Jeni shtatzënë? Bëni ushtrime

Llojet e duhura të ushtrimeve janë kryesore për të mbetur në formë të mirë fizike, e shëndetshme dhe e lumtur gjatë shtatzënisë suaj. Tashmë që ju jeni duke pritur, një program i shëndetshëm ushtrimesh duhet të vendoset në krye të listës tuaj të prioriteteve menjëherë në krah të vitaminave të para lindjes dhe netëve të plota në gjumë.

Përse? Fillimisht ju do të ndiheni më në ngritje dhe më energjike. Gjithashtu ju do të ruani shëndetin kardiovaskular, po ashtu si edhe një grua që nuk është shtatzënë, thotë Dr. Raul Artal, profesor dhe shef departamentit të obstetrikë-s, gjinekologji-së dhe shëndetit të gruas në Fakultetin e Mjekësisë së Universitetit St. Louis dhe autor kryesor i direktivave për ushtrimet gjatë shtatzënisë botuar nga Kolegji Amerikan i Obstetër-ve dhe Gjinekolog-ëve.

Po aq i rëndësishëm, shton ai, të qëndruarit fizikisht aktive gjatë shtatzënisë ndihmon në parandalimin e shtimit të tepërt në peshë dhe diabet të shtatzënisë si edhe të preklampsi-së (presionit të lartë të gjaku-t që mund të ndodhë gjatë shtatzënisë). Dhe ja se ku janë disa të reja me të vërtetë të mirëpritura: Dobitë mund të shtrihen deri në sallën e lindjes, sipas Artal. “Ne e dimë se ato gra që janë  në formë të mirë fizike mund ta shtyjnë jashtë më me lehtësi foshnjën”.

Masat paraprake për ushtrimet e shtatzënisë

Megjithatë, ushtrimi mund të jetë i rrezikshëm në disa kushte, duke përfshirë rrezikun për lindje të parakohshme, anemi të rëndë, probleme të zemrës, ose diabet i kontrolluar dobët. Jo të gjithë problemet shëndetësore e përjashtojnë aktivitetin fizik. Pyesni mjekun tuaj për të qenë e sigurt që në qoftë se merrni lejen e tij, ju mund të ecni, notoni, ushtroheni me pesha të lehta. Vetëm mos e teproni. Do t’ju duhet të merrni disa masa paraprake siç janë më shumë pushime gjatë stërvitjeve tuaja. Por vetë stërvitja është një lëvizje e mençur si për ju ashtu edhe për foshnjën tuaj.

Në qoftë se nuk jeni stërvitur para shtatzënisë, mund të filloni tani

Këmbët e fëmijëve nuk janë të njëjta me këmbët e të rriturve. Këmbët e bebeve dhe të vegjëlve janë të buta dhe të përpunueshme sepse kockat nuk janë formuar akoma. Kjo do të thotë që këmbët e tyre mund të dëmtohen më lehtë sesa këmbët e fëmijëve të rritur, p.sh. nëpërmjet këpucëve që janë shumë të ngushta. Këtu janë disa këshilla që ju ndihmojnë për t’u kujdesur për këmbët e fëmijës tuaj:

Këpucët dhe çorapet

  • Të vegjëlit nuk kanë nevojë që të mbajnë këpucë kur janë brenda dhe kur fillojnë që të ecin. Lejini që ato të ecin zbathur ose vetëm me çorape, kjo bën që këmbët e tyre të rriten nomrmalisht dhe kurajon gishtat e tyre që të zhvillojnë veprime lëvizjeje;
  • Këmbët gjatë fëmijërisë rriten shumë shpejt. Kontrolloni që këpucët e fëmijës tuaj të përshtaten me këmbët e fëmijës në çdo 1 deri në 3 muaj, deri në moshën 3 vjeçare, çdo 4 muaj ndërmjet moshës 3 dhe 5 vjeçare dhe çdo 6 muaj për fëmijët e moshës mbi 5 vjeç;
  • Sigurojuni që fëmija të veshë çorape pambuku të freskëta çdo ditë dhe që t’i ajrosin këpucët gjatë natës – kjo mund të zvogëlojë problemet e lëkurës;
  • Kur zgjidhni këpucët për fëmijën, ato duhet të kenë të paktën një hapësirë 1 cm nga gishti i madh para dhe fundi këmbës prapa. Këpuca gjithashtu duhet të jetë e përshtatshme me formën natyrale të këmbës, veçanërisht rreth gishtërinjve;
  • Gjithmonë masni këmbën e fëmijës tuaj për gjatësinë dhe gjerësinë. Vini re se këmba e majtë dhe e djathtë nuk kanë të njëjtën masë;
  • Asnjëherë mos kaloni këpucët nga një fëmijë në një tjetër;
  • Veshja e pabarabartë dhe dhimbja e thembrës mund të përcaktojë një problem të këmbëve që duhet të kontrollohet tek doktori ose podiatristi.

Problemet në të ecur

  • Këmbët e sheshta janë të zakonshme tek fëmijët, por jo domodoshmërisht përbëjnë një problem. Zhvillimi i harkut do të stabilizohet rreth moshës 6 ose 7 vjeçare. Megjithatë, çojeni fëmijën tuaj tek doktori ose podiatristi nëse këmbët e sheshta janë duke shkaktuar probleme ose janë duke ndikuar në ecjen e fëmijës tuaj ose në aktivitete të tjera.