apandesiti

Apendicit-i është inflamacion i apendiksit. Apendiks-i është një qese e shkurtër dhe e ngushtë e zorrëve, që është e mbyllur në një nga fundet. Apendiksi lind nga zorra e trashë.

Në rastin e apendicitit, apendiksi inflamohet, skuqet dhe infektohet. Apendiksi mund të formojë një absces (një koleksion qelb-i) ose madje edhe plasje, duke përhapur infeksionin nëpër zgavrën e barkut dhe duke shkaktuar peritonit (një gjendje shumë e rëndë që përfshin inflamacionin e membranë-s në linjat e brendshme të murit të barkut dhe në organ-et e brendshme).

Apendicit-i prek kryesisht fëmijët e rritur dhe të rinjtë (më shpesh ato të moshës 10–30 vjeç), por ai gjithashtu mund të ndodhë në çfarëdolloj moshe.

Shkaqet

Nuk është gjithmonë e qartë se çfarë e shkakton apendicitin. Ndonjëherë  ai ndjek një bllokim në të hapurën e apendiksit ose një infeksion gastrointestinal.

Simptomat e Apendicitit

Pjesa më e madhe e njerëzve me apendicit do të përjetojnë ngërçe dhe dhimbje barku. Kjo zakonisht fillon në mes të barkut, rreth kërthizës. Në pjesën më të madhe të rasteve, dhimbja zakonisht përkeqësohet, bëhet e vazhdueshme dhe zbret poshtë, në anën e djathtë të poshtme të barkut. Shpesh dhimbja përkeqësohet me lëvizjen–ecjen, lëvizjen në krevat dhe madje edhe me kollën.

Simptomat e tjera përfshijnë:

 • Humbje të urisë;
 • Përzierje;
 • Të vjella;
 • Temperaturë; dhe
 • Kapsllëk ose diarre.

Disa njerëz nuk i përjetojnë këto simptoma tipike të apendicitit. Gratë shtatzëna dhe fëmijët kanë shumë mundësi që ta shpjegojnë dhimbjen në zona të ndryshme të barkut.

Diagnostikimi

Doktori do t’iu pyesë rreth simptomave dhe do t’iu bëjë ekzaminime fizike, duke përfshirë ekzaminimin e barkut.

Njerëzit me apendicit zakonisht përjetojnë ndjeshmëri dhe ankohen për dhimbje, kur presioni është aplikuar në anën e djathtë e të ulët të barkut. Mjekët gjithashtu do të shikojnë për “ndjeshmërinë e reagimit” – dhimbje të mprehta, në pjesën e poshtme e të djathtë të barkut, që ndodhin kur presioni është aplikuar në zonë.

Gurët në tëmth: Trajtimi

temthi

Shumica e gurëve të tëmthit nuk shkaktojnë simptoma (ashtuquajtur gurë të “heshtur”), dhe në përgjithësi nuk kërkojnë ndonjë trajtim. Megjithatë, gurët e tëmthit në fshikëzën e tëmthit shkaktojnë episode të përsëritura të dhimbjeve të barkut (të njohura si dhimbje barku në tëmth) dhe zakonisht kërkojnë trajtim.

Kirurgjia

Operacioni për heqjen e tëmthit është një trajtim i zakonshëm për gurët e tëmthit simptomatikë. Kolecistektomi (termi që mjekët përdorin për heqjen e tëmthit) mund të kryhet përmes operacionit të hapur apo kirurgjisë laparoskopi-ke “vrimës së çelësit”. Sepse fshikëza e tëmthit tuaj nuk është një organ thelbësor, ajo mund të hiqet me pak efekte anësore.

Një kolecistektomi e hapur është një procedurë ku fshikëza e tëmthit është larguar nëpërmjet një prerjeje të vetme të madhe në bark. Në ditët e sotme, kirurgji-a e hapur është përdorur në përgjithësi vetëm në njerëzit të cilët nuk janë kandidatë të përshtatshëm për kirurgjinë laparoskopike.

Kolecistektomia laparoskopike, e cila është një lloj i kirurgjisë “vrimë e çelësit “, përfshin disa prerje të vogla në murin e barkut përmes të cilit instrumente shumë të holla dhe një kamera video e vogël e specializuar është futur. Tëmthi më pas është hequr nën mbikqyrjen e videos dhe merret nga trupi nëpërmjet njërës prej prerjeve. Kirurgjia laparoskopike përfshin më pak dhimbje post-operative dhe lejon një kohë të shpejtë shërimi në krahasim me kirurgjinë e hapur. Shtrimi në spital në përgjithësi është 1-2 ditë, më shumë se 5-8 ditë që lidhen me kolicistektominë e hapur. Ndonjëherë kirurg-ët duhet të braktisin metodën laparoskopike dhe kalojnë në operacionin e hapur në qoftë se ata kanë vështirësi gjatë procedurës.

Ashtu si me çdo operacion, ekzistojnë disa rreziqe, por ajo është një procedurë relativisht e sigurt. Disa njerëz kanë lëvizje më të shpeshta të zorrës ose diarre-së mbas heqjes së tëmthit, por këto simptoma zakonisht zvogëlohen me kalimin e kohës. Medikamentet kundër diarre-së mund të ndihmojnë nëse problemet vazhdojnë.

Kolecistografia

temthi

Gurët në tëmth janë depozita të ngjashme me gurët që formohen në fshikëzën e tëmthit, një organ në formën e dardhës që ndodhet nën mëlçinë. Fshikëza e tëmthit është përgjegjëse për depozitimin dhe përqendrimin e bilës, një lëng i gjelbër në të verdhë që nxirret nga mëlçia dhe që ndihmon për tretje-n e yndyrave.

Si formohen gurët në tëmth?

Gurët në tëmth formohen kur kolesterol-i apo pigmentet e bilës dalin nga solucion-i dhe “kristalizohen” në fshikëzën e tëmthit. Ndonjëherë gurët në tëmth formohen sepse fshikëza e tëmthit nuk zbrazet siç duhet. Rreth tre të katërtat e të gjithë gurëve në tëmth krijohen nga kolesteroli. Shumica e gurëve të tjerë të tëmthit prodhohen nga një pigment i bilës i quajtur bilirubinë dhe ndonjëherë quhen gurë të pigmentit.

Veç formimit në fshikëzën e tëmthit, gurët e tëmthit mund të bllokojnë rrjedhjen e bilës në kanalin e bilës, tubin që e transporton bilën në zorrën e hollë (duoden).

Si funksionon kolecistografia?

Kolecist-ografia është një procedurë që ndihmon të diagnostikohen gurët e tëmthit. Në test, një bojë speciale e quajtur lëndë kontrasti, injektohet në trupin tuaj ose merret nga goja (kolecistografia oral-e). Kjo lëndë kontrasti e shfaq strukturën e fshikëzës së tëmthit në radiografi dhe kanalin e bilës në radiografi.

Një radiolog merr pamjet e fshikëzës së tëmthit dhe kanalit të bilës nga radiografia. Radiografia tregon gurët në fshikëzën e tëmthit dhe bllokimin e kanaleve të bilës dhe po ashtu tregon se sa mirë e përqendron bilën fshikëza e tëmthit. Rezultati është një regjistrim me anë të rrezeve X që quhet kolecistogramë.

Në ditët e sotme përdoren më shpesh investigime të tjera, siç janë ultratingujt për të identifikuar gurët në fshikëzën e tëmthit.

Testet për alfa-fetoproteinën në shtatzëni

Kur ju jeni shtatzënë, substanca nga fetus-i përzihen me gjakun tuaj. Një nga këto substanca është alfa-fetoproteina. Ajo prodhohet nga fetusi dhe mund të zbulohet në një kampion të gjakut të marrë nga krahu juaj. Ky test zakonisht bëhet midis javës së 15 dhe të 17 të shtatzënisë.

Një nivel i lartë i alfa-fetoproteinës mund të jetë një tregues i një defekti të tubit nervor siç është spina bifida, megjithatë këto nivele të lartë mund të jenë të pranishëm edhe për arsye të tjera.

 • Niveli i alfa-fetoproteinës në gjakun tuaj rritet në masë të konsiderueshme nga muaji i katërt në atë të gjashtin të shtatzënisë, pra në qoftë se keni një rezultat të lartë kjo gjë mund të tregojë që shtatzënia juaj ka përparuar më tej nga sa e kuptoni juve dhe data e lindjes duhet të llogaritet përsëri.
 • Në qoftë se ju keni binjakë, niveli i alfa-fetoproteinës tek ju do të jetë i lartë.

Në të dy këta raste një skaner me ultratingull do të hedhë dritë mbi këtë gjendje.

Kuptimi i testeve të alfa-fetoproteinës

Ky test është vetëm ekzaminues. Më e shumta që mund të bëjë është të verë gishtin tek problemi, teste të tjerë do të nevojiten për të konfirmuar rezultatet. Kini parasysh që shumica e testeve të alfa-fetoproteinës janë normale. Edhe në qoftë se nuk janë, rezultatet e shumicës së testeve në vazhdim shumë shpesh janë normale.

Rezultatet e testimit të alfa-fetoproteinës

Rezultatet e testimit mund të tregojnë praninë e disa substancave të fetusit në gjak dhe të alarmojnë mjekun tuaj apo obstetrin për defekte të mundshme në lindje.

Shumica e testeve të alfa-fetoproteinës janë negative (normale). Kjo do të thotë që rezultatet nuk tregojnë shenja të defekteve në lindje për të cilat bëhet kontrolli. Ndonjëherë rezultatet janë pozitive (jonormale). Shpesh kjo ndodh thjesht sepse:

 • Data në të cilën do të lindni është e ndryshme nga ajo që mendoni;
 • Ju keni binjakë.

Disa rezultate jonormale tregojnë që fetusi mund të ketë njërin nga problemet që pasojnë:

 • Defekte të tubit nervor (probleme me shpinën, siç është spina bifida);
 • Defekte në paretin e abdomen-it; ose
Diagnoza për gurët e tëmthit

Gurët “e heshtur” të tëmthit të cilët nuk shkaktojnë ndonjë simptomë ndonjëherë zbulohen aksidentalisht gjatë procedurave të tjera, siç janë ultratingujt, rrezet X ose tomografi e kompjuterizuar. Ata jo gjithmonë kërkojnë trajtim apo ndërhyrje kirurgjik-ale.

Në qoftë se juve keni simptoma që sugjerojnë që keni gurë në tëmth, mjeku do t’ju marrë një anamnezë dhe do të kryejë një ekzaminim fizik për të kontrolluar lëkurën dhe sytë tuaj për verdhëz dhe abdomen-in për zbutje.

Gurët e tëmthit që bllokojnë kanalet e bilës mund të japin si rezultat një kombinim të dhimbjes abdominale, verdhëz dhe ethe. Kjo sugjeron një diagnozë të kolangit-it (inflamacion i tëmthit), një gjendje shëndetësore që kërkon vëmendje mjekësore urgjente.

Meqenëse edhe një numër sëmundjesh të tjera, siç është pankreatiti (inflamacion i pankreas-it), hepatit (inflamacion i mëlçisë), sindroma e zorrës së acaruar dhe ulçera gastrike, mund të prodhojnë simptoma të ngjashme me ato të gurëve në tëmth, mjeku juaj mund të kërkojë teste suplementare për të përcaktuar një diagnozë përfundimtare. Disa shembuj të këtyre testeve janë përshkruar më poshtë.

Testet e gjakut

Testet e gjakut mund të bëhen për të kontrolluar për infeksion, verdhëz ose bllokim. Këto tregohen nga nivelet e lartë të bilirubinë-s (një pigment i gjelbër në të verdhë i gjetur në bilë dhe i prodhuar në mëlçi) ose fosfatase alkaline, një enzimë e mëlçisë.

Ultratingujt

Skanimi me anë të ultratingull-it është teknika më e zakonshme e përdorur për të konfirmuar praninë e gurëve në tëmth. Ajo është një procedurë e shpejtë dhe jo e dhimbshme e cila përdor valë zanore të dërguara me anë të një pajisje që mbahet në dorë dhe zhvendoset mbi abdomen. Jehonat e përplasjes së valëve zanore në fshikëzën e tëmthit dhe organ-e të tjera konvertohen në impulse elektrike të cilat shfaqin një figurë në monitor.

Kolangiografia

Kanceri i gjirit: Zbulimi dhe diagnostikimi

kanceri i gjirit

Zbulimi i hershëm

Zbulimi i hershëm është një faktor kyç që mund të rrisë shanset tuaja për t’i mbijetuar kancer-it të gjirit. Nëse kanceri është zbuluar, ndërsa është ende i lokalizuar në gji, shanset tuaja për një mbijetesë 5-vjeçare janë shpesh më të larta se 95%.

Për të ndihmuar shanset tuaja për zbulimin e hershëm, duhet të jeni të vetëdijshëm për ndryshimet në gjinjtë tuaj, të tilla si ndryshimet në formën apo madhësinë apo një skuqje e gjinjve ose thimthave, një ndryshim të lëkurës përreth, një shkarkim, ose një gjëndër e cila ndihet ndryshe në pjesën e gjirit. Sigurohuni që ju të shkoni tek mjeku juaj sa më shpejt që të jetë e mundur në qoftë se ju zbuloni ndryshime të tilla. Megjithatë, përpiquni që të mos shqetësoheni, nëse ju vini re ndryshime të tilla, pasi shpesh ndryshimet e gjoksit janë të zakonshme, dhe në pjesën më të madhe të rasteve nuk kanë të bëjnë me kancerin e gjirit.

Vetë-ekzaminimi i gjirit

Disa mjekë besojnë se kontrollet mujore vete-ekzaminuese të gjinjve nuk mund të jenë aq të dobishme sa ishte menduar më parë. Disa studime kanë treguar se rutina, vete-ekzaminimet sistematike të gjinjve nuk do të çojnë në më pak vdekje nga kanceri i gjirit dhe, në fakt, mund të çojnë në biopsi të panevojshme dhe shqetësuese. Shoqatat e kancerit ndryshojnë në pozicionet e tyre nëse gratë duhet të bëjnë vete-ekzaminimet e gjirit. Një gjë është e sigurt – bërja e vete-ekzaminimit të gjoksit ju familjarizon juve me mënyrën sesi gjoksi juaj ndihet normalisht.

Këshilli i Kancerit rekomandon “ndërgjegjësimin e gjirit” – duke u njohur me pamjen normale dhe me të ndjerit e gjinjve tuaj, si dhe komunikumin me mjekun për çfarëdo lloj ndryshimi të mundshëm të gjirit.

Ultratingujt

Ashtu siç është thënë, indet e gjinjve të femrave të reja janë të dendura dhe të trasha dhe kjo e bën mamografinë për doktorin të vështirë për lexim, kështu që në këto raste ultratingujt mund të përdoren për të parë indet e gjinjve. Ultratingujt janë zakonisht zgjedhja e mjekut për kontrollimin e grave nën moshën 35 vjeçare.

Skanimi me rezonancë magnetike

Lëvizja e fetusit: Të ndjeni shkelmat e foshnjës tuaj

Kur duhet të filloj të ndjej lëvizjen e foshnjës time?

Ju ndoshta nuk do ta ndjeni shkelmimin e foshnjës tuaj deri midis javës së 16-të dhe të 22-të të shtatzënisë, edhe pse ajo ka filluar të lëvizë në javën e 7-të apo të 8-të dhe ju ndoshta e keni dëshmuar akrobacinë e tij në qoftë se keni bërë një skaner me ultratingull.

Nënat veterane tentojnë të vënë re këto shkelmime të para të buta, të njohura gjithashtu si “shenjat e para të fetus-it” më përpara se nënat që e kanë për herë të parë. Një grua që ka qenë më parë shtatzënë mundet që më me lehtësi t’i dallojë shkelmimet e foshnjës nga zhurmat e tjera të barkut, siç janë gazrat.

Trupi juaj mund të ketë gjithashtu të bëjë me atë kur jeni në gjendje të dalloni një goditje nga një sëmbim prej urisë. Gratë më elegante kanë tendencën ta ndjejnë lëvizjen më herët dhe më shpesh se sa gratë që mbartin më shumë peshë.

Si ndjehet kjo?

Gratë e kanë përshkruar ndjesinë si të ngjashme me kërcimin e kokoshkave, një peshk i kuq dekorativ që noton rreth e qark, ose fluturat që rrahin krahët. Ju ndoshta do t’i regjistroni këto trokitje të lehta ose rrahje kamxhiku në barkun tuaj si nga gazi apo sëmbime nga uria, por pasi të filloni të ndjeni ato më rregullisht do ta njihni dallimin. Ju ka më shumë të ngjarë që të ndjeni këto lëvizje të hershme kur jeni ulur apo shtrirë në qetësi.

Sa shpesh do t’i ndjej këto lëvizje?

Në fillim shkelmimet që ju vini re do të jenë të pakta dhe të larguara nga njëra tjetra. Në fakt ju mund të ndjeni disa lëvizje një ditë dhe ditën tjetër të mos ndjeni asnjë. Megjithëse foshnja juaj lëviz dhe shkelmon rregullisht, shumë nga shkundjet dhe goditjet nuk janë ende mjaft të forta që ju t’i ndjeni. Por më pas në tremujorin e dytë këto shkelmime bindëse do të bëhen më të forta dhe më të rregullta.

Diagnoza e kancerit të pankreasit dhe zbulimi i hershëm

Kanceri i pankreas-it mund të kalojë i pazbuluar deri sa të jetë i avancuar. Në kohën kur shfaqen simptomat, diagnostikimi i kancerit të pankreasit është relativisht i drejtpërdrejtë. Fatkeqësisht, në këtë pikë, kurim-i është rrallëherë i mundshëm.

Diagnostikimi i kancerit të pankreasit zakonisht ndodh kur dikush vjen tek mjeku pasi ka përjetuar javë apo muaj simptomash. Këto simptoma shpesh janë dhimbje abdominale, humbje e peshës, të kruara, ose verdhëza. Atëherë mjeku fillon të kërkojë shkakun duke përdorur instrumentet profesionale:

 • Duke marrë historinë e sëmundjes një mjek mëson zhvillimin e sëmundjes, si kohën kur ajo është shfaqur, natyrën dhe vendndodhjen e dhimbjes dhe probleme të tjera mjekësore.
 • Gjatë një ekzaminimi fizik, një mjek mund të ndjejë një masë në bark dhe të vërë re nyja limfatike të ënjtura në qafë, lëkurë të zverdhur ose humbje të peshës.
 • Testet laboratorike mund të tregojnë prova që rrjedhja e bilës po bllokohet ose çrregullime të tjera.

Bazuar në ekzaminimin e një personi, testet laboratorike dhe përshkrimin e simptomave, një mjek urdhëron një test në imazheri:

 • Tomografi të kompjuterizuar (skaner): Një skaner merr foto të shumta me rreze X dhe një kompjuter i sjell ato në imazhe të detajuara të pjesës së brendshme të abdomen-it. Një skaner i tillë e ndihmon mjekun të përcaktojë diagnozën e kancerit të pankreasit.
 • Rezonancë magnetike: Duke përdorur valët magnetike, një skaner krijon imazhe të detajuara të abdomen-it, në veçanti zonën rreth pankreasit, mëlçisë dhe fshikëzës së tëmthit.
 • Ultratingujt: Valë zanore të padëmshme të pasqyruara nga organ-et në bark krijojnë imazhe që potencialisht i ndihmojnë mjekët të përcaktojnë një diagnozë të kancerit të pankreasit.
 • Tomografia me emetime të pozitroneve: Glukoza radioaktiv-e e injektuar në vena absorbohet nga qelizat kanceroze. Ky skaner mund të ndihmojë të përcaktohet shkalla e përhapjes së kancerit të pankreasit.

Zhvillime të mëdha këtë javë: Foshnja juaj tashmë mund të picërrojë sytë, të vrenjtet, të ngërdheshet, të urinojë, e ndoshta edhe të thithë gishtin. Në sajë të impulseve të trurit, muskujt e fytyrës po stërviten, ndërsa tiparet formojnë njërën shprehje pas tjetrës. Veshkat po i prodhojnë urinë, e cila lëshohet në lëngun amniotik (lëngu amniotik) përreth, një proces që do të vazhdojë deri në lindje. Po ashtu foshnja është e aftë të mbërthejë, dhe në qoftë se do të bëhet një skaner me ultratingull, mund të kapet edhe duke thithur gishtin e vet.2

Një lajm tjetër: Foshnja juaj po zgjatet. Nga koka në të ndenjura është 8.89 cm dhe peshon 42.45 gram. Trupi po i rritet më me shpejtësi se sa koka, e cila tashmë qëndron mbi një qafë më të dallueshme. Nga fundi i kësaj jave, duart do t’i rriten deri në një gjatësi që është në përpjesëtim me pjesën tjetër të trupit. (Këmbët kanë për t’iu zgjatur edhe më). Në të gjithë trupin, po fillon t’i zhvillohet një mbulesë me push shumë të hollë qimesh, e quajtur lanugo. Këtë javë, mëlçia ka filluar të krijojë bilën, një shenjë që ajo po e bën punën e vet siç duhet, dhe shpretka po fillon të ndihmojë në prodhimin e qelizave të kuqe të gjaku-t. Megjithëse ju nuk mund t’i ndjeni ende shpimet dhe shkelmat, duart dhe këmbët e grushtuesit tuaj të vockël (të cilat tani janë 1.5 cm të gjata) janë më të lakueshme dhe aktive.

Si po ndryshon jeta juaj:

Mirëserdhët në tremujorin tuaj të dytë! Energjia juaj duket se ju është kthyer, gjinjtë mundet që i ndjeni më pak të butë dhe të përzierat tani janë pakësuar. Në qoftë se jo, prisni, shanset janë të mira që shumë shpejt t’i lini pas (megjithëse ato pak gra të pafat ende do të ndihen se kanë të përziera edhe muaj të tërë paskëtaj).

Zhvillimet kryesore të kësaj jave: Hunda, goja dhe veshët, të cilët ju do të shpenzoni kaq shumë kohë duke i puthur pas tetë muajsh, fillojnë të marrin formë. Në qoftë se do të mund të shihnit brenda në mitrën tuaj, do të gjeni një kokë me përmasa të mëdha dhe njolla të errëta atje ku po fillojnë të formohen sytë dhe flegrat e hundës së foshnjës. Veshët që po dalin janë shënjuar nga gropëza të vogla në anët e kokës dhe duart e këmbët, nga “sythe” të zgjatur. 2Zemra i rreh rreth 100 deri 160 herë në minutë, pothuaj dy herë më shpejt se juaja dhe gjaku po fillon të udhëtojë nëpër trup. Po zhvillohen zorrët dhe ka dalë në pah sythi i indeve, nga i cili do të lindin mushkëritë. Po i formohet gjëndra e hipofizës dhe pjesa tjetër e trurit, muskujve dhe kockave. Në këtë moment embrion-i është gati 6 mm i gjatë, afërsisht sa madhësia e një thjerrëze.

Si po ndryshon jeta juaj:

Ju mund ta gjeni veten që po zhvilloni një personalitet paksa të ndarë. Ndiheni në humor të ndryshueshëm një ditë dhe ditën tjetër e gëzuar. Megjithëse ju duket vetja e çekuilibruar (veçanërisht në qoftë jeni krenuar që e keni veten nën kontroll), ajo që po kaloni është normale. “Emocionet e ndryshueshme” shkaktohen pjesërisht nga luhatja e hormoneve. Por po të lëmë mënjanë hormonet, jeta juaj po ndryshon shumë, e kush nuk do të kishte plot emocione për këtë?

Rrjedhjet (njollat e gjakut në të mbathura e ose në letrën higjienike pas urinim-it) ose gjakderdhja, është relativisht e zakonshme në një shtatzëni të hershme dhe prek deri çerekun e grave shtatzëna. Ajo mund të ndodhë në një shtatzëni normale, por disa herë mund të jetë shenja e parë e një abort-i apo e një barre ektopik-e (shtatzënia ektopike). Në qoftë se keni ndonjë rrjedhje apo gjakderdhje, kontaktoni me mjekun tuaj.

A mund të jenë binjakë?

Sigurisht në shumë familje ka binjakë dhe ju ka më shumë të ngjarë që të mbani më shumë se një foshnjë në qoftë se u jeni nënshtruar trajtimeve për pjellorinë, por çdo grua mund të mbetet shtatzënë me më shumë se një foshnjë. A mundet që ju të jeni një prej tyre?