Si ta dini kur jeni në ovulacion?

Kur ju jeni në ovulacion (ose çlironi një vezë nga vezorja), kjo vezë ka një shans që të fekondohet. Kur ajo vezë fekondohet, ju jeni shtatzënë.

Ju jeni më së shumti pjellore nga dy deri tre ditë para ovulacionit deri në ditën kur veza është çliruar nga vezorja. Në qoftë se ju e dini kur kjo vezë çlirohet, mund të planifikoni marrëdhënie seksuale në përputhje me këtë dhe të shtoni shanset tuaja për të mbetur shtatzënë (ose për të parandaluar shtatzëninë, në qoftë se po përpiqeni të bëni këtë). Këtu janë tre mënyra për të përcaktuar se kur ndodh kjo gjë, nga më e thjeshta e deri tek më e sakta.

Numëroni ditët

Mënyra më e lehtë për të llogaritur kur çlirohet veza nga vezorja juaj është të numëroni në të kundërt. Së pari gjeni se në çfarë dite ka gjasa të fillojë perioda juaj. (Në qoftë se perioda juaj është shumë e parregullt, kjo metodë nuk do të funksionojë për ju).

Nga kjo ditë, numëroni mbrapsht 12 ditë dhe pastaj katër të tjera. Ka shumë të ngjarë që ju të keni ovulacionin gjatë këtij intervali pesë ditor. Në qoftë se ju jeni një grua nga të shumtat që kanë një cikël 28 ditor, ekziston një shans i mirë për ju që ta keni ovulacionin në ditën e 14-të. (Dita 1 është dita e periodës tuaj, dita e 28 është dita e fundit para ditës 1 të periodës tuaj pasuese).

Ju ndihmon për të numëruar ditët

Provoni kalkulatorin e ovulacionit për të bërë llogaritjet në vendin tuaj. Ai u tregon se kur ka të ngjarë që ju të keni ovulacionin pasues dhe cila është dita e duhur për të mbetur shtatzënë.

Klikoni këtu për të bërë testin.

Ndiqni dhe hidhni në grafik sinjalet e trupit tuaj

Një mënyrë më e saktë për të gjetur se kur e keni ovulacionin është të gjurmoni modelet e temperaturës së trupit tuaj dhe të shkarkimit vagina-l për një cikël apo dy. Kjo gjë është e natyrshme dhe pa kosto, por kërkon kohë dhe përpjekje.

Në qoftë se u kushtoni vëmendje këtyre sugjerimeve dhe i hidhni ato çdo ditë në një grafik, ju mund të filloni të shikoni një model që mund t’ju ndihmojë për të parashikuar se kur e keni ovulacionin pasues.

Temperatura e trupit

Foshnja juaj po rritet në mënyrë të qëndrueshme, pasi ka shtuar 113 gram qysh nga java e kaluar. Kjo e çon atë në një peshë rreth 600 gram. Meqë është pothuaj 30 cm i gjatë (afërsisht sa madhësia e një kalliri misri), ai përbën një figurë mjaft të dobët, por trupi po mbushet proporcionalisht dhe së shpejti do të fillojë të shëndoshet. Po ashtu, edhe truri po i rritet me shpejtësi dhe bërthamat e shijes po vazhdojnë t’i zhvillohen. 2

Mushkëritë po krijojnë degët e pemës së frymëmarrjes, po ashtu dhe qelizat që prodhojnë lëngun e mushkërive, një substancë që do t’i ndihmojë qeskat e ajrit të fryhen kur të përballet me botën jashtë. Lëkurën e ka ende të hollë dhe gjysmë të tejdukshme, por ajo do të fillojë të ndryshojë së shpejti.

Si po ndryshon jeta juaj:

Në javët e fundit, kulmi i mitrës ka arritur deri mbi kërthizë dhe tani ajo është në madhësinë e një topi futbolli. Shumica e grave bëjnë një test për monitorimin e glukozë-s (të quajtur edhe testi i glukozës) midis kësaj kohe dhe javës së 28-të. Ky test kontrollon për diabet-in e shtatzënisë, një sëmundje e sheqerit të lartë në gjak, e lidhur me shtatzëninë.

Diabet-i që nuk trajtohet, e rrit rrezikun për të pasur një lindje të vështirë vagina-le, apo rrezikun për nevojën e një prerje cezariane, sepse bën që foshnja të rritet shumë, veçanërisht në pjesën e sipërme të trupit. Po ashtu, shtohen mundësitë që foshnja të ketë komplikime të tjera, si sheqer i lartë në gjak pas lindjes. Një rezultat pozitiv i këtij testi nuk do të thotë që keni diabet të shtatzënisë, por që do të keni nevojë të bëni testin e tolerancës ndaj glukozës për ta zbuluar me siguri.

Së fundmi, në qoftë se tashmë nuk dini si t’i dalloni shenjat e dhimbjeve të parakohshme të lindjes, tani është koha për t’i mësuar. Kontaktoni menjëherë mjekun tuaj në qoftë se vini re ndonjë nga shenjat e përmendura më poshtë:

3 pyetje rreth…dhimbjeve të parakohshme të lindjes