Organet riprodhuese femërore

front view of female reproductive system

Pamja anash e organeve riprodhuese femërore

organet riprodhuese femerore anesore

Vezoret

Vezoret janë organ-et kryesore riprodhuese të një gruaje. Të dy vezoret, të cilat janë me madhësinë dhe formën e bajames, prodhojnë hormonet femërore (estrogjenet dhe progesteron-in) dhe vezët. Të gjitha organet e tjera riprodhuese të femrës janë atje për të transportuar, për të ushqyer dhe për të përmbushur nevojat e vezës apo fetus-it në zhvillim.

Vezoret janë mbajtur në vend nga ligament-e të ndryshme të cilat i ankorojnë ato tek uterusi dhe legeni. Vezoret përmbajnë folikulat ovariane, në të cilat zhvillohen vezët. Pasi folikula është pjekur, ajo çahet dhe veza e zhvilluar del nga vezorja për në tubat fallopianë (tubat uterine). Ky quhet ovulacion.  Ovulacioni ndodh në mes të ciklit menstrual dhe zakonisht ndodh çdo 28 ditë apo më shumë në një femër më të madhe në moshë. Ajo zhvillohet nga vezorja e djathtë ose e majtë në mënyrë të rastësishme.

Tubat fallopian

Tubat fallopianë janë rreth 10 cm të gjatë dhe fillojnë si pasazhe në formën e hinkës që ndodhen pranë vezoreve. Ata kanë një numër projeksionesh të njohura në fund si fimbra pranë vezoreve. Kur një vezë lirohet nga vezorja ajo është “kapur” nga një prej fimbrave dhe transportohet përgjatë tubit fallopian në mitër. Veza është zhvendosur përgjatë tubit fallopian—projeksionet me qime mbi sipërfaqet e qelizave në hyrje të tubit fallopian – dhe kontraktime-t e bëra nga tubi. Vezës i duhet rreth 5 ditë për të arritur mitrën dhe është pikërisht në këtë udhëtim, poshtë tubit fallopian që fertilizim-i mund të ndodhë në qoftë se një spermë penetron dhe bashkohet me vezën. Megjithatë, veza, është zakonisht e zbatueshme vetëm për 24 orë pas ovulacionit, kështu që fekondim-i zakonisht ndodh në krye të një të tretës së tubit fallopian.

Mitra

Ektopi do të thotë “jashtë” ose “në vendin e gabuar”. Tek afërsisht një në 100 gra shtatzëna ekziston një shtatzëni ektopike – që formohet jashtë mitrës (uterusit). Një nga shtatzënitë kohore ektopike ndodh në njërën nga tubat fallopianë, të cilat bartin vezën nga vezorja në mitër.

Cilat janë simptomat e shtatzënisë ektopike?

Në fazat e para, shtatzënia ektopike duket si normale. Periodat do të mungojnë dhe do të shfaqen shenjat e zakonshme të shtatzënisë. Dhimbjet e gjoksit dhe sëmundja e mëngjesit, mund të jenë të pranishme. Megjithatë, ashtu siç embrion-i rritet në tubin fallopian (tubat uterine), ai nuk mund të zgjerohet me të dhe problemi fillon të shfaqet. Embrioni mund të vdesë. Kur kjo ndodh ka disa gjakderdhje vagina-le të cilat mund të jenë të gabuara nëse dyshohet për një vonesë periodash.

Nëse embrioni vazhdon të rritet, tubi do të jetë i shtrirë dhe dhimbja mund të ndihet. Tubi mund të këputet, duke shkaktuar dhimbje të mëdha dhe shpesh  gjakderdhje të brendshme. Kjo mund të jetë kërcënuese për jetën. Për këtë arsye, gjakderdhja vaginale dhe dhimbjet e barkut në fillimet e shtatzënisë nuk duhen injoruar kurrë.

Diagnostikimi i shtatzënisë ektopike

Një shtatzëni ektopik-e mund të diagnostikohet, kur një test shtatzënie është pozitiv, por ultratingujt tregojnë se uterus (mitra) është e zbrazët. Ndonjëherë ultratingujt mund të tregojnë shtatzëninë ektopike.

Herë pas here mund të jetë e nevojshme për të futur një pajisje të vogël si teleskop – përmes murit në stomak për të parë se çfarë po ndodh. Nëse shtatzënia ektopike është gjetur, ajo zakonisht hiqet nëpërmjet operacionit. Tubi i prekur mund të humbasë, por në ditët e sotme shpesh mund të ruhet.

Çfarë e shkakton shtatzëninë ektopike?

Ndër faktorët kryesorë që e bëjnë femrën më të prirur për shtatzëninë ektopike janë:

  • Infeksionet e mëparshme në tubin fallopian;
  • Kirurgji-të e mëparshme tek tubat fallopianë;
  • Të mbeturit shtatzënë me një pajisje kontraceptive (IUCD) brenda mitrës; dhe
  • Shtatzënitë ektopike të mëparshme.
Kontraceptivi i emergjencës – pilula e mëngjesit tjetër

Kontracepsion-i emergjent është një metodë që përdoret për të parandaluar një shtatzëni që mund të ketë rezultuar nga një akt seksual i pambrojtur. Kjo mund të ndodhë nëpërmjet prishjes së prezervativit ose zhvendosjes së diafragmës, ose harresës së marrjes së pilulës ose kryerjes së marrëdhënies seksuale pa masa mbrojtëse. Kontraceptivi i emergjencës gjithashtu mund të përdoret për të parandaluar shtatzëninë, pasi gruaja është detyruar për të kryer marrëdhënie pa dëshirën e saj.

Kontracepsioni emergjent, mund të përfshijë ose të paturit e një pajisje brenda mitrës (IUD) të futur ose duke marrë kontracepsionin hormonal të emergjencës pas ngjarjes sa më shpejt të jetë e mundur. Kontracepsioni emergjent hormonal nganjëherë është referuar si “pilula e mëngjesit tjetër” edhe pse kjo mund të shkaktojë konfuzion, pasi ajo duhet të merret sa më shpejt të jetë e mundur pas seksit të pambrojtur dhe jo domosdoshmërisht në mëngjes. Shumica e mjekëve dhe farmacistëve janë të njohur me përshkrimin e recetave të kontracepsionit urgjent, por në qoftë se jo, klinika e planifikimit tuaj familjar apo qendra shëndetësore e grave duhet të jetë në gjendje që t’ju ndihmojë.

Si funksionon?

Në rrjedhën normale të ngjarjeve, kur një grua mbetet shtatzënë, një nga vezoret e saj lëshon një vezë (ovulacion) – e cila është e fekonduar nga spermatozoid-i dhe noton deri në tubat fallopianë (tubat uterine). Pastaj veza e fekonduar kalon nëpër tubin fallopian në mitër, ku ajo ngulit veten në rreshtimin e mitrës.

Kontracepsioni emergjent ndalon vezën e pllenuar nga transplantim-i në rreshtimin e mitrës (barkut). Kjo është e vërteta e pajisjeve intrauteriane dhe gjithashtu e pilulave të hormoneve. Përveç kësaj, kur pilulat e hormoneve janë përdorur dhe ata janë dhënë në pjesën e ciklit menstrual para ovulacionit, ato gjithashtu mund të vonojnë dhënien e vezës, e cila do të parandalojë fekondim-in e saj.

Kanceri ovarian

Ovare-t janë pjesë e sistemit riprodhues të femrës. Ato përmbajnë vezët që mund të sjellin një jetë të re njerëzore kur fekondohen. Në gratë e moshës riprodhuese, një vezë e pjekur lirohet nga njëra prej vezoreve çdo muaj (ovulacion) dhe shkon poshtë tubave fallopianë (tubat uterine).

Vezoret janë organe me formë ovale, secila rreth 3 cm e gjatë dhe 1 cm e trashë. Ato janë gjetur brenda zonës së pelvik-ut, një në çdo anë të mitrës dhe janë shumë afër fundit të tubave fallopianë.

Çdo vezore është e mbuluar nga një shtresë qelizash të quajtura epitel. Brenda janë qelizat embrion që përfundimisht maturojnë vezën. Veza udhëton për në pjesën e jashtme të vezores për të dalë në tubat fallopianë. Nëse veza nuk është fekonduar nga spermatozoid-i, ajo kalon jashtë mitrës nëpërmjet periodave (menstruacione).

Vezoret gjithashtu përmbajnë qeliza që lirojnë hormonet e progesteronit dhe estrogjenet. Këto qeliza janë quajtur qelizat stromale.

Me rritjen e moshës së gruas, ovaret graudalisht prodhojnë më pak estrogjen dhe progesteron. Prodhimi i vezëve gjithashtu bie dhe periodat e femrës bëhen të parregullta dhe eventualisht ndalojnë. Kjo është quajtur si menopauzë. Ajo zakonisht ndodh rreth moshës 45 dhe 55 vjeçare. Pas menopauzës nuk është më e mundur për të bërë fëmijë.

Kanceri ovarian

Kancer-i ovarian është një tumor malinj në një ose në të dy ovaret. Ekzistojnë katër lloje kryesore të kancerit ovarian, të emëruara sipas pjesës së prekur të ovareve. Të diturit se çfarë lloj kanceri ju keni ndihmon doktorin tuaj për t’ju këshilluar se cili trajtim është më i miri për ju.

Kanceri ovarian epitelial

Ky lloj i kancerit ovarian lind në epitel: qelizat që mbulojnë vezoret. Ai është lloji më i zakonshëm i kancerit ovarian. Tetë nga 10 kancerat ovarianë janë epitelial.

Qelizat embrionale dhe qelizat stromale

Këto dy lloje të kancerit ovarian janë shumë të pazakonshme. Kancerat embrional, lindin në qelizat që maturohen në vezë dhe zakonisht ndikojnë vetëm tek gratë nën moshën 30 vjeçare.