Kanabis: Toleranca dhe varësia

Ekzistojnë dëshmi se pas përdorimit të zgjatur të kanabisit vjen varësia. Njerëzit që përdorin kanabisin rregullisht mund të zhvillojnë varësinë dhe tolerancën ndaj saj, që do të thotë se ata duhet të marrin sasi të mëdha të kanabisit për të marrë të njëjtin efekt.

Varësia ndaj kanabisit mund të jetë psikologjike, fizike, ose të dyja bashkë. Njerëzit të cilët janë të varur nga kanabisi gjejnë se përdorimi i drogë-s bëhet shumë më e rëndësishme sesa aktivitete të tjera në jetën e tyre. Ata vuajnë për të marrë dozën e drogës dhe e kanë të vështirë ndalimin e përdorimit të saj. Njerëzit të cilët janë psikologjikisht të varur nga kanabisi mund të gjejnë se ata e ndjejnë  atë si një thirrje për përdorim, kur ata janë në mjedise të veçanta ose të socializuar me miq. Varësia fizike ndodh kur trupi i një personi përshtatet me kanabisin dhe mësohet me funksionin e përdorimit të tij dhe nuk arrijnë të “bëjnë” pa të.

Piketat e zhvillimit të fëmijës tuaj: Socializimi

Kur dhe si zhvillohet ai

Si ka filluar fëmija juaj të lidhet me njerëz të tjerë? Si dhe ku ai fillon të bëjë miq? E gjithë kjo ka filluar me juve. Si prind i tij, ju keni qenë miku e shoku i tij i parë, i pari që ka qeshur me sjelljet e tij të çuditshme dhe që i është përgjigjur bashkëbisedimit të tij me belbëzime. Me ndihmën tuaj ai ka mësuar se si të bashkëveprojë me të tjerët dhe ka zbuluar se sa lehtë dhe gazmore është t’i bësh ata të qeshin, të marrin pamje komike në fytyrë, madje edhe të nxjerrësh tinguj të çuditshëm bashkë me ta. Për dy vjetët që pasojnë, ai do të grumbullojë përvoja të tilla të para duke mësuar të luajë lojëra, të bisedojë, të bëjë miq dhe të mrekullojë të afërmit. Të mësuarit me socializmin është një proces që zgjat tërë jetën, një proces që vogëlushi juaj tani po e zbulon drejtpërdrejt.

12 deri 18 muaj

Gjatë vitit të parë të jetës, vogëlushi është fokusuar kryesisht në zhvillimin e aftësive fizike si kapja dhe ngritja e objekteve dhe të mësuarit me ecjen. Ai është kënaqur me shpërthimet e shkurtra në kohën e lojës me të tjerët, si gjyshi dhe gjyshja, por mbi të gjithë ju ka parapëlqyer juve, e ndoshta një dado të dashur.

Tashmë është më ndryshe. Ai gjithnjë e më shumë interesohet për botën rreth tij, megjithëse ende shikon çdo gjë se si lidhet me të. Ndërsa fëmija juaj mëson të flasë dhe të komunikojë me të tjerët, ai po zbulon njerëz të tjerë dhe se sa gëzim është t’u afrohet atyre dhe të shikojë reagim-in e tyre. Natyrisht, këtu është edhe kulmi i ankth-it të ndarjes, kështu që vogëlushi juaj mund të jetë i ndrojtur dhe i ngjitur pas jush. Mos u shqetësoni, kjo gjë zakonisht reduktohet pas moshës 18 muajsh.