Pankreasi dhe insulina

pankreasi

Pankreas-i është një nga organ-et e sistemit tuaj të tretje-s. Ai shtrihet në pjesën tuaj abdominale, prapa stomakut. Ai ka një strukturë të gjatë të hollë me dy funksione kryesore:

  • Prodhimi i enzimave të tretjes për të tretur ushqimin; dhe
  • Prodhimi i hormoneve të insulinë-s dhe glukagon-it për të kontrolluar nivelin e sheqerit në trupin tuaj.

Prodhimi i enzimave të tretjes

Pankreas-i prodhon sekrecionet e nevojshme për tretjen e ushqimit. Enzimat në këto sekrecione  lejojnë trupin tuaj që të tresë proteina, yndyra dhe niseshte nga ushqimi juaj. Enzimat janë prodhuar në qelizat acinare të cilat përbëjnë shumicën e pankreasit. Nga qelizat acinare enzimat rrjedhin poshtë kanaleve të ndryshme të gypit pankreatik dhe pastaj jashtë në duoden. Sekrecionet janë alkaline për të balancuar lëngjet e acidit dhe pjesërisht për të tretur ushqimin brenda në duoden nga stomaku.

Prodhimi i hormoneve për të kontrolluar nivelin e sheqerit në gjak

Një përqindje e vogël (1-2%) e pankreasit përbëhet nga lloje të tjera qelizash të quajtura ishujt e Langerhansit. Këto qeliza vendosen në grupe të vogla, si ishuj të vegjël, të shpërndara në të gjitha indet e pankreasit. Ishujt e Langerhansit përmbajnë qeliza alfa të cilat sekretojnë glukagonin dhe qelizat beta të cilat sekretojnë insulinën.

Insulina dhe glukagoni janë hormone që punojnë për të rregulluar nivelin e sheqerit (glukozën) në trup për ta mbajtur atë në një normë të shëndetshme. Ndryshe nga qelizat acinare, ishujt e Langerhansit nuk kanë kanale dhe insulinë të fshehtë të glukagonit direkt për në gjak.

Në varësi të asaj që keni ngrënë, se sa shumë janë ushtruar muskujt tuaj, dhe se sa aktive janë qelizat e trupit tuaj, niveli i glukozës në rrjedhjen e gjakut tuaj dhe të qelizave ndryshon. Këto 2 lloj hormonesh kanë punën e mbajtjes në një kontroll të rreptë të sasisë së glukozës në gjak në mënyrë që të mos rritet ose të bjerë jashtë limiteve të shëndetit.

Si funksionon insulina

Zbuloni rreth tretje-s së ushqimit tuaj duke parë diagramën më poshtë për çdo pjesë të sistemit tuaj të tretjes (gjëndra të pështymës, ezofag, stomaku, pankreas, duoden, mëlçisë dhe zorrës së madhe).

sistemi gastrointestinal

1. Gjëndrat e pështymës

Këto sekretojnë pështymën, një lëng alkalin, që zbut ushqimin, njom gojën dhe ndihmon gëlltitjen. Një enzimë e quajtur amilazë fillon të prishë karbohidratet.

2. Ezofagu

Ushqimi shtyhet për në ezofag nëpërmjet kontraktim-eve muskulare dhe relaksim-it.

3. Stomaku

Stomaku është një rezervuar që mban. Muskujt e veçantë mundësojnë që ajo të lëvizë ushqimin përreth dhe ta kthejë atë në copa të vogla. Rreshtimi i stomakut sekreton lëngjet acide të stomakut për të tretur më pas karbohidratet dhe proteina-t. Pas kësaj, ushqimi gjysmë i tretur kthehet në duoden.

4a. Pankreasi

Pankreasi prodhon enzima të cilat sekretohen në duoden për të tretur proteinat dhe yndyrat.

4b. Duodeni

Ushqimi mund të tretet këtu vetëm në sasi të vogla. Enzimat pankreatik-e dhe biliar-e përfundojnë jashtë avarisë kimike të përmbajtjes së acidit në stomak. Sipërfaqja e brëndshme është palosur për të rritur zonën e përthithjes së yndyrave, sheqernave dhe aminoacide-ve.

5. Mëlçia

Ardhja e gjakut nga trakti gastrointestinal, sjell glukozë-n nga ushqimet që janë ruajtur si glikogjen.

6. Zorra e madhe

Përmbajtja nga zorra e vogël vjen si në formë lëngu dhe gradualisht bëhet e ngurtë dhe kripëra-t absorbohen jashtë ndërkohë që udhëtojnë nëpër zorrën e madhe. Mukus-i është sekretuar për të ndihmuar kalimin e feçeve në rektum.