Me rritjen e moshës, këmbët fillojnë të zhvillojnë më shumë probleme. Por dhimbja e këmbëve dhe parehatia nuk është një pjesë natyrale e rritjes së moshës. Mundet të bëhet shumë për të përmirësuar rehatinë, liruar dhimbjet dhe për të mbajtur të shëndetshme këmbët.

Pasqyrat e shëndetit

Kjo gjendje e këmbëve tuaja jep indikacion-e të hershme të kushteve të tilla si artrit, diabet dhe sëmundjet e qarkullimit të gjakut. Për këtë arsye, këmba e njeriut nganjëherë quhet “pasqyrë e shëndetit”. Kontrolloni për shenja të tilla si lëkurë të thatë, thonjë të brishtë, djegie dhe ndjesi shpimi gjilpërash, ndjenjat e të ftohtit, mpirje dhe njolla. Gjithmonë kërkoni mendimin e podiatristit tuaj, kur ndonjë nga këto shenja ndodhin.

Problemet e këmbëve mund të parandalohen

Me kalimin e moshës, këmbët tona priren për të përhapur dhe të humbasin pjesën yndyrore, të cilat zbusin pjesën e poshtme të këmbëve. Nëse jeni duke mbajtur peshë ekstra, kjo mund të ndikojë edhe në kockë dhe në strukturën e ligament-eve. Shumë njerëz, duke përfshirë edhe njerëzit e moshuar, besojnë se është normale për këmbët që të lëndohen. Ka më shumë se 300 kondicione të ndryshme të këmbëve. Disa janë të trashëguara, por për njerëzit e moshuar, shumica rrjedhin nga ndikimi i viteve të përdorimit. Megjithatë, edhe në mesin e njerëzve që dalin në pension, shumë probleme të këmbëve mund të trajtohen me sukses. Njerëzit e moshuar duhet të masin më shpesh këmbët e tyre për madhësinë e këpucëve, në vend që të supozojnë se numri i tyre i këmbës do të qëndrojë i njëjtë. Lëkura e thatë dhe brishtësia e thonjve janë kushte të tjera që njerëzit e moshuar zakonisht përballen. Duke u kujdesur mirë për shëndetin tuaj të këmbëve ka shumë përfitime duke përfshirë edhe rritjen e komoditetit tuaj, duke kufizuar mundësinë e problemeve të tjera mjekësore, duke e zvogëluar mundësinë tuaj të hospitalizim-it për shkak të infektimit dhe duke ju mbajtur aktiv.

Vazhdoni të ecni