Herpesi gjenital: Çfarë është

Herpesi gjenital është një infeksion viral i karakterizuar nga lëndime ose plagë rreth zonës tuaj gjenitale. Ju mund ta merrni atë gjatë aktit seksual me dikë që është i infektuar me një nga viruset që shkakton herpesin gjenital.

Në momentin që ju jeni të infektuar nga virusi i herpesit gjenital, virusi  qëndron në trupin tuaj përgjithmonë edhe pasi plaga të jetë larguar. Disa njerëz me herpesin gjenital kanë përsëritje të dëmtimeve, për shkak se virusi bëhet përsëri aktiv, ndërkohë që disa të tjerë nuk kanë fare simptoma dhe as që nuk janë në dijeni që kanë virusin në trupin e tyre. Kështu që është e mundur për të transmetuar virusin tek partneri edhe nëse ju nuk keni simptoma.

Çfarë e shkakton herpesin gjenital?

Herpesi gjenital është shkaktuar nga virusi herpes simplex i llojit 2 (HSV-2) dhe herpes simplex i llojit 1 (HSV-1).

HSV-2 është virusi që zakonisht shkakton herpesin gjenital. Ky virus zakonisht është transmetuar nëpërmjet kontaktit lëkurë me lëkurë ose nëpërmjet sekrecioneve gjenitale, p.sh. gjatë marrëdhënieve seksuale vagina-le dhe anale.

HSV–1 është virusi që rrallë shkakton herpesin gjenital. Ky virus mund të shpërndahet gjatë seksit oral nga lëkura përrreth gojës në lëkurën përreth organeve gjenitale.

Cilat janë simptomat e herpesit gjenital?

Pasi virusi hyn në lëkurën përreth organeve gjenitale, ajo udhëton për në qelizat që ndodhen në rrënjët e nervave të palcës tuaj kurrizore, ku më pas mbetet aty përgjithmonë.

Shumë njerëz që janë të infektuar me virusin e herpesit gjenital nuk zhvillojnë simptoma, ose ato mund të kenë simptoma që ato ose mjekët e tyre nuk i njohin si herpesi gjenital, kështu që ato nuk do të jenë në dijeni të pranisë së virusit të herpesit gjenital në trupin e tyre.

Kur simptomat e herpesit gjenital shfaqen për herë të parë, ato zakonisht shfaqen 2 deri në 10 ditë pasi ju të keni qenë të infektuar me virusin.

Simptomat gjatë një shpërthimi të herpesit gjenital

  • Simptoma të ngjashme me gripin që ndodhin që me atakun e parë.
  • Një ndjenjë djegie të lëkurës afër pjesës gjenitale ose anus-it.
  • Kruarje në këmbë ose në zonën gjenitale.
Kur duhet të bëni seks në qoftë se doni të mbeteni shtatzënë?

Koha është gjithçka. Sperma mund të jetojë për dy deri në tre ditë, por veza është në qarkullim për vetëm 12 deri në 24 orë. Për të rritur gjasat e konceptimit, është e rëndësishme që të bëhen marrëdhënie më shumë se një herë në kohën e ovulacionit. Një qasje e mirë është që të keni marrëdhënie seksuale një ose dy ditë përpara ovulacionit dhe përsëri në ditën e ovulacionit. Në këtë mënyrë, ka më shumë të ngjarë të keni një furnizim të shëndetshëm me spermë që pret në tubin fallopian (tubat uterine) për lëshimin e vezës.

Natyrisht koha e saktë kur një grua ka ovulacion-in nuk është krejt e qartë. Gjithçka varet nga kohëzgjatja e ciklit menstrual. Zakonisht një grua e ka ovulacionin rreth 14 ditë para periodës së pasuese të saj dhe jo në mes të ciklit sikurse mendohet zakonisht. Nëse ju keni një cikël 28-ditor, atëherë do ta keni ovulacionin nga mesi i ciklit tuaj. Por në qoftë se keni një cikël 35-ditor, ovulacioni do të jetë afërsisht në ditën e 28-të dhe jo të 17-të.

Për të përcaktuar kohën kur ju jeni me më shumë gjasa për të qenë pjellore, provoni kalkulatorin tonë të ovulacionit.

Si mund ta di kur e kam ovulacionin?

Disa gra janë të vetëdijshme se kur e kanë ovulacionin. Të tjera nuk vënë re ndonjë ndryshim. Nëse mendoni të mbeteni shtatzënë, përpiquni ta studioni ciklin tuaj menstrual për disa muaj.
Disa shenja të imta të ovulacionit janë:
• Ndjeshmëri e gjinjve;
• Ndjenjë e lehtë parehatie në mes të abdomen-it;
• Shtim i shkarkimeve vagina-le në formën e një lëngu si e bardha e vezës;
• Rritje e temperaturës bazale.

Në qoftë se periodat e mia janë të parregullta, a do të jetë më e vështirë që të mbetem shtatzënë?

Foshnja juaj po pret të përshëndesë botën! Vazhdon të krijojë një shtresë dhjami që do ta ndihmojë të kontrollojë temperaturën e trupit pas lindjes. Ka mundësi që të jetë i gjatë rreth 50 cm dhe peshon pak më shumë se 3.2 kg, pothuaj me madhësinë sa një shalqi i vogël. 2(Djemtë priren të jenë pak më të rëndë se vajzat). Shtresat e jashtme të lëkurës po bien ndërkohë që formohet lëkurë e re nën të.

Si po ndryshon jeta juaj:

Në secilën nga vizitat tashmë javore tuajat, mjeku do të bëjë një ekzaminim abdominal për të kontrolluar rritjen dhe pozicionin e foshnjës. Mund të bëjë edhe një ekzaminim të brendshëm për të parë nëse qafa e mitrës e ka filluar maturim-in: zbutjen, hollimin dhe fryrjen (hapjen). Por edhe armatosur me këtë informacion, ende nuk ka ndonjë mënyrë për mjekun që të parashikojë saktësisht kur do të vijë në jetë foshnja juaj. Në qoftë se e kaloni datën e pritshme, mjeku do të programojë një testim të fetus-it (zakonisht një sonogramë) pas javës së 40-të, për t’u siguruar që vazhdimi i shtatzënisë është i parrezikshëm. Në qoftë se dhimbjet e lindjes nuk ju fillojnë vetë, shumica e mjekëve do ta stimuloj-në lindjen kur ju të jeni midis një dhe dy javëve vonesë, ose më herët në qoftë se ka ndonjë indikacion që rreziku i pritjes është më i madh se rreziku i lindjes së foshnjës pa vonesë.

Ndërsa jeni duke pritur, është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje lëvizjeve të foshnjës dhe t’i bëni të ditur menjëherë mjekut tuaj kur ju duket se ato pakësohen. Foshnja juaj duhet të jetë aktive deri në lindje, dhe një ngadalësim i aktivitetit mund të jetë shenjë e një problemi. Gjithashtu thirreni atë në qoftë se mendoni se mund t’ju kenë shpërthyer ujërat.

Klamidia shpesh nuk ka simptoma

Çfarë është Klamidia?

Klamidia është një sëmundje seksualisht e transmetueshme (STD-sexual transmitted diseases) e shkaktuar nga bakteri Chlamydia trachomatis. Ajo prek meshkujt e femrat dhe përhapet nëpërmjet kryerjes së marrëdhënieve seksuale me një person të infektuar.

Cilat janë pasojat e Klamidias?

Një problem i madh me klamidian është që ajo shpesh nuk shfaq simptoma dhe nëse lihet pa zbuluar dhe pa trajtuar mund të ndodhin komplikacion-e. Njerëzit që kanë klamidia munden akoma të transmetojnë infeksionin edhe nëse ato vetë nuk kanë simptoma.

Kur simptomat shfaqen, ato zakonisht bëhen të dukshme ndërmjet ditës së 4 dhe të 28 pas kryerjes së marrëdhënies seksuale me një person të infektuar. Gratë me klamidia mund të vënë re ndryshime në periodat e tyre, si: gjakderdhje ose dhimbje gjatë ose pas seksit, dhimbje gjatë urinimit, dhimbje barku ose ndryshime në shkarkimet vagina-le.

Gratë me klamidia të patrajtuar, janë në rrezik të komplikacioneve, siç është: sëmundja inflamatore e pelvik-ut, dhimbje kronike të pelvikut, shtatzënia ektopike (në të cilën shtatzënia zhvillohet jashtë uterusit, si në tubat fallopianë) dhe infertilitet, si rezultat i infeksionit në tubat fallopianë (tubat uterine).

Meshkujt me klamidia janë në rrezik të infeksionit që mund të rezultojë në: ënjtje dhe në lëndim të testikujve, shkarkim nga uretra mashkullore (tubi në të cilën ndodh urinimi), vështirësi në urinim ose dhimbje gjatë urinimit.

Kryerja e seksit oral ose anal me dikë që është i infektuar, mund të rezultojë në infeksionin e rektumit, duke shkaktuar dhimbje dhe shkarkim të qelb-it ose mukus-it.

Gratë shtatzëna që janë të infektuara mund t’a kalojnë infeksionin e tyre gjatë lindjes tek fëmija, gjë e cila mund të sjellë zhvillimin e pneumoni-së tek fëmija.

Si mund t’a di nëse kam Klamidia?

Nëse ju nuk keni simptoma, por jeni të shqetësuar që ju mund të keni klamidia, flisni me mjekun tuaj. Në pjesën më të madhe të rasteve, mjeku mund të bëjë një analizë urine për të testuar infeksionin.

Çfarë duhet të bëj nëse jam diagnostikuar me Klamidia?