Herpesi gjenital: Çfarë është

Herpesi gjenital është një infeksion viral i karakterizuar nga lëndime ose plagë rreth zonës tuaj gjenitale. Ju mund ta merrni atë gjatë aktit seksual me dikë që është i infektuar me një nga viruset që shkakton herpesin gjenital.

Në momentin që ju jeni të infektuar nga virusi i herpesit gjenital, virusi  qëndron në trupin tuaj përgjithmonë edhe pasi plaga të jetë larguar. Disa njerëz me herpesin gjenital kanë përsëritje të dëmtimeve, për shkak se virusi bëhet përsëri aktiv, ndërkohë që disa të tjerë nuk kanë fare simptoma dhe as që nuk janë në dijeni që kanë virusin në trupin e tyre. Kështu që është e mundur për të transmetuar virusin tek partneri edhe nëse ju nuk keni simptoma.

Çfarë e shkakton herpesin gjenital?

Herpesi gjenital është shkaktuar nga virusi herpes simplex i llojit 2 (HSV-2) dhe herpes simplex i llojit 1 (HSV-1).

HSV-2 është virusi që zakonisht shkakton herpesin gjenital. Ky virus zakonisht është transmetuar nëpërmjet kontaktit lëkurë me lëkurë ose nëpërmjet sekrecioneve gjenitale, p.sh. gjatë marrëdhënieve seksuale vagina-le dhe anale.

HSV–1 është virusi që rrallë shkakton herpesin gjenital. Ky virus mund të shpërndahet gjatë seksit oral nga lëkura përrreth gojës në lëkurën përreth organeve gjenitale.

Cilat janë simptomat e herpesit gjenital?

Pasi virusi hyn në lëkurën përreth organeve gjenitale, ajo udhëton për në qelizat që ndodhen në rrënjët e nervave të palcës tuaj kurrizore, ku më pas mbetet aty përgjithmonë.

Shumë njerëz që janë të infektuar me virusin e herpesit gjenital nuk zhvillojnë simptoma, ose ato mund të kenë simptoma që ato ose mjekët e tyre nuk i njohin si herpesi gjenital, kështu që ato nuk do të jenë në dijeni të pranisë së virusit të herpesit gjenital në trupin e tyre.

Kur simptomat e herpesit gjenital shfaqen për herë të parë, ato zakonisht shfaqen 2 deri në 10 ditë pasi ju të keni qenë të infektuar me virusin.

Simptomat gjatë një shpërthimi të herpesit gjenital

  • Simptoma të ngjashme me gripin që ndodhin që me atakun e parë.
  • Një ndjenjë djegie të lëkurës afër pjesës gjenitale ose anus-it.
  • Kruarje në këmbë ose në zonën gjenitale.
Si është jeta juaj seksuale pas lindjes së një foshnjeje?

Lindja e një fëmije është një përvojë e mrekullueshme që të ndryshon jetën, por pa marrë parasysh se sa e doni fëmijën tuaj, përkujdesja për një të porsalindur (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes) mund të japë një goditje në jetën tuaj seksuale.

Për ta thënë troç: fëmijët janë “vrasësit e seksit”, thotë psikiatri Gail Saltz, doktor në spitalin presbiterian në Nju Jork – qendra mjekësore Weill Cornell.

Edhe pse rikthimi në ritmin seksual të gjërave mund të jetë i vështirë, ai është një proces i domosdoshëm që sfidon pjesën më të madhe të çifteve, thotë Saltz, i cili është specializuar në terapi seksi dhe është autor i librit Efekti Valëzues: Si mund të çojë një jetë e mirë seksuale në një jetë më të mirë.

“Është e vështirë, por që mund të bëhet”, thotë ai “për sa kohë që ju keni pritshmëri të arsyeshme për veten dhe trupin tuaj”.

Ndezja e “dritës jeshile” për të bërë seks pas lindjes së fëmijës

Shumica e grave e marrin aprovimin për të bërë seks nga mjekët e tyre në mes të 4 – 6 javëve pas lindjes. Para se të filloni përsëri, ju nuk duhet të keni asnjë rrjedhje vagina-le të paslindjes, e njohur si lokia. Pavarësisht nga lloji i lindjes, vaginale apo prerje cezariane, të gjitha gratë që lindin e kalojnë këtë periudhë disa javë më vonë.

Kryerja e marrëdhënieve seksuale para se rrjedhjet vaginale të ndalojnë, ju vë në rrezik për të marrë infeksione. Nëse keni patur shumë qepje gjatë lindjes së fëmijës, aprovimi për të rifilluar seksin, mund të kërkojë edhe më shumë kohë për t’u marrë.

Nëna – mungesa e gjumit e mbyt dëshirën seksuale

Për nënat e foshnjave, tejlodhja është ndoshta pengesa më e madhe për t’u ndjerë seksi përsëri. Sidomos në fillim, një fëmijë i porsalindur zakonisht zgjohet për t’u ushqyer çdo dy ose tre orë përgjatë gjithë ditës. Ky model mund të vazhdojë për muaj me rradhë.

Si do të ndryshojë jeta juaj seksuale si baba i ardhshëm

Për disa burra, seksi gjatë shtatzënisë është i jashtëzakonshëm, por për disa të tjerë as që mund të mendohet. Të dyja janë reagim-e krejt të natyrshme. Çfarëdo qëndrimi mbani ju, kjo varet nga shumë faktorë, por një gjë është e garantuar: kur partnerja është shtatzënë, jeta juaj seksuale do të ndryshojë.

Seks i mbrojtur

Mund të pyesni, e çfarë është ky seks gjatë shtatzënisë? Por seriozisht, ndoshta nuk do të keni marrëdhënie seksuale aq të shpeshta sa më parë.

Ndoshta, arsyeja më e zakonshme që burrat (dhe gratë) e pushojnë jetën e tyre seksuale gjatë shtatzënisë nga frika se mos dëmtojnë foshnjën. Por për sa kohë mjeku nuk e ka përjashtuar marrëdhënien seksuale për ju, mos u shqetësoni.  Foshnja juaj është strehuar i sigurt në një qeskë të mbushur me lëngun amniotik (lëngu amniotik) dhe mbrohet nga paretet e trashë me muskuj të mitrës. Pra, nëse nuk bëni seks të egër, nuk ekziston pothuaj asnjë shans për të lënduar ndokënd.

Ka dy përjashtime të rëndësishme. Nëse ju angazhoheni në seks oral, mos fusni ajër në vaginën e partneres tuaj, sepse kjo mund të shkaktojë emboli (një flluskë ajri që mund të futet në qarkullimin tuaj të gjaku-t). Kjo ndodh shumë rrallë por mund të jetë e rrezikshme për jetën e partneres dhe të foshnjës.

Gjithashtu, mos bëni seks anal në qoftë se partnerja ka placenta previa (placenta mbulon pjesërisht ose plotësisht hapjen e qafës së mitrës) ose hemorroide.

Dallimi është tek dëshira

Ndryshimet në dëshirën për të pasur seks janë të zakonshme për burrat dhe gratë gjatë këtij ndryshimi të madh të jetës së tyre.

Në tremujorin e parë, shtatzënia e partneres, mund t’ju bëjë më të eksituar se kurrë. Për disa burra, marrëdhënia me një grua shtatzënë i jep vlerë maskulinitetit të tyre. Përveç kësaj, shumica e baballarëve të ardhshëm ndihen më afër partneren e tyre se më parë, dhe hera herës kjo afërsi shprehet me erotizëm.

Transmetimi i herpesit gjenital

Virusi i herpesit mund të përhapet nëpërmjet kontaktit lëkurë me lëkurë, veçanërisht gjatë kontaktit intim seksual. Kjo përfshin puthjen, seksin oral dhe kontaktin me organ-et gjenitale ose anus-in. Virusi i herpesit shpeshherë mund të transmetohet edhe nëpërmjet një prerje të lëkurës.

Virusi i herpesit shpeshherë është përhapur nëpërmjet një shpërthimi të plagë-ve të lëkurës. Megjithatë, edhe kur nuk ka simptoma, virusi i herpesit mund të jetë prezent në lëkurë dhe mund të transmetohet tek njerëzit e tjerë që janë në kontakt të ngushtë me personin e infektuar.

Terminologji-a mjekësore për virusin që çlirohet nga sipërfaqja e lëkurës është quajtur përhapje virale. Përhapja virale mund të ndodhë me simptoma (herpes simptomatik) dhe pa simptoma (herpes asimptomatik). Ju mund të mos jeni ose viheni në dijeni se përhapja virale është duke ndodhur. Virusi nuk mund të përhapet kur është inaktiv. Nuk ka asnjë mënyrë për t’a ditur nëse virusi i herpesit është aktiv nëse nuk ka simptoma.

Ju nuk mund ta merrni herpesin gjenital duke ndarë gota me njëri tjetrin, peshqir ose nëpërmjet ndenjësve të tualetit.

A e kam marrë unë herpesin nga partneri im aktual?

Herpesi i tanishëm nuk është marrë domosdoshmërisht nga partneti aktual. Disa njerëz me herpes, për herë të parë mund të mendojnë se ato e kanë marrë herpesin nga partneri i tyre i kohëve të fundit (aktual). Megjithatë, për shkak se herpesi mund të rindodhë, ai mund të jetë marrë edhe nga një kontakt seksual i së shkuarës. P.sh. ju mund ta keni marrë herpesin nga një partner i së shkuarës dhe t’a transmetoni atë tek partneri aktual nëpërmjet përhapjes virale.

Shpesh është e vështirë për të identifikuar se nga është marrë infeksioni. Personi që mund t’jua ketë kaluar juve, mund të mos jetë fare në dijeni për bartjen e herpesit, pasi ato asnjëherë nuk kanë patur simptoma. Kërkimet kanë sugjeruar se është e mundur për të transmetuar herpesin e llojit 2 tek një partner, edhe nëse vetë personi nuk është duke përjetuar simptoma.

A e kaloj unë herpesin tek fëmija im gjatë shtatzënisë?

Klamidia shpesh nuk ka simptoma

Çfarë është Klamidia?

Klamidia është një sëmundje seksualisht e transmetueshme (STD-sexual transmitted diseases) e shkaktuar nga bakteri Chlamydia trachomatis. Ajo prek meshkujt e femrat dhe përhapet nëpërmjet kryerjes së marrëdhënieve seksuale me një person të infektuar.

Cilat janë pasojat e Klamidias?

Një problem i madh me klamidian është që ajo shpesh nuk shfaq simptoma dhe nëse lihet pa zbuluar dhe pa trajtuar mund të ndodhin komplikacion-e. Njerëzit që kanë klamidia munden akoma të transmetojnë infeksionin edhe nëse ato vetë nuk kanë simptoma.

Kur simptomat shfaqen, ato zakonisht bëhen të dukshme ndërmjet ditës së 4 dhe të 28 pas kryerjes së marrëdhënies seksuale me një person të infektuar. Gratë me klamidia mund të vënë re ndryshime në periodat e tyre, si: gjakderdhje ose dhimbje gjatë ose pas seksit, dhimbje gjatë urinimit, dhimbje barku ose ndryshime në shkarkimet vagina-le.

Gratë me klamidia të patrajtuar, janë në rrezik të komplikacioneve, siç është: sëmundja inflamatore e pelvik-ut, dhimbje kronike të pelvikut, shtatzënia ektopike (në të cilën shtatzënia zhvillohet jashtë uterusit, si në tubat fallopianë) dhe infertilitet, si rezultat i infeksionit në tubat fallopianë (tubat uterine).

Meshkujt me klamidia janë në rrezik të infeksionit që mund të rezultojë në: ënjtje dhe në lëndim të testikujve, shkarkim nga uretra mashkullore (tubi në të cilën ndodh urinimi), vështirësi në urinim ose dhimbje gjatë urinimit.

Kryerja e seksit oral ose anal me dikë që është i infektuar, mund të rezultojë në infeksionin e rektumit, duke shkaktuar dhimbje dhe shkarkim të qelb-it ose mukus-it.

Gratë shtatzëna që janë të infektuara mund t’a kalojnë infeksionin e tyre gjatë lindjes tek fëmija, gjë e cila mund të sjellë zhvillimin e pneumoni-së tek fëmija.

Si mund t’a di nëse kam Klamidia?

Nëse ju nuk keni simptoma, por jeni të shqetësuar që ju mund të keni klamidia, flisni me mjekun tuaj. Në pjesën më të madhe të rasteve, mjeku mund të bëjë një analizë urine për të testuar infeksionin.

Çfarë duhet të bëj nëse jam diagnostikuar me Klamidia?

Çfarë është sulmi seksual ndaj fëmijëve?

Sulmi seksual ndaj fëmijëve ndodh kur një person që është më i madh se fëmija, si p.sh. një i rritur apo një fëmijë më i madh në moshë, përdor fuqinë dhe autoritetin e tij mbi fëmijën ose përfiton nga avantazhi i besimit të fëmijës për t’u përfshirë me të në aktivitet seksual. Kështu që aktiviteti seksual nuk nënkupton thjesht interkursin seksual, por dhe veprime që përfshijnë fërkimin, përkëdheljen, masturbimin dhe seksin oral.

Sulmi seksual ndaj fëmijëve është një krim. Nuk ka të bëjë me faktin nëse fëmija bie dakord për kontakt seksual apo jo. Ai është sulm seksual. Fatkeqësisht, sulmet seksuale ndaj fëmijëve mund të ndodhin tek vajzat dhe djemtë e çdo moshe (edhe tek bebet), dhe mund të hasen në çdo familje.

Në shumicën e rasteve, personi që sulmon seksualisht një fëmijë është i njohur nga fëmija dhe familja e tij. Sulmuesi mund të jetë anëtar i familjes së fëmijës si p.sh. një vëlla më i madh, prind, kushëri ose mik i familjes.

Një sulmues seksual përfiton nga avantazhi i besimit dhe respektit të fëmijës dhe shpesh e detyron fëmijën në veprimtari seksuale, duke mos iu thënë të rritureve të tjerë në lidhje me këtë, duke e dhunuar, kërcënuar e kufizuar fizikisht fëmijën.

Një nga mitet në lidhje me sulmet seksuale ndaj fëmijëve është se ata duken ndryshe ose janë “djaj”. Megjithatë, pjesa më e madhe e sulmuesve seksuale ndaj fëmijëve duken “normalë” dhe duken se janë të respektueshëm. Kjo, i bën ata të vështirë për t’u njohur derisa fëmija të tregojë tek një i rritur tek i cili ka besim dhe që e mbështet atë, se është dhunuar seksualisht. Fëmijët gënjejnë ose krijojnë rrallë histori në lidhje me të qenit të dhunuar seksualisht.