Lëvizja e fetusit: Të ndjeni shkelmat e foshnjës tuaj

Kur duhet të filloj të ndjej lëvizjen e foshnjës time?

Ju ndoshta nuk do ta ndjeni shkelmimin e foshnjës tuaj deri midis javës së 16-të dhe të 22-të të shtatzënisë, edhe pse ajo ka filluar të lëvizë në javën e 7-të apo të 8-të dhe ju ndoshta e keni dëshmuar akrobacinë e tij në qoftë se keni bërë një skaner me ultratingull.

Nënat veterane tentojnë të vënë re këto shkelmime të para të buta, të njohura gjithashtu si “shenjat e para të fetus-it” më përpara se nënat që e kanë për herë të parë. Një grua që ka qenë më parë shtatzënë mundet që më me lehtësi t’i dallojë shkelmimet e foshnjës nga zhurmat e tjera të barkut, siç janë gazrat.

Trupi juaj mund të ketë gjithashtu të bëjë me atë kur jeni në gjendje të dalloni një goditje nga një sëmbim prej urisë. Gratë më elegante kanë tendencën ta ndjejnë lëvizjen më herët dhe më shpesh se sa gratë që mbartin më shumë peshë.

Si ndjehet kjo?

Gratë e kanë përshkruar ndjesinë si të ngjashme me kërcimin e kokoshkave, një peshk i kuq dekorativ që noton rreth e qark, ose fluturat që rrahin krahët. Ju ndoshta do t’i regjistroni këto trokitje të lehta ose rrahje kamxhiku në barkun tuaj si nga gazi apo sëmbime nga uria, por pasi të filloni të ndjeni ato më rregullisht do ta njihni dallimin. Ju ka më shumë të ngjarë që të ndjeni këto lëvizje të hershme kur jeni ulur apo shtrirë në qetësi.

Sa shpesh do t’i ndjej këto lëvizje?

Në fillim shkelmimet që ju vini re do të jenë të pakta dhe të larguara nga njëra tjetra. Në fakt ju mund të ndjeni disa lëvizje një ditë dhe ditën tjetër të mos ndjeni asnjë. Megjithëse foshnja juaj lëviz dhe shkelmon rregullisht, shumë nga shkundjet dhe goditjet nuk janë ende mjaft të forta që ju t’i ndjeni. Por më pas në tremujorin e dytë këto shkelmime bindëse do të bëhen më të forta dhe më të rregullta.

Të rrish ulur shumë: Sa e keqe është kjo?

Të qëndruarit ulur për një kohë të gjatë lidhet me një mori problemesh. Ja se si mund ta reduktoni kohën tuaj të qëndrimit ulur.

Ta kalosh jetën ulur, duket se mund të jetë shumë keq për shëndetin tonë madje edhe për shpresat për jetën tonë.

Qysh nga janari, studiuesit kanë raportuar se të qëndruarit ulur për shumë orë është i lidhur me:

  • Shëndet më të keq mendor;
  • Një risk më të madh për vdekjen nga sëmundje të zemrës dhe shkaqe të tjera;
  • Një risk më të lartë për t’u bërë i paaftë.

Studimet e reja sugjerojnë që të qëndruarit e tepërt ulur është një gjë e keqe, edhe nëse ju bëni rregullisht ushtrime fizike.

Ekspert-ët thonë se ata ende nuk e dinë me siguri se cila vjen e para. A është të qëndruarit e tepërt ulur që shkakton shëndet të keq apo e kundërta.

Gjithashtu, ata thonë se ne mund të kemi nevojë të mendojmë rreth qëndrimit ulur dhe ushtrimit fizik, si për sjellje të veçuara, çdonjëra nga të cilat kontribuon në vetvete për shëndetin tonë. Pra, ndërsa 1 orë shkundje është shumë e mirë për ju, ajo mund të mos i zhbëjë dot 8 orë të qëndruar ulur në tryezën tuaj të punës.

Ekspertët e pyetur se si e vlerësojnë atë çfarë dimë lidhur me të qëndruarit ulur dhe si mund ta reduktojmë kohën e të ndenjurit ulur.

Cilat probleme shëndetësore lidhen me të qëndruarit e tepërt ulur?

”Të qëndruarit e tepërt ulur lidhet me probleme kardiovaskular-e si ataku kardiak, vdekja nga sëmundja e zemrës dhe vdekja nga kancer-i,” thotë Dr. Andrea LaCroix, drejtoreshë e Qendrës Shëndetësore për Gratë në Universitetin e California-s, San Diego.

Në studimin e saj më të fundit, ajo ka gjetur se gratë e moshuara të cilat kanë raportuar më shumë kohë qëndrimi ulur, kishin më shumë gjasa të vdisnin gjatë 12 muajve pasues. Ato që qëndronin ulur më shumë se 11 orë në ditë ishin me riskun më të lartë, shkruan ajo në revistën American Journal of Preventive Medicine.

Koha e qëndrimit ulur lidhet edhe me presionin e lartë të gjakut, obezitet-in, kolesterol-in e keq dhe me shumë dhjamosje në bark.