Humbja e flokëve tek gratë: Flokë që hollohen. Shkaqet dhe zgjidhjet.

Flokët janë  të lidhura me imazhin e vetvetes

Të gjatë, të shkurtër, të lidhur e me shkëlqim, për shumicën e grave janë më shumë se sa një tufë fibrash. Janë një shprehje e stilit dhe personalitetit. Studimet sugjerojnë po ashtu që flokët dhe imazhi i vetvetes janë të gërshetuar ngushtësisht. Në qoftë se një “ditë e keqe për flokët” mund ta bëjë një grua që të ndihet keq, humbja e tyre mund të jetë një pamje e shqetësuar në fytyrë çdo mëngjes para pasqyrës.

Humbja e flokëve është e zakonshme edhe tek gratë

Ideja që floku që hollohet është një problem për djemtë është e gabuar. 40% e njerëzve që përjetojnë humbje të përkohshme apo afatgjatë të flokëve janë gra. Disa kanë një flok që po hollohet ndërkohë që të tjera e shohin që pjesa qendrore gradualisht po zgjerohet. Të tjera zhvillojnë një rënie të flokëve të dalluar në kurorën e kokës. Ndryshe nga burrat tek gratë rrallëherë zhvillohet rënie e flokëve në pjesën e përparme të kokës.

Si rritet floku

Skalpi mesatar ka 100 000 fije floku. Çdo folikulë prodhon një flok të vetëm që rritet me një ritëm prej 1.5 cm në muaj. Pasi rritet për dy deri në gjashtë vjet, floku rri edhe pak para se të fillojë të bjerë. Ai zëvendësohet nga një flok i ri dhe cikli rifillon. Në çdo moment të dhënë të kohës 85% e flokëve rritet dhe pjesa tjetër qëndron në vend.

Sa shumë humbje e flokëve është normale?

Meqenëse flokët që janë në prehje normalisht bien, shumica e njerëzve kanë një rënie prej 50 deri 100 fijesh për ditë. Ju zakonisht do të gjeni disa në krehër apo furçën e flokëve ose në veshjen tuaj. Rënia jo normale e flokëve mund të ndodhë në disa mënyra. Ju mund të vini re tufa që bien kur juve i lani me shampo apo kur i krihni. Ose floku juaj mund të hollohet ngadalë me kalimin e kohës. Në qoftë se jeni të shqetësuar për ndryshimet në flokët tuaj kontrollohuni tek mjeku.

Gjetja e rrënjëve të rënies së flokëve

Informacion i përgjitshëm

Zonat e prekura nga infeksionet fungale zakonisht përfshijnë lëkurën, kokën, këmbët, thonjtë e duarve, thonjtë e këmbëve, gojën dhe vaginën. Fungit kanë nevojë për ngrohtësi, vend të lagësht për t’u rritur dhe ata lulëzojnë në lëkurën e nxehtë, të djersitur, sidomos në mes të këmbëve tuaja, në ije dhe nën sqetull.

Ekzistojnë dy lloje të zakonshme të infeksioneve fungale të lëkurës: tinea dhe kandida.

Infeksioni tinea është i njohur si infeksion i ijeve, perineum-it ose zonës perianale, që gjendet më shumë në gjymtyrë dhe në skalpin tuaj. Tinea është e njohur si këmbët e atletit kur këmbët tuaja janë të infektuara dhe kruarja Jock kur zona e ijeve tuaja është e prekur. Myk është emri i infeksioneve kandida në gojë, tek vagina ose në zonat e pelenave të fëmijës. Ajo gjithashtu mund të shfaqet nën gjoks, nën sqetull apo në ijet tuaja.

Infeksionet fungale mund të përhapen nga një person tek tjetri nëpërmjet banjove, pllakave të dushit, peshqirëve ose rrobave, ose nëpërmjet kafshëve dhe tokës.

Këmbët e atletit

Këmbët e atletit janë gjithashtu të njohura si tinea pedis. Është një infeksion fungal i lëkurës ndërmjet gishtave, që mund të zhvillohet më tej nëse lihet pa u trajtuar. Ajo duket si një copë e butë, lëkurë e bardhë, e plasaritur, ndonjëherë me zona të kuqe të dukshme. Këmbët e atletit mund të shkaktojnë kruarje, djegie ose thumbim dhe mund të krijojnë një erë të pakëndshme. Ajo përhapet nëpërmjet lagështirës së dyshemesë, këpucëve të përbashkëta ose peshqirëve.

Infeksionet fungale të thonjve

Infeksionet fungale të thonjve (gjithashtu të njohura si tinea unguium ose onychomycosis) shpesh janë shkaktuar nga përhapja e këmbëve të atletit, por mund të ndodhë edhe më vete. Thonjtë duken të trashë dhe të çngjyrosur (të bardhë ose të verdhë). Thonjtë mund të jenë të brishtë ose të thërrmueshëm në pjesë, dhe që më pas bien në copa.

Kruarja Jock