Qumështi i lopës: Kur dhe si të fillojmë ta përdorim atë?

Përse ekspertët rekomandojnë të prisni për ta ushqyer foshnjën tuaj me qumësht lope deri sa ai të jetë 12 muajsh?

Ka disa arsye për ta vonuar përdorimin e qumështit të lopës deri sa foshnja juaj të arrijë në ditëlindjen e tij të parë.

Foshnjat mund ta tresin qumështin e lopës plotësisht ose po aq lehtë sa edhe qumështin e gjirit apo atë të pasuruar me vitamina. Qumështi i lopës përmban përqendrime të larta të proteina-ve dhe mineraleve të cilat mund të jenë barrë për veshkat e pa maturuara të foshnjës tuaj. Veç kësaj, qumështi i lopës nuk ka sasitë e duhura të hekurit, vitaminës C dhe ushqyesve të tjerë të fëmijëve. Madje ai mund të shkaktojë edhe anemi nga pamjaftueshmëria e hekurit tek disa foshnja, meqenëse proteinat e qumështit të lopës mund të acarojnë veshjen e brendshme të sistemit tretës, duke shkaktuar gjak në jashtëqitje. Së fundmi, qumështi i lopës nuk siguron yndyrat më të shëndetshme për foshnjat në rritje.

Pasi foshnja juaj të jetë në gjendje ta tresë atë, qumështi bëhet një pjesë e rëndësishme e dietës së saj. Ai është një burim i pasur kalciumi, që ndërton kocka dhe dhëmbë të forta dhe ndihmon të rregullohet koagulim-i i gjakut dhe kontrolli i muskujve. Po ashtu, është një nga burimet e pakta të vitaminës D që e ndihmon trupin të absorbojë kalciumin dhe është vendimtar për rritjen e kockës.

Gjithashtu qumështi siguron proteinën për rritje, si edhe karbohidratet, të cilat do t’i japin foshnjës tuaj energjinë që i nevojitet për t’u çapitur gjithë ditën. Dhe në qoftë se foshnja juaj merr mjaftueshëm kalcium, ai do të ketë më pak rrezik për një presion të lartë të gjaku-t, goditje, kancer të zorrës së trashë dhe frakturave të ijeve gjatë jetës së mëvonshme.

Sa qumësht duhet të pijë fëmija im?

Sipas Akademisë Amerikane të Pediatri-së, shumica e fëmijëve do të marrin mjaftueshëm kalcium dhe vitamina D në qoftë se ata pinë 2 deri 2 ½ filxhanë qumësht lope në ditë. Ju ofroni  fëmijëve tuaj një vjeç, qumësht të plotë (veç rastit kur kanë rrezik të shtuar për obezitet).

Refluksi tek fëmijët

Shumë njerëz përjetojnë ndjenjë jo të mirë kur kanë atë që njihet si refluks ose urth. Kjo vjen si pasojë e acidit të stomaku-t që ngjitet në ezofag, gjë që ndodh pas zmadhimit të tij të tepërt nga konsumi i ushqimit ose i pijeve. Më pak i njohur është fakti që edhe shumë bebe dhe fëmijë të vegjël e kanë këtë problem. Kjo shpesh shkakton shqetësim tek fëmijët dhe ankth për prindërit e tyre.

Refluksi tek bebet dhe fëmijët

Pas ushqimit, shumë nga bebet kanë të vjella. Nëse fëmija nuk është i shqetësuar dhe nëse fiton peshë kjo mund të konsiderohet normale. Zakonisht fëmijëve “u del” ushqim nga goja. Kjo për shkak të zhvillimit të ngadaltë të valvulave midis pjesës së fundit të ezofagut dhe stomakut. Me kalimin e kohës kjo valvul fillon të funksionojë në mënyrë normale dhe ushqimi qëndron atje ku duhet-në stomak dhe vazhdon në zorrë.

Por tek disa bebe dhe fëmijë të vegjël ky refluks “normal” mund të shkaktojë probleme të mëdha. Bebja mund të mos rritet pasi ushqimi nuk qëndron në sistemin tretës. Acidi i stomakut mund të irritojë ezofagun në atë masë sa të shkaktojë dhimbje. Kjo duket në rast se fëmijët qajnë pasi janë ushqyer dhe kanë dhimbje barku ose kolit. Mund të kenë edhe gjakrrjedhje që mund të shkaktojnë anemi për shkak të deficencës në hekur. Ushqimi i kthyer mbrapsht mund të shkojë në mushkëri duke shkaktuar të kollitura kronike, frymëmarrje me vështirësi dhe pneumoni. Fatmirësisht këto komplikacion-e janë të rralla, por janë potencialisht serioze.

Menaxhimi i refluksit

Ka disa mënyra për t’u marrë me këtë problem.

Në rastet më serioze, kryesisht nëse bebet nuk vazhdojnë të rriten, duhen bërë disa teste. Këto mund të përfshijnë rrezet X, matjen e nivelit të acidit në stomak dhe ndoshta edhe endoskopi-në, në të cilën një tub teleskopik kalohet në stomakun e bebes për të parë se çfarë ndodh atje.

Sëmundja e indit lidhës

Sëmundja e indit lidhës i referohet një grupi sëmundjesh që përfshijnë indin e pasur me proteina që i mbështet organ-et dhe pjesë të tjera të trupit. Shembuj të indit lidhës janë dhjami, kockat dhe kërc-et. Këto sëmundje shpesh prekin nyjet, muskujt dhe lëkurën, por ato po ashtu mund të prekin organe të tjerë si dhe sisteme organesh, duke përfshirë sytë, zemrën, mushkëritë, veshkat, traktin gastrointestinal dhe enët e gjakut.

Janë më shumë se 200 çrregullime që prekin indin lidhës, shkaqet dhe simptomat e tyre specifike ndryshojnë sipas llojeve të ndryshme.

Çrregullimet e trashëguara të indit lidhës

Disa sëmundje të indit lidhës, shpesh të quajtura çrregullime të trashëguara të indit lidhës, janë rezultat i ndryshimeve në disa gene. Shumë prej tyre janë fare të rralla. Më poshtë po japim disa nga më të zakonshmet:

Sindroma Ehlers-Danlos

Në të vërtetë një grup prej më shumë se 10 çrregullimesh, karakterizohen nga nyje tepër të ndjeshme, lëkurë e tendosur dhe rritje anormal-e e indit të mbresave. Simptomat mund të jenë nga më të butat deri tek ato sakatuese. Varësisht nga format specifike, simptomat mund të përfshijnë:

 • Një shpinë të lakuar;
 • Enë të dobëta të gjakut;
 • Mishra të dhëmbëve që rrjedhin gjak;
 • Probleme me mushkëritë, valvul-at e zemrës ose tretje-n.

Epidermolisisbullosa (EB)

Personat me këtë sëmundje kanë një lëkurë që është kaq e brishtë, saqë ajo shqyhet apo bëhet me flluska si rezultat i goditjeve më të vogla, apo edhe nga fërkimi me rrobat. Disa forma të EB mund të prekin sistemin tretës, atë të frymëmarrjes, muskujt ose fshikëzën e urinës. Shkaktuar nga defektet e disa proteinave në lëkurë, EB zakonisht është evidente në lindje.

Sindroma Marfan

Iconal tab 15 mg/tab ose Meloxikam.

Çfarë është iconal dhe për çfarë përdoret

Iconal përmban substancën aktive meloxikam. Meloxikam bën pjesë në grupin e barnave të emërtuar “josteroidal anti-inflamator” të cilët përdoren për reduktimin e inflamacionit  dhe dhimbjeve të muskujve dhe nyjeve. Iconal përdoret si trajtim afatshkurtër në acarimin e osteoartrit-it dhe si trajtim afatgjatë në artrit reumatoid dhe tek spondiliti ankilozues.

Para se të përdorni Iconal

Mos e përdorni Iconal nëse:

 • Jeni shtatzënë, planifikoni një shtatzëni ose ushqeni me gji.
 • Jeni alergji-k ndaj meloxikam apo ndonjë përbërësi tjetër të Iconal.
 • Jeni alergjik ndaj aspirinës ose ndonjë anti-inflamatori tjetër.
 • Keni patur probleme me frymëmarrjen, polipe-t nazal-e të shoqëruara me rrufë, urtikarie, enjtje të lëkurës kur keni përdorur aspirinë ose anti-inflamator të tjerë.
 • Vuani apo keni vuajtur nga ulçera gastrointestinale.
 • Keni probleme me koagulim-in ose keni vuajtur nga gjakderdhje gastrointestinal-e ose hemoragji cerebrovaskulare.
 • Vuani nga sëmundje të mëlçisë.
 • Vuani nga sëmundje të rënda të veshkave dhe nuk i jeni nënshtruar dializës.
 • Vuani nga insuficienca e zemrës.

Tregoni kujdes nëse:

 • Keni vuajtur nga ezofagit ose gastrit apo ndonjë sëmundje tjetër gastrointestinale p.sh. koliti ulçeroz, sindroma Chron.
 • Vuani nga tensioni i lartë.
 • Jeni i moshuar.
 • Vuani nga sëmundje të zemrës,veshkave apo mëlçisë.
 • Vuani nga diabet-i.
 • Vuani nga hipovolemi-a (vëllim i reduktuar i gjakut) që verifikohet nëse keni humbje të konsiderueshme gjaku ose djegie, ndërhyrje kirurgjik-ale.
 • Nëse jeni intolerant ndaj sheqernave duke qenë se ky bar përmban laktozë.
 • Ju është diagnostikuar nivel i lartë i potasit në gjak.

Mjeku mund t’ju mbajë në monitorim për të vëzhguar progresin gjatë trajtimit.

Kujdes