Sëmundja e indit lidhës

Sëmundja e indit lidhës i referohet një grupi sëmundjesh që përfshijnë indin e pasur me proteina që i mbështet organ-et dhe pjesë të tjera të trupit. Shembuj të indit lidhës janë dhjami, kockat dhe kërc-et. Këto sëmundje shpesh prekin nyjet, muskujt dhe lëkurën, por ato po ashtu mund të prekin organe të tjerë si dhe sisteme organesh, duke përfshirë sytë, zemrën, mushkëritë, veshkat, traktin gastrointestinal dhe enët e gjakut.

Janë më shumë se 200 çrregullime që prekin indin lidhës, shkaqet dhe simptomat e tyre specifike ndryshojnë sipas llojeve të ndryshme.

Çrregullimet e trashëguara të indit lidhës

Disa sëmundje të indit lidhës, shpesh të quajtura çrregullime të trashëguara të indit lidhës, janë rezultat i ndryshimeve në disa gene. Shumë prej tyre janë fare të rralla. Më poshtë po japim disa nga më të zakonshmet:

Sindroma Ehlers-Danlos

Në të vërtetë një grup prej më shumë se 10 çrregullimesh, karakterizohen nga nyje tepër të ndjeshme, lëkurë e tendosur dhe rritje anormal-e e indit të mbresave. Simptomat mund të jenë nga më të butat deri tek ato sakatuese. Varësisht nga format specifike, simptomat mund të përfshijnë:

  • Një shpinë të lakuar;
  • Enë të dobëta të gjakut;
  • Mishra të dhëmbëve që rrjedhin gjak;
  • Probleme me mushkëritë, valvul-at e zemrës ose tretje-n.

Epidermolisisbullosa (EB)

Personat me këtë sëmundje kanë një lëkurë që është kaq e brishtë, saqë ajo shqyhet apo bëhet me flluska si rezultat i goditjeve më të vogla, apo edhe nga fërkimi me rrobat. Disa forma të EB mund të prekin sistemin tretës, atë të frymëmarrjes, muskujt ose fshikëzën e urinës. Shkaktuar nga defektet e disa proteinave në lëkurë, EB zakonisht është evidente në lindje.

Sindroma Marfan

Trajtimi i artriteve me mjete lokale bimore

Disa mjete lokale bimore (që vendosen në lëkurë) përdoren zakonisht edhe për trajtimin e artrit-eve. Disa prej tyre përmbajnë përbërës për nxehjen e lëkurës, ndërsa disa të tjerë kanë më shumë efekt në lehtësimin e dhimbjeve ose anestezi-në.

Kapsaicina

Kapsaicina, një përbërës djegës i specave të kuq është i vlefshëm në formë kremi që mund të blihet në të tëra farmacitë anembanë vendit. Kremrat njihen si reduktues efektivë të dhimbjeve për osteoartrit dhe artrit reumatoid. Investigimet e fundit tregojnë se kapsaicina vepron në mënyrë selektive në nervat e përfshira në dhimbje të inflamuara.

Aplikimi i parë i kapsaicinës mund që edhe të shkaktojë dhimbje, skuqje lokale dhe ënjtje, por më pas nervat bëhen të pandjeshëm nga stimul-imi i mëtejshëm (përfshirë edhe vetë kapsaicinën). Aplikimi i përsëritur i kapsaicinës duket se i bën nervat më pak të ndjeshme duke lehtësuar dhimbjet.

Hithra

Ekstraktet nga gjethet e hithrave janë ndonjëherë të përdorshme për të lehtësuar dhimbjen nga artritet. Nuk dihet ende sesi veprojnë gjethet e hithrës, por ato besohet se përmbajnë substancë që mund të ndikojë në perceptimin e dhimbjes dhe transmetimin në nervat fundor. Të dhënat e fundit tregojnë se përbërësit aktiv të hithrës mund të parandalojnë inflamacion-in në sëmundjet autoimmune si artritet reumatizmale.