7 gjëra që ju nuk i dinit lidhur me rritjen e binjakëve

Prisni binjakë? Asnjëherë nuk mund të jeni tepër i përgatitur për dy fëmijë njëherësh. Në SHBA, rreth 3 nga çdo 100 gra shtatzëna lindin binjakë ose trinjakë. Dhe nga shumë llogaritje, shtatzënitë e binjakëve janë në rritje. Por, edhe nënat me përvojë mund të mos e dinë se çfarë i pret kur ato sjellin në shtëpi binjakë të sapolindur.

 Ndërsa është e vërtetë që binjakët mund të sjellin gëzim të dyfishtë, rritja e tyre mund të kërkojë po ashtu punë të dyfishtë, të paktën fillimisht.

“Kjo është një formë mbijetese”, thotë Jennifer Walker pediatre nga Atlanta, e cila është edhe vetë një nënë binjakësh.

Kryesorja është të mos ndjeni që do të mbyteni në punë, për këtë duhet të planifikoni që më parë. Ja se çfarë thonë ekspert-ët:

1. Mungesa e programimit do të thotë të mos jetoni

“Është mjaft e vështirë me një foshnjë të vetme, por kur ju keni dy binjakë të porsalindur (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes) gjërat duhet të programohen”, thotë Walker. “Ju doni t’i keni të dy foshnjat në të njëjtin program të ushqyerjes dhe të gjumit. Ata më në fund do të mësohen të përshtaten me këtë”.

2. Ju mund t’i ushqeni me gji të dy foshnjat në të njëjtën kohë…vërtet!

 “Në qoftë se ju ushqeni me gji, ju mund t’i ushqeni të dyja foshnjat në të njëjtën kohë me çdonjërin nga binjakët në njërin gji. Por kjo kërkon koordinim dhe durim të madh”, thotë Walker. “Unë personalisht nuk e pëlqej se si ndihem”. Ajo kujton se si të ushqeheshin të dy foshnjat në të njëjtën kohë ishte njëlloj si të balancoheshin të dy gjinjtë. Zgjidhja? “Unë ushqej njërin me gji dhe tjetrin me shishe”, thotë ajo. “Ulem në dysheme duke e ushqyer njërin me gji dhe tjetri rri në një jastëk para meje ose në krah me një shishe. E gjithë përvoja e ushqyerjes do të më marrë 45 minuta gjithsej”.

3. Një shtrat është shumë mirë në fillim

Elementët bazë të gjumit të foshnjave: Nga 6 deri 9 muajsh

Nga mosha 6 muajsh shumica e foshnjave flenë një total prej 14 orësh në ditë dhe janë në gjendje të flenë për intervale të gjatë njëherësh.

Midis moshave 6 dhe 9 muajsh, shumë foshnja konsolidojnë gjumin e tyre të ditës me anë të disa dremitjeve, një në mëngjes, një pasdreke dhe një herët në mbrëmje.

Mos u shqetësoni në qoftë se foshnja juaj dremit më shumë se tre herë gjatë ditës. Ruajtja e kohëve konsekuente për kohën e gjumit natën dhe për dremitjet ditën do të ndihmojnë për t’ia normuar modelin e gjumit.

Gati për trajnimin për të fjetur

Nëse foshnja juaj ende nuk e ka vendosur një model të gjumit që i përshtatet jetës tuaj familjare, tani është koha për të provuar disa lloje të trajnimit të gjumit. Metodat e trajnimit të gjumit mund ta ndihmojnë atë të bjerë më lehtë në gjumë, të flejë për periudha më të gjata natën dhe të ruajë orare më të rregullt.

Gjumi gjatë natës

Nëse foshnja juaj tani fle nëntë ose dhjetë orë natën, kjo do të thotë se ai e ka kuptuar si të flejë, kjo është një shenjë se ju po rrisni një fëmijë që fle mirë.

Nëse foshnja juaj ende nuk fle pesë apo gjashtë orë pa ndërprerje, nuk jeni e vetmja. Shumë foshnja ende ngrihen natën për të kërkuar ushqim në këtë moshë, megjithëse shumica e tyre janë gati për t’u shkëputur nga gjiri, nëse ju do të zgjidhni ta bëni këtë.

Por foshnjat në këtë moshë jo domosdo zgjohen se janë të uritur. Ne të gjithë zgjohemi disa herë çdo natë për periudha të shkurtra të kohës. Dhe si të rritur ne i kthehemi gjumit çdo herë, aq shpejt sa që madje edhe nuk e mbajmë mend këtë në mëngjes. Në qoftë se foshnja nuk e ka zotëruar këtë aftësi, ai do të zgjohet dhe do të qajë gjatë natës, edhe kur nuk është i uritur.

Zgjimi përsëri

Në këtë moshë, edhe foshnjat që kanë pasur gjumë të mirë, papritur mund të fillojnë të zgjohen gjatë natës ose të kenë vështirësi të bien në gjumë. Përse? Këto shqetësime shpesh vihen re krahas me arritjen e disa piketave kryesore të zhvillimit njohës dhe motor të foshnjës dhe me ankth-in që asaj i krijohet nga ndarja me ju.

Alergjia – provoni shtëpinë tuaj

Nëse je alergjik nga pluhuri e mikro-gjallesat e shtëpisë, kafshët shtëpiake ose polen-i apo jo, ka disa hapa për të provuar shtëpinë në lidhje me alergji-në.

Lexo më poshtë çfarë mund të bësh në dhoma të ndryshme të shtëpisë për të parandaluar alergjitë në shtëpi.

Dhomat

Meqenëse shpenzojmë shumë kohë në dhomat tona, ato janë vendi më i zakonshëm për të filluar provën e alergjive. Dhoma juaj mund të jetë një vend shumë i mirë për rritjen dhe shtimin e mikro-gjallesave të pluhurit të shtëpisë – krijesa të vogla që ushqehen me lëkurën e njeriut. Janë jashtëqitjet dhe mbetjet e tyre më shumë sesa vetë këto mikro-gjallesa që shkaktojnë alergjitë.

Fatkeqësisht, nuk ka rrugë të lehtë për të hequr tërësisht këto mikro-gjallesa, që janë kryesisht prezente në vende të ngrohta dhe me lagështirë. Por është e mundur që të reduktohet numri i tyre dhe disa njerëz e përdorin këtë për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të alergjive që ata kanë.

Alergjia – prova e dhomës

Shtrati
  • Për të vrarë mikro-gjallesat dhe larguar alergjen-ët që ato prodhojnë, çarçafët dhe këllëfët e jastëkëve duhet të lahen një herë në javë me ujë më të ngrohtë se 55° C. Një alternativë për këtë është larja me ujë të ftohtë me një produkt që është formuluar për të vrarë mikro-gjallesat edhe në ujë të ftohtë.
  • Ju mund t’i vrisni këto mikro-gjallesa duke i ventiluar me ajër të nxehtë çarçafët për 10 minuta.
  • Larja e jastëkëve dhe jorganëve në mënyrë të rregullt mund të ndihmojë shumë, jastëkët dhe jorganët sintetikë janë tolerantë ndaj larjeve krahasuar me ato natyrore. Këto veshje duhet që të lahen çdo 2-3 muaj me ujë të ngrohtë (pas kontrollit në lidhje me instruksionet e larjes).
  • Ndoshta duhet që të përdoren mbulesa rezistente ndaj mikro-gjallesave për jastëkët dhe jorganët, e veshjet e tjera të gjumit. Këto mbulesa duhet të lahen të paktën çdo 2 muaj.
  • Hiq veshjet e brendshme prej leshi deleje ose produktet me lëkurë deleje sepse mbajnë numër shumë të madh mikro-gjallesash.