8 hapa të thjeshtë për banjën e parë të foshnjës tuaj

Banjat me sfungjer

Rreth javës së parë më e mira është që t’i bëni foshnjës tuaj banja me sfungjer, me një shtupë të njomur me ujë të ngrohtë. Lani shpesh fytyrën dhe duart dhe mbani të pastër zonën gjenital-e pas çdo ndërrimi të pelenave.

Banjat në vaskë

Pasi baza e të quajturit kordoni umbilikal thahet, i bie korja dhe shërohet, ju mund të filloni t’i bëni të porsalindurit (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes) tuaj banja në vaskë. Meqë foshnja është e vogël, ka kuptim të përdoret një vaskë e vogël plastike për foshnjat.

Edhe pse disa prindër i lajnë foshnjat e tyre çdo ditë, një banjë nuk është e domosdoshme më shumë se sa tre herë në javë gjatë vitit të parë të jetës. Larja shumë e shpeshtë e foshnjës mund ta thajë lëkurën e saj.

Disa foshnja e gjejnë ujin e ngrohtë shumë qetësues. Nëse ndodh kështu me foshnjën tuaj, është në rregull që ajo të zgjatet paksa. Të tjerë qajnë gjatë banjës dhe duan të dalin prej saj. Banjat nuk ka nevojë të zgjasin shumë: pesë minuta është një kohë e mjaftueshme për ta mbajtur foshnjën të pastër para se uji të ftohet më shumë se duhet.

Kur ju i bëni banjë një të porsalinduri, në fillim mund të jetë paksa frikësuese. Mbajtja e një krijese të lagur e të rrëshqitshme kërkon praktikë dhe besim në vetvete, kështu që qëndroni e qetë dhe ruani një kontroll të mirë mbi të.

Siguria gjatë banjës

• Asnjëherë mos e lini foshnjën pa mbikëqyrje, as edhe për një minutë. Nëse bie zilja apo telefoni dhe ju mendoni që ju duhet të përgjigjeni, mbështilleni atë me peshqir dhe merreni me vete.
• Asnjëherë mos e lini foshnjën kur uji është duke rrjedhur. (Ai mund të jetë shumë i nxehtë dhe me thellësi më të madhe nga sa duhet).
• Kufizoni temperaturën e ujit në jo më shumë se 45° C. Një foshnjë mund të pësojë djegie të shkallës së tretë në më pak se një minutë në temperaturën 60° C.

workstation ergonomics: ideal set-up

Shumë njerëz e gjejnë veten e tyre duke përdorur kompjuterin për një pjesë të madhe të ditës. Arredimi dhe dizajni i dobët në vendin e punës mund të kontribuojnë për lëndimet dhe sëmundjet. Ju mund të korrigjoni lartësinë e karriges, pajisjet dhe qëndrimin e duhur në tavolinë.

Ergonomia lidhet me  studimin sesi ne të ndërveprojnë me ambientin tonë të punës dhe sesi këto ndërveprime mund të përmirësohen në mënyrë që edhe mirëqenia jonë të jetë maksimalisht e mirë.

Disa faktorë që duhen marrë parasysh kur rregullohet vendi i punës janë:

Karrigia

Idealisht, përdorni një karrige të kthyeshme. Rrotat me të cilat është e pajisur karrigia duhet të jenë të mirë përshtatura në qilim (tapet). Në një sipërfaqe të lëmuar, rrotat janë shumë të paqëndrueshme, karrigia duhet të jetë e pajisur me këmbë të qëndrueshme (këmbë të rrafshuara në formë vezake).

Rregulloni lartësinë e karriges në mënyrë që këmbët të pushojnë të qeta në dysheme. Nëse kjo e bën karrigen shumë të ulët në lidhje me tavolinën, përdorni një mbështetëse këmbësh dhe ngrijeni karrigen deri në lartësinë e dëshiruar.

Rregullimi korrekt i karriges mund t’ju ndihmojë që të keni qëndrimin e duhur dhe të merrni presionin e duhur të shpinës. Kur uleni, gjunjët duhet të jenë rreth nivelit të ijeve tuaja, dhe karrigia nuk duhet të shtypë në pjesën e prapme të gjunjëve.

Shtylla juaj duhet të jetë e drejtë dhe shpatullat tuaja prapa. Nëse karrigia nuk mund të jetë e rregulluar, në mënyrë që shpina juaj të jetë e drejtë, vendosni një jastëk me kurbë në shpinë dhe në pjesën e pasme të karriges.

Monitori

Monitori duhet të jetë afërsisht një dorë larg. Fillimi i ekranit duhet të jetë në nivelin e shikimit, ose vetëm pak poshtë në mënyrë që të shihet drejt gjatë punës. Njerëzit të cilët vënë lente tentojnë që të shohin nëpërmjet pjesës së fundme të lenteve. Kjo i bën ata të anojnë kokën e tyre prapa. Kjo lodh muskujt që mbështesin kokën. Nëse i vini lentet, ka disa mënyra për të adresuar këtë problem: