Jeni shtatzënë? Bëni ushtrime

Llojet e duhura të ushtrimeve janë kryesore për të mbetur në formë të mirë fizike, e shëndetshme dhe e lumtur gjatë shtatzënisë suaj. Tashmë që ju jeni duke pritur, një program i shëndetshëm ushtrimesh duhet të vendoset në krye të listës tuaj të prioriteteve menjëherë në krah të vitaminave të para lindjes dhe netëve të plota në gjumë.

Përse? Fillimisht ju do të ndiheni më në ngritje dhe më energjike. Gjithashtu ju do të ruani shëndetin kardiovaskular, po ashtu si edhe një grua që nuk është shtatzënë, thotë Dr. Raul Artal, profesor dhe shef departamentit të obstetrikë-s, gjinekologji-së dhe shëndetit të gruas në Fakultetin e Mjekësisë së Universitetit St. Louis dhe autor kryesor i direktivave për ushtrimet gjatë shtatzënisë botuar nga Kolegji Amerikan i Obstetër-ve dhe Gjinekolog-ëve.

Po aq i rëndësishëm, shton ai, të qëndruarit fizikisht aktive gjatë shtatzënisë ndihmon në parandalimin e shtimit të tepërt në peshë dhe diabet të shtatzënisë si edhe të preklampsi-së (presionit të lartë të gjaku-t që mund të ndodhë gjatë shtatzënisë). Dhe ja se ku janë disa të reja me të vërtetë të mirëpritura: Dobitë mund të shtrihen deri në sallën e lindjes, sipas Artal. “Ne e dimë se ato gra që janë  në formë të mirë fizike mund ta shtyjnë jashtë më me lehtësi foshnjën”.

Masat paraprake për ushtrimet e shtatzënisë

Megjithatë, ushtrimi mund të jetë i rrezikshëm në disa kushte, duke përfshirë rrezikun për lindje të parakohshme, anemi të rëndë, probleme të zemrës, ose diabet i kontrolluar dobët. Jo të gjithë problemet shëndetësore e përjashtojnë aktivitetin fizik. Pyesni mjekun tuaj për të qenë e sigurt që në qoftë se merrni lejen e tij, ju mund të ecni, notoni, ushtroheni me pesha të lehta. Vetëm mos e teproni. Do t’ju duhet të merrni disa masa paraprake siç janë më shumë pushime gjatë stërvitjeve tuaja. Por vetë stërvitja është një lëvizje e mençur si për ju ashtu edhe për foshnjën tuaj.

Në qoftë se nuk jeni stërvitur para shtatzënisë, mund të filloni tani

Shpjegim i porosive për shtimin në peshë gjatë shtatzënisë

Çdo grua që pret një fëmijë mendon për shtimin në peshë gjatë shtatzënisë. Disa e marrin shtatzëninë si licencë për të ngrënë sa të duan. Të tjerat i shikojnë kilogramët e shtatzënisë me përbuzje dhe shqetësohen se shtimi në peshë gjatë këtyre nëntë muajve do ta shkatërrojë përgjithmonë pamjen e tyre.

Cilido qoftë opinioni juaj për shtesën në peshë gjatë shtatzënisë, ia vlen që të dini se si është e vërteta. Rekomandimet e nxjerra kohët e fundit  nga një panel ekspert-ësh të Institutit të Mjekësisë në Këshillin Kërkimor Kombëtar, direktivat e para të këtij lloji në pothuaj 20 vjet, shpjegojnë se sa peshë të shtohet dhe se si shtimi në peshë gjatë shtatzënisë ndikon mbi shëndetin tuaj dhe të fëmijës tuaj.

Por numrat janë një gjë, vënia në praktikë është një gjë krejt tjetër. Këtu janë disa pyetje të zakonshme të grave lidhur me shtimin në peshë gjatë shtatzënisë.

Sa peshë duhet të shtoj gjatë shtatzënisë?

Sasia e peshës që duhet të shtoni gjatë shtatzënisë bazohet në indeksin tuaj të masës trupore para shtatzënisë dhe sa fëmijë ju keni për të lindur. Indeksi i masës trupore vlerëson yndyrat e trupit bazuar në shtatlartësinë dhe peshën.

Pasi e mësoni indeksin e masës trupore, ju keni një pikë fillestare për shtimin e peshës gjatë shtatzënisë.

Me poshtë është një përmbledhje e udhëzimeve për shtimin në peshë gjatë shtatzënisë me një foshnjë, bazuar në indeksin e masës tuaj trupore:

  • Në qoftë se indeksi i masës tuaj trupore është më pak se 18.5: Shtoni 12.7 deri 18.4 kg gjatë shtatzënisë
  • Në qoftë se indeksi i masës tuaj trupore është 18.5 deri 24.9: Shtoni 11.3 deri 15.8 kg gjatë shtatzënisë.
  • Në qoftë se indeksi i masës tuaj trupore është 25 deri 29.9: Shtoni 6.8 deri 11.3 kg gjatë shtatzënisë.
  • Në qoftë se indeksi i masës tuaj trupore është 30 ose më i lartë: Shtoni 4.9 deri 9.1 kg gjatë shtatzënisë.

Më poshtë është një përmbledhje e udhëzimeve në rastin e binjakëve;

  • Në qoftë se indeksi i masës tuaj trupore është më pak se 18.5: Pyesni mjekun tuaj.
A janë pijet energjike një zgjedhje e gabuar për adoleshentët?

Kërkimet sugjerojnë se sjelljet jo të shëndetshme mund të jenë më të hasura tek ata që konsumojnë pijet energjike.

Një studim i ri sugjeron se adoleshentët të cilët pijnë rregullisht pije energjike dhe sportive kanë tendencën të përfshihen në sjellje jo të shëndetshme.

“Fëmijët që konsumojnë pije energjike kanë më shumë gjasa për të filluar duhanin, për të provuar substanca të tjera të paligjshme si dhe për të pirë alkool. Arsyeja pse krijohet kjo lidhje është e paqartë, por sigurisht që modeli ekziston”, tha Cecile Marczinski, profesoreshë e shkencave psikologjike në Universitetin e Kentakit Verior.

Marczinski ka studiuar efektet shëndetësore të pijeve energjike, por nuk ishte e përfshirë në kërkimin e ri. Ajo shtoi se disa studime të tjera të kohëve të fundit, kanë dhënë rezultate të ngjashme.

Studimi i ri zbuloi se sjellje të tjera tjera jo të shëndetshme që tentuan të shoqëronin konsumin e rregullt të pijeve sportive dhe energjike përfshinin kalimin e kohës duke parë televizor dhe duke luajtur me lojëra virtuale.

Kërkuesit thanë se studimi, i publikuar në internet në 6 Maj në Journal of Nutrition Education and Behavior, është një nga të parët që tregon se konsumi i këtyre llojeve të pijeve është pjesë e një modeli të përgjithshëm të sjelljeve jo të shëndetshme.

Konsumi i pijeve sportive dhe energjike mes adoleshentëve është trefishuar në vitet e fundit, sipas një studimi në 2013 në Gazetën e Akademisë së të Ushqyerit dhe Dietologjisë.

Ky studim i ri shqyrtoi rreth 2.800 studentë të shkollave të mesme dhe të larta nga 20 shkolla publike në Mineapolis, zona St. Paul gjatë vitit shkollor 2009-10.

Hulumtuesit i pyetën të rinjtë se sa shpesh konsumonin pije sportive si Gatorade dhe Powerade dhe pije energjike si Red Bull dhe Rockstar. Ata u pyetën edhe në lidhje me një larmi zakonesh shëndetësore.

Pothuajse 40% e adoleshentëve të cilët e plotësuan sondazhin pinin të paktën një pije energjike në javë. Rreth 15% konsumonin të paktën një pije energjike çdo javë. Djemtë janë më të prirur se vajzat për të qenë konsumatorë të rregullt të të dyja llojeve të pijeve.

Antidepresanti triciklik, i quajtur kështu për strukturën kimike (3 unazat), hyri në përdorim të gjerë në vitin 1950.

Llojet më të zakonshme të triciklikëve janë imipramine (p.sh. Tofranil); nortriptyline (p.sh. Allegron); amitriptyline (p.sh. Endep); dothiepin (p.sh. Prothiaden); clomipramine (p.sh. Anafranil); trimipramine (p.sh. Surmontil); dhe doxepin (p.sh. Sinequan).

Mund të ekzistojnë disa dëshmi se antidepresantët triciklikë janë më efektivë për njerëzit me depresion të rëndë krahasuar me ato me depresion të butë në të moderuar, por ato gjithashtu janë dhënë si kombinime SSRI dhe ndonjëherë janë përdorur në çrregullimet panike, çrregullimet obsesive kompulsive dhe në trajtimin e migrenë-s dhe dhimbjet kronike. Ato mund të prodhojnë qetësim, kështu që ndonjëherë ato janë marrë në kohën e gjumit për të ndihmuar për fjetjen dhe për të minimizuar përgjumjen përgjatë ditës.

Si funksionojnë ato

Këto ilaçe lejojnë më shumë kimikatet e trurit, serotoninë dhe noradrenalinë që të jenë të pranishme në qelizat nervore. Këto ndihmojnë sinjalet nervore në tru që të jenë normale dhe në këtë mënyrë lirojnë depresionin.

Fatkeqësisht, ashtu sikundër bëhet më shumë serotoninë dhe nor-adrenalinë e pranishme, antidepresantët triciklikë gjithashtu prekin sasinë e kimikateve të tjera të cilat janë të përfshira në sistemet e tjera sinjalizuese të nervave që janë përgjegjëse për një gamë të gjerë të proceseve të tjera trupore. Për shkak të kësaj, tricikliku ka një shumëllojshmëri efektesh anësore, disa prej të cilave mund të jenë të papërshtatshme.

Efektet anësore