Në 28 cm dhe afërsisht 450 gram, pothuajse sa një pako makarona, foshnja juaj po fillon të duket si një i sapolindur në miniaturë. Buzët, qepallat dhe vetullat po i bëhen më të dallueshme dhe madje po i zhvillohen kicat e dhëmbëve nën mishra. Sytë janë formuar por bebes së syrit (pjesës së ngjyrosur), ende i mungon pigmenti. 2

Në qoftë se do të mund të shihni brenda mitrës, ju do të ishit në gjendje të dallonit qimet e holla që i mbulojnë trupin dhe rrudhat e thella në lëkurë, të cilat do të mbeten deri sa të mbushen me yndyrë. Brenda barkut, pankreas-i, thelbësor për prodhimin e disa hormoneve të rëndësishme, po zhvillohet vazhdimisht.

Si po ndryshon jeta juaj:

Në këtë fazë, ju mund të gjeni që barku juaj po bëhet një magnet për duart. Është fare e rregullt t’u thoni njerëzve që prekin barkun tuaj, se do të donit që më mirë të mos e bënin këtë gjë. Dhe në qoftë se njerëzit ju thonë që dukeni më e madhe apo më e vogël se sa do të duhej, kujtohuni që çdo grua shton, dhe e tregon këtë në një shkallë apo në një tjetrën.

E rëndësishme është të bëni vizita të rregullta tek mjeku për t’u siguruar që rritja e foshnjës të jetë normale. Ju mund të vini re shenja tendosjeje në abdomen-in tuaj, ndërkohë që ai zgjerohet për t’i bërë vend foshnjës.

paktën gjysma e grave shtatzënë kanë shenja të tendosjes në kohën që lindin. Këto vija të vogla të lëkurës, të endura në mënyra të ndryshme, mund të luhaten nga rozë në kafe të errët (varësisht nga ngjyra e lëkurës). Megjithëse ato zakonisht shfaqen në bark, mund të jenë edhe në mollaqe, kofshë apo ije dhe gjinj. Nuk ka ndonjë provë që ndonjë lëng për fërkim të ndihmojë për të penguar shenjat e tendosjes, por mbajtja e lagësht e lëkurës mund të ndihmojë për kruajtjet.

Trupi ndryshon jo vetëm në bark.

Ju e prisnit që barku t’ju rritej, ndoshta edhe gjinjtë, por ndryshimet e mëposhtme fizike mund t’ju zënë në befasi. Ashtu si edhe për shumë ndryshime të pamjes tuaj gjatë shtatzënisë, hormonet luajnë rol në shumicën e tyre.

Foshnja juaj tani eshte 27 cm dhe peshon rreth 350 gram, afërsisht në madhësinë e një karote. Shumë shpejt do të ndjeni sikur ajo po ushtron artet marciale meqenëse lëvizjet e para dridhëse po shndërrohen në shkelmime të plota dhe shtytje. Gjithashtu mund të zbuloni një model tek aktiviteti i saj, duke e njohur kështu më mirë. 2Ka edhe zhvillime të tjera, vetullat dhe qepallat janë të pranishme dhe në qoftë se keni një vajzë, ka filluar t’i zhvillohet edhe vagina.

Si po ndryshon jeta juaj:

Ka mundësi që këto ditë të ndiheni mjaft rehat. Nuk jeni ende shumë e shëndoshë dhe parehatitë e zakonshme që shoqërojnë shtatzëninë e hershme janë larguar në pjesën më të madhe të tyre. Në qoftë se ndiheni mirë, çlirohuni dhe kënaquni për sa kohë mundeni. Tremujori i tretë mund të sjellë me vete ankesa të tjera.

Kjo nuk do të thotë që nuk do të keni disa probleme të vogla, me të cilat duhet të merreni. P.sh. prodhimi i shtuar i vajit mund të kontribuojë në zhvillimin (ose keqësimin) e akne-ve. Në këtë rast, kini kujdes t’i lani ato mirë me një sapun të butë apo pastrues dy herë në ditë dhe sigurohuni që çdo lagështues ose makijazh që përdorni, të jetë pa vaj. Mos merrni medikamente nga goja për akne, disa janë shumë të rrezikshëm gjatë shtatzënisë, ose mos merrni produkte për përdorim lokal për akne pa e diskutuar më parë me mjekun tuaj.

Po ashtu, tashmë ju jeni e prirë për të pasur varice. Me përparimin e shtatzënisë tuaj, ka një presion të shtuar mbi venat në këmbët tuaja. Nivelet e shtuar të progesteron-it që mund të shkaktojnë lëshimin e pareteve të venave mund ta bëjnë problemin edhe më të rëndë. Ka më shumë të ngjarë t’u krijohen varice, në qoftë se edhe pjesëtarët e tjerë të familjes i kanë ato. Gjithashtu, ato priren të keqësohen në çdo shtatzëni të mëpastajme dhe me rritjen e moshës. Për të ndihmuar të parandalohen apo të eliminohen varicet, ushtrohuni për ditë, mbështetini këmbët dhe shputat kurdoherë që është e mundur, flini në krahun tuaj të majtë dhe mbathni çorape që ndihmojnë amësinë.

Foshnja juaj në rritje e sipër tani është rreth 10.2 cm e gjatë nga maja e kokës në të ndenjurat dhe peshon rreth 70.75 gram (afërsisht me madhësinë e një molle). Ajo është e zënë me lëvizjen e lëngut amniotik (lëngu amniotik) përmes hundës dhe traktit të sipërm të frymëmarrjes, gjë që ndihmon qeskat primitiv-e me ajër në mushkëritë e saj të fillojnë të zhvillohen. Këmbët po i rriten më të gjata se duart dhe mund t’i lëvizë të gjithë kyçet dhe gjymtyrët. 2Megjithëse qepallat i ka ende të mbyllura e të ngjitura mund ta ndjejë dritën. Në qoftë se ndizni një dritë pranë barkut, ka të ngjarë të lëvizë nga rrezja e dritës. Nuk ka shumë gjëra për foshnjën tuaj që të shijojë, por ajo është duke i formuar sythet e të shijuarit. Së fundmi, në qoftë se keni një kontroll me ultratingull këtë javë, ju mund të jeni në gjendje të gjeni nëse foshnja juaj është djalë apo vajzë. (Mos jini shumë e zhgënjyer në qoftë se kjo gjë mbetet mister. Përcaktimi i saktë i seksit të foshnjës tuaj varet nga qartësia dhe pozicioni i figurës. Ai apo ajo mund të jetë kërrusur në një mënyrë të tillë që seksi të mos mund të përcaktohet).

Si po ndryshon jeta juaj:

Ju ndoshta keni shtuar deri tani 2.25 kg (ca më shumë a ca më pak nuk ka rëndësi) dhe jeni në pikën e kthesës së shtatzënisë tuaj, por ende mund të befasoheni nga ndonjë simptomë e papritur aty këtu. Në qoftë se p.sh. i keni hundët e zëna, ato mund t’ju lirohen si pasojë e veprimit të kombinuar të ndryshimeve hormonale dhe rrjedhës së shtuar të gjaku-t në membranat mukoze. Kjo gjendje është aq e zakonshme saqë ka edhe një emër për këtë, “rinit i shtatzënisë”. Disa gra shtatzëna vuajnë edhe nga rrjedhje e hundëve si rezultat i volumit të rritur të gjakut dhe zgjerimit të enëve të gjakut në hundë.