Dhimbja e thembrave

Dhimbja e thembrës më së shpeshti shkaktohet nga një gjendje inflamatore e grupit të trashë të indeve në tabanin e këmbës – e cila është e njohur si tabela e shputës.

Simptomat

Dhimbja e shputës së thembrave është shpesh më e keqja, ajo fillon me hapat e para në mëngjes dhe mund të rritet me qëndrimin në këmbë dhe pas të ushtruarit.

Shkaktarët e dhimbjes së thembrave

Anomali-të bio-mekanike që shkaktojnë probleme të këmbëve janë shkaku i shumicës së rasteve të dhimbjeve të shputës. Ndonjëherë rritja e dhimbjeve të kockave, të shkaktuara edhe nga takat, formojnë probleme të shputës ku nyjet bashkohen me kockën e thembrës, megjithatë, këto nuk janë burimi kryesor i dhimbjes së thembrave.

Trajtimet e dhimbjes së thembrave

Trajtimi i dhimbjeve të shputës mund të përfshijnë pushimin, aplikimin e akullit, ilaçet anti-inflamatore dhe humbje peshe për të reduktuar streset mbi këmbët. Nëse është e nevojshme, mbështille këmbën me një fasho, gjë që rekomandohet për të korrigjuar anomalitë strukturore të këmbës.

dhimbja e thembrave

Kontrolli shëndetit të këmbëve

Më poshtë do të gjeni një listë të pyetjeve të shpejta që ju ndihmojnë për të kontrolluar shëndetin e këmbëve.

 1. A keni dhimbje në këmbët tuaja?
 2. A jeni ju në këmbë gjatë gjithë ditës?
 3. A keni ju probleme të lëkurës ose të thonjve në këmbët tuaja?
 4. A keni ndonjë plagë në këmbët tuaja?
 5. A keni erë të këmbëve?
 6. A keni lëndim të këmbëve?
 7. A keni probleme shëndeti siç është diabet-i ose artrit-i?
 8. A rrëzoheni shpesh?
 9. A keni vështirësi në gjetjen e këpucëve që ju përshtaten?
 10. A keni ju gjëndra ose shtrembërime të formave të gishtave?
 11. A vishni rregullisht taka që janë 5 cm ose më të larta?

Nëse i jeni përgjigjur “po” njërës prej pyetjeve të mësipërme, konsultohuni me një angiolog ose mjekun tuaj për diagnostikim dhe trajtim.