbi emocionet dhe nivelin tuaj të energjisë. Përse të mos krijoni një listë me këngë e melodi të cilat ua ngrenë gjendjen shpirtërore, që të mund ta dëgjoni kurdoherë që energjia u dobësohet?

Shoqërohuni me njerëz të lumtur dhe shumë energjikë

Weisinger e quan këtë “infektim emocional”. Rrethojeni veten me ata persona që janë plot energji dhe ata do të mund t’ua ngrenë humorin. Bashkohuni me nëna të tjera që shëtisin foshnjat me karroca dhe ushqehuni me atmosferën pozitive që ju rrethon.

Ushqehuni mirë që të keni energji

Ndihmojeni fëmijën tuaj të përgatitet për një vëlla apo motër të re

Përsëri shtatzënë? Meqenëse ju keni qenë një herë, ndoshta jeni familjare me protokollin e përgatitjes për një foshnjë. Përveç faktit që kësaj here, është edhe dikush tjetër që do të duhet ta përgatisni, fëmija juaj më i madh. Ja se çfarë duhet mbajtur mend dhe çfarë tashmë mund të mbani mend, ndërsa afrohet dita e madhe.

Me një foshnjë tjetër rrugës, ju ndoshta jeni e emocionuar, tronditur dhe paksa (në fakt jo pak) nervoze. Dhe keni arsye, shtimi i familjes tuaj nga tre në katër (ose më shumë) patjetër që paraqet sfidat e veta. Sigurisht që ju i zotëroni tashmë ato që duhen për kujdesin ndaj një fëmije (ju mund t’ia ndërroni pelenat, ta ushqeni, ta qetësoni ) dhe tashmë nuk jeni fillestare dhe nuk keni merak se mos e rrëzoni foshnjën. Por të kujdeseni në të njëjtën kohë për dy foshnja? Të ndani barabar dashurinë tuaj? Të gjeni kohën për t’i bërë të gjithë këto? Kjo është një histori tjetër fare.

Çfarë ju mban zgjuar në këtë kohë netëve (përveç nevojës për të urinuar)? Ju me siguri pyesni veten se si dhe kur t’ia jepni lajmin vogëlushit tuaj (dhe si do t’u përgjigjeni pyetjeve të tij të tipit “Si është futur foshnja në barkun tuaj?”, “Si do të dalë prej andej?”) dhe si do ta përgatisni për javët e para me vëllanë apo motrën e tij/saj.

Kontrolli gjashtë javë pas lindjes

Përse ju nevojitet një kontroll i pas lindjes?

Mjeku ose mamia juaj do të duan t’u vizitojnë katër deri në gjashtë javë pas lindjes për të kontrolluar regjenerim-in tuaj fizik nga shtatzënia dhe nga lindja, për të parë se si po ia dilni mbanë emocionalisht dhe të trajtojnë nevojat tuaja në vazhdim. Ju mund të keni nevojë të vizitoheni po ashtu edhe me mjekun e familjes. P.sh. në qoftë se i jeni nënshtruar një operacioni cezarian, plaga juaj duhet të kontrollohet një apo dy javë pas ndërhyrjes kirurgjik-ale për t’u siguruar që po shërohet siç duhet.

Ende mund t’u duhet të merreni me disa dhimbje të lidhura me shtatzëninë dhe lindjen dhe mund të keni disa pyetje për dhimbjet e lindjes, lindjen dhe për çështje që kanë të bëjnë me periudhën e paslindjes, siç është ushqyerja me gji, kontrolli i lindjeve, ushtrimet fizike, seksin dhe punën. Kjo ndihmon të merren përgjigjet e pyetjeve të cilave ju doni t’ua dini përgjigjen dhe çështje të tjera që do të donit t’i diskutonit.

Mos u ndjeni e kufizuar nga data e paracaktuar e vizitës. Ndonjëherë problemet fizike ose emocionale dalin në pah dhe kërkojnë vëmendje imediate dhe duhet të stimulojnë një vizitë tek mjeku para datës së caktuar.

Temat që mjeku do të diskutonte me ju janë:

  • Komplikacion-et që keni pasur gjatë shtatzënisë dhe lindjes dhe çfarë ndikimi ato mund të kenë tek shtatzënitë e ardhshme dhe për shëndetin tuaj në përgjithësi. P.sh. në qoftë se ju keni ende pyetje për dhimbjet e lindjes dhe lindjen, tani është koha që t’i bëni. Edhe në qoftë se mjeku juaj ua ka shpjeguar në kohë se çfarë saktësisht po ju ndodhte dhe përse, ju mundet që të mos e mbani mend çdo gjë që është thënë atëherë.
  • Çfarë simptomash fizike ju keni si p.sh. nëse keni ende hemorragji herë pas here, ndonjë shqetësim abdominal, dhimbje vagina-le apo perineal-e, mos përmbajtje urinar-e apo të jashtëqitjes ose dhimbje të gjinjve. Mos ngurroni të tregoni edhe për ndonjë gjë që mjeku juaj nuk ju pyet. Në qoftë se keni ndonjë simptomë të bezdisshme që mjeku nuk e ka zbuluar, tregojani.
Baballarët sot: Më shumë se zëvendësues të thjeshtë të nënave

Harrojeni idenë e një zëvendësuesi të paaftë e fatkeq të nënës, që kërkon kuturu pelenat për të ndërruar foshnjën, që e kap paniku kur do ta ushqejë më shishe, apo zmbrapset me tmerr kur mendon që duhet t’i bëjë banjë asaj. Baballarët e sotëm janë të angazhuar, e shohin veten të barabartë me nënat dhe janë të mërzitur e të lodhur nga sulmet mediatike.

Është koha që baballarët të gëzojnë respektin që meritojnë

Ky është mesazhi i marrë nga një studim i ri në shkallë të gjerë mbi baballarët e rinj. Anketimi i 1 319 prindërve, përfshinte 559 baballarë ose baballarë të pritshëm dhe zbuloi disa ndryshime të rëndësishme në krahasim me një studim të ngjashëm të kryer shtatë vjet më parë. Tre të katërtat e baballarëve tani thonë që ata kanë qëndruar apo planifikonin të qëndronin disa ditë në shtëpi menjëherë pas lindjes së fëmijës së tyre duke bërë punët e përditshme dhe duke u kujdesur për foshnjën, trefishi i numrit të marrë nga studimi i mëparshëm. Gjithashtu, ndërsa 3 në 5 baballarë thanë se ideja për të pasur një fëmijë u kishte ardhur bashkë me partnerët e tyre, një çerek thanë se shtatzënia ishte e paplanifikuar, një rritje trefish në krahasim me studimin e shtatë vjetëve më parë.

Baballarë të gatshëm

Në total, baballarët raportojnë që janë shumë aktivë në të gjithë fazat e shtatzënisë dhe në lindjen e fëmijës. 80% e burrave kanë qenë të pranishëm në pjesën më të madhe të vizitave të partneres së tyre tek mjeku, tre të katërtat janë gjithnjë të arritshëm me telefon gjatë shtatzënisë dhe dy të tretat thanë që shkëmbenin mesazhe me partneret e tyre. Tre nga pesë baballarë thanë që ata i kishin prerë apo planifikonin ta prisnin atë që quhet kordoni umbilikal i foshnjës së tyre.

A jeni gati për një tjetër?

Askush nuk mund t’i përgjigjet kësaj pyetje përveç jush, dhe ka shumë gjëra për t’u menduar. Vendimi juaj do të përfshijë shumë planifikim dhe përpjekje nga ana juaj, siç është kur duhet pushuar përdorimi i kontrollit të lindjeve, sa pushim duhet marrë nga puna dhe mendimi nëse ju mund të përballoni apo jo një fëmijë tjetër.

Disa thonë që kjo është madje edhe më e vështirë se sa vendimi për të pasur fëmijën e parë, sepse ju po diskutoni tashmë jo vetëm për të pasur një fëmijë, por po diskutoni për ndryshimin në familje.

Me çdo fëmijë të ri, ju duhet të mendoni se si do të ndikojë ky fëmijë në mënyrën tuaj të jetesës, në financa, në punë, në marrëdhënie dhe, natyrisht tek fëmijët e tjerë tuajt. Dhe në qoftë se dëgjoni fjalët e rrugës, shtimi i familjes me një më tepër mundet më shumë se sa ta dyfishojë punën për ju.

Natyrisht pothuaj kushdo, nga mjekët dhe shkencëtarët e deri tek miqtë tuaj dhe fqinjët kanë një opinion për programimin e përsosur për fëmijët dhe madhësinë e përsosur të familjes. Peshoni pro-të dhe kundra-t dhe pastaj merrni vendimin tuaj.

Më poshtë keni disa gjëra për t’u marrë në konsideratë para se të mirëprisni një foshnjë të re në jetën tuaj.

Kur është koha më e mirë për të pasur një tjetër?

Disa janë në favor të pritjes disa vjet e më shumë. Në këtë mënyrë, fëmijët e tjerë tuajt do të kenë shumë kohë me ju dhe mund të kuptojnë e madje edhe të bisedojnë për efektin që mund të ketë një fëmijë tjetër. Të tjerët thonë që pasja e fëmijëve tuaj pranë njëri tjetrit siguron që ata të jenë shokë loje për tërë jetën dhe që ju nuk do të rrisni më fëmijë të vegjël për pjesën e mbetur të jetës tuaj.

Ja se si shprehen disa nëna:

Dështimi i zemrës i referohet reduktimit të aftësisë së pompimit të gjakut në mënyrë efikase përreth trupit.

Dështimi i zemrës prek afërsisht 4% të të rriturve të moshës mbi 45 vjeç. Angina dhe dështimi i zemrës mund të ndodhin bashkë, sepse ato janë të dyja të shkaktuara nga sëmundja koronare e zemrës.

Çfarë e shkakton dështimin e zemrës?

Shkaku më i zakonshëm i dështimit të zemrës është dëmtimi i muskujve të zemrës, shpesh si rezultat i sëmundjes koronare të zemrës ose presionit të lartë afatgjatë të gjaku-t. Shkaqe të tjera të dështimit të zemrës janë:

  • Infeksionet virale;
  • Dëmtimi nga alkool-i;
  • Problemet e valvul-ës;
  • Anormalitete të zemrës që janë të pranishme në lindje (sëmundja kongjenital-e e zemrës);
  • Anemi-a; dhe
  • Efeket anësore të ilaçeve.

Nëse zemra nuk mund të pompojë më efektivisht, ajo kompensohet duke rrahur më fort, duke shkaktuar zmadhim të saj për të përballuar mbingarkesën.

Cilat janë simptomat e dështimit të zemrës?

Një nga simptomat më të zakonshme është vështirësia e frymëmarrjes, që mund të shkaktohet nga tubimi i lëngjeve në mushkëri. Lëngjet gjithashtu mund të mblidhen në këmbë, duke shkaktuar ënjtje. Disa njerëz ndihen të dobët dhe të lodhur, dhe nuk kanë oreks. Një kollë e thatë mundet gjithashtu të tregojë lëngje në mushkëri. Gulçimi ose vështirësia në frymëmarrje mund të jetë më e qartë me aktivitetet fizike, të tilla si ngjitja e shkallëve.

Mundeni gjithashtu që të përjetoni depresion, zemërim, inat dhe mungesë konfidence për shkak të ndryshimeve të jetesës. Këto ndjenja janë shumë reale dhe është e rëndësishme për t’i diskutuar ato me familjarët, miqtë dhe mjekun, dhe nëse është e nevojshme edhe me një këshillues.

Çfarë trajtimi duhet të bëj?