5 marifete për të rritur energjinë

Keni qëndruar zgjuar tërë natën me një foshnjë nazeli dhe mezi i mbani sytë hapur. Si do t’ia bëni të rezistoni gjatë gjithë ditës? Provoni këto marifete për të shtuar energjinë, të shtjelluara nga psikolog-u Hendrie Weisinger, autor i librit “Gjeniu i instinktit”: Korrigjoni instrumentet e nënës natyrë për të përmirësuar shëndetin, lumturinë, familjen dhe punën.

Lëvizni

Vendoseni foshnjën tuaj në një karrocë dhe bëni një shëtitje rreth banesës tuaj. Lëvizja e muskujve tuaj përmirëson qarkullimin e gjaku-t, ju shton energjinë dhe ndihmon të stimul-ohet mendja juaj. Lëvizja krijon emocion, thotë Weisinger. Ajo gjithashtu nxit trupin që të çlirojë endorfinat, “hormonet që të bëjnë të ndjehesh mirë”, të cilat mund të përmirësojnë humorin tuaj dhe të reduktojnë stresin, një shkak i zakonshëm i lodhjes.

Kërkojeni dritën e diellit

Studimet kanë gjetur që ekspozimi ndaj dritës së diellit mund të ndikojë në ritmet tona të aktivitetit. Pra hapeni dritaren dhe lejoni dritën e diellit dhe ajrin e freskët të hyjnë brenda. Ose më mirë akoma, dilni për një shëtitje të shkurtër. Marrja e dhjetë deri pesëmbëdhjetë minutave ekspozim ndaj rrezeve të diellit dy herë në javë gjithashtu mund të sigurojë vitaminë D, një lëndë ushqyese e cila u nevojitet shumicës së grave. Midis të tjerave, vitamina D ndihmon trupin tuaj që të absorbojë kalcium-in, një mineral i cili ndihmon që kockat tuaja të forcohen.

Dëgjoni muzikë

Ka një arsye se përse neve pëlqejmë vallëzimin dhe ushtrimin me disa melodi të preferuara. Tingulli ka një efekt të fuqishëm mbi emocionet dhe nivelin tuaj të energjisë. Përse të mos krijoni një listë me këngë e melodi të cilat ua ngrenë gjendjen shpirtërore, që të mund ta dëgjoni kurdoherë që energjia u dobësohet?

Shoqërohuni me njerëz të lumtur dhe shumë energjikë

Weisinger e quan këtë “infektim emocional”. Rrethojeni veten me ata persona që janë plot energji dhe ata do të mund t’ua ngrenë humorin. Bashkohuni me nëna të tjera që shëtisin foshnjat me karroca dhe ushqehuni me atmosferën pozitive që ju rrethon.

Ushqehuni mirë që të keni energji

Glaukoma

Glaukoma është një sëmundje progresive e nervit optik, e cila nëse lihet pa u trajtuar, shkakton humbje të shikimit. Rritja e presionit në sy është i vetmi faktor i zakonshëm, por glaukoma mund të ndodhë edhe si rezultat i mungesës së rritjes së presionit.

Shumë faktorë, duke përfshirë edhe qarkullimin e gjaku-t në sy mund të kontribuojnë në dëmtim. Një ndër faktorët më të rrezikshëm është historia familjare. Një faktor tjetër është mosha. Rreziku për zhvillimin e kësaj sëmundjeje rritet me moshën. Megjithatë, sëmundja mund të ndodhë edhe tek pacientët e rinj dhe tek fëmijët, duke përfshirë edhe të sapolindurit (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes).

Një fakt shqetësues është se në format e përbashkëta të glaukomës, dëmtimi ndodh në një mënyrë të ngadaltë e progresive pa dijeninë e personit. Nuk është një shtrëngim i fushës së shikimit, por i shikimit qendror (d.m.th. që përdoret për lexim), dhe që mbetet normal deri në stadin e fundit të sëmundjes. Megjithatë, edhe pa qenë të vetëdijshëm për këtë, humbja e fushës periferike të shikimit është veçanërisht e rrezikshme për aktivitetet normale si ngarja e makinës.

Glaukoma nuk mund të diagnostikohet nga një matje e thjeshtë e presionit të syrit. Diagnoza kërkon një kombinim të matjes së presionit, ekzaminimit të nervit optik dhe këndit të syrit. Teste të tjera gjithashtu mund të jenë të nevojshme për të konfirmuar diagnozë-n. Mënyra më e mirë për të zbuluar glaukomën është nënshtrimi ndaj një ekzaminimi gjithëpërfshirës të syrit mbi një bazë të rregullt, siç këshillohet nga mjeku (specialisti i syve).

Ushtrimet Kegel

Çfarë janë ushtrimet Kegel?

Ushtrimet Kegel janë ushtrimet që ju mund të bëni për të forcuar muskujt e dyshemesë së pelvisi-t, muskujt që mbajnë ureter-in, fshikëzën dhe rektumin. Ushtrimet e kanë marrë emrin nga Arnold Kegel, një gjinekolog i cili i rekomandonte ato në vitet 1940-të për të ndihmuar gratë që vuanin nga mospërmbajtja e urinës ose kontrolli i reduktuar i fshikëzës, që mund të ndodhë pas lindjes së fëmijës.

Në qoftë se nuk po i bëni ushtrimet Kegel, fillojini ato tani. Forcimi i muskujve të dyshemesë së pelvisit mund të ndihmojë në parandalimin apo trajtimin e mospërmbajtjes së urinës për shkak të stresit, një problem që prek deri në 70% të grave gjatë apo pas shtatzënisë. Ushtrimet Kegel mund të ndihmojnë gjithashtu të reduktohet rreziku i mospërmbajtjes anale.

Meqenëse këto ushtrime përmirësojnë qarkullimin e gjaku-t në zonën tuaj rektal-e apo vaginal-e, ato mund të ndihmojnë të mbahen nën kontroll hemorroide-t dhe ndoshta do të ndihmojë shërimin pas një epiziotomi-e ose grisje gjatë lindjes. Së fundmi, vazhdimi i tyre duke vijuar ushtrimet rregullisht pas lindjes jo vetëm ndihmon që ju të ruani kontrollin mbi fshikëzën, por përmirëson edhe tonizimin e muskulit të vaginës duke e bërë seksin më të kënaqshëm.

Si t’i bëj ato?

Filloni me një fshikëz të zbrazët. Përfytyroni që po përpiqeni ta ndaloni veten që t’ju shpëtojnë gazra dhe të ndaloni rrjedhjen e urinës në të njëjtën kohë. Ndjesia është mbyllja dhe ndalimi i kalimeve të përparshme dhe të prapme. Në qoftë se nuk jeni e sigurt që mund ta bëni këtë, një mënyrë është të kontrolloni duke futur një gisht të pastër tek vagina para se të bëni ushtrimin. Në qoftë se ndjeni presion rreth gishtit jeni në rrugë të drejtë. Ose provoni një ushtrim Kegel gjatë marrëdhënies seksuale dhe pyeteni partnerin në e ndjen atë. Në qoftë se e bëni siç duhet, ai do të ndjejë se si ju “përqafoni” penis-in e tij.

10 dobitë e jogës paralindjes

Lini mënjanë egon tuaj dhe respektoni atë që trupi juaj është sot. Praktikoni dhembshurinë për veten tuaj dhe foshnjën. Joga e paralindjes është një nga gjërat më të mira që ju mundeni të bëni për vete si edhe për foshnjën në rritje.

Është e rëndësishme që të gjeni praktikën e duhur për vete, qoftë duke shkuar tek ndonjë qendër e jogës, duke gjetur një DVD apo duke krijuar praktikën tuaj në shtëpi. I vini veshin trupit tuaj dhe bëni atë që ndjeni se është e duhura për ju.

Disa nga dobitë e të praktikuarit të jogës gjatë shtatzënisë përfshijnë:

1. Zhvillon energjinë dhe forcën

Me rritjen e foshnjës brenda trupit tonë, nevojitet më shumë energji dhe forcë për të qenë në gjendje të mbartim peshën. Pozicionet e jogës forcojnë ijet, shpinën, krahët dhe shpatullat tona.

Joga e paralindjes: Salutimi i Diellit

2. Balanca

Balanca jonë sfidohet fizikisht me rritjen e fetus-it brenda trupit tonë. Emocionalisht ne jemi tharë për shkak të rritjes së progesteron-it dhe estrogjenet. Kur përpiqemi të fokusohemi në qëndrimin dhe frymëmarrjen në secilën nga pozat e jogës, në jemi në gjendje të sintonizojmë balancën tonë, fizikisht dhe emocionalisht.

Joga e paralindjes: Poza e  Pemës

3. Qetëson tensionin e fundit të shpinës, ijeve, kraharorit, pjesës së sipërme të shpinës, qafës dhe shpatullave

Me rritjen e foshnjës në trupat tanë ushtrohet më shumë tension mbi këta grupe specifikë muskujsh. Ne priremi të kemi më shumë një lakim të fundit të shpinës për shkak të madhësisë së rritur të barqeve tona. Ijet tona bëhen më të shtrënguara për shkak të presionit të shtuar të peshës së foshnjës në bark. Me rritjen në madhësi të gjinjve, pjesa e sipërme e shpinës dhe kraharori kanë më shumë tension, krahas me qafën dhe shpatullat tona.

Joga e paralindjes: Poza e Perëndeshës

4. Qetëson sistemin nervor

Me anë të frymëmarrjes së thellë, sistemi nervor kalon në gjendjen para-simpatike, që është përgjegjëse për relaksim-in. Kur trupat tanë janë në këtë gjendje, sistemi ynë tretës funksionon siç duhet, ne priremi të flemë më mirë dhe sistemi ynë imun është në gjendjen e tij optimal-e.

Si do të ndryshojë jeta juaj seksuale si baba i ardhshëm

Për disa burra, seksi gjatë shtatzënisë është i jashtëzakonshëm, por për disa të tjerë as që mund të mendohet. Të dyja janë reagim-e krejt të natyrshme. Çfarëdo qëndrimi mbani ju, kjo varet nga shumë faktorë, por një gjë është e garantuar: kur partnerja është shtatzënë, jeta juaj seksuale do të ndryshojë.

Seks i mbrojtur

Mund të pyesni, e çfarë është ky seks gjatë shtatzënisë? Por seriozisht, ndoshta nuk do të keni marrëdhënie seksuale aq të shpeshta sa më parë.

Ndoshta, arsyeja më e zakonshme që burrat (dhe gratë) e pushojnë jetën e tyre seksuale gjatë shtatzënisë nga frika se mos dëmtojnë foshnjën. Por për sa kohë mjeku nuk e ka përjashtuar marrëdhënien seksuale për ju, mos u shqetësoni.  Foshnja juaj është strehuar i sigurt në një qeskë të mbushur me lëngun amniotik (lëngu amniotik) dhe mbrohet nga paretet e trashë me muskuj të mitrës. Pra, nëse nuk bëni seks të egër, nuk ekziston pothuaj asnjë shans për të lënduar ndokënd.

Ka dy përjashtime të rëndësishme. Nëse ju angazhoheni në seks oral, mos fusni ajër në vaginën e partneres tuaj, sepse kjo mund të shkaktojë emboli (një flluskë ajri që mund të futet në qarkullimin tuaj të gjaku-t). Kjo ndodh shumë rrallë por mund të jetë e rrezikshme për jetën e partneres dhe të foshnjës.

Gjithashtu, mos bëni seks anal në qoftë se partnerja ka placenta previa (placenta mbulon pjesërisht ose plotësisht hapjen e qafës së mitrës) ose hemorroide.

Dallimi është tek dëshira

Ndryshimet në dëshirën për të pasur seks janë të zakonshme për burrat dhe gratë gjatë këtij ndryshimi të madh të jetës së tyre.

Në tremujorin e parë, shtatzënia e partneres, mund t’ju bëjë më të eksituar se kurrë. Për disa burra, marrëdhënia me një grua shtatzënë i jep vlerë maskulinitetit të tyre. Përveç kësaj, shumica e baballarëve të ardhshëm ndihen më afër partneren e tyre se më parë, dhe hera herës kjo afërsi shprehet me erotizëm.

Dëmtimi i palcës kurrizore: Teknikat e shpëtimit

Në të gjitha rastet e ndihmës së shpejtë, ndihmësi duhet të marrë menjëherë hapat e mëposhtme:

Nëse ekziston rreziku i jetës së pacientit, trajtoni si fillim rrezikun, rrugët e frymëmarrjes, frymëmarrjen dhe qarkullimin.

 • RREZIKU: Nëse është i pranishëm, largoni rrezikun ose largoni pacientin nga mjedisi i rrezikshëm.
 • PËRGJIGJIA: Kontrolloni gjendjen e koshiencës së pacientit.
 • RRUGËT E FRYMËMARRJES: Sigurohuni që rrugët e frymëmarrjes të pacientit janë të pastra – largoni të vjellat, gjaku-n, etj.
 • FRYMËMARRJA: Sigurohuni që personi është duke marrë frymë.
 • QARKULLIMI: Sigurohuni që zemra e pacientit është duke rrahur dhe nëse ka gjakderdhje të shumtë, kontrolloni gjakderdhjen nëpërmjet presionit të drejtpërdrejtë.

Mbani mend:

Pas një aksidenti, parandaloni dëmtimet sekondar-e të palcës kurrizore duke MOS E LËVIZUR PACIENTIN nëse dyshohet për palcën kurrizore, përveç nëse ekziston një arsye jetë-kërcënuese për të vepruar në këtë mënyrë. Kërcënimi i jetës merr përparësi mbi dëmtimet e mundshme kurrizore.

 • Mos e lëvizni pacientin;
 • Këshilloni të tjerët për të mos e lëvizur pacientin;
 • Dërgoni dikë për të marrë ose kërkuar autoambulancën për të ardhur;
 • Risigurojeni pacientin;
 • Mundohuni që të gjeni emrin dhe adresën e pacientit;
 • Prisni ardhjen e ambulancës.

Dëmtimet e mundshme të palcës, duhet të supozohen në rastet e mëposhtme:

 • Çdo aksidenti me makinë me më shumë se 75 km/orë;
 • Çdo goditjeje, që i bëhet kalimtarit nga makina, që ecën me më shumë se 30 km/orë;
 • Çdo rënie e rëndësishme, duke përfshirë rëniet tek të moshuarit;
 • Çdo aksidenti që ndodh gjatë zhytjes;
 • Çdo dëmtimi që vjen nga një aksident me motor;
 • Çdo pacienti me trauma të pandërgjegjshme ose dëmtime të rënda në kokë dhe qafë;
 • Çdo lëndimi, p.sh. një plumbi në zonën e palcës kurrizore;
 • Çdo traumë në qafë dhe shpinë, nëse është e lidhur me sëmundje të shkuara të palcës kurrizore;
 • Çdo shenje fizike ose simptomash, që janë të lidhura me palcën, p.sh. pozicioni i pacientit u gjet në dhimbje ose ndjeshmëri rreth zonës së palcës kurrizore.
Ngërçet muskulare

Si fillim po ju tregojmë disa fakte mbi ngërçet muskulare.

 • Ngërçi muskular është një muskul i kontraktuar në mënyrë të pavullnetshme dhe me forcë që nuk qetësohet më.
 • Pothuajse të gjithë përjetojnë një ngërç muskular në një periudhë të caktuar në jetën e tyre.
 • Ka një shumëllojshmëri llojesh dhe shkaqesh të një ngërçi muskular.
 • Shumë medikamente mund të shkaktojnë ngërçe të muskujve.
 • Shumica e ngërçeve muskulare mund të ndalen, në qoftë se muskuli mund të tendoset.
 • Ngërçet muskulare shpesh mund të parandalohen me masa të tilla si ushqim të përshtatshëm dhe hidratim, vëmendje ndaj sigurisë gjatë stërvitjes dhe vëmendje ndaj faktorëve ergonomik.

Çfarë janë ngërçet muskulare?

Një ngërç muskular është një muskul i kontraktuar me forcë dhe në mënyrë të pavullnetshme që nuk qetësohet. Kur ne përdorim muskujt që mund të kontrollohen në mënyrë vullnetare, si ato të krahëve dhe këmbëve, ata kontraktohen dhe relaksohen në sinkron, kur ne lëvizim gjymtyrët.

Muskujt që mbështesin kokën, qafën dhe trung-un në mënyrë të ngjashme, të sinkronizuar për të mbajtur një qëndrim tonin të rregullt. Një muskul (ose edhe disa prej fibrave të një muskuli) që në mënyrë të pavullnetshme (pa e dashur që të kontraktohet me vullnet të plotë) kontraktohet ndodhet në një spazmë. Në qoftë se spazma është e fortë dhe konstant-e, ajo kthehet në një ngërç. Ngërçet muskulare shpesh shkaktojnë një forcim të dukshëm ose që mund të ndjehet të muskujve të përfshirë.

Ngërçet muskulare mund të zgjasin në çdo periudhë kohe nga disa sekonda deri në çerek ose me raste, për një kohë më të gjatë. Nuk është e pazakontë për një ngërç që të rishfaqet shumë herë deri sa më në fund largohet.

Ngërçi mund të përfshijë një pjesë të muskulit, të gjithë muskulin, ose më shumë muskuj, të cilët normalisht veprojnë së bashku, të tilla si ato që përkulin gishtat ngjitur me njëri tjetrin. Disa ngërçe përfshijnë tkurrje të njëkohëshme të muskujve që lëvizin zakonisht pjesët e trupit në drejtime të kundërta.

Norfloxacin, F.C Tablet  400 mg.

Çfarë është Fluseminali dhe për çfarë përdoret

Fluseminali ёshtё njё medikament i emёrtuar norfloxacin. Ēshtё njё antibiotik qё vepron kundёr njё game tё gjerё bakteresh. Fluseminali pёrdoret kundёr infeksioneve tё traktit urinar.

Pёrpara se tё pёrdorni Fluseminal

Mos pёrdorni Fluseminal nёse:

 • Keni mbindjeshmёri  ndaj norfloxacin apo ndonjё pёrbёrёsi  tjetёr tё Fluseminalit.
 • Gjatё shtatzёnisё  (shih “Shtatzёnia dhe ushqimi me gji”).
 • Keni patur reaksion ndaj njё medikamenti tё ngjashёm nё tё shkuarёn.
 • Pacienti ёshtё fёmijё.

Mos pёrdorni Fluseminal nё rastet e sipёr pёrmendura. Nёse keni dyshime konsultohuni me mjekun ose farmacistin  tuaj.

Kujdes nё pёrdorimin e Fluseminalit

Konsultohuni me mjekun ose farmacistin tuaj nёse :

 • Keni patur ndonjёherё konvulsion-e.
 • Keni vuajtur nga sёmundje qё shkaktojnё  konvulsione, p.sh. epilepsi.
 • Nёse vuani nga miastenia gravis qё shkakton dobёsim tё muskujve.
 • Ju apo pjestarё tё familjes vuani nga anemi-a e shkaktuar nga mungesa e G-6–PD .
 • Ju apo pjestarё tё familjes vuani nga aritmia.

Diarrea

Diarre-a ёshtё njё problem i zakonshёm qё mund tё shkaktohet nga antibiotikёt, problem i cili zgjidhet  me ndёrprerjen e antibiotikut. Mund  tё ndodhё qё gjatё pёrdorimit tё antibiotikut, te disa pacientё mund tё verifikohet gjak në jashtёqitje (me apo pa spazma stomaku), problemi mund tё vazhdojё edhe pas njё periudhe ndёrprerje tё antibiotikut. Nёse kjo ndodh konsultohuni me mjekun tuaj sa mё shpejt tё jetё e mundur.

Nёse pёrdorni ilaçe tё tjera

Vini nё dijeni mjekun tuaj nёse jeni duke pёrdorur apo keni pёrdorur sё fundmi medikamente tё tjera, pёrfshirё edhe ato ilaçe qё merren pa recetё. Kjo sepse disa ilaçe mund tё ndёrhyjnё nё veprimin e Fluseminalit ose anasjelltas. Disa medikamente mund tё reduktojne sasinё e pёrthithur tё Fluseminalit. Mos merrni asnjё nga medikamentet e listuara mё poshtё nё dy orёt nё vijim pasi tё keni pёrdorur Fluseminalin:

 • Antacidet – qё pёrdoren nё trajtimin e dispepsi-t ose urthit.
 • Sucralfate – qё pёrdoret nё trajtimin e ulçerё-s ose gastrit-it.

Ndizeni radion dhe lëkunduni sipas muzikës. Me ndjesinë e vet të zhvilluar mirë tashmë, foshnja juaj mund t’ju ndjejë ju tek vallëzoni. Dhe tani që është afërsisht 28 cm e gjatë dhe peshon paksa mbi 450 gram, afërsisht sa madhësia e një mango-je, ju mund të jeni në gjendje ta shihni atë të përdridhet nën veshjen tuaj. Enët e gjakut në mushkëritë e saj po zhvillohen për t’u 2përgatitur për frymëmarrje dhe tingujt që veshët gjithnjë e më të mprehtë të foshnjës tuaj kapin po e përgatisin atë për hyrjen në botën e jashtme. Zhurmat e mëdha që bëhen familjare tashmë, si e lehura e qenit ose zhurma e makinës fshirëse me vakum, ndoshta nuk do ta shqetësojnë atë kur t’i dëgjojë ato jashtë mitrës.

Si po ndryshon jeta juaj:

Ju mund të vini re që gjunjët tuaj dhe këmbët fillojnë të ënjten pak në javët apo muajt e ardhshëm, veçanërisht në fund të ditës ose gjatë vapës së verës. Qarkullimi i ngadaltë i gjakut në këmbët tuaja, i çiftuar me ndryshime në përbërjen kimike të gjakut tuaj që mund të shkaktojnë njëfarë mbajtje të ujit, mund të japin si rezultat ënjtje, të njohur gjithashtu si edemë. Trupi juaj do të heqë qafe lëngun e tepërt pasi ju të keni lindur fëmijën tuaj, ja sepse ju do të urinoni shpesh dhe do të djersiteni shumë disa ditë pas lindjes. Ndërkohë shtrihuni në krahun tuaj të majtë ose vendosini këmbët lart atëherë kur mundeni, shtrijini këmbët kur rrini ulur dhe shmangni qëndrimin në këmbë apo ulur në një vend për periudha të gjata.

Gjithashtu përpiquni të ushtroheni fizikisht për të shtuar qarkullimin e gjakut dhe mbathni çorape mbështetëse (gjëja e parë në mëngjes) dhe këpucë të bollshme, të rehatshme. Ju mund të josheni të mos merrni lëngje për të luftuar djersitjen, por ju nevojitet të pini shumë ujë sepse të qenët të hidratuar në të vërtetë ndihmon të parandalohet mbajtja e lëngjeve.

Paroniki është një inflamacion i lëkurës që rrethon gishtat. Ky inflamacion mund të klasifikohet si akut ose kronik, në varësi të simptomave, shkakut të inflamacionit dhe kohëzgjatjes së qëndrimit të tij.

Paroniki akut

Paroniki akut është zakonisht një gjendje e dhimbshme që zhvillohet një deri në dy ditë. Ai zakonisht është i lidhur me problemet që përfshijnë traumë-n në lëkurë.

Paroniki akut zakonisht është shkaktuar nga infeksionet bakteriale dhe bakteri i quajtur Staphylococcus aureus është shkaku më i zakonshëm.

Trajtimi i paronikit akut

Paroniki akut mund të trajtohet duke larë gishtin e prekur me ujë të ngrohtë, të kripur, dy deri në tre herë në ditë. Nëse ekziston ndonjë qelb, mjeku juaj do të bëjë të mundur tharjen e qelbit. Shumë rrallë, një pjesë e thoit mund të hiqet. Paroniki akut shumë rrallë ka nevojë që të trajtohet me antibiotikë, nëse nuk përmirësohet nga tharja e qelbit.

Paroniki kronik

Paroniki kronik është i ndryshëm nga paroniki akut, që është zakonisht jo shumë i dhimbshëm dhe që zhvillohet për një kohë të gjatë. Ai lind për shkak të dëmtimit, apo humbjes së kutikulë-s së thoit, e cila kryen një rol të rëndësishëm në krijimin e një mbrojtësi të papërshkueshëm nga uji. Kjo zakonisht ndodh tek njerëzit të cilët kalojnë shumë kohë me duart e tyre në ujë, si shefat e kuzhinës, pastruesit dhe larësit e rrobave dhe fëmijët që thithin gishtat e tyre rregullisht.

Trajtimi i paronikit kronik

Kremrat kortikosteroide janë shumë të domosdoshëm në trajtimin e paronikit kronik. Paroniki kronik shpeshherë komplikohet nga një infeksion fungal, që mund të trajtohet me përgatitjet antifungale që aplikohen direkt në zonën e prekur. Zona e inflamuar gjithashtu mund që të infektohet me baktere, që mund ose mund të mos kërkojnë trajtim me antibiotikë.