10 mënyra për të rritur pjellorinë tek burrat

Në qoftë se po përpiqeni të keni fëmijë, shëndeti është një gjë e rëndësishme për baballarët e ardhshëm sa është edhe për nënat e ardhshme. Kërkohet që edhe burrat edhe gratë të ndjekin me kujdes zakonet e tyre për shëndetin, që nga mbajtja e një peshe të shëndetshme e deri tek reduktimi i stresit të panevojshëm. Këtu janë disa marifete për të rritur pjellorinë e burrave dhe për ta bërë mbetjen shtatzënë më shumë lojë se sa punë.

Për të optimizuar pjellorinë, burrat duhet ta përgatisin trupin e tyre 3 muaj para se të përpiqen të konceptojnë. Provoni këto marifete për t’i pasur shanset nga ana juaj:

 1. Humbisni peshë. Një indeks ideal i masës trupore, shton testosteron-in, duke përmirësuar sasinë e spermës dhe libidon.
 2. Lini duhanin. Tymosja e ul pjellorinë.
 3. Bëni një pushim nga ngarja e biçikletës. Të ngasësh biçikletën mbi 12 orë në javë ushtron një presion suplementar mbi testikujt.
 4. Mos bëni banjë në vaskë me ujë të nxehtë. Sperma nevojitet të qëndrojë e freskët për të qenë më e efektshme.
 5. Mos e mbani laptopin në prehër. Nxehtësia e rrit temperaturën e spermës dhe mund të pakësojë numrin e spermatozoid-eve.
 6. Provoni akupunkturë-n. Ajo mund të përmirësojë cilësinë dhe sasinë e spermës.
 7. Mos përdorni lubrifikantë gjatë seksit. Xheli e bën spermën të lëvizë me vështirësi.
 8. Ndiqni një film me seks. Ai e rrit sasinë e testosteronit dhe përmirëson sasinë dhe cilësinë e spermës.
 9. Bëni seks një herë në ditë. Veçanërisht gjatë ovulacion-it, abstinenca prej një dite e ul lëvizshmërinë e spermës.
 10. Bëni dashuri në pozicionin e misionarit. Graviteti ju mbështet e ju ndihmon.

Rrjeti i nervave në veshët e foshnjës tuaj është më mirë i zhvilluar dhe më i ndjeshëm se më parë. Tani ajo mund të jetë në gjendje të dëgjojë zërin tuaj dhe të partnerit, si dhe bisedat tuaja me njëri tjetrin. Foshnja thith dhe nxjerr sasi të vogla të lëngut amniotik (lëngu amniotik) që është thelbësor për zhvillimin e mushkërive. Këto të ashtuquajtura lëvizje të frymëmarrjes janë edhe një praktikë e mirë për momentin kur ajo të jetë lindur dhe të thithë gllënjkën e parë të ajrit. 2Dhe vazhdon të shëndoshet. Tanimë peshon rreth 780 gram dhe është 35.5 cm e gjatë (afërsisht sa madhësia e një qepe të njomë) nga koka te thembrat. Në qoftë se keni djalë, testikujt po i fillojnë të zbresin në qesen e herdheve, një udhëtim ky që do të zgjasë dy deri tre ditë.

Si po ndryshon jeta juaj:

A po shpejtoni për të marrë mësime për lindjen e fëmijëve dhe për të përgatitur dhomën e foshnjës tuaj, ndërkohë që ende kujdeseni për detyrat e tjera të ditës? Sigurohuni edhe që të vazhdoni të hani mirë dhe të bëni shumë pushim. Afërsisht në këtë kohë, presioni juaj i gjaku-t mund të rritet paksa, megjithëse ndoshta është ende shumë më i ulët se ç’ishte para se të mbeteshit shtatzënë. (Zakonisht presioni i gjakut bie nga fundi i tremujorit të parë dhe priret të arrijë minimumin rreth javës së 22 deri 24).

Hidrocela është një grumbullim jo i dhimbshëm i lëngjeve ujore rreth njërit apo të dy testikujve. Këto ënjtje mund të jenë jo të këndshme për t’u parë dhe të parehatshme, por kjo gjendje zakonisht nuk është e dhimbshme dhe në përgjithësi jo e rrezikshme. Edhe pse hidrocelat janë të zakonshme tek të sapolindurit (sipas OBSH-së i porsalindur konsiderohet fëmija gjatë katër javëve të para të lindjes), ato mund të ndodhin edhe tek të rriturit e çdo moshë.

Hidrocelet

Hidrocelat mund të shkaktohen nga trauma apo inflamacion-i i testikulave. Ky tip hidrocele është më i zakontë tek meshkujt më të rritur.

Cilat janë shkaqet e formimit të një hidrocele?

Shkaku i shumicës së hidrocelave është i panjohur.
Hidrocelat tek foshnjat mund të jenë tregues se ka një hapsirë mes barkut dhe skrotumit. Normalisht, këto hapje mbyllen para lindjes ose shumë pak më mbrapa.
Hidrocelat që shfaqen më vonë në jetë mund të shkaktohen nga një lëndim apo një ndërhyrje kirurgjik-ale në skrotum apo zonën rrëzë kofshës. Ato gjithashtu mund të shkaktohen nga inflamacioni ose infeksioni i epididimit ose testikujve. Në raste të rralla, hidrocelat mund të shfaqen me kancer testikular apo të veshkës së majtë. Kjo lloj hidrocele mund të ndodhë në çdo moshë, por është më i hasur tek meshkujt mbi moshën 40 vjeç.

Si diagnostikohen hidrocelat?

Hidrocelat mund të dallohen me lehtësi nga ndriçimi i një elektriku dore në pjesën e zgjeruar të skrotumit. Nëse skrotumi është plot me lëng të qartë, si në një hidrocelë, skrotumi do të ndriçohet i tëri (trans-iluminum).

Cilat janë simptomat?

Në shumë raste, hidrocela nuk shkakton simptoma. Ju mund të vëreni zgjerim të skrotumit. Simptomat, kur janë të pranishme, mund të përfshijnë dhimbje, ënjtje ose skuqje të skrotumit apo një ndjenjë trysnie në bazën e penis-it.

Si diagnostikohet hidrocela?

Klamidia shpesh nuk ka simptoma

Çfarë është Klamidia?

Klamidia është një sëmundje seksualisht e transmetueshme (STD-sexual transmitted diseases) e shkaktuar nga bakteri Chlamydia trachomatis. Ajo prek meshkujt e femrat dhe përhapet nëpërmjet kryerjes së marrëdhënieve seksuale me një person të infektuar.

Cilat janë pasojat e Klamidias?

Një problem i madh me klamidian është që ajo shpesh nuk shfaq simptoma dhe nëse lihet pa zbuluar dhe pa trajtuar mund të ndodhin komplikacion-e. Njerëzit që kanë klamidia munden akoma të transmetojnë infeksionin edhe nëse ato vetë nuk kanë simptoma.

Kur simptomat shfaqen, ato zakonisht bëhen të dukshme ndërmjet ditës së 4 dhe të 28 pas kryerjes së marrëdhënies seksuale me një person të infektuar. Gratë me klamidia mund të vënë re ndryshime në periodat e tyre, si: gjakderdhje ose dhimbje gjatë ose pas seksit, dhimbje gjatë urinimit, dhimbje barku ose ndryshime në shkarkimet vagina-le.

Gratë me klamidia të patrajtuar, janë në rrezik të komplikacioneve, siç është: sëmundja inflamatore e pelvik-ut, dhimbje kronike të pelvikut, shtatzënia ektopike (në të cilën shtatzënia zhvillohet jashtë uterusit, si në tubat fallopianë) dhe infertilitet, si rezultat i infeksionit në tubat fallopianë (tubat uterine).

Meshkujt me klamidia janë në rrezik të infeksionit që mund të rezultojë në: ënjtje dhe në lëndim të testikujve, shkarkim nga uretra mashkullore (tubi në të cilën ndodh urinimi), vështirësi në urinim ose dhimbje gjatë urinimit.

Kryerja e seksit oral ose anal me dikë që është i infektuar, mund të rezultojë në infeksionin e rektumit, duke shkaktuar dhimbje dhe shkarkim të qelb-it ose mukus-it.

Gratë shtatzëna që janë të infektuara mund t’a kalojnë infeksionin e tyre gjatë lindjes tek fëmija, gjë e cila mund të sjellë zhvillimin e pneumoni-së tek fëmija.

Si mund t’a di nëse kam Klamidia?

Nëse ju nuk keni simptoma, por jeni të shqetësuar që ju mund të keni klamidia, flisni me mjekun tuaj. Në pjesën më të madhe të rasteve, mjeku mund të bëjë një analizë urine për të testuar infeksionin.

Çfarë duhet të bëj nëse jam diagnostikuar me Klamidia?

Sterilizimi mashkullor apo vazektomi-a, është një formë e kontracepsion-it kirurgjik-al që përfshin prerjen dhe lidhjen e 2 tubave (secila quhet vas deferens), që bartin spermës nga testikujt në penis.

vazektomi

Si funksionon?

Vazektomia funksionon duke parandaluar spermën nga hyrja në lëngun seminal. Sperma është e prodhuar në fshikëzat seminale dhe të prostatës (prostata), të cilat janë të paprekura nga vazektomia. Sasia e lëngut seminal nuk është e prekur dhe sperma llogaritet për vetëm 2-5% të lëngut që derdhet. Sperma e cila është e prodhuar nga testikujt, por që nuk mund të udhëtojë përgjatë secilit prej vas deferens, është e absorbuar nga trupi.

Sa efektiv është?

Sterilizimi mashkullor ka efektivitet më të madh se 99% në parandalimin e shtatzënisë. Ai duhet të konsiderohet si një formë e përhershme e kontracepsionit, pasi është e vështirë për t’a kthyer në një procedurë kirurgjik-ale, dhe në çiftet ku burri ka pasur një ndryshim vazektomie ekziston një normë e suksesshme e shtatzënisë prej vetëm 45-60%.

Cilat janë avantazhet?

Disa nga avantazhet e steril-itetit mashkullor përfshijnë:

 • Është e besueshme dhe e përhershme;
 • Ajo nuk ndërhyn me ereksion-in, potencialin seksual, prodhimin hormonal ose ejakulim-in;
 • Ajo nuk ndërhyn në spontan-itetin e seksit;
 • Është një procedurë e shpejtë dhe e thjeshtë; dhe
 • Nuk ka efekte anësore afatgjatë.

Cilat janë disavantazhet?

Disa nga disavantazhet e sterilitetit mashkullor përfshijnë.

 • Ajo nuk është menjëherë efektive, dhe mund ti duhet 2-3 muaj (ose 16-20 ejakulime) përpara se e tërë sperma të pastrohet nga çdo vas deferens;
 • Mund të ketë disa parehati afatshkurtëra siç janë dhimbjet, nxirjet ose ënjtjet pas procedurës;
 • Nuk mund të ketë komplikime të tilla si gjakderdhje, infeksion ose reagim inflamator në rrjedhjen e spermës;
 • Në rreth një në 100 deri në një në 500 raste tubat mund të rihapen dhe mashkulli mund të bëhet përsëri pjellor –gjithsesi operacioni mund të ripërsëritet.
 • Është e vështirë të përsëritet.

Si është?