Si ta dini kur jeni në ovulacion?

Kur ju jeni në ovulacion (ose çlironi një vezë nga vezorja), kjo vezë ka një shans që të fekondohet. Kur ajo vezë fekondohet, ju jeni shtatzënë.

Ju jeni më së shumti pjellore nga dy deri tre ditë para ovulacionit deri në ditën kur veza është çliruar nga vezorja. Në qoftë se ju e dini kur kjo vezë çlirohet, mund të planifikoni marrëdhënie seksuale në përputhje me këtë dhe të shtoni shanset tuaja për të mbetur shtatzënë (ose për të parandaluar shtatzëninë, në qoftë se po përpiqeni të bëni këtë). Këtu janë tre mënyra për të përcaktuar se kur ndodh kjo gjë, nga më e thjeshta e deri tek më e sakta.

Numëroni ditët

Mënyra më e lehtë për të llogaritur kur çlirohet veza nga vezorja juaj është të numëroni në të kundërt. Së pari gjeni se në çfarë dite ka gjasa të fillojë perioda juaj. (Në qoftë se perioda juaj është shumë e parregullt, kjo metodë nuk do të funksionojë për ju).

Nga kjo ditë, numëroni mbrapsht 12 ditë dhe pastaj katër të tjera. Ka shumë të ngjarë që ju të keni ovulacionin gjatë këtij intervali pesë ditor. Në qoftë se ju jeni një grua nga të shumtat që kanë një cikël 28 ditor, ekziston një shans i mirë për ju që ta keni ovulacionin në ditën e 14-të. (Dita 1 është dita e periodës tuaj, dita e 28 është dita e fundit para ditës 1 të periodës tuaj pasuese).

Ju ndihmon për të numëruar ditët

Provoni kalkulatorin e ovulacionit për të bërë llogaritjet në vendin tuaj. Ai u tregon se kur ka të ngjarë që ju të keni ovulacionin pasues dhe cila është dita e duhur për të mbetur shtatzënë.

Klikoni këtu për të bërë testin.

Ndiqni dhe hidhni në grafik sinjalet e trupit tuaj

Një mënyrë më e saktë për të gjetur se kur e keni ovulacionin është të gjurmoni modelet e temperaturës së trupit tuaj dhe të shkarkimit vagina-l për një cikël apo dy. Kjo gjë është e natyrshme dhe pa kosto, por kërkon kohë dhe përpjekje.

Në qoftë se u kushtoni vëmendje këtyre sugjerimeve dhe i hidhni ato çdo ditë në një grafik, ju mund të filloni të shikoni një model që mund t’ju ndihmojë për të parashikuar se kur e keni ovulacionin pasues.

Temperatura e trupit

Kontracepsioni: Planifikimi familjar natyral

cikli menstrual

Çfarë është planifikimi familjar natyral?

Planifikimi familjar është një alternativë e kontrollit të lindjes që përfshin abstenimin nga marrëdhëniet seksuale gjatë kohës që ju keni më shumë gjasa që të mbeteni shtatzënë.  Ajo i referohet gjithashtu ndonjëherë “abstinencë-s periodike” dhe përfshin teknika të tilla si “billings” dhe metodat “ritmike”.

Si funksionon?

Metoda e planifikimit natyral familjar funksionon duke përcaktuar ditët e tua pjellore, duke parë ndryshimet në temperaturën e trupit tuaj (BBT) ose mukus-it cervikal, ose duke përdorur metodat simptotermike  (që përfshin simptomat e ovulacion-it dhe vëzhgimin e temperaturës) ose metodat kalendarike, dhe duke iu përmbajtur marrëdhënieve gjatë atyre ditëve.

Për shkak se disa sperma mund të mbijetojnë për 7 ditë (mesatarja është 2-3 ditë) dhe veza për më shumë se 24 orë pas lirimit nga vezorja, shumica e grave janë pjellore për disa ditë para dhe pas ovulacionit, dhe kjo duhet të merret parasysh në përcaktimin e periudhës së abstinencës.

Sa efektiv është?

Efektiviteti i metodave të planifikimit natyral mund të ndryshojnë jashtëzakonisht shumë në varësi të teknikave të veçanta që përdoren dhe përkushtimit të çiftit. Kur përdoret për një vit nga 100 gra, metodat e ndryshme kanë normat e mëposhtme të dështimit; metoda e temperaturës do të rezultojë në 14-24 shtatzëni; metoda e mukusit në 20 shtatzëni; dhe metoda simptotermike në 16 shtatzëni. Metoda kalendarike ka një normë të lartë të dështimit dhe zakonisht nuk është e rekomandueshme.

Cilat janë avantazhet?

Disa nga avantazhet e planifikimit natyral familjar janë që:

  • Nuk kërkon ilaçe, kimikate ose aparate;
  • Nuk ka rreziqe shëndetësore;
  • Është e miratuar nga shumë fe;
  • Nuk është e shtrenjtë;
  • Mund të kurajojë komunikimin dhe bashkëpunimin në çiftet e motivuar; dhe
  • Lejon gruan që të jetë e vetëdijshme dhe e informuar për ciklin e saj riprodhues.

Cilat janë disavantazhet?

Disa nga disavantazhet e planifikimit natyral familjar janë që:

  • Ajo kërkon një sërë instruksionesh dhe shumë hapa për të parashikuar ovulacionin (periudhën pjellore);
  • Çiftet duhet të jenë shumë të motivuar;

Foshnja juaj tashmë peshon 2.1 kg (afërsisht sa madhësia e një pjepri) dhe është pothuaj 45.7 cm e gjatë. Shtresat e dhjamit, të cilat do të ndihmojnë të rregullojnë temperaturën e trupit pasi është lindur, e mbushin atë duke e bërë më të rrumbullakët. Lëkurën e ka më të lëmuar se kurdoherë. 2Sistemi nervor qendror po maturohet, dhe mushkëritë po ashtu. Në qoftë se keni qenë nervoze lidhur me dhimbjet e parakohshme të lindjes, do të jeni e gëzuar të mësoni që foshnjat e lindura midis javës së 34 dhe 37 pa probleme të tjera shëndetësore ia kalojnë përgjithësisht shkëlqyeshëm. Mund të kenë nevojë për një qëndrim të shkurtër në inkubator-in e të sapolindurve (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes), si dhe disa probleme afatshkurtra shëndetësore, por zakonisht në planin afatgjatë ia kalojnë po aq mirë sa foshnjat e lindura në kohë.

Si po ndryshon jeta juaj:

Këtë javë lodhja mund të vijë përsëri, megjithëse ndoshta jo me të njëjtin intensitet të tremujorit të parë. Lodhja është plotësisht e kuptueshme po të marrim parasysh presionin fizik nën të cilin jeni dhe netët e gjata të ndërprerjeve të shpeshta për të urinuar, vërtitjet në shtrat për të gjetur pozicionin e përshtatshëm.

Tani është koha për të ngadalësuar dhe për ta kursyer energjinë tuaj për ditën kur do të fillojnë dhimbjet e lindjes (dhe më tej). Në qoftë se keni qenë ulur ose shtrirë për një kohë të gjatë, mos u ngrini shumë shpejt. Gjaku mund të grumbullohet në këmbët dhe shputat tuaja, duke shkaktuar një rënie të përkohshme të presionit të gjakut kur ngriheni, gjë që mund të bëjë të ndiheni e trullosur.

Në qoftë se vini re gunga apo të vrara të kuqe që kruhen në bark, e ndoshta në kofshë dhe mollaqe, mund të keni një sëmundje të quajtur gungat dhe pllakat e shtatzënisë, ato janë urtikarie që kruhen.