Dhimbjet e qafës: Trajtimi

Dhimbjet e qafës janë një problem i zakonshëm që prek rreth dy të tretat e të rriturve në një moment të caktuar të jetës së tyre. Ekzistojnë një shumëllojshmëri trajtimesh; trajtimi më i përshtatshëm për ju varet nga shkaku i dhimbjes së qafës dhe sesa e rëndë është ajo. Për pjesën më të madhe të njerëzve, trajtimi është një kombinim i ilaçeve, ushtrimeve dhe terapive të relaksim-it.

Është e rëndësishme të theksohet se ka prova shkencore që vërtetojnë efektivitetin e shumë terapive të përdorura për të trajtuar dhimbjet e qafës. Mjeku juaj mund t’ju këshillojë trajtimet që kanë më shumë gjasa që të jenë më të dobishme për ju.

Dhimbjet e qafës kanë nevojë për trajtim të menjëhershëm

Dhimbjet e forta të qafës ndodhin pas një lëndimi të qafës që mund të jetë një problem serioz dhe ju duhet të kontaktoni mjekun tuaj menjëherë. Gjithashtu, në qoftë se ju keni probleme me dhimbjet e qafës dhe simptoma të tilla si dhimbje, mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, ose dobësi në krahët apo këmbët, sidomos nëse këto simptoma vijnë papritur ose përkeqësohen papritur, ju duhet të shihni mjekun tuaj menjëherë.

Trajtimet për dhimbjet afatshkurtra të qafës

Vazhdoni lëvizjet

Në ditët e sotme qëndrimi i zgjatur në shtrat nuk është i rekomandueshëm për dhimbjet e qafës. Në fakt, shumica e profesionistëve të shëndetësisë rekomandojnë që pjesa tjetër duhet të jetë e kufizuar për një ditë ose dy ditë pas fillimit të dhimbjeve të qafës. Përjashtimet për këtë janë në qoftë se ju keni një problem nervor ose një lëndim të tillë si një dëmtim apo thyerje.

Nuk ka asnjë dëshmi se mbështetëset e qafës do të lehtësojnë dhimbjet e qafës apo përmirësojnë funksionin në njerëzit me dhimbje qafe.

Duke vazhduar për të lëvizur kokën dhe qafën tuaj si zakonisht, ju mund të zvogëloni dhimbjen dhe të parandaloni zhvillimin e mëtejshëm të ngurtësisë së qafës. Megjithatë, ju duhet ende të përpiqeni të shmangni lëvizjet e shpejta, pozicionet që dhembin dhe çdo aktivitet që ju mendoni se mund të ketë shkaktuar dhimbje.

Pakot e ngrohta ose të akullta

Udhëheqës Vizual: Stërvitja 20 minutëshe e një nëne të zënë me punë

[ssba_hide]
Aktiviteti fizik dhe të ushtruarit: Fillimi

Jeni duke menduar për t’u bërë më aktivë? Kjo është diçka e jashtëzakonshme. Të qenit aktiv në mënyrë të rregullt ndihmon në përmirësimin e shëndetit dhe të lumturisë.

Ushtrimet, aktiviteti fizik ose të dyja bashkë

Aktiviteti fizik i referohet të gjitha llojeve të aktivitetit, ashtu sikundër është edhe ngjitja e ngadaltë ose e shpejtë e shkallëve. Të ushtruarit është një aktivitet që ju vë një qëllim të specifikuar. Që një aktivitet të konsiderohet  ushtrim ai duhet të jetë të paktën 20 minuta ose më shumë, i përbërë me ushtrime të moderuara, p.sh. ecje me një ritëm mesatar.

Shembujt e aktivitetit fizik përfshijnë:

 • Zbritjen ose ngjitjen në metro, një stacion përpara në mënyrë që të praktikohet ecja në këmbë;
 • Ngjitjen e shkallëve, në vend të përdorimit të ashensorit;
 • Ngjitjen e shkallëve në qendrat tregtare dhe në stacionet e metrove; dhe
 • Parkimin në cepin e vendit të parkimit, që të ketë distancë me hyrjen.

Shembujt e ushtrimeve që përfshijnë të ushtruarit për 20 minuta ose më shumë:

 • Ecje të shpejta të moderuara;
 • Kërcimi;
 • Ushtrimet aerobike në ujë;
 • Çiklizmi;
 • Trajnimet e forcës;
 • Klasat e ushtrimeve të lehta, siç është tai çi ose joga.

Rritja e aktivitetit fizik nuk do të marrë shumë kohë shtesë, ashtu sikundër nuk merr edhe 20 minuta ushtrime në ditë. Qëllimi është që të sigurohet që ushtrimi ose aktiviteti është planifikuar për të shumtën e ditëve dhe nuk lihet mënjanë. Aktiviteti fizik dhe ushtrimet do t’ju ofrojnë përfitime shëndetësore. Përfshirja e aktivitetit fizik dhe të ushtruarit në stilin e jetës ofrojnë përfitim më të madh të humbjes së peshës.

Dallimi midis aktivitetit fizik dhe të ushtruarit është shumë i rëndësishëm, sepse përfshirja e aktivitetit fizik do të përforcojë ndryshimin e plotë të jetesës. Rekomandohet që të gjithë njerëzit ta shohin aktivitetin fizik “si një mundësi, jo si një bezdisje”.

Sekreti për të qenë më aktiv

Nëse keni vendosur që të filloni një program ushtrimesh, ky do të ishte objektivi më i mirë.  Ju do të fitoni përmirësime në shëndetin mendor dhe fizik.

Akomodoni shëndetin tuaj

Zgjidhni ushtrime që akomodojnë çështjet e shëndetit tuaj. Nëse keni një diagnozë shëndeti, është e këshillueshme që të konsultoheni me doktorin, një psikolog ushtrimesh ose një fizioterapi-st rreth kësaj çështjeje përpara se të filloni të ushtroheni, pasi kjo do të sigurojë që të ushtruarit të përshtatet me nevojat tuaja shëndetësore.

Qëllimet e ushtrimeve

Çdo lloj sasie të ushtruarish është më mirë sesa të mos bërit asgjë. Për përfitime optimal-e, pjesa më e madhe e njerëzve duhet të synojnë që të plotësojnë 30-60 minuta ushtrime të moderuara çdo ditë të javës. Kjo mund të përfshijë një kombinim të ecjes, vrapit, të notuarit, çiklizmit, kërcimit, klasave të ushtrimeve aerobike etj.

Përveç kësaj, pjesa më e madhe e njerëzve duhet të bëjnë disa ushtrime të forcës për të ndihmuar në ruajtjen e masës së muskujve dhe funksionin e tyre. Megjithatë, nëse nuk jeni ushtruar për një kohë, kjo sasi ushtrimesh mund të jetë joreale dhe mund të keni nevojë që t’i ndërtoni gradualisht këto nivele. Edhe sasi të vogla ushtrimesh do të prodhojnë përfitime shëndetësore. Në anën tjetër, ushtruesit me eksperiencë që kanë qenë në formë dhe aktiv për shumë vite mund të kenë përfitime shëndetësore duke bërë ushtrime më të forta, por kjo nuk është e këshillueshme për fillestarët të cilët duhet ta fillojnë rritjen gradualisht.

Sa duhet të ushtrohemi?

Ekzistojnë lloje të ndryshme ushtrimesh, p.sh: aerobia, forca dhe fleksibiliteti. Secila prej këtyre sjell përfitime të ndryshme shëndetësore. Përveç kësaj, sasia e ushtrimeve që bëni mund të përcaktohet nëpërmjet:

 • Intensitetit – sa fortë punoni gjatë ushtrimeve;
 • Kohës – sa zgjat sesioni i të ushtruarit;
 • Frekuentimit – sa shpesh ushtroheni, p.sh. sa sesione në javë.
Fibromyalgia

Fibromialgjia është një sindromë dhimbjeje kronike. Njerëzit me fibro-mialgji përjetojnë djegie ose dhimbje në zona të ndryshme të trupit, duke përfshirë nyjet. Ata janë gjithashtu të ndjeshëm nga prekjet, në zona të caktuara duke qenë super të ndjeshëm.

Shkaku kryesor i fibromialgjisë mbetet i panjohur, por është menduar se rezulton nga aktivizimi jo-normal i sistemit qendror të dhimbjes. Shkaqet për këtë aktivizim, përfshijnë shqetësime emocionale dhe ndoshta faktorë gjenetikë. Trazimet gjatë gjumit mund të jenë gjithashtu një faktor.

Nuk ka asnjë zgjidhje të vetme të thjeshtë për trajtimin e fibromialgjisë, por sëmundja nuk është progresive ose kërcënuese për jetën.

Në qoftë se ju keni qenë të diagnostikuar me fibromialgji, menaxhimi i gjendjes tuaj do të varet nga ashpërsia e simptomave tuaja, të cilat mund të variojnë nga shumë të buta dhe me raste në të rënda dhe të vazhdueshme.

Mjeku juaj mund t’ju ndihmojë me shpjegime të ilaçeve dhe sugjerime të menaxhimit, por fibromialgjia është një gjendje në të cilën vetëmenaxhimi luan rolin kyç. Ekzistojnë përfitime të mëdha, nëse arrini të krijoni një strategji për menaxhimin e simptomave.

Fushat e vetëmenaxhimit

Të ushtruarit

Të ushtruarit në mënyrë të rregullt është shumë e rëndësishme nëse ju keni fibromialgji. Pavarësisht se të ushtruarit është i dhimbshëm fillimisht, me kalimin e kohës ju mund të bëheni të aftë aerobikisht edhe pse ajo mund t’ju marrë më shumë kohë për ta arritur këtë sesa dikush që nuk ka fibromialgji.  Qëllimi juaj duhet të jetë për t’u ushtruar për të paktën 30 minuta në ditë, 3 deri në 4 herë në javë. Ushtrimet me ndikim të ulët, të tilla si: ecje, noti apo biçikleta janë ideale. Programi juaj i të ushtruarit duhet të përfshijë gjithashtu shtriqjen dhe forcimin, të cilat janë të dobishme në menaxhimin e fibromialgjisë.

Menaxhimi i stresit

Nuk ekziston ndonjë mënyrë e thjeshtë për të humbur peshë. Një humbje graduale e peshës, 0,5 kg deri në 1 kg në javë është humbja optimal-e e peshës. I duhet më shumë kohë peshës që të rithehet dhe mënyra më e mirë që humbja e peshës të zgjasë është nëpërmjet mënyrës graduale dhe duke lejuar një mënyrë të re jetese nëpërmjet zakoneve të shëndetshme.

Një ndryshim jetese zakonisht është shumë e rëndësishme në mirëmbajtjen e humbjes së peshës. Kjo përfshin një rritje të aktiviteteve dhe adaptim-in e mënyrave të reja të të ngrënit.

Ruhuni nga produktet që reklamojnë “nuk kërkohet asnjë përpjekje ose ushtrim”; përbërës mrekullish në suplementet speciale që përshpejtojnë metabolizimin në djegien e yndyrave; humbje peshe e shpejtë, e madhe; kufizim shumë i madh ose limitim i ushqimeve dietike.

Konsideratat dietike

Marrja kryesore e energjive tona duhet të jetë nga zarzavatet, frutat dhe karbohidratet komplekse, siç janë kornflekset, buka, makaronat dhe orizi.

Është e rëndësishme për të reduktuar kaloritë/kiloxhaul dhe marrjen e yndyrave, ashtu sikundër ngrënien e më pak ushqimeve. Yndyrat kanë 9 kalori për gram ndërkohë që sheqernat dhe karbohidratet kanë vetëm 3 kalori për gram. Yndyrat nuk duhet të sigurojnë më shumë 30% të energjisë totale (kalori/kiloxhaul) dhe në përgjithësi duhet të jenë më pak se 30 g në ditë.

Ekziston një interes në rritje ndaj konceptit të indeksit të glicemisë (faktori GI) të ushqimit. Faktori GI është thjesht një renditës i ushqimeve bazuar në efektet e tyre të menjëhershme të sheqernave në gjak, p.sh. karbohidratet komplekse kanë një GI të ulët. Qëllimi është që të kenë një lirim të ngadaltë e të qëndrueshëm të glukozë-s në gjak, në vend të kulmeve të shkurtra dhe të larta. Një ulje e faktorit të GI-së është shumë e mirë, pasi ndihmon në arritjen e ngadaltë dhe të qëndrueshme të niveleve të glukozës në gjak.

Kancer-i zorrëve është akoma një ndër format më të zakonshme të kancerit që prek njerëzit. Lajmi i mirë është që ekzistojnë disa hapa që të gjithë mund ti ndjekin për të shmangur këtë sëmundje, ose të paktën për ta kapur atë sa më herët në mënyrë që të trajtohet.

Hapi 1: JETESA

Si ndikon dieta në shanset e marrjes së kancerit të zorrëve?

Një dietë që është e pasur në yndyra dhe e varfër në fibra ka qenë gjithmonë e lidhur me një rrezik të lartë të kancerit të zorrëve. Kështu që, limitimi i sasisë së marrjes së yndyrave mund të reduktojë rrezikun. Kjo do të thotë që të kufizoni marrjen e kekut, biskotave, byrekëve dhe të largoni ushqimet si mishi i kuq ose produktet e qumështit.

Po në lidhje me alkoolin dhe duhanin?

Shkencëtarët kanë zbuluar se konsumimi i sasive të mëdha të alkool-it mund të rrisë rrezikun e disa kancerave, duke përfshirë edhe kancerin e zorrëve. Mbajtja e konsumit të alkoolit në një nivel të ulët, mund të ndihmojë në reduktimin e rrezikut dhe përmirësimin e përgjithshëm të shëndetit.

Pjesa më e madhe e njerëzve e dinë se pirja e duhanit është e keqe për shëndetin. Ai rrit rrezikun e shumë kancerave, dhe kanceri i zorrës nuk bën përjashtim. Kërkuesit gjithashtu kanë gjetur se ndërmjet njerëzve që kanë qenë diagnostikuar me kancerin e zorrëve, duhani rriste rrezikun e vdekjes.

Si ndikon të ushtruarit në parandalimin e kancerit?

Një mënyrë jetese pa lëvizje gjithashtu rrit  rrezikun e zhvillimit të kancerit të zorrëve. Të ushtruarit për vetëm 30 minuta në ditë mund ta zvogëlojë këtë rrezik.

Hapi 2: TESTET E SKANIMIT

Çfarë janë testet e skanimit?

Shumë lloje kancerësh, duke përfshirë edhe kancerin e zorrëve, nuk shkaktojnë si fillim simptoma. Test-et e skanimit mund të përdoren për të zbuluar në mënyrë të hershme kancerin e zorrëve në njerëzit që nuk kanë simptoma.

Kush ka nevojë që të bëjet testet e skanimit për kancerin e zorrëve dhe sa shpesh?

Ndryshimet e moderuara në 5 faktorët kryesorë të jetesës mund të sjellin më shumë ndikim në zvogëlimin e vdekjeve nga kolorektali (zorrëve) sesa nga shfaqja e kancer-it, thonë hulumtuesit.

Hulumtuesit nga Mbretëria e Bashkuar thonë se ndryshimet e vogla në dietë dhe të ushtruarit mund të parandalonin gati një të tretën e kancerit kolo-rektal tek meshkujt dhe 18% tek femrat.

5 çelësat për shëndetin e mirë të zorrëve përfshijnë: uljen e konsumit të mishit të kuq dhe mishit të përpunuar, rritjen e konsumimit të frutave dhe perimeve; reduktimin e konsumit të alkool-it; të ushtruarit, dhe kontrollin e mirë të  peshës, thanë studiuesit.

Duke marrë parasysh plakjen e popullsisë, reduktimi i incidencë-s së kancerit kolorektal mund të arrihet duke reduktuar konsumin e mishit të kuq në më pak se 90 g në ditë; rritjen e frutave dhe perimeve në 400 g në ditë; të ushtruarit rreth 30 minuta 5 ditë në javë; reduktimin e alkoolit në 3 njësi në ditë për burrat dhe 2 njësi në ditë për gratë, dhe ndalimin e pirjes për obezitet-in.

Gjatë 10 viteve të ardhshme, popullsia e Mbretërisë së Bashkuar e ka të nevojshme për t’u kthyer në profilin e peshës së viteve 1980, paralajmëruan hulumtuesit.

Ndërhyrjet do të shpëtonin edhe vdekjet nga kancerat e tjerë, nga diabet-i dhe nga sëmundjet kardiovaskular-e, thanë ata.

Kanceri i mitrës: Çfarë ndodh pas trajtimit

Shërimi dhe kujdesi janë të ndryshëm për çdo njeri dhe varen nga trajtimi që ju keni. Duhet kohë për tu shëruar nga lloje të ndryshme trajtimesh: ekzistojnë ndryshime fizike dhe emocionale me të cilat duhet të përballeni. Ju mund të keni nevojë që të flisni me punëdhënësin tuaj në lidhje me mënyrën sesi trajtimi juaj mund të ndikojë në punë dhe me familjen tuaj në lidhje me suportin që ju keni nevojë.

Ju do të keni nevojë për kontrolle të rregullta të shëndetit që përfshijnë testet dhe ekzaminimet pasi trajtimi të ketë mbaruar. Ashtu sikundër kontrolli për tu siguruar që kanceri nuk do të rikthehet, vizitat e vazhdueshme do të jenë të nevojshme për shkak të ndryshimeve fizike të ndryshme që mund të ndodhin si rezultat i kancerit dhe trajtimit të tij. Kontrollet do të vazhdojnë që të jenë të domosdoshme nëse ju nuk keni patur për disa vite asnjë shenjë kanceri. Për familjen dhe miqtë kanceri mund të jetë diçka që i përket të shkuarës, por kontrollet mund ta risjellin përsëri këtë çështje për ju dhe ju mund të ndiheni pak në ankth në kohën e kontrolleve. Të gjeturit e mënyrave për të suportuar veten dhe për tu kujdesur për veten kur janë periudhat e kontrolleve është pjesë e të jetuarit me kancer.

Efektet anësore të kancerit të mitrës

Duhet pak kohë për tu shëruar nga trajtimi. Ju do të zbuloni se do t’ju duhet të përballeni me shumë ndryshime fizike dhe emocionale. Është e rëndësishme që ju dhe njerëzit përreth jush (kjo mund të përfshijë partnerin dhe pjesëtarët e familjes) të jeni të përgatitur.

Lodhja

Shumë gra zbulojnë se lodhja është një ndër problemet kryesore. Ky është një problem kryesor nëse ju do të keni nevojë për të patur radioterapi-në dhe trajtime të tjera. Të shkuarit nëpër spitale dhe klinika për trajtime dhe në takime është shumë e lodhshme. Nëse ju filloni të punoni gjatë trajtimit ose nëse ju keni një shtëpi dhe familje ndaj të cilëve duhet të kujdeseni, ju do të jeni shumë shpesh të lodhur.

Parandalimi i kancerit të gjirit

kanceri i gjirit

Struktura e gjirit

Lufta kundër kancer-it të gjirit fillon me njohjen e gjinjve tuaj. Ato janë të përbëra nga yndyra, qumështi, gjëndrat e qumështit (alveolë) dhe një rrjetë përmes së cilës qumështi mund të kalojë nga gjëndra për në thimtha. Kanceri i gjirit mund të formohet në gjëndrat e qumështit, indet dhjamore – edhe pse rreth 99% e të gjithë kancerave të gjirit fillojnë në gjëndrat e qumështit. Qelizat e indeve të gjirit normalisht shumohen dhe rriten me një ritëm të kontrolluar. Kur këto qeliza shndërrohen dhe replikohen pa ndalim, një masë e indeve të tepërta, ose e tumor-it, është formuar. Tumoret mund të jenë beninj-e (jo kanceroze) ose malinj-e (kanceroze).

Çdo gji gjithashtu ka enët e gjaku-t dhe enët që bartin nyja limfatike (lëngu i pangjyrë apo pak i verdhë i trupit). Grupimet e nyjeve limfatike janë të vendosura nën krahët tuaj, mbi klavikula-t tuaja dhe në gjoks, si dhe në vende të tjera strategjike në trup. Kanceri mund të përhapet nga gjiri në pjesët e tjera të trupit tuaj nëpërmjet nyjeve limfatik-e apo gjakut. Kanceri thuhet se ka përhapur “metastazë” kur ai ka ikur nga indet e gjirit dhe ka filluar të rritet në organe të tjera.

A mundeni ju që ta parandaloni kancerin e gjirit?

Deri më sot, nuk është ende e njohur asnjë masë absolute për të parandaluar kancerin e gjirit. Ndonjëherë, në raste ekstreme, gratë që janë në rrezik jashtëzakonisht të lartë të zhvillimit të kancerit të gjirit (të themi nga një histori familjare e fortë ose nga të paturit e një prej gjeneve që rrisin rrezikun), kanë marrë vendimin që të kenë një operacion parandalues ​​dhe të heqin të dy gjinjtë edhe pse nuk kanë pasur shenja të kancerit. Kjo redukton rrezikun e tyre të zhvillimit të kancerit të gjirit me 90% ose më shumë. Marrja e ilaçeve që bllokojnë efektin nga estrogjenet në trup (p.sh. raloxifene) është një tjetër mënyrë që gratë me rrezik të lartë të kancerit të gjirit mund të zvogëlojnë rrezikun e tyre.