Limfoma

Sistemi limfatik është pjesë e sistemit imunitar (sistemi imunitar) dhe përbëhet nga nyjet limfatike (nganjëherë referuar si gjëndra limfatike) që janë të lidhura me qeliza të vogla të njohura si enët limfatike. Shpretka dhe palca e kockave konsiderohen gjithashtu që të jenë pjesë e sistemit limfatik.

Në këtë lloj kancer-i, qelizat në sistemin limfatik të quajtura limfocitet (një lloj i qelizave të bardha të gjaku-t) bëhen abnormale dhe ndahen e rriten në mënyrë të pakontrolluar. Kjo rritje e pakontrolluar çon në zhvillimin e tumor-eve kanceroze në nyja limfatike dhe në pjesët e tjera të sistemit limfatik. Është gjithashtu e mundur për limfomën që të përfshijë organ-et jashtë sistemit limfatik.

Ka 2 lloje kryesore të Limfomë-s: Limfoma Hodgkin dhe Limfoma jo-Hodgkin.

Limfoma Hodgkin

Limfoma Hodgkin (e njohur edhe si sëmundja Hodgkin) tenton të prekë moshat e reja, më së shpeshti ato që janë në fillim të  moshës 30 vjeçare. Edhe pse Limfoma Hodgkin është një sëmundje serioze, shumë njerëz janë shëruar me trajtim pas 5 vitesh; shkalla e mbijetesës është mbi 80%.

Limfoma jo-Hodgkin

Kjo formë e limfomë-s është më e zakonshme se sëmundja Hodgkin. Në fakt, mbi 85% e të gjithë njerëzve me limfomë kanë formën e sëmundjes jo-Hodgkin. Rreziku i zhvillimit të limfomës jo-Hodgkin rritet me moshën, dhe sëmundja është më e zakonshme në njerëzit e moshës mbi 50 vjeç. Ndërsa numri i rasteve të reja të sëmundjeve jo-Hodgkin duket të jetë në rritje me kalimin e kohës, shkalla e mbijetesës është përmirësuar, dhe është aktualisht rreth 55% pas 5 vjetësh.

Cilat janë simptomat?

Simptomat e limfomës Hodgkin dhe jo-Hodgkin janë të ngjashme. Zakonisht simptoma e parë është një ënjtje apo një gjëndër në nyja limfatike. Gjëndra e nyjeve limfatike vihet re më shpesh në qafë, nën sqetull, mbi klavikula, ose në zonën e ijeve. Njerëzit me limfomë mund të përjetojnë ndonjë ose të gjitha simptomat e mëposhtme:

 • Temperaturë;
 • Djersitje, veçanërisht gjatë natës;
 • Zvogëlim të urisë;
 • Humbje të peshës;
 • Kruarje të përgjithshme; dhe
 • Lodhje të vazhdueshme.

Çfarë e shkakton limfomën?

talasemia

Talasemi-a  është një çrregullim i trashëguar i gjakut që e bën trupin të prodhojë më pak hemoglobinë ose hemoglobinë anormal-e. Hemoglobina ndihmon qelizat e kuqe të gjakut të shpërndajnë oksigjenin në të gjithë trupin. Niveli i ulët i hemoglobinës mund të shkaktojë anemi, një sëmundje që ju bën të ndiheni të dobët dhe të lodhur. Anemia e rëndë mund të dëmtojë organ-et dhe të shkaktojë vdekje.

Cilat janë llojet e talasemisë?

Ka dy lloje kryesore: alfa dhe beta. Talasemia beta është më e zakonshme.

Talasemia beta

Nevojiten të dyja llojet e globinë-s, alfa dhe beta, për të prodhuar hemoglobinën. Talasemia beta ndodh kur njëri ose të dy genet që  përbëjnë beta-globinën nuk funksionojnë, ose funksionojnë pjesërisht.

 • Nëse ju keni një gen të dëmtuar, mund të vuani nga një anemi e butë dhe ndoshta nuk do të keni nevojë për trajtim. Kjo quhet talasemia beta minore ose talasemia beta. Kjo ndodh kur ju merrni një gen normal nga njëri prind dhe një gen talasemik nga tjetri.
 • Kur të dy genet janë të dëmtuar, do të thotë se ju keni një gen talasemik nga secili prind. Në këtë rast mund të shfaqni anemi të moderuar ose të rëndë.
  • Nëse keni anemi të moderuar (talasemia beta mesdhetare), ju mund t’ju nevojitet transfuzion gjaku.
  • Njerëzit me anemi të rëndë (të quajtur talasemi beta madhore apo anemia e Cooley-it) kanë  nevojë për transfuzione gjaku gjatë gjithë jetës. Simptomat e anemisë zakonisht fillojnë brenda disa muajve pas lindjes.

Talasemia alfa

Ky tip talasemie ndodh kur një ose më shumë nga katër genet alfa-globinë që formojnë hemoglobinën, mungojnë apo janë të dëmtuar.

 • Në qoftë se një gen mungon ose është i dëmtuar: Qelizat e kuqe të gjakut mund të jenë më të vogla se normalisht. Në këtë rast ju nuk do të përjetoni simptoma dhe  nuk do të keni nevojë për trajtim. Por ju jeni një bartës i heshtur. Kjo do të thotë se nuk keni sëmundje, por mund të kaloni genin defektoz tek fëmijët tuaj.
 • Nëse dy gene mungojnë apo janë të dëmtuar: Ju do të përjetoni anemi tepër të lehtë, që zakonisht nuk ka nevojë për trajtim. Kjo quhet talasemia alfa minore ose talasemia alfa.

Përdorimet

Parandalimi i hedhjes së transplanteve të palcës së kockave, veshkave, mëlçisë, pankreas-it, zemrës dhe transplantimi-t zemër-mushkëri si dhe për profilaksi dhe trajtim të sëmundjeve: transplanti kundër nikoqirit (graft-versus-host).

Kundërpërdorimet

I kontraindikuar tek pacientët me tejndjeshmëri në bar.

Efektet anësore

Tremor, dhimbje koke, konfuzion, hipertension, sinusit (infeksion i sinus-eve), pështirosje, vjellje, diarre, nefrotoksicitet (helmim i veshkave), anemi, leukopeni, trombocitopeni, anemi hemolitik-e, hepatotoksicitet (helmim i mëlçisë), infeksione, anafilaksi, ginekomasti (rritje e gjinjve në patologji).

Dozimi

Të rriturit dhe fëmijët: 15 mg/kg P.O. 4-12 orë para transplantimit dhe vazhdohet post-operativisht çdo ditë 1-2 javë . Pastaj doza zvogëlohet 5% çdo javë deri në dozën mbajtëse prej 5-10 mg/kg në ditë. Dozimi alternativ është 5-6 mg/kg injeksion intravenoz (I.V) 4-12 orë para transplantimit. Dozimi post-operativ (pas operacionit) të vazhdohet derisa pacienti toleron formën oral-e të trajtimit.

Format farmaceutike dhe dozat

Solucion oral: 100 mg/mL.

Injeksion: 50 mg/mL.

Kapsula: 25 mg, 50 mg, 100 mg.

Zemra e zmadhuar (kardiomegalia)

Një zemër e zmadhuar (kardiomegali) mund të ketë disa shkaqe, por ajo zakonisht është rezultat i tensionit të lartë të gjakut (hipertension) ose sëmundjeve të arterieve koronare.

Një zemër e zmadhuar mund të mos e pompojë gjakun në mënyrë efektive, duke sjellë dështim kongjestiv të zemrës. Kardiomegalia mund të përmirësohet me kalimin e kohës, por shumica e njerëzve me një zemër të zmadhuar kanë nevojë për kujdes gjatë gjithë jetës së tyre dhe trajtim me medikamente.

Llojet e zemrës së zmadhuar

Zemra zmadhohet si një përgjigje ndaj dëmtimit të muskulit të saj. Deri në një pikë të caktuar, zmadhimi e lejon zemrën për të vazhduar pompimin e gjakut normalisht. Megjithatë, kur zmadhimi përparon, kapaciteti i pompimit së zemrës zvogëlohet.

Kardiomiopatia dilatative është lloji kryesor i kardiomegalisë. Në kardiomiopatinë dilatative, muret në anën e djathtë të zemrës (ventrikulat) hollohen dhe tendosen. Rezultati është një zemër e zmadhuar.

Në llojet e tjera të zemrës së zmadhuar, barkushet muskulore të majta të zemrës bëhen anormalisht të trasha. Tensioni i lartë i gjakut zakonisht shkakton zmadhimin e barkushes së majtë (hipertrofi), ndërsa kardiomiopatia hipertrofike është një sëmundje e trashëguar.

Në përgjithësi, kapaciteti i pompimit të zemrës ruhet më mirë kur zemra e zmadhuar është e “trashë ” sesa e “hollë”.

Shkaqet e një zemre të zmadhuar

Shkaqet më të zakonshme të një zemre të zmadhuar janë bllokimet e furnizimit me gjak të zemrës (sëmundja e arterie-ve koronare) dhe tensioni i lartë i gjakut. Një zemër e zmadhuar mund të ketë shumë shkaqe të tjera. Ato janë:

 • Infeksion viral i zemrës;
 • Valvul jo normale e zemrës;
 • Shtatzënia, me zhvillimin e zmadhuar të zemrës rreth kohës së lindjes (kardio-miopati e peripartiumit);
 • Sëmundje renal-e (veshkash) që kërkon dializë për t’u trajtuar;
 • Abuzim-i me kokainë dhe alkool;
 • Infeksioni HIV (human immunodeficiency virus);
 • Sëmundjet gjenetike të trashëgueshme.

Shpesh, nuk diktohet asnjë shkak i caktuar për një zemër të zmadhuar. Kjo është e njohur si kardiomiopati idiopatik-e dilatative.

Simptomat e një zemre të zmadhuar