Norfloxacin, F.C Tablet  400 mg.

Çfarë është Fluseminali dhe për çfarë përdoret

Fluseminali ёshtё njё medikament i emёrtuar norfloxacin. Ēshtё njё antibiotik qё vepron kundёr njё game tё gjerё bakteresh. Fluseminali pёrdoret kundёr infeksioneve tё traktit urinar.

Pёrpara se tё pёrdorni Fluseminal

Mos pёrdorni Fluseminal nёse:

 • Keni mbindjeshmёri  ndaj norfloxacin apo ndonjё pёrbёrёsi  tjetёr tё Fluseminalit.
 • Gjatё shtatzёnisё  (shih “Shtatzёnia dhe ushqimi me gji”).
 • Keni patur reaksion ndaj njё medikamenti tё ngjashёm nё tё shkuarёn.
 • Pacienti ёshtё fёmijё.

Mos pёrdorni Fluseminal nё rastet e sipёr pёrmendura. Nёse keni dyshime konsultohuni me mjekun ose farmacistin  tuaj.

Kujdes nё pёrdorimin e Fluseminalit

Konsultohuni me mjekun ose farmacistin tuaj nёse :

 • Keni patur ndonjёherё konvulsion-e.
 • Keni vuajtur nga sёmundje qё shkaktojnё  konvulsione, p.sh. epilepsi.
 • Nёse vuani nga miastenia gravis qё shkakton dobёsim tё muskujve.
 • Ju apo pjestarё tё familjes vuani nga anemi-a e shkaktuar nga mungesa e G-6–PD .
 • Ju apo pjestarё tё familjes vuani nga aritmia.

Diarrea

Diarre-a ёshtё njё problem i zakonshёm qё mund tё shkaktohet nga antibiotikёt, problem i cili zgjidhet  me ndёrprerjen e antibiotikut. Mund  tё ndodhё qё gjatё pёrdorimit tё antibiotikut, te disa pacientё mund tё verifikohet gjak në jashtёqitje (me apo pa spazma stomaku), problemi mund tё vazhdojё edhe pas njё periudhe ndёrprerje tё antibiotikut. Nёse kjo ndodh konsultohuni me mjekun tuaj sa mё shpejt tё jetё e mundur.

Nёse pёrdorni ilaçe tё tjera

Vini nё dijeni mjekun tuaj nёse jeni duke pёrdorur apo keni pёrdorur sё fundmi medikamente tё tjera, pёrfshirё edhe ato ilaçe qё merren pa recetё. Kjo sepse disa ilaçe mund tё ndёrhyjnё nё veprimin e Fluseminalit ose anasjelltas. Disa medikamente mund tё reduktojne sasinё e pёrthithur tё Fluseminalit. Mos merrni asnjё nga medikamentet e listuara mё poshtё nё dy orёt nё vijim pasi tё keni pёrdorur Fluseminalin:

 • Antacidet – qё pёrdoren nё trajtimin e dispepsi-t ose urthit.
 • Sucralfate – qё pёrdoret nё trajtimin e ulçerё-s ose gastrit-it.

Përdorimet

Rastet kur nevojitet rritja e absorbim-it (thithjes) dhe dispersimit (shpërndarjes) të medikamenteve të ndryshme që injektohen. Hipo-dermoklizë. Urografi ekskret-ore në rastet kur kontrasti jepet me injeksion subkutan (S.C).

Kundërpërdorimet

Hipersensibilitet (mbindjeshmëri).

Efektet anësore

Reaksione alergji-ke në lëkurë.

Dozimi

Aplikohet në dozë prej 1500 njësish e përzier me barin që injektohet (të sigurohet kompatibilitet-i).

Me anestetikë lokalë (kundër dhimbjes): 1500 njësi të përziera me tretësirë të anestetikut lokal (në okulistikë 15 njësi/mL).

Hipo-dermoklizë: 1500 njësi të treten në 1 mL ujë për injeksione ose tretësira 0.9% NaCl dhe të administruar para fillimit të dhënies së 500- 1000 mL tretësira infuzive.

Ekstravazacion (heqje e enëve të gjaku-t) ose hematomë: 1500 njësi të tretura në 1 mL ujë për injeksione ose tretësira 0.9% NaCl, të infiltrohen në regjionin e afektuar.

Format farmaceutike dhe dozat

Injeksion: 1 mL dhe 10 mL me koncentrim 150 njësi/mL.

Përdorimet

Infeksionet respirator-e, urinar-e, otit media (veshi i mesëm), sinusit (infeksione të sinus-eve), infeksionet në shtatzëni, infeksionet e lëkurës dhe të indeve të buta.

Kundërpërdorimet

Ndjeshmëria nga cefalosporina.

Efektet anësore

Diarre, rrallëherë kolit i shkaktuar nga antibiotikët, ndjenjë të vjelle dhe vjellje, dhimbje koke, prurit (kruarje), urtikarie (njolla të kuqe), reaksione alergji-ke, anafilaksi (sulm gjeneral).

Dozimi

Të rriturit: 1 deri 4 g/ditë në doza të ndara.

Dozat e rëndomta: 250mg çdo 6 orë.

Faringiti (infeksion i faringu-t) streptokokal, infeksionet e lëkurës dhe të strukturave të lëkurës, cistiti (infeksion i fshikëzës së urinës) pa komplikime tek më të rriturit se 15 vjeç: 500mg çdo 12 orë.

Mund të nevojiten doza më të larta nëse infeksionet janë më të rënda ose mikro-organizmat janë më pak të ndjeshme në cefaleksin.

Fëmijët marrin 25 deri 50mg/kg në doza të ndara. Për faringitin streptokoksik për pacientët më të rritur se 1 vjeç dhe për infeksione të lëkurës dhe strukturave të lëkurës të ndahet doza e përgjithshme në dy doza në çdo 12 orë. Në infeksione të rënda dyfishohet doza.

Otit media: 75 deri 100 mg/kg/ditë në 4 doza të ndara ditore.

Infeksionet streptokoksike ß-hemolitik-e: Të vazhdohet trajtimi për më së paku 10 ditë.

Format farmaceutike dhe dozat

Kapsula: 250 mg, 500 mg.

Tableta: 250 mg, 500 mg.

Shurup: 125 mg/5 mL, 250 mg/5 mL.

Përdorimet

Për mjekimin e çrregullimeve që vijnë nga një hipovitaminozë B1 (ulja e vitaminës B1) si anoreksi (mungesë oreks-i), parestezi, lodhja, palpitacione, konstipacion; Neurit (infeksioni i nervave), përdoret edhe gjatë mjekimeve me antibiotikët dhe sulfonamide.

Efektet anësore

Mundim, reaksione alergji-ke, gjendje nervozizmi, artralgji (dhimbje të artikulacion-eve), takikardi (rritje të rrahjeve të zemrës).

Dozimi

Oral-isht: të rriturit, 10-20 mg 1-2 herë në ditë; me injeksion subkutan (S.C) ose injeksion intramuskular (I.M): 50-100 mg në ditë; fëmijët deri në 1 vjeç oralisht: 5 mg në ditë; 2-6 vjeç 10 mg në ditë; 7-12 vjeç 20 mg në ditë; me injeksion S.C ose I.M: deri në 1 vjeç 2,5-5 mg në ditë; 2-6 vjeç 5-10 mg në ditë; 7-12 vjeç 12,5-25 mg në ditë.

Format farmaceutike dhe dozat

Tableta: 5 mg, 10 mg, 25 mg, 50 mg, 100 mg, 250 mg, 500 mg,

Injeksion: 50 mg/mL, 100 mg/mL, 200 mg/mL, 250 mg/5 mL.