Kur duhet të thërrisni mjekun për foshnjën tuaj?

Është normale që prindërit e rinj të shqetësohen për shëndetin e foshnjës së tyre. Edhe në qoftë se ju mund ta shihni se i porsalinduri juaj (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes) është i fortë dhe energjik, foshnjat janë të vegjël dhe të cenueshëm dhe kanë nevojë për mbrojtjen tonë. Por si do ta dini ju që ndonjë gjë nuk shkon vërtet mirë?

Ju e njihni foshnjën tuaj më mirë se kushdo, kështu që besojuni instinkteve tuaja dhe i telefononi mjekut në qoftë se ndjeni se diçka nuk është në rregull. Disa gjëra kryesore për t’i pasur kujdes.

Temperamenti

Nëse foshnja juaj është si zakonisht i gjallë, i kënaqur dhe e merr mirë ushqimin, ai ndoshta nuk është i sëmurë seriozisht. Një foshnjë me hundë që i kullojnë dhe me një buzëqeshje në fytyrë, ka gjasa të mos jetë dhe aq sëmurë, sa një foshnjë me hundë që kullojnë dhe është i përgjumur.

E qara e pazakonshme

Nëse foshnja juaj fillon papritmas të qajë më shumë se zakonisht dhe ju nuk mund ta qetësoni me mënyrat tuaja të zakonshme, ose në qoftë se e qara e saj është e dobët ose jashtëzakonisht e mprehtë, ajo mund të jetë seriozisht e sëmurë. Edhe e kundërta është e vërtetë: nëse foshnja juaj duket e pakënaqur dhe nuk qan por është jashtëzakonisht pasive dhe e vështirë për ta zgjuar, telefonojini mjekut tuaj.

Oreksi

Se sa e uritur është foshnja juaj, kjo ndryshon nga dita në ditë. Në qoftë se është e uritur do ta kërkojë ushqimin energjikisht. Një foshnjë që largohet lehtë nga gjiri apo nuk është e interesuar të pastrohet, ndërrohet dhe ushqehet ka gjasa të jetë e sëmurë. Gjithashtu, në qoftë se vini re që ajo e nxjerr ushqimin më shumë se zakonisht apo ajo që nxjerr është në ngjyrë të gjelbër, atëherë telefonojini mjekut.

Jashtëqitja e parregullt

Tani foshnja juaj kupton udhëzime të thjeshta, megjithëse ju ende mund të injoroheni kur thoni “jo” (Për të ndihmuar që fjala t’ju ketë më shumë peshë, përpiquni ta përdorni sa më rrallë e për të vënë disa kufizime të rëndësishme).

Edhe pse foshnja juaj mundet që jo gjithmonë të kujtojë nesër çfarë keni thënë ju sot, nuk është shumë herët të vendosen disa kufij dhe të filloni t’i mësoni disa dallime të rëndësishme, si mirë apo keq dhe e sigurt nga jo e sigurt.

Balancimi i punës me familjen

Personaliteti juaj ka ndryshuar qysh se keni një foshnjë dhe ju mund të pyesni veten se sa shumë ju duhet që ta integroni veten tuaj prind me veten në vendin e punës. Përgjigja varet kryesisht nga kultura dhe stili i vendit tuaj të veçantë të punës. Shihni rreth e qark dhe vrojtoni nënat dhe baballarët e tjerë se si e trajtojnë këtë çështje dhe le të udhëhiqeni nga shembulli i tyre. A ia ekspozojnë përgjegjësit problemet familjare? A përfitojnë shumë prindër nga alternativat si koha e ndryshueshme e punës?

Ju mund t’ju duhet të merrni pushim apo të kufizoni orët e punës për hir të foshnjës tuaj. Në peshimin se cila përparësi, foshnja apo puna merr precedencë në një situatë të dhënë, është më e mira të merret parasysh fleksibiliteti i vendit tuaj të punës, koha totale e pushimit në dispozicion dhe rregullimi që keni bërë për kujdesin ndaj fëmijës. Kur foshnja juaj është e sëmurë, ju mund të preferoni të qëndroni me të vetë apo të lini bashkëshortin tuaj ose dadon të merret me kontrollet e mbarëvajtjes së fëmijës. Ose mund të vendosni që ju doni të jeni atje për të gjithë vizitat tek mjeku, duke i programuar ato në kohën e drekës ose pas pune në mënyrë që të minimizoni kohën e largimit nga puna.