Kur duhet të thërrisni mjekun për foshnjën tuaj?

Është normale që prindërit e rinj të shqetësohen për shëndetin e foshnjës së tyre. Edhe në qoftë se ju mund ta shihni se i porsalinduri juaj (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes) është i fortë dhe energjik, foshnjat janë të vegjël dhe të cenueshëm dhe kanë nevojë për mbrojtjen tonë. Por si do ta dini ju që ndonjë gjë nuk shkon vërtet mirë?

Ju e njihni foshnjën tuaj më mirë se kushdo, kështu që besojuni instinkteve tuaja dhe i telefononi mjekut në qoftë se ndjeni se diçka nuk është në rregull. Disa gjëra kryesore për t’i pasur kujdes.

Temperamenti

Nëse foshnja juaj është si zakonisht i gjallë, i kënaqur dhe e merr mirë ushqimin, ai ndoshta nuk është i sëmurë seriozisht. Një foshnjë me hundë që i kullojnë dhe me një buzëqeshje në fytyrë, ka gjasa të mos jetë dhe aq sëmurë, sa një foshnjë me hundë që kullojnë dhe është i përgjumur.

E qara e pazakonshme

Nëse foshnja juaj fillon papritmas të qajë më shumë se zakonisht dhe ju nuk mund ta qetësoni me mënyrat tuaja të zakonshme, ose në qoftë se e qara e saj është e dobët ose jashtëzakonisht e mprehtë, ajo mund të jetë seriozisht e sëmurë. Edhe e kundërta është e vërtetë: nëse foshnja juaj duket e pakënaqur dhe nuk qan por është jashtëzakonisht pasive dhe e vështirë për ta zgjuar, telefonojini mjekut tuaj.

Oreksi

Se sa e uritur është foshnja juaj, kjo ndryshon nga dita në ditë. Në qoftë se është e uritur do ta kërkojë ushqimin energjikisht. Një foshnjë që largohet lehtë nga gjiri apo nuk është e interesuar të pastrohet, ndërrohet dhe ushqehet ka gjasa të jetë e sëmurë. Gjithashtu, në qoftë se vini re që ajo e nxjerr ushqimin më shumë se zakonisht apo ajo që nxjerr është në ngjyrë të gjelbër, atëherë telefonojini mjekut.

Jashtëqitja e parregullt

8 hapa të thjeshtë për banjën e parë të foshnjës tuaj

Banjat me sfungjer

Rreth javës së parë më e mira është që t’i bëni foshnjës tuaj banja me sfungjer, me një shtupë të njomur me ujë të ngrohtë. Lani shpesh fytyrën dhe duart dhe mbani të pastër zonën gjenital-e pas çdo ndërrimi të pelenave.

Banjat në vaskë

Pasi baza e të quajturit kordoni umbilikal thahet, i bie korja dhe shërohet, ju mund të filloni t’i bëni të porsalindurit (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes) tuaj banja në vaskë. Meqë foshnja është e vogël, ka kuptim të përdoret një vaskë e vogël plastike për foshnjat.

Edhe pse disa prindër i lajnë foshnjat e tyre çdo ditë, një banjë nuk është e domosdoshme më shumë se sa tre herë në javë gjatë vitit të parë të jetës. Larja shumë e shpeshtë e foshnjës mund ta thajë lëkurën e saj.

Disa foshnja e gjejnë ujin e ngrohtë shumë qetësues. Nëse ndodh kështu me foshnjën tuaj, është në rregull që ajo të zgjatet paksa. Të tjerë qajnë gjatë banjës dhe duan të dalin prej saj. Banjat nuk ka nevojë të zgjasin shumë: pesë minuta është një kohë e mjaftueshme për ta mbajtur foshnjën të pastër para se uji të ftohet më shumë se duhet.

Kur ju i bëni banjë një të porsalinduri, në fillim mund të jetë paksa frikësuese. Mbajtja e një krijese të lagur e të rrëshqitshme kërkon praktikë dhe besim në vetvete, kështu që qëndroni e qetë dhe ruani një kontroll të mirë mbi të.

Siguria gjatë banjës

• Asnjëherë mos e lini foshnjën pa mbikëqyrje, as edhe për një minutë. Nëse bie zilja apo telefoni dhe ju mendoni që ju duhet të përgjigjeni, mbështilleni atë me peshqir dhe merreni me vete.
• Asnjëherë mos e lini foshnjën kur uji është duke rrjedhur. (Ai mund të jetë shumë i nxehtë dhe me thellësi më të madhe nga sa duhet).
• Kufizoni temperaturën e ujit në jo më shumë se 45° C. Një foshnjë mund të pësojë djegie të shkallës së tretë në më pak se një minutë në temperaturën 60° C.

E ftohura e zakonshme

E ftohura e zakonshme është një infeksion, kryesisht i hundës dhe fytit, që shkaktohet nga virusi. Zakonisht ajo zgjat një javë dhe nuk shkakton sëmundje serioze tek njerëzit e shëndetshëm.

Si është konkretizuar?

Një sërë virusesh të ndryshme shkaktojnë të ftohurën, por rinovirus-i është shkaku më i zakonshëm. Virusi që është shumë infektiv, transmetohet nga një personi tek tjetri nëpërmjet kollitjes dhe teshtitjes. Ai gjithashtu, mund të transmetohet nëpërmjet kontaktit të ngushtë.

Cilat janë simptomat?

Zakonisht do të përjetohen lotimi i syve dhe rrjedhja e hundëve. Personi mund të kollitet, të teshtijë ose të ketë dhimbje të fytit. Disa njerëz gjithashtu, përjetojnë dhimbje të kokës ose temperaturë.

Trajtimi i të ftohurës së zakonshme

 • Pushimi ndihmon trupin që të luftojë të ftohurën;
 • Konsumimi i lëngjeve ndalon dehidratimin. Shmangni konsumimin e kafes dhe alkool-it;
 • Përdorimi i ilaçeve ndihmon në uljen e temperaturës dhe lirimin e dhimbjeve të kokës. Megjithatë nëse jeni me diabet ose me presion të lartë të gjaku-t, duhet gjithmonë të kontrolloni me mjekun ose farmacistin konsumimin e ilaçeve. Mos i jepni asnjëherë aspirinë fëmijëve;
 • Konsultohuni me mjekun dhe përdorni spraj për hundët;
 • Për shkak të së ftohurës, ilaçet e kollës nuk janë efektive në trajtimin e kollës. Disa përzierje mund të ndihmojnë, por nuk janë të këshillueshme për fëmijët. Ndiqni me kujdes çfarëdolloj instruksioni;
 • Antibiotikët nuk jepen për ftohjet, sepse ftohjet nuk janë shkaktuar nga viruset. Antibiotikët nuk janë efektivë ndaj viruseve.

Kur duhet shkuar tek mjeku?

Shkoni tek mjeku, nëse ju ose fëmija juaj ka një nga simptomat e mëposhtme:

 • Temperaturë më të lartë se 38.5° C ose të dridhura;
 • Ngrirje të qafës;
 • Dhimbje të fortë koke;
 • Ndjeshmëri ndaj dritës;
 • Dhimbje kraharori;
 • Vështirësi frymëmarrjeje;
 • Të vjella;
 • Kollë të vazhdueshme;
 • Lodhje të pazakontë; ose
 • Dhimbje muskujsh.

Përveç kësaj, dërgojeni fëmijën tek mjeku, nëse ka:

 • Pjesën e sipërme të kokës të fryrë;
 • Nervozizëm të tepruar;
 • Humbje oreks-i;
 • Dhimbje veshi; ose
 • Qarje pa pushim. 
Rreziku i listerias në shtatzani

Bakteri i listerias është gjetur gjerësisht tek pluhuri, uji, bimët, ujërat e zeza dhe glasat e shpendëve. Listeria monocytogenes është një lloj specifik i listerias, që mund të shkaktojë infeksion tek njerëzit – Listeriozën, kryesisht nëpërmjet ushqimit të kontaminuar.

Si ndikon listerioza tek njerëzit?

Listerioza është më shumë e rrezikshme tek gratë shtatzëna, fëmijët e tyre, njerëzit me sistem të dobët imunitar (sistemi imunitar) dhe të moshuarit. Pothuajse të gjithë njerëzit e tjerë, nuk dëmtohen nga kjo. Nëse një grua shtatzënë zhvillon listeriozë, ajo ndodhet nën rrezikun e dështimit, lindjes së parakohshme ose lindjes së një fryti të vdekur. Bebet e sapolindura (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes), të cilat zhvillojnë listeriozë, mund të zhvillojnë infeksion të kraharorit, helmim të gjakut ose meningjit. Ndonjëherë, kjo mund të shkaktojë vdekjen.

Cilat janë simptomat e listeriozës tek gratë shtatzëna?

Listerioza, mund të mos shkaktojë simptoma ose personi mund të ndjejë simptoma të lehta të gripit. Simptomat mund të përfshijnë një dridhje të lehtë, dhimbje koke, diarre, përzierje, të vjella, dhimbje nyjesh dhe muskujsh dhe një temperaturë të lartë. Kjo rrit rrezikshmërinë e infektimit të bebes së palindur. Listeria mund të shkaktojë edhe një infeksion të trurit (encefalit) ose meningjit, duke shkaktuar simptoma siç janë dhimbja e kokës, dridhjet dhe konfuzion. Fatmirësisht, listerioza serioze tek gratë shtatzëna dhe fëmijët e tyre, mbeten një gjendje e rrallë dhe shpesh është e mundur që shumë raste të mbeten të pazbuluara.

Si janë infektuar gratë shtatzëna nga listeria?

Listeria monocytogenes mund të transmetohet tek gratë shtatzëna, nëpërmjet ushqimeve të infektuara.

Si mund ta shmang listeriozën?

Ushqimet e mëposhtme janë të sigurta për t’u konsumuar gjatë shtatzënisë:

 • Ushqimet, të cilat janë gatuar plotësisht;
 • Zarzavatet dhe frutat, që janë larë mirë;
 • Të gjitha ushqimet e konservuara;
 • Buka dhe cornflake-set;
 • Ushqimet e thata (siç janë frutat, arrat dhe fasulet);
 • Qumështi i pasterizuar;
 • Djathërat e pasterizuar.
Pneumonia - Merrni një trajtim të shpejt!

Simptomat zakonisht varen nga shkaku i pneumoni-së; megjithatë një kollë e thatë ose e tepruar, dhimbje kraharori, temperaturë ose të dridhura dhe vështirësi në frymëmarrje ose mungesë frymëmarrje, janë të gjitha simptoma të përbashkëta të peneumonisë.

Pneumonia bakteriale

Në rastin e pneumonisë bakteriale simptomat mund të shfaqen papritmas dhe mund të jenë shumë të rënda ose mund të shfaqen në mënyrë më graduale. Simptomat mund të përshijnë:

 • Një rritje e shpejtë e nivelit të frymëmarrjes dhe puls-it;
 • Ngjyrë blu e lehtë e buzëve dhe thonjve për shkak të mungesës së oksigjenit;
 • Dhëmbë që kërcasin;
 • Dridhje;
 • Djersitje e tepruar;
 • Dhimbje e fortë kraharori;
 • Paqartësi mendore;
 • Kollë e bollshme me mukozë jeshile ose të verdhë, ose mukozë e cila është e kuqe ose kafe nga gjaku; dhe
 • Temperaturë të lartë.

Pneumonia virale

Doktorët mendojnë se të paktën gjysma e të gjitha pneumonive shkaktohen nga viruset. Shumica e pneumonive virale nuk janë serioze dhe zgjasin vetëm pak, por virusi i gripit mund të shkaktojë pneumoni të rëndë tek pleqtë ose njerëzit me imunitet të dobët. Në disa raste pneumonia virale mund të komplikohet nga një infeksion bakterial dhe të shfaqë simptomat e pneumonisë bakteriale. Simptomat e pneumonisë virale mund të jenë të njëjta me gripin, dhe përfshijnë:

 • Dhimbje koke;
 • Temperaturë;
 • Kollë të thatë;
 • Lodhje e përgjithshme dhe dhimbje muskujsh; dhe
 • Rraskapitje.

Nganjëherë mund të ketë një përkeqësim të shpejtë të gjendjes, duke kaluar në marrje fryme ekstreme dhe një nevojë të madhe për ajër.

Pneumonia mukoplazmatike

Kjo është forma më e përhapur e penumonisë tek njerëzit nën 40 vjeç. Ajo shpesh ndodh si një formë epidemik-e në grupe të kufizuara siç janë familjet, studentët dhe personeli ushtarak. Zakonisht është e butë, por mund të jetë edhe e rëndë. Nganjëherë kolla dhe dobësia që ndjeni mund të vazhdojnë për javë të tëra nëse nuk kurohen.
Simptomat e zakonshme përfshijnë:

 • Të dridhura dhe temperaturë;
 • Fyt të thatë;
 • Kollë të thatë;
 • Lodhje e cila mund të zgjasë për javë me radhë pasi ka pushuar sëmundja;
 • Dhimbje kyçesh dhe muskujsh; dhe
Foshnja e dytë: Marifetet për të bërë seks fshehurazi

Ju kujtohen ato ditë kur seksi me bashkëshortin tuaj mund të ishte spontan? Kur ju mund të vendosnit në çast që të bënit një lojë të marrë gjatë një pasdite të qetë? Kur mund të kalonit kohën duke u kënaqur natën para se ta transferonit ballon në dhomën e gjumit? Kohët tashmë kanë ndryshuar. Tani truri juaj është i mbushur me këngë të ndryshme fëmijësh, programe të mësimeve për vogëlushët dhe me një kërkim të pafund për të gjetur kohë për një filxhan kafe. Me një të vogël në shtëpi, për të mos përmendur grafikun e ovulacion-eve që duhet monitoruar, seksi spontan ndoshta nuk është më një alternativë. Në qoftë se doni të përpiqeni të keni një fëmijë tjetër pa u ndërprerë nga foshnja juaj, do të duhet të jeni krijues kur është fjala për seks (dhe nuk flasim thjesht për pozicionet).

Më poshtë janë disa mënyra për të bërë seks vjedhurazi:

Rregulloni një takim. Në qoftë se e dini që më parë se kur e keni ovulacionin (ose në qoftë se e monitoroni me kujdes ciklin tuaj) ju do të doni ta programoni seksin. Dhe ndërsa mund të mos tingëllojë romantike ju mund të zbaviteni me këtë gjë. Bëni çfarë mundeni për ta pastruar kalendarin tuaj nga disa detyrime që kanë të bëjnë me foshnjën tuaj dhe konsiderojeni këtë kohë si një kohë cilësore të çiftit. Ose mund të përfitoni nga koha që foshnja juaj bën një sy gjumë për të kaluar në një seancë për të konceptuar foshnjën tuaj të dytë. Ose më mirë rregullojeni që të voglin tuaj ta marrë gjyshja për një pasdite në qoftë se është e mundur. Asnjë nuk ka nevojë të dijë se çfarë do të bëni ju dhe bashkëshorti juaj.

Luani spontanisht me bashkëshortin tuaj. Në qoftë se keni një indikacion në një ditë që është koha për të vepruar, (qoftë ky një lexim i temperaturës bazale të trupit ose ndonjë metodë tjetër), kapeni mundësinë pavarësisht kufizimeve të zakonshme të ditëve të javës. Lëreni fëmijën tuaj në kopësht apo me një kujdestar fëmijësh, njoftoni në qendrën e punës që jeni sëmurë dhe merruni me biznesin e bërjes së fëmijës. Të ndjeheni çapkëne e bën seksin edhe më pikant.

Gripi: Simptomat dhe këshilla për trajtimin e tij

Gripi është një infeksion viral që mund të jetë shumë i rrezikshëm dhe serioz, veçanërisht tek të moshuarit. Vaksina e gripit është e pranishme dhe është e rekomandueshme për çdo njeri, nga mosha 6 muajshe e sipër, por gjithmonë me rekomandimin e mjekut.

Vaksinim-i e gripit duhet të sigurohet “pa pagesë” për çdo person mbi moshën 65 vjeçare si edhe për ata, të cilët kanë probleme shëndetësore afatgjata. Vaksina e gripit do të përmirësojë shanset e mosmarrjes së gripit, por nuk jep një siguri të plotë.

Cilat janë simptomat e gripit?

Njerëzit zakonisht e ngatërrojnë gripin me të ftohurën, por simptomat e tyre janë të ndryshme. Gripi është ngjitës, kështu që duhet shmangur vajtja në punë për rreth një javë.

Një person me grip ka shumë mundësi që të përjetojë simptomat e mëposhtme:

 • Temperaturë të lartë (38.8-40° C), ndonjëherë me të dridhura, që është shumë e rrallë për një të ftohur të zakonshëm;
 • Dhimbje muskujsh dhe nyjesh që është shumë e pazakontë tek një e ftohur;
 • Lodhje dhe dobësi ekstreme që është më e rëndë sesa tek e ftohura;
 • Dhimbje koke. Kjo mund të ndodhë edhe tek ftohja, por zakonisht është më e butë;
 • Dhimbje sysh. E ftohura zakonisht shkakon lotim të syve;
 • Kollë që zakonisht nuk është produktive. Kolla mund të ndodhë edhe gjatë ftohjes;
 • Dhimbje fyti.

Dhimbjet e hundëve ose bllokimi i tyre zakonisht ndodhin edhe gjatë gripit. Gripi mund të shkaktojë edhe një infeksion dytësor, siç është bronkit-i ose pneumoni-a.

Çfarë mund të bëni për të ndihmuar?

Nëse keni grip, duhet:

 • Të pini sa më shumë lëngje;
 • Të kontrolloni temperaturën çdo 4–6 orë;
 • Të qëndroni në krevat për 1–3 ditë.

Ilaçet që mund t’ju jepen nga mjeku, janë oseltamivir (emri i markës Tamiflu) dhe zanamivir (emri i markës Relenza). Këto ilaçe mund të jenë efektive në reduktimin e kohëzgjatjes dhe ashpërsisë së gripit, por duhet të merren brenda 48 orëve nga fillimi i simptomave.

Përpiquni që të shmangni kontaktin me njerëzit, pasi që nga fillimi i gripit deri në 2 ditë mund të jeni infektiv.

Kur duhet të kërkoni këshillë mjekësore?

Duhet të kërkoni këshillë mjekësore nëse:

Grykët tek fëmijët

Të gjithë prindërit e dinë se fëmijët e vegjël preken lehtë nga grykët dhe e ftohura, kryesisht në stinë të ftohta të vitit, në muajt e lagësht të dimrit. Normalisht këto infeksione (që njihen si infeksione të traktit të sipërm respirator ose ITSR) kalojnë shpejt dhe nuk shkaktojnë shumë alarm. Ato shkaktohen nga viruset dhe nuk mund të kurohen. Trajtimi është çështje e reduktimit të simptomave me gjëra të tilla si paracetemol (panadol) për temperaturën dhe dekongjenstant-ë për t’a bërë jetën më të mirë.

Por ndonjëherë infeksioni mund të bëhet më serioz, duke e vendosur fëmijën në rrezik. Një nga këto kushte është edhe gjendja e grykëve. Ky është një infeksion viral që prek laringu-n (kutinë e zërit) dhe trakenë (trakeja). Grykët janë të zakonshme tek fëmijët midis moshave 6 muajshe dhe 3 vjeç. Përkeqësohen gjatë natës.

Cilat janë simptomat e grykëve?

Fëmija i prekur ka kollë të thatë të fortë që mund të vështirësohet e të shkojë deri në fishkëllima të forta, kur ai merr frymë. Tek fëmijët e vegjël rrugët e sipërme të frymëmarrjes në disa raste edhe mund të bllokohen. Kjo mund të kërcënojë edhe jetën e fëmijës dhe kërkon përkujdesje urgjente spitalore. Nëse mendoni se fëmija juaj ka vështirësi në frymëmarrjeje merrni në telefon menjëherë urgjencën, që fëmija juaj të marrë trajtim të shpejtë.

Si trajtohen grykët?

Trajtimi i grykëve në fazat e buta të sëmundjes konsiston në ndihmën që duhet t’i jepet fëmijës në realizimin e frymëmarrjes duke e risiguruar atë (një fëmijë i trembur merr frymë shpesh dhe pak, gjë që nuk lejon që në mushkëritë e tij të shkojë shumë ajër). Mbajtja e fëmijës drejt e ndihmon atë që të mbajë hapur rrugët e frymëmarrjes dhe kjo e bën marrjen e frymës më të lehtë.

Kolla

Të paturit  e një kolle është një nga arsyet më të shpeshta që njerëzit, kryesisht fëmijët, të shkojnë tek mjeku. Edhe pse kollitja mund të jetë një shenjë e sëmundjeve serioze të mushkërive, ajo zakonisht nuk është e tillë. Në shumicën e rasteve kolla vjen për shkak të sëmundjeve të lehta dhe të përkohshme.

Është e rëndësishme të kuptohet se kollitja është një refleks (përtej kontrollit tonë) që mbron mushkëritë. Kollitja ndalon gjëra të vogla që të hyjnë në mushkëri dhe pastron e nxjerr jashtë sekrecionet që prodhohen në rrugët e frymëmarrjes.

Ka shumë gjëra që mund të shkaktojnë këtë refleks që të ndodhë. Tek fëmijët, shumica e kollave janë për shkak të infeksioneve virale të traktit të sipërm respirator (hunda dhe grykët). Fëmijët mund të kenë rreth 3 deri në 8 infeksione në vit dhe ato mund të ndjekin njëri – tjetrin me shpejtësi. Kolla e shoqëruar me infeksione mund të zgjasë 2-3 javë, kështu që është e lehtë të shikohet përse disa fëmijë kanë kollë për disa javë, kryesisht gjatë dimrit.

Kollitja kronike është e zakonshme tek astmatik-ët. Në formën e butë këto sëmundje nuk kanë fishkëllima, por prodhojnë një kollë të vazhdueshme gjatë natës ose gjatë kryerjes së veprimeve fizike. Të tjera gjëra që irritojnë mushkëritë si pirja e duhanit dhe tymrat industrialë mund të shkaktojnë kollitje kronike, ashtu sikurse alergji-të si rrufat dhe sinozitet.

Patjetër që ndonjëherë kolla është shenjë e sëmundjeve shumë serioze si penumonia (infeksion i mushkërive) ose tumor-eve si kancer-i mushkërive. Zakonisht në këto raste janë më shumë serioze simptoma të tjera si temperatura, oreks i pakët, humbja në peshë dhe të ndjerit përgjithësisht keq.

Kolla që zgjat disa ditë dhe që shoqërohet me simptoma si ftohje apo grykë të skuqura mund të injorohet apo trajtohet me ilaçe të thjeshta. Por nëse kolla zgjat më shumë se një javë dhe kryesisht nëse personi nuk ndihet mirë, duhet bërë një vizitë tek mjeku.

Artritet dhe moti

Lidhja e pranuar midis sëmundjeve dhe motit datohet afërsisht 400 vite p.e.s, theksuar nga Hipokrati. Që nga ajo kohë ka opinione konfliktuale në këtë çështje dhe ende nuk ka marrëveshje universale se ka apo jo ndonjë efekt moti në kushtet e artritit.

Kushtet mjekësore që janë raportuar si sensitiv-e për ndryshimet e motit përfshijnë: artritet reumatizmale (AR-artrit reumatoid), osteoartrit-et, dhimbjen e fundshpinës, cermë, dhimbjen e gjymtyrëve në përgjithësi, dhimbjet therrëse, dhimbje koke, nevralgji trigeminal-e dhe dhimbje të ndikuara nga çrregullimet e gjendjes shpirtërore.

Megjithatë, ndër shumë investigime që kanë ekzaminuar marrëdhëniet midis motit dhe dhimbjes, një pjesë e mirë e tyre kanë shqyrtuar njerëzit me artrit. Besohet se nyjet që preken më së shumti janë gjunjët, shpatullat, ijet dhe gishtërinjtë.

Studimet shkencore

Edhe pse disa studime kanë gjetur lidhje midis artriteve dhe motit, të tjera studime nuk e kanë treguar këtë. Është shumë e vështirë që të qartësohet që e keni gjetur marrëdhënien shkak dhe pasojë në këto studime dhe kjo për mjaft arsye:

 • Ka shumë tipe të ndryshme artriti.
 • Studimet kanë tentuar që të fokusohen në dhimbjen e raportuar nga pacientët dhe jo në testet e gjaku-t ose në ekzaminimet nga ana e mjekëve. Kështu që informacioni ka qenë më shumë subjektiv sesa i matshëm në mënyrë direkte.
 • Një varietet i madh i variablave meterologjikë që mund të përfshihen – siç mund të jenë: temperatura, presioni barometrik, rënia e shiut, lagështira, aktiviteti i shtrëngatave, koha me diell, niveli i jonizimit të ajrit.

Disa kërkues nuk janë të bindur për lidhjen midis motit dhe dhimbjes, dhe mendojnë se njerëzit tentojnë të shikojnë për çështje që nuk ekzistojnë. P.sh. një person mund të ketë një përvojë kur dhimbja intensive rastis me mot të keq dhe kjo është e mjaftueshme për ta që të besojnë se këto të dyja janë të lidhura.

Arsyet se përse simptomat e artritit mund të ndikohen nga moti

Ka disa faktorë që mendohet se shpjegojnë një lidhje të mundshme midis motit dhe simptomave të artritit.

Temperatura