Hernia Diskale

Hernia diskale (disku i rrëshqitshëm), shfaqet kur njëra pjesë apo i gjithë disku sforcohet si pasojë e një pjese të dobët të tij. Kjo bën që të ushtrohet presion mbi nervat që gjenden pranë ose në shtyllën  kurrizore.

Shkaqet

Kockat (vertebrat) e shtyllës kurrizore mbrojnë nervat të cilat zgjaten nga truri dhe udhëtojnë për poshtë duke formuar rrjetin e nervave të shtyllës kurrizore. Rrënjët e nervave janë nerva të mëdha të cilat dalin nga korda shpinore (sistemi i nervave të shtyllës kurrizore) dhe degëzohen më pas, duke lënë shtyllën kurrizore, nëpërmjet secilës vertebër.

Kockat e shtyllës kurrizore janë të veçuara nga njëra tjetra nga disqet ndërmjet vertebrave. Disqet shërbejnë për të zbutur efektin e çdo impakti të mundshëm mbi shtyllën kurrizore, si dhe për të krijuar hapësira midis vertebrave. Disqet lejojnë që të ketë veprim dhe lëvizshmëri midis vertebrave. Kjo bën të mundur që ju të përkuleni dhe të zgjateni.

Kur vuani nga Hernia Diskale, mund të ndodhë që:

  • Disku të lëvizë nga vendi (hernitim) apo të copëtohet (thyerje) si shkak i një dëmtimi apo sforcoje të madhe. Kur ndodh diçka e tillë, mund të ushtrohet trysni mbi nervat e shtyllës kurrizore. Kjo sjell dhimbje, mpirje ose dobësi.
  • Pjesa e fundme e shtyllës kurrizore (zona e mesit), është zona më e mundshme për të patur një disk të zhvendosur. Disqet e qafës (cervikal) mund të preken ndonjëherë. Disqet e pjesës së mesit të shtyllës kurrizore (torsiale) preken shumë rrallë.

Hernia diskale është një nga shkaqet e radikulit-opative. Këtu përfshihet çdo sëmundje që prek rrënjët e nervave shpinore.

Disqet e zhvendosura shfaqen më tepër tek meshkujt në gjysmë moshë, zakonisht si rrjedhojë e aktivitetit tepër të lodhshëm. Risqet e tjera përfshijnë dhe ato që janë të pranishme që në lindje (kongjenital-e), të cilat ndikojnë në madhësinë e kanalit shpinor lombatik (kanali ku kalojnë nervat në pjesën e fundme të shtyllës kurrizore).

Simptomat

Dhimbja shfaqet zakonisht në njërën anë të trupit.

Udhëheqës Vizual: Stërvitja 20 minutëshe e një nëne të zënë me punë

[ssba_hide]
ALS - Skleroza amiotrofike laterale

Çfare eshte skleroza amiotrofike laterale?

Skleroza amiotrofi-ke laterale, ose ALS (amyotrophic lateral sclerosis) është një sëmundje në të cilën disa qeliza të trurit dhe të shtyllës kurrizore vdesin dalëngadalë. Këto qeliza nervore quhen neurone motorike dhe kontrollojnë muskujt që lejojnë të lëvizin pjesët e trupit tuaj. ALS quhet edhe sëmundja Lou Gehrig (LOU GEHRIG-ut Sëmundja e).

Personat që kanë këtë formë skleroze gradualisht bëhen gjithnjë e më të paaftë. Periudha e keqësimit të sëmundjes është e ndryshme për njerëz të ndryshëm. Disa persona jetojnë me ALS për disa vjet. Por me kalimin e kohës ALS ua bën të vështirë të ecin, flasin, të gëlltisin dhe të marrin frymë. Këto probleme mund të çojnë në plagosje, sëmundje dhe në fund të fundit në vdekje. Në shumicën e rasteve vdekja ndodh brenda tre deri pesë vjetësh pasi fillojnë të shfaqen simptomat, megjithëse disa persona jetojnë edhe për shumë vjet, madje edhe dhjetëvjeçarë.

Mund të jetë shumë frikësuese për dikë që të mësojë se ka ALS. Biseda me mjekun, marrja e këshillimeve dhe bashkimi në një grup mund ta ndihmojnë që të merret me ndjenjat e veta. Edhe pjesëtarët e familjes mund të kenë nevojë për mbështetje apo këshillim me keqësimin e sëmundjes.

ALS është e rrallë. Çdo vit në SHBA dhe në pjesën më të madhe të botës vetëm 1 ose 2 vetë në 100 000 sëmuren nga ALS. Burrat e marrin ALS pak më shumë se gratë. ALS mund të shfaqet në çdo moshë, por më shpesh fillon tek të rriturit e moshës së mesme dhe të moshuarit.

Çfarë e shkakton ALS?

Mjekët nuk e dinë çfarë e shkakton ALS. Në rreth 1 rast në 10 ajo shfaqet në familje. Kjo do të thotë që 9 herë nga 100 një person me ALS nuk ka ndonjë pjesëtar të familjes me këtë sëmundje.

Cilat janë simptomat?

Ndizeni radion dhe lëkunduni sipas muzikës. Me ndjesinë e vet të zhvilluar mirë tashmë, foshnja juaj mund t’ju ndjejë ju tek vallëzoni. Dhe tani që është afërsisht 28 cm e gjatë dhe peshon paksa mbi 450 gram, afërsisht sa madhësia e një mango-je, ju mund të jeni në gjendje ta shihni atë të përdridhet nën veshjen tuaj. Enët e gjakut në mushkëritë e saj po zhvillohen për t’u 2përgatitur për frymëmarrje dhe tingujt që veshët gjithnjë e më të mprehtë të foshnjës tuaj kapin po e përgatisin atë për hyrjen në botën e jashtme. Zhurmat e mëdha që bëhen familjare tashmë, si e lehura e qenit ose zhurma e makinës fshirëse me vakum, ndoshta nuk do ta shqetësojnë atë kur t’i dëgjojë ato jashtë mitrës.

Si po ndryshon jeta juaj:

Ju mund të vini re që gjunjët tuaj dhe këmbët fillojnë të ënjten pak në javët apo muajt e ardhshëm, veçanërisht në fund të ditës ose gjatë vapës së verës. Qarkullimi i ngadaltë i gjakut në këmbët tuaja, i çiftuar me ndryshime në përbërjen kimike të gjakut tuaj që mund të shkaktojnë njëfarë mbajtje të ujit, mund të japin si rezultat ënjtje, të njohur gjithashtu si edemë. Trupi juaj do të heqë qafe lëngun e tepërt pasi ju të keni lindur fëmijën tuaj, ja sepse ju do të urinoni shpesh dhe do të djersiteni shumë disa ditë pas lindjes. Ndërkohë shtrihuni në krahun tuaj të majtë ose vendosini këmbët lart atëherë kur mundeni, shtrijini këmbët kur rrini ulur dhe shmangni qëndrimin në këmbë apo ulur në një vend për periudha të gjata.

Gjithashtu përpiquni të ushtroheni fizikisht për të shtuar qarkullimin e gjakut dhe mbathni çorape mbështetëse (gjëja e parë në mëngjes) dhe këpucë të bollshme, të rehatshme. Ju mund të josheni të mos merrni lëngje për të luftuar djersitjen, por ju nevojitet të pini shumë ujë sepse të qenët të hidratuar në të vërtetë ndihmon të parandalohet mbajtja e lëngjeve.

Aktualisht nuk ka asnjë provë për të mbështetur apo hedhur poshtë nëse ndërhyrjet e kombinuara kiropraktike sigurojnë një përfitim afatgjatë klinik, në krahasim me trajtimet e tjera tek njerëzit me dhimbje shpine të ulët (Baza e të dhënave Cochrane nga Shqyrtimet sistematike 2010, Cështja 4, CD005427).

Një shqyrtim nga kërkuesit australianë ka konkluduar se këto ndërhyrje kanë përmirësuar paksa dhimbjet afatshkurtëra dhe afatmesme. Por pas 3 muajsh, asnjë përfitim shtesë nuk mund të gjendej. Përveç kësaj edhe diferencat afatshkurtra ndaj dallimeve të tjera ishin të vogla dhe “shiheshin vetëm në studimet me një rrezik të lartë të njëanshmërisë”, thanë shqyrtuesit.

Autori kryesor Bruce Walker, profesor në Fakultetin e Kiropraktikës dhe Shkencës së Sporteve në Universitetin e Murdoch, Australinë perëndimore, tha se shkaku i më shumë se 80% të rasteve të shpinës ishte i panjohur, një kuptim më i mirë i shkaqeve të dhimbjeve të shpinës ishte e nevojshme për të drejtuar trajtimin. Megjithatë, ai besonte se për pacientët me dhimbje të lehta shpine, një ndërhyrje kiropraktike mund të ishte e dobishme për dhimbjet afatshkurtëra dhe afatmesme.

Vlerësuesit shqyrtuan 12 raste, duke përfshirë 2887 pacientë. Kombinimi i kujdesit kiropraktik përfshinte përdorimin e shtyllës kurrizore, terapinë e ngrohjes ose të ftohjes, masazh-in dhe elektro-terapinë. Krahasimet ishin në placebo ose me anën e terapive të tjera të tilla si an-algjezi-kë (liruesit e dhimbjeve) apo përdorimit anti-inflamator, këshilla të stilit të jetesës apo të ushtruarit.